Bu Blogda Ara

31 Aralık 2010 Cuma

METİN'İN FORMASI


Takım oynamaz, formaları çıkartın, öyle oynayın deriz. Futbolcu formayı öper. Başkan çıkıp Galatasaray forması çok ağır bir formadır der... Tarihindir, kültüründür. Kutsal renklerini taşır, üzerinde kutsal arman vardır. Formalar en az o armalar kadar kutsaldır işte.

Metin Oktay forması dediğimiz forma, 1966 yılında ilk defa görücüye çıktı. Metin Oktay 1969 yılında futbola veda etti. Sadece 3 sene giydi ismini verdiği formayı. Metin Oktay bu formayı sahada giymeyi bıraksa da, forma Galatasaray'ı bırakmadı. 1980'lerin ortalarına kadar, Adidas'ların ilk defa hayatımıza girdiği yıllara kadar, aşağı yukarı 20 sene kullanıldı bu forma. Kaç efsane daha giydi ardından, ismini yine bırakmadı... Tasarımında en ufak bir değişikliğe gidilmeden 20 sene... Sadece ilk 3 yılında vardı oysaki Metin Oktay.

Öncesine gidelim; Metin Oktay 55 yılında katıldı efsane olacağı takıma. Bu yıldan 66 yılına kadar geçen 11 senede 3 farklı parçalı forma daha giydi. Ancak 1 forma Metin Oktay ismi ile onurlandırıldı. Nedeni aslında çok açık. Metin Oktay ile ilgili çoğu resimde (ki futbol döneminin son sezonlarındandır genellikle bu resimler) üzerinde bu forma vardır Kral'ın. Meşhur olma sebebi ve Metin Oktay ile özdeşleşmesinin sebebi budur. Artık da resmidir. Kulüp bile bu tarz ürünler çıkartıp satar Metin'in adıyla, hatta 08-09 sezonunda olduğu gibi giydiği resmi formasına bile bu ismi verir.

Metin Oktay'ın üzerinde sadece 3 sezon gördüğümüz bu forma aslında bütün formaları temsil eder. Metin Oktay ruhunu taşır. Sadece 3 sene değildir o ismi ona sağlayan. Metin Oktay'ın Galatasaray aşkıdır, inancıdır. Forma sevgisidir. Galatasaray'ın değerlerini en iyi taşıyan adamın ismi o bir formaya verilmiştir, ancak o bir forma bütün formaları temsil eder. Sadece 3 seneyi değil geçen 105 seneyi...

Bugün ise sahte menajerlikten hapis cezası bulunan futbolcuların, hocasını göndermek için formasını satan topçuların, ruhsuzların üzerindedir o forma. Ali Sami Yen'e veda ederken stadı kırıp döken taraftarlar da giyer o formayı. Henüz belli başlı suçlamaların hesabını verememiş yöneticilerin, rantçıların üzerindedir o forma. Ancak içi ne kadar kirli olsa da, kendisi tertemizdir. Metin'in formasıdır o, Baba Gündüz'ündür. Ali Sami Bey giymiştir o formayı. Aslan Nihat terletmiştir. Böyle tarihten gelen devlerin giydiği forma bir avuç insanla kirlenmez.

2011 yılında içinin de tertemiz olduğu bir forma istiyorum. Benim 2011 temennim budur. Yılbaşından sonra görüşürüz, hepinize sağlıklı, mutlu, huzurlu bir yıl dilerim. Sevgiyle kalın.

28 Aralık 2010 Salı

Galatasaray'a Uygun Away Formalar 24


Şu formaya bir tasarımcının katkısı ne kadar olmuştur ? Bence hiç olmamıştır. Bazen sadelik formayı kusursuz yapar. Bu forma da onlardan biri. Ne bir "Arslan" var, ne de Galatlar çerçevesi. Ancak güzellik açısından bana göre her 2 formamıza da basar. Bomboş, sade, şık ve güzel. Adidas formalarında bunu görmeye alışık değiliz. Tasarımcıya hiç ihtiyaç duyulmayan kusursuz bir away forma işte. Seneye bizde olsun bu forma, torunum için bile alırım.

Kırmızı - sarı - kırmızı Adidas çizgileri formayı özel ve bu kadar güzel yapan detaylar. Bunun şortu da beyaz olmalı, çizgileri de aynı bu tip olmalı. Takımda görmek için can attığım bir forma daha. İspanya'nın 11-12 yılları arasında giyeceği dış saha forması.

ÇUBUKLU ALTINA SİYAH ŞORT


Galatasaray bu sezon tek formasında geçmişten gelen iki durumu birleştirdi. Çıkacak olan çubuklu formanın 1964 yılında Ali Sami Yen ile çekilen ilk fotoğraftaki formanın anısına tekrar giyileceğini biliyoruz. Bu birinci durum. Ancak daha önce de yazdığımız gibi 1964 yılında Galatasaray o çubuklusunun altına siyah şort-çorap giymedi. Başka bir sezon aynı formanın altına siyah şort giymişti. Tıpkı pek çok çubuklusunun altına giydiği gibi.




İlk olarak arşivlerde bulabildiğimiz başlangıç tarihi 1930'lar. Bu yıl aralığında rastladığımız bir fotoğraf çubuklu formaların altına epey uzun zamandır siyah şort-çorap giydiğimizi gösteriyor. Daha sonra 53-54 sezonunda çok ender kullandığımız (belki 1-2 maç) ince çubuklu formamızda rastlıyoruz bu kombinasyona. 60'ların son yarısında da devam ediyor bu gelenek. 70'ler ve 80'lerde ise kırmızı ve sarı şortlar artık formalarımızı ele geçiriyor. 70'lerde çubukluların altında gördüğümüz bu şortlar 80'lerde parçalıları da iyice ele geçiriyor. Ancak 90'ın yine son yarısında tarihten gelen bu kombinasyon tekrar sahaya çıkıyor. 94-95, 95-96 ve 96-97 sezonlarında kullanılıyor üst üste. Son olarak 2002-2003 yılında rastlıyoruz.




1930 yılından gelen aşağı yukarı 80 yıllık bir mazi çubuklu altına siyah kombinasyon. Kültürümüz mü ? Değil. Bir takımın bir tane home kültürü olur. Birileri illa ki çubuklu forma yapmak istiyorlarsa siyah şortlar ve çoraplar ile kullanılmasından yanayım. Herhangi bir tarihsel önemi bulunmayan sezonlarda çubuklu yapacaksan bari siyah şortlu yap. Fakat Ocak ayında çıkacak olan bu forma 6364 kodunu taşıyorsa istisna olarak beyaz şort ve çorapla yapılmalıydı. 2 durumu birbirine karıştırmak kimilerine güzel gelebilir, fakat ayrı ayrı değerlendirilmesi taraftarıyım ben. Farklı sezonlarda farklı formalara gönderme yapmak gibi...

27 Aralık 2010 Pazartesi

ALİ SAMİ YEN ÇUBUKLUSU


Ali Sami Yen Stadı'nı çubuklu formalar ile anmak büyük talihsizlik aslında. 1960'ların başından ortasına kadar, ta ki yerini efsane Metin Oktay formasına bırakana kadar, birbirine çok benzer 2 farklı çubuklu forma 5 sene takımda hüküm sürdü. Aslında o 5 sene boyunca Galatasaray'ın giydiği parçalı forması da vardı, ki bence en güzel formalarımızdan biridir, ancak çubuklu neredeyse iç saha formamız olmuştu o dönem. Şansa bakın, o forma çok büyük bir tarihi başlangıca tanıklık etti ve Ali Sami Yen'in açılışını gördü. Bir de o formaları giyip fotoğraf çekilince, aşağı yukarı 5 senelik bir mazisi olan forma efsane oluverdi. Aslında efsane de olmadı hani. Eğer yönetim akıl edip o ASY ile çekilen ilk fotoğraftaki formayı TT Arena için tekrar üretme fikrini ortaya atmasaydı (ki çok başarılı düşünce) belki de çoğu insanın haberi bile olmayacaktı bu formadan. Kısacası tarihin en ballı forması ödülünü ben bu formaya veririm.

Yukarıdaki resim de blogda ilk defa görücüye çıkıyor. 64-65 sezonu sonunda çekilen bu fotoğraftaki forma yine o ballı forma işte. Her futbolcu birer efsane. Metin Oktay, Gündüz Kılıç ve Berlin Panterini aynı karede görmek tüyleri diken diken ediyor tabi. Ancak fotoğrafın arka planını oluşturan genç Ali Sami Yen insanın şu aralar gözlerinin dolmasına sebep olyor.

Bu sezonun hemen ardından Metin Oktay parçalısı doğuyor ve 20 sezon boyunca tasarımı hiç değişmeden giyiliyor. Fakat ne yazık ki fotodaki ballı forma kadar değer görmüyor şu günlerde. Ancak şunu da söylemeliyim. Eğer illa bir çubuklu yapılacaksa evet bu formanın modern versiyonun yapılması her zaman tercihim olur. Fakat tabi ki bu tip özel sezonlarda.

26 Aralık 2010 Pazar

ASY ARMASI MAÇLARDA OLACAK MI ?


Bakın şimdi duruma. Hatırlarsanız 2 sene üst üste kullandığımız parçalı formamızın kıçında bir Efendiler logosu var. Hazır bir patchi formaya dikiş ile tutturmuşlardı. Neden oraya öyle bir logo konur, o zaman epey düşünmüştüm.

Bilmeyenler için söyleyelim. Maç sırasında futbolcuların giydikleri formalarda o logo yok. Kurallar gereği formaların belirli yerlerine bu tarz işlemeler yapılamıyor. Bu logolar tıpkı lig veya ŞL - UEFA patchleri gibi hazır patchler. Formaya tıpkı o logolar gibi dikilerek tutturuluyorlar. Formaya işlenen dikiş değil yani. Bu sebeple de futbolcuların formalarında o efendiler logosu bulunamıyor. Sadece satın aldığınız formalar bulunuyor.


Esas konuya gelelim. Çubuklu formanın sol ön - alt tarafına ASY logosu işlenmiş. Ne şekilde işlendiğini bilmiyorum, formanın bir bütünü mü, yoksa parçalıdaki efendiler logosu gibi sonradan formaya işlenen bir logo mu, henüz kestirmek zor. Yalnız büyük bir ihtimalle ASY logosu, tıpkı parçalıdaki efendiler gibi patch şeklinde ve formaya sonradan dikilecek. Bu da demek oluyor ki; Çok büyük bir ihtimalle o logoyu da maçlarda göremeyeceğiz. Forma çıkmadan, maçları görmeden giydirmek istemiyorum. Ancak yeri zaten saçmasapan, bir de patch gibi onu oraya dikerlerse ve maçlarda da göremezsek saçmalık 2 katına çıkar. Umuyorum o şekilde değildir.


Yazmıştık blog henüz çocukken. Real Madrid geçen seneki formasının sağ göğsüne dikişlerle işlenen bir Bernabeu logosu kondurmuştu. Patch gibi değildi, formanın bir bütünüydü. Bizim de sağ göğsümüz boş, biz neden böyle abuk yerlere patchler konduruyoruz anlamak güç. Tekrar umuyorum ki, bize gelen istihbaratın fazlası vardır ve sağ göğse de forma ile bütün bir logo kondurmuştur kulüp. Nedense hep umuyoruz ama.

Resim Kaynak: FotoCimbom

SON BİLGİLERE GÖRE ÇUBUKLU FORMA


Fanatik gazetesinde yer alan çizimde bir takım hatalar olduğunu kendi kaynaklarımızdan öğrendik. Bir alt başlıkta o çizimdeki doğruları ve hataları sizinle paylaşmıştık zaten. Ancak 1000 kelime yazarsın yine de resim olmadan tatmin olmaz insan. Ben olmadım açıkçası. Bu sebeple gecenin bu saatinde çok sevgili Okan'dan -edindiğimiz bilgilere göre- formanın tahmini bir çizimini yapmasını istedim. Sağolsun kırmadı ve yukarıdaki çizimi yaptı.

Bu bir fotoğraf değil, formanın tahmini çizimi. Yani kalkıp forma birebir bu olacak diyemiyoruz. Ancak diğer 2 formada (mercan ve arslan) ne kadar yakın çizimler yayınladığımızı bilenler, bunun da gerçeğine çok yakın olacağını düşünüyorlardır zaten. Alınan en son bilgilere göre 6364 kodlu, Ali Sami Yen'in ilk sezonunda giyilen formanın anısına tasarlanmış olan çubuklu formamızın en son tahmini çizimi budur. Bundan sonra çok büyük bir bilgi veya sızan bir fotoğraf yayınlanmaz ise yeni bir çizim yapmayız. Okan'a tekrar yardımı için teşekkür ederim.

Kaynaksız kullanmazsanız seviniriz.

25 Aralık 2010 Cumartesi

FANATİK ÇİZİMİ ÜZERİNE


Fanatik'te yer alan resim üzerine biz de kendi araştırmamızı yaptık. Yer alan çizim dediğimiz gibi sadece alınan bilgilere göre tahmini olarak hazırlanmış bir çizim. Birebir bu şekilde olmayacak forma, bunu öğrendik. Şimdi o resim üzerine konuşalım ve doğrularını yanlışlarını yazalım.

- Formanın kalıbı ve tasarımı bu çizim ile neredeyse birebir olacak.
- Sağ göğsün tepesinde yer alan Adidas logosu orada değil, formanın ortasında olacak.
- Göğsün sağında numara olmayacak.
- Logomuz bu resimdeki gibi bayraklı logo değil, diğer formalarımızda kullanılan 3 yıldızlı logo olacak.
- ASY logosunun yeri ve şekli bu resimde yer alan çizimle birebir olacak.

Bizim aldığımız bilgiler bunlar. Bu bilgiler ışığında Okan'dan rica ederim bir çizim yapar.

ÇUBUKLU DETAYLARI


Haber bu sefer bizden değil. Fanatik kaynaklı haber bize Ocak ayında çıkması beklenen çubuklu ile ilgili güzel detaylar vermiş. Biz de değinelim biraz.

Formanın çıkış tarihini yazmışlar. Tahmin ettiğimiz gibi ayın 11'indeki son ASY maçına Galatasaray çubuklu formaları ile çıkacakmış. ASY'nin gördüğü ilk formaların anısına tasarlanmış bu forma, ASY'nin göreceği son formalar olacak. 11'inde görücüye çıkan forma aynı anda da satışa sunulur.


Formada detay olarak paylaşılan tek bilgi, bir ASY logosunun formanın sol alt kısmında olacağı yönünde. Aslan resimleri, 1964-2010 ibarelerinin ve ASY'nin bir şeklinin yer aldığı güzel bir logo gibi gözüküyor, eğer orijinali bu ise. Onun dışında başka detaydan bahsedilmemiş. Bu arada biz de öğrenirsek yazarız. Formanın kodu 6364 olacakmış. Hepinizin anladığı gibi Ali Sami Yen'in açıldığı sezon olan 1963-1964 sezonuna gönderme amaçlı bu kod. Fanatik kaynaklı haberin detayları bunlar. Yılbaşından sonra bizde bir şeyler öğrenmeye çalışacağız. Ayrıca bu tip haberleri de gördükçe paylaşırız.

Not: Fanatik'teki resim bizim başlıklarda kullandığımız çizimler gibi sadece alınan bilgilere göre çizilen taslaktır, orijinal formanın yüzde yüz o şekilde olacağını sanmıyorum.

Bana mail ile haber gönderen Yasin Özyapı'ya ve Facebook sayfamızdan yazan Mehmet Ülker'e teşekkür ederim.

KÜLTÜR


Fazla uzatmayacağım. Millet konuşuyor, yazıyor. Abi çubuklu formaya neden karşısınız. Çubuklu da bizim kültürümüzde var vs... Biz daha Parçalı formamızı, esas Galatasaray formamızı 14 senedir yapamıyoruz, beceremiyoruz, kalkmış çubuklu da bizden diyorsun.

Fenerbahçe, Türkiye'nin en büyük 3 kulübünden biri. 103 yıllık mazileri var. Siz hiç Fenerbahçe'nin kalın çubuklu forma giydiğini gördünüz mü ? Bırakın Parçalı formayı falan, kalın çubuklu forma giydiklerini gördünüz mü ? Şu hani 2 bantlılar veya ortadan inen tek bantlılar gibi... Bırakın başka tarzda home forma yapmayı, kendi çubuklu türlerini bile adamlar 100 senedir değiştirmediler. Seneye çubuklu kesin yapacaklar biliyor taraftarları, hatta ince çubuklu olacak o forma, onu da biliyorlar. Her sene de çatır çatır satıyorlar. Bizde ise ticari kaygı (!) sebebiyle Parçalımız son 25 yılda 45 farklı türe büründü.

Sonra kalkmış "çubuklu da bizden be abi, 85 senedir giyiyoruz". Bence kalın çubuklu bizden, sence ince çubuklu. Onu bile bilmiyoruz. Daha parçalımızı beceremiyoruz halbuki, ne çubuklusu ya hu... Bazen boşuna mı yazıyoruz acaba diyorum kendi kendime.

Resim Fenerbahçe'nin 1910'lu kadrolarından biridir.

23 Aralık 2010 Perşembe

HÖ ?


Böyle bir formamız yok biliyorsunuz değil mi ? Kimler yapıyor bu çalışmaları merak ediyorum, adam kendi takımının formasını bilmiyor. Hadi onu geçtim, hakikaten Galatasaray forması giymiş bir adamı fotoğraflamak bile zor geliyor. Belki bu adam West Ham taraftarı, ya da Getafe... Şimdi açsa görse kendisini ben böyle bir forma ne zaman giydim diyecek. Biz de giymedik be abi.

22 Aralık 2010 Çarşamba

ANTEP'E KARŞI PARÇALI


Pek çok konuda olduğu gibi şu forma konusunda da ilginç bir ülkeyiz. Az buz da değil hani, baya ilginç. Gaziantepspor Ali Sami Yen'e sadece iç saha formasını getiriyor. Her ne kadar ben karışmayacağını iddia etsem de içinde kırmızı var diye biz Metin Oktay'ı anma günümüzde Krem formayı giymek zorunda kalıyoruz.

Şimdi ise Gaziantep'e gidiyor takım. Adamlar kendi sahalarında beyaz dış saha formalarını giymişler. Biz de Parçalıyı çekiyoruz üzerimize. Hakikaten garip durum.

Parçalı şov devam ediyor. Şu ivmeyi yakalamışken keşke çubuklu giymesek, TT Arena'da da Parçalı ile oynasak diyesim geliyor. Yanlış parçalı falan ama yine de çubukludan iyidir. Bu sezon 14. kez giydik. Geçen sene toplamda sadece 20 kez giymiştik. Bu sezon en iyi ihtimalle 8-10 maç daha az oynayacağız. Buna rağmen şimdiden 14'ü yakaladık. Gerçi Çubuklu çıkınca eminim hayal olacak yine Parçalı.

Resim Kaynak: Sporx

45 DAKİKALIK KAYIP BEYAZ


Koleksiyoncu bir abim koleksiyonuna çok güzel bir forma bulmuş. Ancak formanın nerede, ne zaman giyildiği konusunda kesin bilgi sahibi olamadığı için bana danıştı. Formanın fotoğraflarını gönderdi ve benim de daha önce rastlamadığım bir forma olduğunu gördüm. Heyecanlandık tabi, araştırmaya başladım. Zamanında blog takipçilerinden Yıldırım bir bilgi paylaşmıştı (şimdi bulamadım). Üzerinden yaklaşık 1 yıl geçse de yer etmiş kafada olacak ki, 85-89 sezonları arasını araştırmam gerektiğini hatırladım. Yıldırım o zaman bu forma hakkında bilgi vermişti sanki diyerek Milliyet Arşivleri'ne daldım. Bu kadar yakın dönemden, hem de giyilmiş olan ancak henüz keşfedemediğim formayı, birkaç saatin sonunda buldum. Şimdi hikayesine gelelim;

1987-1988 sezonunda Galatasaray çok uzun bir aradan sonra Avrupa'ya kavuştu. Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'na 14 yıl aradan sonra ilk defa katılan takımımızın Avrupa'daki ilk rakibi PSV idi. 16 Eylül 1987 yılında Hollanda'da oynanan bu maça Galatasaray, daha sonraları Avrupa forması diye anılacak olan beyaz renkte formalar ile çıkmıştı. Beyaz V yakalı formalar ile maça başladık. Bizim arşivlerde 87-88 sezonuna tıkladığınızda bu V yakalı formayı görmek mümkün (aşağıdaki resim). İlk devreyi V yakalı beyaz formalar ile kapatan takımımız ikinci yarıya, kırmızı bisiklet yakalı beyaz formalar ile çıkar. İşte bu formayı yeni keşfettim ben. Bloga da ilk defa yazıyorum. Resmini de maçtan 2 gün sonraki gazeteden bulabildim. Böylelikle Avrupa maçları için giyilen beyaz formalara bir yenisi daha eklendi.

Maçın ilk yarısında giyilen V yakalı beyaz forma

Formanın başka bir izi yok, yazının başındaki resimden başka maçtan kalan bir resmi de yok. Zaten V yakalı forma da ligde bir yarım devre daha giyilip rafa kaldırıldı. Bu Bisiklet yakalı forma ise sadece 45 dakikalık bir maziye sahip olarak kaldı Galatasaray tarihinde. Pek uğurlu olduğu da söylenemez. Galatasaray V yakalı oynadığı ilk yarıyı 0-0 götürüyorken ikinci yarıda yeni formalarıyla 3 gol görüyor kalesinde.

Peki neden iki yarıya farklı beyaz formalarla çıkıldı ? Bana mantıklı gelen tek sebep; V yakalı formaların devamının olmaması yüzünden yedek olarak benzer bir forma götürülmesi. İlk yarıda kirlenen beyaz formaların yerine yenileri giyiliyor ve bu ilginç hikaye çıkıyor ortaya. Uğur denemesi falan da olabilir küçük bir ihtimal. Yeni bir forma, hem de bu kadar yakın bir tarihten. Beyaz Galatasaray formaları her zaman çok güzeldir, özeldir. Yenisini keşfetmek heyecan verici. Tabi koleksiyonuna bu nadide forma katılmasaydı abimin biz de araştırmayacaktık. O da güle güle, iyi günlerde saklasın.

GSSTORE


Store ilgili 2 haberimiz var. Aslında girip bakarsanız siteye görürsünüz. Ancak takipçiler için buradan da duyuralım, katkımız olsun. İlki; Galatasaray elde kalan geçen sezonun 3 formasını çok güzel bir pazarlama taktiği ile tekrar satışa çıkarttı. Beyaz-Kırmızı ve Mor formalar, üzerlerinde pek çok futbolcumuzun artı Hagi-Tugay ikilisinin imzaları basılarak tekrar satışa çıkartıldı. İmzalar tabi ki kalemlerle atılmış ıslak imzalar değil. Özel bir baskı tekniği ile formalara isimlerin gerçek imzaları basılıyor. Daha önce Bülent Korkmaz'ın başımıza geçtiğimiz zaman böyle bir formasını çıkartmıştı store. Yolladıklarında da Büyük Kaptan'ı satıştan alelacele kaldırmışlardı.

Formalar 49 liradan satılıyor. Gidip outlerden geçen senenin formasını bu kadar uygun fiyata bulamazsınız. Bu 3 forma da maç forması. Ayrıca hem imzalı, hem de taraftar formasından da uygun fiyata satılıyorlar. Yılbaşına fena hediye olmaz.


Bir duyurusu daha var store'un. Yakında Ali Sami Yen özel anı ürünleri satışa çıkacak diyorlar. Her türlü ürün yapılır. Tişört, sweat, kaşkol, bere vs... Ancak ben o 1964 yılında giyilmiş olan çubuklu formanın bir retrosunu çok isterim (Yukarıda Okan'ın çizdiği gibi). Tıpkı Metin Oktay tişörtü gibi, hatta daha kaliteli bir düşünceyle bu ürünün çok satacağından eminim. Tabi ortada böyle bir ürün olacak mı bilmiyorum, bu sadece benim temennim.

Alışverişe başlamak isteyenleri GSStore'a alalım.

21 Aralık 2010 Salı

BABA GÜNDÜZ


Madem çubuklu formayı bekliyoruz ısınmaya devam edelim. Yukarıdaki formanın -aslında formaların- tarihte fazla görüldüğü söylenemez. 1948-49 sezonunda rastlarız, daha da örneği yok. Bisiklet yaka, vücudu kavrayan kalın çubuklu bu formalar sadece o sezona mahsus gözüküyor. Fotoğrafa dikkatlice bakıldığı zaman takımdaki 3 futbolcunun formaları diğer 8 futbolcudan farklı. Belli ki formalar yine şartlar zorlanarak maça yetiştirilmiş. Beyaz şort - siyah çorap giyildiğini de belirtelim.

O 3 futbolcudan biri, topu elinde tutan, Galatasaray'ın en büyük efsanelerinden Gündüz Kılıç. Fotoğraf bloga yeni eklendi. Elimizde bu formaya ait 2 adet düşük kalitede resim mevcuttu. Bu fotoğraf ise oldukça güzel. Arşivlerinize hediyemiz olsun.

20 Aralık 2010 Pazartesi

Galatasaray'a Uygun Away Formalar 23


Bu takımın turuncusu biraz kavun içi gibi sanki. O turuncuyu bizim turuncuya dönüştürürsek her 2 forma da çok güzel away formalar olurlar. Tabi farklı sezonlarda kullanılması şartı ile. Alternatif renklerimizi daha fazla çoğaltmadan dönüşümlü kullanmak taraftarıyım ben. Turuncuyu da herkes sevmişti. 1-2 sezon sonra şu tip 2 formada turuncuyu görmek hiçte fena olmaz. Dümdüz turuncu olmasındansa beyaz away rengimiz ile kombine edilmiş formalar daha farklı olur.

Şöyle Home-Away forma düzenine de hastayım (!)

İLK YARI FORMA KARNEMİZ - TABLO





Sezonu OFK maçlarında üst üste giydiğimiz Mercan formalarla açınca tipik Galatasaray işte demiştim. OFK'yı eledik, adamlara sorsan renklerimizi öğrenebilmişler midir ? Ardından oynanan 1. hafta lig maçında ve hemen 3 gün sonraki Avrupa Ligi ön eleme maçında da diğer alternatif formamız Kremi giyince ben bile şüpheye düştüm renkler konusunda. Fakat 5. resmi maçımızdan itibaren forma geleneği açısından tarihin en iyi sezonunu geçirir olduk bir anda.

Örneğin lige bakalım. Ligde oynadığımız 17 maçın 11'inde parçalı giydik. 1 lig maçı hariç, lig ve Türkiye Kupası'nda oynadığımız bütün iç saha maçlarına parçalı forma ile çıktık. Geçen sene hatırlarsanız hasrettik ASY'de parçalı görmeye. Hatta daha da ileri gidip, ligde tek bir maç hariç iç sahada sürekli olarak beyaz şort kullandık. Ayrıca deplasmanda da parçalıyı çokça giydik. Away forma olan krem ile aynı sayıda, 4 deplasman lig maçına parçalı ile çıktık. Mercan ise ligde sadece 1 kez giyildi. Ancak hala en çok satılan formamız. Bu da ne kadar giyersen o kadar satılır mantığının yanlış olduğunu gösteriyor.

Tablolar zaten özetliyor durumu fazla uzatmayayım. İlk tablo formaların toplam kullanımı. Ligde Avrupa'da ve kupada kaç kez giyildiğini gösteren tablo. İkinci tablo yine bütün turnuvalardaki iç saha ve deplasman karnemiz. Son tablo turnuvaların ne olduğuna bakılmaksızın oynadığımız toplam 22 resmi maçta hangi formaların arka arka giyildiğini gösteren tablo. Kötü başlayan forma karnemiz mükemmel bir seviyede. Tarihimizin belkide en kötü sezonunu geçirdiğimiz bu sezonda forma karnemizin en iyi olması ilginç tabi. Belki bununla avunan çıkar. Ocak'ta Çubuklu katılıyor aramıza. Sezon sonunda onunla birlikte genel karneyi de tablo şeklinde yayınlarız.

18 Aralık 2010 Cumartesi

VOLEYBOL





Bu hafta güzel voleybol fotoğrafları yayınladı resmi site. Erkeklerin kırmızı formasını doğru düzgün görememiştik önceleri. Bu hafta yaptıkları maçta görme fırsatımız oldu. Krem forma ile aynı tasarıma sahip. Ancak krem formadaki aslan deseni yok kırmızı formada. Beyaz şort ile kullanımı güzel. Ayrıca şortun yanındaki sarı kırmızı ince şeritler çok şık. Bu forma bizim voleyboldaki iç saha formamız niyetine yapıldı. Eskiden beri zaten parçalı forma sevmez voleybol takımımız, ara sıra giydiler ancak genelde düz sarı ve düz kırmızı ağırlıklı iç saha formalarımız olmuştur. Bu kulüp çatısı altındaki her branşın parçalı forması olmasından yanayım, ancak tabi ki futbol gibi tarihten gelen bir forma kültürü yok voleybolun (futbolda da ne kadar var tabi).



Kadınların krem formasının önden görünümünü daha önce bulamamıştık. Resmi sitede buna da rastladık sonunda. Tahmin ettiğimiz gibi futbol teması erkekler voleybolda olduğu gibi kadınlarda da devam etmiş ve aslan işlenmiş krem formaya. Kadınların henüz iç saha formasını göremedik. Olmayabilir de tabi. Varsa yayınlarız.

16 Aralık 2010 Perşembe

SORU


Biri Galatasaray futbol tarihinin en iyi sezonuna tanıklık etmiş, diğeri muhtemelen en kötü sezonunu yaşıyor. Ancak bu 2 formanın paylaştığı ortak bir kader var. Nedir bu ? Sorumuz işte budur. Cevapları alalım. İlk soru diye pek zor sormadım. Bilenlerle Maldivler'e tatile gidiyoruz.

Cevap: Her 2 forma da kendi sezonlarında ligin 9. haftasında Kadıköy'e gitti ve puan çıkardı. Son 2 forma işte bunlar. Emirko'nun da doğru bir tespiti var. Maldivler'de içki ısmarlarız artık :)

14 Aralık 2010 Salı

OCAK


Haberini taze aldık yazalım. 2011 gelmeden şöyle bir güzel alıp giyelim, yılbaşında eşe dosta hediye edelim diye heves etmeyelim boşuna. Çubuklu formayı bekleyenler biraz daha sabredecekler. Yeni formamız Ocak ayında görücüye çıkıyor. Tam tarihi bilmemekle beraber, son ASY maçında, yani ayın 11'indeki kupa maçında giyilmesi gündemde. Böylelikle ASY için tasarlanmış formamız son maçında stadı ile buluşacak. Ya da 15'indeki açılışa denk getirilecek. Şimdilik kesin olan tarih Ocak, günü ise bu ihtimallerden biri. Son anda fikirlerini değiştirmezlerse Ocak'ın 2. haftasına kadar bekleyeceğiz anlayacağınız.

13 Aralık 2010 Pazartesi

ASY ANI FORMASININ ATALARI


Ocak ayında tanıtılması muhtemel olan çubuklu formamıza biraz da tarihten fotolarla değinelim. Elimizde 2 fotoğraf var klasik dönemden. Tepedeki fotoğraf Galatasaray'ın 1960'lı yıllarda kullandığı çubuklu formalardan. Bu formanın özelliği Ali Sami Yen Stadı'nın açılış senesinde de kullanılıyor olmasıydı. Hatta o dönem parçalı forma 2. plana atılmış ve 1964 yılında, ASY'nin ilk senesinde, yukarıdaki çubuklu formalar daha çok kullanılmış. Sene 2011; Ligin 2. yarısında yine parçalı formamız 2. plana atılacak ve çubuklu formalar ile sahaya çıkacağız. Tabi ki bu 47 sene ile yaşanan aynı forma kaderi tesadüf değil. 47 sene öncesine bilerek gönderme yapıldı, o zaman giydiğimiz yukarıdaki bu formanın modern versiyonunun 2. stadımız için tekrar tasarlanılması istendi. Bu sebeple çıkacak olan formanın görünümü işte bu yukarıdaki forma ile benzerlikler taşıyacak. Nasıl benzerlikler; Mesela sarı zemin üzerine oturtulacak 2 kırmızı çubuk. Mesela kollar benzer şekilde kırmızı ağırlıklı olacak. Ancak tabi ki Adidas'ın kalıpları ile yapılacağı için birebir aynısı olması mümkün değil. Sınırlar içinde benzetilmeye çalışacak.


Galatasaray çubuklu formalarına siyah şort kullanmayı sever. Yakın örnekler; 2002-2003, 1996-1997, 1995-1996, 1994-1995... Bu sezonlarda çubuklu formalarımız ağırlıklı olarak siyah şort ile giyildiler. Gelenek devam edecek ve Ocak ayında çıkacak olan formamızda da siyah şort ve çorap kullanılacak. Ancak 1964 yılındaki formayı siyah şortlarla kullanmadık. Bu formayı çoğu zaman beyaz şort, zaman zaman da sarı şortlar ile kullanıyorduk. Yani aslında bu sezon çıkacak olan çubuklu formamız eğer 1964'e gönderme yapıyorsa ki öyle, beyaz şortla olması daha sdoğru olurdu. Parçalıda beyaz şort kullanılması, belki de bu farklı formada farklı bir şort rengi kullanmamıza sebep olmuştur. Yakın dönem çubuklu formalarında da siyah şort-çorabın kullanılması Ocak'taki formaya nispeten sıcak bakmamı sağlıyor. 2. resim işte bu siyah şort-çoraplı çubuklu formaların atasını gösteriyor bize. 1930'lu yıllarda çekilmiş olan bu fotoğrafta görebildiğimiz kadarı ile çubuklu formamızın altında siyah şort bulunuyor. Zaten o dönemlerde parçalının altına da siyah çorap giyiyormuşuz, ancak siyah şort sürpriz. Ben bu kadar eski dönemde denenmediğini düşünürdüm. Bu fotoğraf gösteriyorki 80 sene öncesinde çubuklu altına siyah şort-çorap giymişiz. 50'lerde 1-2 kez denenmiş, 90'larda meşhur olmuş, yeni stadımızın ilk forması olacak bu kombinasyonun atası işte yukarıdaki 2. resim.

11 Aralık 2010 Cumartesi

Galatasaray'a Uygun Away Formalar 22


Normalde olsa formadan bahsederken, "la Gökhan keşke Gs'ye gelse" falan derdik. Peeh.

LİGDE SON DEFA PARÇALI


Şimdilik Galatasaray ile ilgili bu sezon yeni stad ile birlikte tek olumlu şey Parçalı forma performansıydı. Geçtiğimiz haftalarda ligde oynadığımız 8 maçın 7'sinde parçalı forma giyilmişti hatırlarsanız. Ali Sami Yen'deki son lig maçımıza da Parçalı forma ile çıkacağız. Aksi zaten düşünülemezdi. Bu yarı sezonda böylelikle 9'da 8 yapmış bulunuyoruz. Galatasaray için büyük gelişme. Hele ki geçen sezon ligdeki toplam ASY maçlarımızda sadece 9 kez parçalı giydiğimizi düşününce gelişmenin büyüklüğünü daha fazla idrak edebiliyoruz.

Ancak her güzel şeyin sonu tez geliyor Galatasaray'da. 15 Ocak'ta açılacağı bildirilen TT Arena'da parçalı görebileceğimizi düşünmüyorum. Yeni stadımızda artık 2. yarı çubuklu forma ile çıkarız.

Bütün ilk yarı forma karnemizi devre arasında tablo şeklinde paylaşacağım. Kupa - Avrupa - Lig - İç Saha Dış saha vs...

TASARIM FORUMU AÇILDI

Birkaç ay önce tasarım blogunu kaldırıp, aradan çekilip, herkesin kendi tasarımını kendisinin ekleyebileceği basit bir forum yapmayı düşündüğümüzü söylemiştik. Bu geceden itibaren forumu açmış bulunuyoruz. Dileyen bütün tasarımcılarımız foruma üye olup kendi tasarımlarını bizlerle paylaşabilirler. Sağ taraftan foruma girebilir ve kullanım kılavuzu ile küçük şartlarımızı okuyabilirsiniz.Bütün tasarımcıları bekliyoruz, bizler de yorumlarımız ile orada olacağız. Kurdeleyi kestik, uğurlu olsun.

9 Aralık 2010 Perşembe

JANTİ


Sercan Sevinç kırmızıydı bu ceket diyor, ben siyah diyorum. 2 farklı iddia. Kırmızı ceket olması düşüncesi çok daha güzel tabi. Bize özel, bizim için yapılmış olduğunun göstergesi. Siyah ise çok daha klasik. Belki pek çok takım giyiyormuş o seneler. Fotoğraf 1930-1931 sezonu sırasında çekilmiş. Şampiyon olduğumuz sezon. Topu elinde tutan; krem formaları ithaf ettiğimiz Nihat Bekdik. Adam bize Aslan ismini hediye etmiş, bizimkisi ne ki ? Futbolcularımızın hepsi birbirinden janti.

ÇUBUKLU HAKKINDA


Çubuklu forma hakkında mail geliyor oldukça. Yeni bir gelişme olup olmadığı ve ne zaman çıkacağı hakkında sorular geliyor. Aslında biz diğer 2 formamız tanıtılmadan önce çubuklu formayı da epey tanıtmıştık. ASY'nin son senesi için çıkacağını ilk biz söylemiştik ve 1964'teki çubuklu formaya benzer bir görünüme sahip olacağını da biz duyurmuştuk. Mercan ve Krem formanın tanıtımından birkaç hafta önce de bu çubuklu formanın tanıtılmayacağı ve yeni stad için bekletileceği haberini almıştık. Ocak ayında çıkacak bir formanın heyecanını kaçırmamak için de fazla yazıp çizmedik hakkında. Şimdi zaman yaklaştı. Önce, ne zaman tanıtılacak bu forma ?

Bilmiyorum. Tarihi henüz kulübün de bildiğini düşünmüyorum. Ancak 2 farklı senaryomuz var önümüzde. Geçen seneki kırmızı forma 23 Aralık günü resmi olarak tanıtıldı. Yılbaşından yaklaşık 1 hafta önce. Bu ilk senaryomuz. Yani 2011'e girmeden çubuklu formayı görebiliriz. 2. Senaryo ise bana daha makul gelen; Yeni stad için yapılmış bu formayı yeni stad açılışında göreceğiz. Aynı gün yeni stadın altındaki GS Store'larda satışı yapılacak ve patlayacak. Açılış maçı Ocak'ın son 2 haftası içinde gerçekleşecek. ASY'deki son maç 11 Ocak'ta oynanıyor çünkü. Son maçın ardından TT Arena'ya taşınıyoruz ve Ajax ile bir açılış maçı yapıyoruz. İşte bu maçta Çubuklu formamızı giyebiliriz ve tanıtımı da yapılır. Bu 2. senaryo bana daha mantıklı geliyor. Yani ya 2 hafta sonra tanıtılır, geçen sene ki gibi. Ya da henüz 1 ay 2 haftamız var bu yeni formayı görmek için.


Peki forma nasıl olacak; Bunu yazdık daha önce ancak yine değinelim. Formanın gövdesi tıpkı 64'teki forma gibi sarı zeminli olacak ve kalın 2 çubuk geçecek gövdeden. Kollar ise kırmızı ağırlıklı olacak. Şort ve çorapların siyah olacağını TFF'nin dandik kataloğundan gördük. Bizim tahminimize göre formanın arkasında diğer 2 formamız gibi bir Galatlar çerçevesi olacak ve numara bunun içine yazılacak. Ancak bu tamamen bizim kafadan salladığımız bir durum. Olmaması daha yüksek bir ihtimal. Bu konuda bir duyum alırsak paylaşırız. Formanın üzerinde ise Ali Sami Yen Stad'ı ile alakalı birkaç logo, motif vs... olacak. Ancak bunların şekillerini ve nerede bulunacaklarını bilmek bizler için zor, yine de öğrenebilecek miyiz bakarız.


Peki formanın şekli nasıl olacak. Çok büyük bir ihtimal ile Milan'ın bu sene ki iç saha forması gibi olacak. Hatta neredeyse birebir. Sadece renkleri farklı. Bunu söyleyebilmemin sebebi; Tanıtılan 2 formamız da aynı kalıp ile yapıldı ve Milan'ın kalın çubuklu forması da bizim bu 2 formanın kalıbı ile aynı. Bu sebeple üretici firmaların hazır tasarımlarından kullanılmış ve Milan'da da uygulanmış olan tasarımı direkt bize uygulamış olmaları kuvvetle muhtemel. Bu sebeple yukarıdaki Milan formasına iyi bakın, eminim çok benzer, hatta aynısı olacak.

Yeni bilgiler öğrendiğimiz an paylaşacağız.

8 Aralık 2010 Çarşamba

Galatasaray'a Uygun Away Formalar 21


Geçen sezonki away ve 3rd formaları da bizim için çok uygundu. Bu senekiler de yine çok çok uygun. 2 formayı tek başlığa sığdıralım.

İlk forma Liverpool'un away forması. Siyah ve kırmızının detaylarda kullanımı bizim için de önemli. 2 farklı away ve bir home renginden forma yaratma fikri dış saha veya 3rd formalara çok yakışıyor. Bu formayı al aynen bize koy, o kadar uygun. Şort seçimi bana göre siyah olmalı, ancak Beşiktaşmıyız biz gibi dar düşünenler için beyaz da olabilir, ya da formadaki bir diğer renk olan kırmızı da denenebilir şortta.



2. forma Liverpool'un 3rd forması. Bu konu hakkında yazmak lazım aslında. Kendi renklerinin tonlarıyla oynayıp bir dış saha veya 3rd forma yaratma meselesine değinelim bir ara. Gerçi sarı away başlığında yazmıştık Eylül ayında. Ancak daha detaylı değinmeliyiz. Mesela bu tip bir kullanım. Sarı renk aynen böyle bir 3rd formaya oturtulabilir tonuyla oynanarak. Tabi orijinal sarımızla da yapılabilir aynı forma. Siyah renk zaten bizden sayılır. Siyah formada detayları ön plana çıkartmak için sarı daha uygun kırmızıdan.

Kısacası bu 2 forma ve renk kullanımı gelecek sene aynen bize oturtulsa itirazım olmaz.

ARMASIZ ASLANLAR


Uluslar arası düzeyde Türkiye'nin en başarılı spor takımı olan Engelsiz Aslanlar'ın formalarını da yakalamışken değinelim. Yine açık ara farkla kazandıkları Yalova Engelliler takımı ile yaptıkları maça resimlerini gördüğünüz beyaz formalar ile çıktılar. Benim hemen dikkatimi çeken formaların armasız ve isimsiz olmasıydı. Sebebi nedir, merak içindeyim.


Takımımızın formalarını geçtiğimiz sene yanılmıyorsam GS Store kendi yapıyordu. Bu sene de herhalde öyledir. Ancak geçen sene GS Store logosunu, Galatasaray armasını ve sırtta isimleri görüyorduk. Bu seneye -eğer özel bir sebebi yoksa- apar topar hazırlamak zorunda kalmışlar beyaz formaları. Marka logosu ve armayı yetiştirememişler, tabi isimleri de...

Dünyanın en güçlü tekerlekli basketbol takımının formasına, umuyorum gelecek haftalarda arma işlenir. Uluslar arası karşılaşmalarda muhtemelen bu durum kurala tabidir. Ancak lig amatör kalmış. Formalara gelince, gayet güzel ve sadeler. Sarı ile kırmızının kullanım yerleri başarılı. Eğer ilerde başka formamızın resimlerini yakalarsam onu da paylaşırım.
Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır