Bu Blogda Ara

30 Temmuz 2012 Pazartesi

BEYAZ FORMA TARİHİMİZDE REAL MADRİD ETKİSİ

Artık Galatasaray'ın ilk formasının beyaz olduğunu bilmeyen yok sanırım. 1905-1906 yılları arasında Galatasaray, okul üniformalarından bozma beyaz gömlekler giyiyordu. Kırmızı yakalı bu formalar Galatasaray'ın ilk forması ve üzerindeki renkler de ilk renkleriydi. Ancak sonraki tarihsel gelişim malum. Galatasaray sarı kırmızı renklere geçti ve çok uzun süre boyunca sarı ve kırmızı renkler dışında hiçbir forma giymedi. Sarı kırmızı parçalı, sarı kırmızı çubuklu, düz kırmızı vb... haricinde bu renkler dışında, formaya hakim olan başka renk formamız hiç olmamıştı. Ta ki 1960 yılına gelene kadar.


Bizim arşiv araştırmalarında rastladığımız sarı-kırmızı renkler haricinde giyilen ilk dış saha formamız 1960 yılında ilk defa gördüğümüz beyaz formamızdı. Dümdüz, bembeyaz bu formada sarı-kırmızı hiçbir detay yoktu. 1960 önemli bir tarih. Bu takım neden 50 seneyi aşkın bir süredir başka renk kullanmazken birden bembeyaz bir dış saha forması ile karşımıza çıktı ?

*Bu konu belirli bir tarihi bilgiye dayanmıyor, kimse çıkıp da biz o dönem Real Madrid'den esinlendik demedi (Dediyse de ben bilmiyorum). Ancak tarihler bazen her şeyi gözler önüne serebiliyor. Bize göre bir esinlenme mevcut.

----
Real Madrid

Şimdilerde ismi Şampiyonlar Ligi olan Avrupa'nın kulüpler bazındaki en büyük organizasyonu Şampiyon Kulüpler Kupası 1955 yılında ilk defa düzenlendi. Real Madrid ilk kupanın ve daha sonra 1960 yılı da dahil olmak üzere o yıl aralığındaki bütün kupaların sahibi olmuştu. 5 sene üst üste Di Stefanolu, Gentolu, Puskaslı efsane kadro ile Avrupa'nın en büyük kupasını, üzerlerinde bembeyaz formalar ile kaldırmışlardı. Galatasaray da işte tam o tarihlerde tıpkı Real Madrid'in kullandığı bembeyaz formalardan esinlenmiş ve kendisine ilk defa bir dış saha forması hazırlamış olabilir.


1960 senesinden bahsediyoruz. Forma kültürünün henüz ülkemizde boy göstermediği bir dönem. Futbolcular hala maçtan maça farkılıklar gösteren formalar ile sahalara çıkıyor. Bu tip büyük organizasyonda büyük başarı elde etmiş takımlardan esinlenmeleri çok doğal. Avrupa'daki takımların da o dönemlerde başka kulüplerin formalarından esinlendiklerini biliyoruz. Bizde de neden olmasın ? 1957-1959 arası giydiğimiz çapraz şeritli düz kırmızı ve düz sarı formalarımızın da Güney Amerika takımlarından esinlenildiği söylenir. Yine 1934 yılında rastladığımız 11 oyuncunun önünde Galatasaray'ı oluşturan harflerden her birinin dikili olduğu formaların da Amerikan kolej takımlarından esinlenildiği düşünülür. Durum böyleyken ilk defa Avrupa çapında düzenlenen bu büyük turnuvanın ilk 5'ini kazanan takımdan esinlenip, dümdüz beyaz formalar giymiş olmamız çok olası. Tarihlerin yakınlığı da bize bunu gösterir nitelikte.

Başlangıç sebebi bu mu ? Kimse böyle olduğunu söylemedi. Ancak sebebi Real Madrid olsun, ya da olmasın, 1960'da başlayan bu serüven Xamax maçına, UEFA zaferine uzanan efsane bir yolculuğun başı oldu. Galatasaray'ın hiç kuşkusuz Parçalı'dan sonraki en efsane forması halini aldı ve 50 seneyi aşkın sürede sık sık dış saha formamız olarak kullanılmaya devam edildi. Bu sene de olduğu gibi...

28 Temmuz 2012 Cumartesi

HAZIRLIKSIZ HAZIRLIK


Galatasaray dün Torku Konyaspor ile yaptığı hazırlık maçında ilk defa yeni sezon formasını kullandı. Maçı izleme fırsatı bulanlar değişik bir görüntüyle karşı karşıya geldiler. İlk defa yeni sezon formasının giyildiği bir maç olduğu için de taraftarın kafasında sorular oluştu. Çünkü ilk defa giymiş olduğumuz formamızın kombinasyonu bir acayipti. Acaba böyle bir kombinasyon olacak mı sezon içinde diye insanlar bize sormaya başladı haklı olarak.


Dün yapılan hazırlık maçında takım Antrenman şortunu ve çorabını giydi. Yani sadece forma üstümüz sezon içinde kullanılacak olan parçalı formaydı, diğer takımı tamamlayan şort ve çoraplar antrenmanlarda kullandığımız antrenman formamızın şort ve çoraplarıydılar.

Şimdi insan düşünüyor, neden böyle bir uygulamaya gidilmiş diye. Eğer şort ve çorapları hazır edememişseniz ki, neden edemediniz, antrenman forması ile çıksaydınız karşılaşmaya. Hadi sırtta isim ve numara yazmasını istediniz, o zaman parçalı formanın şortu ve çorabını neden kullanmadınız ?


Tamam, önemli bir maç değil, antrenman sahamızda oynadığımız bir hazırlık karşılaşması. Belli ki üzerinde pek durmamışlar. Ama biz takıyoruz böyle meseleleri. İlk defa bu formayı taraftarın bu şekilde görmüş olması da bence problem. Çünkü daha neyin ne olduğunu kestiremeden bu kombinasyonla çıkınca kafa karışmaları yaşanmış. 


Son olarak resmi maçlarda böyle bir kombinasyon giymeyeceğiz. Kırmızı formamızın kırmızı şortu forma ile aynı renk olacak. Sercan'ın paylaştığı fotoda kırmızı şortu görüyoruz (bkz: 3. resim). Yeni sezonda kullanacağımız fontlarımızı da dünkü karşılaşmada görmüş olduk. Daha önce Nurettin Kantarelli fontlar değişmeyecek demişti zaten, geçen seneki fontları bu sene de kullanacağız (bkz: 2. resim). Ayrıca yukarıdaki fotoda parçalıda kullanacağımız kırmızı çorabı da görebilirsiniz.

26 Temmuz 2012 Perşembe

Beyaz Formamızdaki Desen


Bu yazıda 2012 2013 sezonuna ait beyaz formamızdaki kırmızı-sarı-kırmızı renklerden oluşan bir şerit halindeki desenin bizim forma tarihimizdeki ve genel forma tarihindeki yerini çok kısaca inceleyeceğiz. Ancak yazıyı okumadan önce şu yazıyı mutlaka ama mutlaka okuyun, okumadan bu yazıyı okumayın.


İlk formamız olan kırmızı yakalı beyaz formanın ve dış saha forması amaçlı ilk beyaz formamız olup 60’ların başında kullanılan düz formanın ardından gelen , tarihimizdeki üçüncü beyaz forma olan ve Metin Oktay döneminde de giyilen beyaz forma, yaka ve kol uçlarında bu desene sahipti. Yani beyaz formalarımız üzerinde bulunan ilk desen de buydu. Bu forma ve dolayısıyla da desen 1975 1976 sezonuna kadar yerini korudu. O sezonla beraber kolunda, yakasında ve kol ucunda yine benzer bir desen olan kırmızı-sarı-kırmızı-sarı-kırmızı şeritli, polo ve bisiklet yaka olmak üzere iki farklı versiyonu bulunan ve 1987 1988 sezonuna kadar kullanılan beyaz formaya yerini bıraktı.


Bu deseni daha sonra, Adidas’ın kültleşmiş üç şeridine uyarlanmış bir biçimde 1997 1999 arası kullanılan beyaz formamızda görüyoruz. 1998 1999 sezonu füme formamızın kollarındaki şeritlerde de bu desen, renklerin yerleri değişmiş bir biçimde bulunuyor. 2002 2003 sezonundan beri formalarındaki Adidas şeritlerinde bu tarz bir renklendirmeyi bulunduran Milan’ın çıkış noktası belki de bu formadır. İspanya bayrağını andıran bu deseni yine uzun zamandır Adidas’la çalışan İspanya milli takımı da kullanmasa ayıp olurdu. En yakın örnekler, 2010 2011 lacivert formaları ve 2011 2012 beyaz formaları. 2005 2011 arası dönemde de Adidas, meşhur şeritlerini bizim için böyle renklendirebilirdi. Hem tarihe uygun, hem de güzel bir seçim olurdu. Nike’ın beyaz formaya bu elit kalıbı bilinçli olarak mı seçtiği bilinmez. Ancak bize cuk diye oturduğu aşikar.


25 Temmuz 2012 Çarşamba

ANKET SONUÇLARI

Formaları Nasıl Buldunuz?

Formaların tanıtımının üzerinden bir hafta geçti. Biz de tanıtımın hemen sonrasında formalar hakkında iki anket açmıştık. Anketleri an itibari ile sonlandırdım. Zaten uzun süredir oy sayıları artsa da oran değişmiyordu. Genel kanıyı az çok görmüş olduk.

En Çok Hangi Formamızı Beğendiniz ?

Benim kendi fikirlerim de anket ile örtüşüyor. Anket sonuçlarını fotoğraflardan inceleyebilirsiniz.

22 Temmuz 2012 Pazar

NIKE'IN BİZE ÖZEL YAN ÜRÜNLERİ




Premium takımlar kategorisinde olmak sadece formaların özel tasarım ve üst düzey kalitede olacakları anlamına gelmiyor. Pek çok Nike ürününü Galatasaray arması üzerinde kullanabilme imkanına sahip oluyoruz.  Blogun konusu her ne kadar formalar olsa da, bu tip yan ürünleri de tanıtmamız gerekiyor diye düşünüyorum. Bu ürünlerin hepsi ya satışta şuan, ya da yakın zamanda satışa çıkacak. Bazı fotoğraflardaki antrenman ürünlerinin foto eksikliğinden dolayı futbolcuların giydiği sponsorlu versiyonlarının fotosunu koydum. Ancak bu ürünler satışa reklam olmadan çıkacak.

Lansmanda bizlerin çektiği yan ürünlerin fotoğrafları için tıklayın.
Lansmanda yine bizlerin çektiği formalarımızın fotoğrafları için tıklayın.

O zaman başlayalım,

ANTRENMAN ÜRÜNLERİ







YAN ÜRÜNLER

Hoodie

N98


Trainer Jacket

1905 Sweat

Pololar


Galatlar Tişört

Montlar - Yağmurluklar


Bu ürün çift taraflı

Çantalar

Atkı


Şapkalar

Toplar

Hatırlatalım; Store'un ürünlerini değil Nike'ın bizim için yaptığı ürünleri bu başlık altında topladık. GSStore'un da çok çeşitli ürünleri var ve olmaya devam edecek, ancak biz, formalarla alakalı olarak Nike'ı ve Premium takım olmanın getirdiği avantajları (ürünleri) başlığa koyduk. Nike'ın bu ürünleri her sezon, hatta sezon boyunca da yenilenip, çoğalacaktır.

19 Temmuz 2012 Perşembe

SHAKHTAR MESELESİ VE NIKE'IN ELİT DIŞ SAHA KALIPLARI


Üst üste çok fazla yazı girdik. Ancak konu hakkında hiçbir bilgisi olmayan adamlar, çok bilirmişçesine sürekli konuşup durduğu için de taraftarın kafasında haklı olarak soru işaretleri oluşuyor. Twitter hesabımızdan yazmaya çalıştım, ancak burada daha güzel anlatabilirim sanırım. Takımlardan da örnek fotolar gelecek çünkü.

Dün bizden bir kaç saat sonra Shakhtar da beyaz dış saha formasını tanıttı. Forma bizim beyaz forma ile aynı tasarımda. Etrafta dönen muhabbetler, Galatasaray'ın formayı kopyaladığına, tasarımı aşırdığına kadar gitti. Bu herifler tasarım sürecinden, hatta tanıtım saatlerinden haberdar değil, işi çalıntı tasarıma kadar getirdiler. Konuya hakim olmayan adam Nike'ın işleyişi hakkında yorumlar falan yapabiliyor işte. Taraftarın kafasında soru oluşturmak, kaos yaratmak, çamur atmak vs... hit alsınlar yeter onlar için. Biz doğrusunu açıklayalım.


Nike bu sene premium (ELİT) takımlar için farklı bir uygulamaya gitti. Bunu eskiden de yapıyorlardı. Belirli bir tasarımı -elit dediğimiz en tepedeki kategoride olan takımlara- gönderiyor, bu takımlar bu formaları giyiyor ve bir anlamda Nike'ın üst düzey takımı olduklarını ortaya koyuyorlar. Nike de kendisini tasarımı ile belli ediyor. Geçmişte bir kaç sene yaptı bunu, bu sene de bu uygulamayı görüyoruz.

Elit takımların özel tasarımcıları vardır ve her takım için, kendilerine ayrılmış olan ofislerde tasarımlar yapılır. Galatasaray'ın parçalı forması ve kırmızı forması bu sene tamamen kendisine özel tasarımlar. Ancak beyaz forma önce Hong Kong, daha sonra Shakhtar'da gördüğümüz tasarımın aynısı. Peki bunu neden yapmış Nike ? Hani özel olacaktı tasarımlar.

İşte 2 paragraf tepede yazdığım gibi, Nike bu sene elit takımlar için bir kaç dış saha forması tasarımı belirledi. Bunlardan biri bizim beyaz formamızın tasarımı, diğeri enine şeritler içeren tasarım. Daha başka da var, ancak şuan takımlarda ağırlıklı olarak gördüğümüz belirli dış saha tasarımları bunlar.


Atletico Madrid, Paris Saint Germain, Porto, Werder Bremen takımları (bunlar henüz gördüklerimiz, daha fazla da olacaktır) bu sezon birbirleri ile tamamen aynı tasarıma sahip dış saha formalarını giyecekler. Enine çubuklu bu formayı en azından bu 4 ELİT TAKIM bu sezon kullanacak. Bir başka ELİT DIŞ SAHA TASARIMI olan yandan çubuk inen tasarımı da şimdilik bizde ve Shakhtar'da gördük. Bu sayı da tanıtımlar yavaş yavaş yapıldığında artabilir.



ÖZET OLARAK; Nike bu sene sadece elit takımların kullanabileceği (bu tasarımları elit olmayan takımlar, örneğin Trabzonspor kullanamaz, onlar katalogdan, halı saha takımlarımıza da temin edebileceğimiz formaları giymeye devam ede dursunlar) belirli tasarımda dış saha formaları yaptı ve 20 küsür premium takıma seçin içlerinden dedi. Geçmiş sezonlarda da uyguladığı duruma bu sezon yine geri döndü yani.

Yukarıda örnek olarak yazdığım takımların hepsinin 2 forması var. İç saha formalarının tasarımları BİZDE DE OLDUĞU GİBİ özel tasarım, kendilerine has. Diğer dış saha formaları ise diğer elit takımlarla benzer. Bizde durum daha iyi. Bizim kendimize özel 2 tasarımımız var. Parçalı ve Kırmızı, 3. formamız ise Nike'ın bu seneki yaklaşımına uygun olarak diğer takımların tasarımları ile aynı.

Kısacası Nike'ın olayı bu, bize de yapıyor, Porto'ya da yapıyor. Sadece Avrupa'da en fazla forma satan 5 takımına yapmıyor (United - Arsenal - Inter - Juventus - Barcelona). Biz de milyon forma rakamlarına ulaşır ve her sezon Şampiyonlar Ligi'nde boy gösterirsek, biz de o 5 takım arasına gireriz. (Bu arada; o 5 takımın formaları, bu 20 küsür takımlık premium grubun formaları lle kalite ve yan ürün olarak tamamen birebirdir, Barcelona ile aynıdır ürünlerimiz ve onların kalitesi ile birebirdir - sadece dış saha tasarımları konusu farklı)

Lütfen bilmeyip de, atıp tutan insanlara şu yazıyı okutun. Zaten şu yeni sezon forma döneminde ne kadar bilmeyen adam varsa her zaman en çok onlar konuşur. 

Bayrak Meselesi Hakkında Kulübün Açıklaması


Kulüp, satışa sunulan formalarda bayrak olmaması hakkında, şurada yazdığımıza paralellik gösterecek biçimde bir açıklama yayınlamış:



18 Temmuz 2012 Çarşamba

2012-2013 SEZONU FORMALARI HAKKINDA






Formalar sonunda tanıtıldı, biz de bugün oradaydık ve hem formaların, hem de yan ürünlerin (pololar, N98'ler vs...) çok detaylı pek çok fotosunu çektik. 1-2 güne bu fotoğrafları da paylaşırız. Önden pek çok insanın kafasında bir takım sorular oluşmuş, bunları cevaplayalım.





- Galatasaray 3 formamızı da tanıttı. Parçalı, Beyaz ve Kırmızı. Parçalı ve Beyaz'ın fotoğrafları geçen ay sızmıştı, biz de paylaşmıştık, ancak sızan fotoğraflar satılacak olan versiyonların (119 liralık) fotoğraflarıydı. Bugün ise ilk defa futbolcuların giyeceği, Slim Fit, T bant ve Laser delikli formaları görmüş olduk. Bu kategoriden formalara sadece premium takımlar sahip olabiliyor. Kumaş kalitesi de, yine sadece premium takımlara özel kalite.

- Formaların kalitesi hakkında konuşmaya gerek var mı bilemiyorum. Çok uzun zamandır yazıyoruz. Özet geçecek olursak; Barcelona, Arsenal, United, Juventus, Inter gibi üst düzey takımlar ile aynı kategoride olduğumuz için, onlar ne giyiyorsa biz de birebir aynı kalitede formalar giyiyoruz.

- Parçalı formanın renkleri sonunda doğru yerde. Yani kırmızısı armanın üzerinde, solda. 3 senedir yanlış dizilimde kullanıyorduk bu formayı. Bu gelişme güzel, ayrıca doğru kombinasyonla da giyilecek bu sene. Beyaz şort-kırmızı çorap ile... Tam parçalı değil, yine de büyük gelişme var geçmiş senelere göre.

KAFADAKİ SORULAR




- Beyaz forma henüz satılmayacak. İlk etapta kırmızı ve parçalı formalarımız, bir de taraftar forması olan V yakalı parçalı forma satılıyor.

- Takımın giydiği formalar, tanıtımda üzerlerinde olan formalar, yani T bant ve Laser havalandırma delikleri olan formalar ilk etapta satışa çıkmayacak. Daha sonra, henüz tarihini bilmiyoruz, belirli bir sayıda getirilip satışı yapılacak. Bu formalar 200 lira civarında bir fiyata sahip olacaklar.

- GSStore.org'da 119 lira olarak gözüken Parçalı formada, T bant ve Laser delikler gözüküyor. Ancak yanlış foto kullanmışlar. Biz bugün store'da 119 liraya satılan formaları gördük. Parçalı formada T bant ve Laser teknoloji bulunmuyor. Kısa zamanda bu hatayı düzeltmeli Store.

- 119 liraya satılacak olan formalarda yukarıdaki ekstra futbolculara özel hazırlanan teknolojiler yok. Ancak kumaş kalitesi tamamen aynı. Biraz daha az vücuda yapışan versiyon. Ayrıca bu versiyonun Galatasaray arması dikiş. Futbolcu versiyonunda arma özel bir baskı teknolojisi ile formaya basılıyor, satılacak versiyonda kaliteli dikiş kullanılıyor.

BAYRAK MESELESİ

- Satılan formalarda bayrak mevcut değil. Bayrak olmamasının sebebi bu baskıları üreten firma Lextra ve Nike arasındaki bir problem. Sanıyorum bu kumaşlarda uygulanmasında problem yaşanıyormuş. Bu sebeple bayraksız satılıyor formalar.

- Ancak formalar alındığı zaman, ücretsiz olarak bayraklar da forma ile birlikte veriliyor sonradan basılabilinsin diye. Fakat bir kaç hafta içinde, bayrakların hazır olarak, formaların üzerinde olduğu formalar da satışa çıkacak.

FONTLAR



- Fontlar değişmedi, geçen sene hangi fontları kullandıysak aynı isim ve numara fontları kullanılacak.

PARÇALI TARAFTAR FORMASI



- Nike bizim için daha uygun fiyatlı ve daha düşük kalitede bir taraftar forması satışa çıkarttı. Bu forma V yakalı, Tam Parçalı değil. Arma dikiş. Fiyatı 89 lira.

PARÇALI TARAFTAR FORMASI VE T BANT-LASER DELİKLİ FORMALAR HAKKINDA YAZDIĞIMIZ YAZI İÇİN TIKLAYIN

KOMBİNASYONLAR

- Parçalı formanın 1. kombinasyonu, tanıtımda futbolcuların da giydiği beyaz şort-kırmızı çorap kombinasyonu. Ayrıca kırmızı şort-çorap ve beyaz şort-çorap ile de giyilecektir.

- Kırmızı forma siyah şort, siyah çorapla giyilecek.

- Beyaz forma da beyaz şort-beyaz çorapla kullanılacak.

KALECİ FORMALARI

3 adet kaleci formamız var. Sarı-Yeşil-Siyah. Bu 3 kaleci forması da premium takımlara özel olarak üretilmiş formalar. Elit olmayan takımlar bu sene bu kaleci formalarını kullanamayacak. Fotoğraflarını bulursak koyarız. Şimdilik satışı yok bu formaların.

UZUN KOLLU FORMALAR

Uzun kollu formalar ilk etapta yok, daha sonra getirilip satılır mı bilmem. Ancak pek zannetmiyorum.

Önümüzdeki bir kaç gün yeni sezon formalarımızı, bizim çektiğimiz fotoğraflarla tanıtmaya devam edeceğiz. Sorularınızı yorum kısmında konuşalım.
Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır