Bu Blogda Ara

17 Şubat 2013 Pazar

TARİHİMİZDEKİ 4. BEYAZ DIŞ SAHA FORMASI


Beyaz dış saha formalarımıza merakımız büyük blog ekibi olarak. İlk formamızın rengi olması ve Avrupa'da ses getirmesi bir yana, dış saha forma rengi olarak beyazı benimsemiş olmamız ve uzun süredir bir gelenek haline getirmiş olmamız hoşumuza giden esas konu.

Blogu takip edenler bilir. Beyaz dış saha formamız (bulabildiğimiz kadarı ile) Galatasaray tarihinde sarı-kırmızı renklere geçişten sonra bu iki rengin haricinde yapılmış ilk deplasman formamızdır. 1960 yılında ilk kez kullanıldı. 61-62 sezonunda beyaz yaka eklendi, 62-64 yılları arasında ise kırmızı bir V yaka eklendi. Genelde bu beyaz formalar sezon içinde tek tük kullanıldıkları için gözden kaçıyorlar, 1960'taki ilk beyaz forma haricinde (o forma ile 5-0'lık bir Fenerbahçe galibiyetimiz olduğu için bilinir), diğer beyazları henüz yeni yeni keşfediyoruz. 60'larda sandığımızdan çok daha fazla çeşit beyaz forma giymiş olmamız bizi heyecanlandırıyor.


Son keşif de 1964-1965 sezonunda tek maçta giyilmiş olan oldukça güzel bir tasarıma sahip ve tarihimizdeki 4. beyaz dış saha forması olan forma. Fotoğraftan görebildiğimiz kadarı ile düz beyaz olan formanın göğsünde enine 2 kırmızı şerit işlenmiş.  Dış saha formasına böyle ince bir detay eklemek o dönem için değişik bir düşünce Galatasaray açısından. Neden daha fazla giyilmemiş, bilemiyoruz tabi. Ancak sarı kırmızı yakalara ve kol uçlarına sahip 1965-1976 seneleri arasında giyilmiş olan beyaz formadan sonra favorim oldu bu forma.

Fotoğrafın kalitesi ortada. Siyah beyaz ve karanlık. Galatasaray'ın beyaz forma tarihinde iki kırmızı şeridin ortasında sarı bir şerit daha olan tasarım detayı epeyce fazla. Bu sezon giydiğimiz beyaz formada da kırmızı-sarı-kırmızı detay var örneğin. Geçmişte Burak bu konuyu bloga taşımıştı. Önce onu okuyalım sonra acaba diyeceğim.



Acaba en tepedeki bu kötü resimde bizim göremediğimiz iki kırmızı şeridin ortasında bulunan bölgede bir sarı renk de var mıdır ? Bir sezon sonra, tam 11 sene giyilecek olan, yine aynı tasarım detayına sahip (kırmızı-sarı-kırmızı yakalı) beyaz formaya geçiş olması, yine acaba dedirttiriyor bana. Eğer öyleyse, yani tepedeki örnek çizimdeki gibi ise favorim olur bu forma.


Her türlü 1960'larda giyilen beyaz formaların tamamı bugün yapılsa sırıtmaz. Sadelik ve ince detayların bütünü o formaları muhteşem kılıyor. Tarihimizde giyilmiş 4. beyaz dış saha formamızı da gördük ve beğendik...

Çizimler, 1905'ten günümüze forma çizimleri bölümü için bize yardımcı olan Erick'ten. Ayrıca blog ekibimizden tasarımcı başımız Furkan, Erick'in çizimlerde düzenlemeler yaptı. Her iki dostuma da teşekkür ederim.

16 Şubat 2013 Cumartesi

KOMBİNASYONLAR SENESİ


Bu sene formalarımızı farklı şort ve çoraplar ile çok gördük. TFF listesinde olmayan bir kombinasyon daha eklendi dün akşam bu seriye. Kırmızı formamız kendisi için yapılan siyah şort-siyah çorap ile değil, kırmızı şort ve çorap ile kullanıldı. Bunun sebebi de rakibin iç saha formasının siyah alt takımı ile giyilmesi. Tamamen kırmızı giymek bizim için yeni değil. 90'lardan sonra epey gördük. Yazmak istediğimiz konu başka, bu kombinasyon vesile oldu.

Biz 17bin kez yazdık, ancak bir daha hatırlatalım: Kendi sahanda mutlaka kendi forman olan parçalı formanı ve kendi kombinasyonun olan beyaz şort, kırmızı çorabı giyeceksin. Rakip kim olursa olsun, maç ne maçı olursa olsun. Şaşmayacaksın. Öyle çıkacaksın kendi sahana. Deplasmanda ise öncelikle, 1. tercihin yine senin forman olacak. Yani parçalı... Yine kendi kombinasyonun olan beyaz şort, kırmızı çorabı ilk sırada düşüneceksin. Deplasmanda, deplasman forması giyilmeli diye bir olay yok, önce kendi forman giyiliyor mu ona bakacaksın.

Galatasaray bugün çok rahat kendi formasını ve kendi kombinasyonunu giyebilirdi. Parçalı forma altına beyaz şort-kırmızı çorap... Rakip kalecinin formasının şortu beyazdı, tamam eyvallah, o zaman parçalı forma kırmızı şort-kırmızı çorap ile kullanılmalıydı. Sene başından beri yazıyoruz. Kırmızı formanın giyilebildiği her maç parçalı forma da giyilebilir zaten. Bu sebeple kırmızı (güzelliğine lafımız yok) gereksizdi diye yazdık hep. Bugün de parçalı ile oynayabilirdik. Oynamalıydık.


Bir kötü nokta da şort, çorap ile formanın uyumsuzluğu. Ben maç başında açıkçası daha çok sırıtacağını düşünüyordum. Ancak beklediğimden daha az göze çarptı. Yine de formaya göre şort ve çorap daha soluk kaldı maç boyunca. Kumaşları farklı zaten, renk tonları da biraz farklı... Bu sebeple özellikle yukarıdaki fotodaki gibi göze batmalar oldu maçta. Bu formaya özel şort ve çorap yapılabilirdi tabi, ama kaç kere giyilecek, yapılmaması normal.

Ancak tüm bu uyumsuzluklar ve forma kültürüne aykırı durumlar bir yana Galatasaray'ın artık formalarında kombinasyonlar denemesi güzel gelişme. Beyaz forma 3 farklı kombinasyon ile giyildi, kırmızıda dün 2.'yi gördük. Parçalıda da 3 farklı deneme oldu sezon başından beri. Bunlar güzel gelişmeler ve gelecek seneler için umut verici. Ancak parçalı formada dış saha formalarının (tabi uygunsa) kombinasyonlarının da denenme durumu geliştirilmeli. Yani rakibin kırmızı veya beyaz şort-çorap giymesi durumunda yine önceliği parçalıya verecek şekilde siyah şort-çorap kombinasyonunu görmek gerek. Hemen kırmızı denenmemeli. Tabi o zaman kırmızı hiç giyilmez ki, yine başa -gereksiz olmasına- dönüyoruz.


Tamamen kırmızı olduğumuz son seneyi yine bir başka Fildişi Sahilli oyuncu ile hatırlayalım.

13 Şubat 2013 Çarşamba

KLASİK DÖNEM - EFSANE FORMA


Koleksiyonculuk işini layığı ile yapan, çok sevdiğim bir dostum/abim muhteşem bir Galatasaray formasına sahip. Galatasaray tarihinin kişisel olarak en sevdiğim dış saha formalarından biri olmasının yanı sıra bu forma, hem Metin Oktay'ın, hem de Fatih Terim'in üzerinde yer alabilme şansına erişmiş çok ender formalardan biri. Fotoğraflarını benimle paylaştığı için kendisine çok teşekkür ederim. Gün yüzüne çıkartmak istemiyor, rica ettim kıramadı sağolsun.


Forma 1965-1976 seneleri arasında kullanılmış deplasman formamız (Şu sıralar Galatasaray Store'un retro serisi içinde Fatih Terim retrosu olarak satışta olan formanın aslı). Günümüze kadar ulaşan bu kadar eski sezonlara ait formalar çok çok az. O dönem çekilmiş maç fotoğraflarından kumaşların tipini, kalitesini, arma detaylarını vs... görebilmek zor. Aşağı yukarı 50 senelik, belki de bir eşi daha olmayan bu formanın detaylı fotoğraflarını özellikle rica ettim bu sebeple. O zamanın şartları konusunda fikir sahibi oluruz, günümüzle kıyaslarız filan...


Forma kumaşı merserize triko. O zamanlar formalarda bu kumaşlar kullanılıyordu. Şu sıralar pet şişeden yapılan formalara göre oldukça mütevazi. Örgü detaylarını fotoğrafları büyüterek görebilirsiniz. Armamız elde dikilmiş. Numara da ayrı bir kumaştan kesilip yine formaya sıkıca dikilmiş. Formanın yaka düğmeleri bizim bu sene kullandığımız Parçalı formamıza çok benziyor, tabi görüntü olarak.


İngilizler'in forma tarihini oldukça uzun süredir takip ederim, onlarda 50-60 senelik formaların günümüze ulaşması çok anormal değildir, bizde ise müzede bile 2 formamız belki var o dönemden. İnceleyip geçmiş hakkında bilgi sahibi olmamız zor bu sebeple. Bu fotoğraflar o açıdan iyi oldu. Formaların nerelerden nereye geldiği konusunda güzel bir örnek olarak blogda bulunmalı.


6 Şubat 2013 Çarşamba

2013-2014 SEZONU FORMA DUYUMLARI V0.1



Her sezon hemen hemen bu aylarda ufak ufak duyumlar almaya başlıyoruz. Yine Şubat Ayı'nda edindiğimiz bir kaç ufak bilgiyi sizler ile paylaşalım. Bu bilgileri bize sağlayan forum üyemiz Sevgili Taha Sarı'ya çok teşekkür ederiz.

Önce şunu söyleyelim. Bu sene forma sızıntıları çok erken başladı. Avrupa'nın büyük takımlarının hemen hemen hepsinin formalarının fotoğrafları sızdı. Real Madrid, Barcelona, Manchester United, Manchester City, Arsenal, Liverpool, Chelsea, Juventus, Inter, Milan, Celtic, PSV, Dortmund... Böyle bir liste var, daha da uzuyor. Bu takımların hepsinin bir veya birden fazla gelecek sezon formasının fotoğrafı sızdı. Burada bizi ilgilendiren Nike giyen elit kategori takımlar. Hepsinin tasarımının yapıldığı yer aynı ve birinin fotoğrafına ulaşan, diğerlerini de sızdırır diye düşünüyorum ben. Bu sebeple Galatasaray'ın formalarının da fotoğraflarının internete düşmesi yakındır. Bu tabi tahmin, yoksa biz asla sızdırmayız. Ancak dediğim gibi eli kulağındadır.


Galatasaray'ın gelecek sezonki formaları hakkında bizim edindiğimiz bilgiler de detaylı değil ve şu an için sadece duyum niteliğinde. Bizim duyumlarımız transfer duyumları gibi olmaz, genelde tutma oranı fena değildir. Ancak yine de bu kadar erken bir tarihte kendimizi çok kaptırmayalım ve sadece TAHMİN olduğunu hatırlatalım. Zaten bilgiler de kabaca.

Galatasaray'ın şu ana kadar öğrenebildiğimiz gelecek sezon forma planlarında bir parçalı bir de füme (ya da gri-koyu gri) yer alıyor. Parçalı hakkında herhangi bir bilgiye sahip değiliz, sadece parçalı olacağını biliyoruz. Tam parçalı mı olacak, yakası nasıl olacak, bu gibi detayları bilemiyoruz. Füme içinse yine çok kaba bir detay duyumumuz var. Formanın ortasından enine bir bant geçeceğini öğrendik. Nike'ın geçmiş sezonlarda diğer takımlara yaptığı tasarımlardan yola çıkarak bu bandın Nike logosunu ve Galatasaray armasını içine alacak şekilde olacağını TAHMİN ediyoruz. Örnek çizimlerimizi de bu şekilde yaptık zaten. Formaların üzerlerinde detaylar olabilir, bant farklı bir şekilde olabilir, yakaları farklı olabilir, kol uçları farklı olabilir. Şu an için sadece ana renkleri ve formanın ortasından geçen bir bant olduğunu biliyoruz ki buna da şu aşamada %100 diyemem. Yani formada daha pek çok ek olabilir, o ekler de formayı farklı gösterebilir, bu çizimle alakası da olmayabilir. Sadece TAHMİNİ olarak ekip arkadaşlarımız, kafamızda şekillenebilmesi için yardımcı oldular hepimize.


Çizimler için; Ekip arkadaşlarımız Furkan, més, Erkut ve Burak'a çok teşekkür ederim.

Bu bilgiler harici şimdilik başka herhangi bir bilgiye sahip değiliz. Zaten formaların resmi tanıtımına da çok var, kimsenin tadı kaçmasın, sadece heyecanı biraz arttıralım. Kendinizi kaptırıp gelecek sezon formamız bu demeyiniz lütfen. Daha Şubat'tayız. Fakat tekrar söyleyeyim, yukarıdaki takımlara bakınca bizim formalarımızın da fotosunun çok geçe kalacağını sanmıyorum. Bir de hatırlatma; Şu ana kadar nette, orada burada herhangi bir Galatasaray 2013-2014 sezonu forması adı altında paylaşımlar gördüyseniz, gerçek değillerdir.

Yazıyı ve fotoğrafları kaynaksız kullanmamanızı rica ederiz.


2 Şubat 2013 Cumartesi

ANKET SONUÇLARI

Hazır hepimiz maçı bekliyoruz, 3 ay önce açtığımız anketler de artık pek ilerleme kaydedemiyor. Sonuçlarını yazalım. Anketlerin amacı eğer kaleci formaları ve uzun kollu formalar satılsaydı taraftarın ilgisi ne düzeyde olurdu, bunu görebilmekti.



Seçenekleri belirlerken satılsın ya da satılmasından ziyade, satılırsa ben ne yaparım, bunu düşünerek oluşturmuştuk. Benim mesela uzun kollu forma merakım yok, ancak satılması taraftarıyım. Ankete katılanların da görüşleri bu şekilde. Çoğu satılmasını istiyor ve yine büyük çoğunluk satışa çıksa alırım seçeneğini işaretlemiş.

Kaleci formaları için de aşağı yukarı aynı durum söz konusu. Yine büyük çoğunluk satılmasından yana ancak ben alır giyerim diyenlerin sayısı, uzun kollu formayı alır giyerim diyenlerden daha az. Bu da normal gerçi, kaleci formaları özel ilgisi olanların genellikle tercih ettiği formalardır.

Tabi bu anketler taraftarın nabzını yoklamak için açıldı, zaten normal olan bu her iki tip formanın da satılması. Mutlaka her sezon uzun kollu formaların ve kaleci formalarının raflarda olması lazım. Hazır konusu da açılmışken; bu sezonun kaleci formaları sezon bitmeden satışa çıkabilir. Esasında çıkmış olması lazımdı ancak Nike tarafından bir gecikme olmuş sanıyoruz. Uzun kollu formalarımız ise satışa çıkmayacak. Önümüzdeki sezonlar için de pek ümitli değilim açıkçası.
Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır