17 Aralık 2009 Perşembe

GALATASARAY - FENERBAHÇE / FORMA - ARMA



Bu yazacaklarım tamamen kişisel görüşüm. Polemik falan yaratmak değil amacım. Zaten polemik yaratılacak bir durum da değil aslında da, bu 2 takımın ismi aynı yerde geçince illa ki bir durumlar oluyor.

Aslında çok kısa bir yazı. Benim kendi gözlemlerim bana bu 2 takım arasındaki bir farkı ortaya koyuyor. Fenerbahçe, formasını benimsemiş bir kulüp, Galatasaray ise armasını. Tabi ki her 2 kulüpte armasına ve formasına sahip çıkar. Yani birini yok saymaz. Ancak benim düşüncem Fenerbahçe için forması armasının bir adım daha önünde, Galatasaray için de arması formasının bir adım daha önünde.

88 Fenerbahçe forması

Fenerbahçe sarı lacivert renkleri aldığından beri her sezon aralıksız mutlaka ve mutlaka klasik çubuklu formasını üretmiş bir kulüp ve bunu home forması olarak benimsemiş, derbilerde de mutlaka çubuklusunu giyip çıkan bir ekip. Buna karşın Fenerbahçe formasına armayı 89 yılında kondurdu. Yani kuruluşundan 80 sene sonra ilk defa armasını formaya işledi. Daha önceki hiçbir Fenerbahçe formasında armasını göremezsiniz.

1926

50'ler

Galatasaray'a gelecek olursak. Düzgün bir şekilde yaklaşık 60 sene boyunca parçalı forma giyildi. Ancak parçalı yapılsa bile çubuklu da üretilmeye başlandı ve hatta bazı seneler çubuklu sürekli kullanıldı, parçalı bir kenara atıldı. Hatta yeni sezonlara da bakacak olursak bazı seneler parçalı forma hiç üretilmedi bile. Ancak buna karşın armasına oldukça sahip çıkan bir takım oldu Galatasaray. 1926 yılında çekilmiş bir fotoda bazı futbolcuların üzerinde armanın dikili olduğu gözleniyor. Bu yıllardan sonra 50'lere kadar aşağı yukarı her takımda olduğu gibi arma kullanılmadı formada. Ancak 1950 yılının ortalarından sonra armamız formaya dikildi ve daha sonra hiç çıkarılmadı. Yani formanın üzerinde armanın olmasına dikkat ediliyor.

Sonuç olarak Parçalı forma bizim için kutsaldır, Fenerbahçe için de arması kutsaldır. Ben sadece tarihe şöyle bir baktığım zaman böyle bir gözlem yaptım. Ne kadar katılırsınız bilmem. Sanki her iki takımın arması formasına göre ya da forması armasına göre ufak da olsa bir adım daha önde. Bir de şu örnek var mesela. Bir Fenerbahçeli hiçbir sezon acaba çubuklu yapılacak mı, yapılacaksa şekli şemali ne olacak diye düşünmez. Galatasaraylı bu dertleri yaşar yeni sezon başlarında. Parçalı yapılsa bile şekli şemali klasik görünümünde olmayabilir. Ancak şunu da söyler gururla; Mor renk forma olması önemli değil üzerinde arma olduğu sürece o bizimdir.

Benim kendi fikrime gelecek olursak, forma da en az arma kadar önemlidir ve kutsaldır.

9 yorum:

  1. muhteşem bir konu yine elinize sağlık;
    çubuklularla ilgilenmediğim için formaları hakkında da bir bilgim yok ama bir gerçek var ki bugün biz onlara çubuklu diyebiliyorsak, ve hayatlarında (bizim aksimize) hiç parçalı giymedilerse takdire şayandır.
    keşke bizim de forma lansmanı her sene kabus olmaktan çıksa da rahata ersek.

    YanıtlaSil
  2. Diger subelerdede GS logsu vardi

    1920lerin basinda yüzme takimi
    http://img340.imageshack.us/img340/8602/yzcler1920.jpg
    http://img64.imageshack.us/img64/359/yzcler1920i.jpg

    YanıtlaSil
  3. @istanbul

    Üstad sağolasın zaten senin resimler olmasa böyle yazılar zor yazılırdı.

    @ismail efe

    Teşekkür ederiz. Home forma kültürü konusunda Fenerbahçe ile yarışamayız dediğiniz gibi bir gün bizde de birşeylerin standartı olur.

    YanıtlaSil
  4. 1920-1921 Istanbul Ligi Sampionu Fener :
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6d/Fenerbahce_SK_1920-1921.JPG

    YanıtlaSil
  5. Değişikmiş. vardır bir sebebi :)

    YanıtlaSil
  6. Fenerbahçe parçalı giydi yahu... Hatırlıyorum ben Ogün'ün giydiğini filan.

    YanıtlaSil
  7. Yok be abi Fenerbahçe giymez parçalı. Belki bir yanlış hatırlama olmuştur. Resim falan olsa.

    YanıtlaSil
  8. Fenerin en aykırı çubuklusu beyaz kollu olan 96-97 civarı ve de Fenerium'un yaptığı garip bir laci tonunda olan ve kolları düz olandır hatırladığım. Tarihten elbet vardır da ben bunları biliyorum.

    YanıtlaSil
  9. Aslında üstad ayanux askerde olmasa bizi aydınlatır bu konuda.

    YanıtlaSil