Hatırlarsanız geçen ay böyle bir seçeneği olan bir anketi sonlandırmıştık. Önce sonuçlarını şuraya tıklayarak hatırlayalım. Evet sonuçlara bakıldığı zaman sizlerden en az oyu alan seçenek olmuştu ana renklerden farklı 1'den fazla renk şıkkı. Galatasaray da zaten henüz böyle bir çalışma yapmadı. (91-92 baklava desenli formayı saymazsak. bkz: yukarıdaki resim). Bahsetmek istediğim forma türü; Galatasaray'ın sarı ve kırmızı renginin dışında 2 farklı renk ile oluşturulan bir forma. Bu nasıl olabilir ; Ya forma üstüne direkt çubuklu, parçalı, enine çizgili, bantlı, desenli vs... olarak bu renkler işlenir, ya da üst başka bir renk, şort başka bir renk şeklinde bir forma yapılabilir. Yapılacak renkler konusunda da 3 farklı seçeneğimiz olabilir. Ya tamamen aykırı 2 renk, ya beyaz ile yanına başka bir aykırı renk, ya da bir aykırı rengin farklı 2 tonu şeklinde 3 seçenek kullanılabilir.
Şimdi örnek olarak Manchester United'ı kullanacağım. Karşımızda canlı bir örnek olunca daha rahat kavrayabiliriz. Madde madde gidelim.
Şimdi bu seneki mor formamızda beyaz Adidas çizgileri var. Ancak ben o çizgileri marka logosu olarak gördüğüm için genel olarak düz, tek renk bir forma bu seneki 3rd formamız. Yani bu forma eğer Nike olsaydı oraya beyaz çizgiler konmayacaktı. Tıpkı göğüsteki Adidas armasını renk olarak saymıyorsak, ben bu seneki beyaz çizgilerin de bu formanın düz tek renk olma durumunu bozduğunu düşünmüyorum. Galatasaray için olması muhtemelden, yapılması zor olana doğru madde madde sıralayacağım.
1) Manchester United kulübünün genel away rengi laciverttir. Ancak beyaz, siyah ve sarı-yeşil'i de kullanırlar. Fakat 1800'lü yılların son 10 senesinden beri lacivert renk onların away renkleridir. O yıllar düz lacivert renk formalar kullandılar. Hala da çoğu sezon düz bir lacivert formaları olur Man U'nun. Fakat zamanla bu rengi, dönem dönem bazı sezonlarda diğer away renkleri ile karıştırdılar. Örneğin kullandıkları bir diğer away rengi olan beyaz renk ile... Bu sene giydikleri 3rd formaları, ki geçen sene de giyiyorlardı; ufak lacivert detayları olan beyaz bir üst ve lacivert şort olarak hazırlanmış. Yani ne yapmışlar; Düz bir farklı renk üst ile, yine farklı bir renk şort kullanmışlar. Yani gelecek sezon eğer Galatasaray'a hakikaten somon rengi bir forma yapılacaksa ve koyu-açık bir renk (kırmızıdan ve sarıdan farklı) şort yapılacaksa, bu Man U örneği gibi bir forma olacaktır. Yani bu maddenin özeti; Sarı ile kırmızıdan farklı düz bir forma üstü ile, yine sarı ve kırmızıdan farklı başka bir şortu birbirine kombine etmek... Bu madde Galatasaray için olası. Hatta ben gelecek sezon çıkması muhtemel somon formada bu tip bir kombinasyon bekliyorum.
2) Bu işte zor bir forma Galatasaray için. Henüz Galatasaray'ın ana renklerini içermeyen düz-tek renk bir 3rd formaya bile alışamazken, forma üstünün 2 farklı rengi barındırmasına nasıl bakabiliriz ki ? Manchester United ile devam edelim. Benzerlik olması açısından yine lacivert beyaz renklerinden örnek vereceğim. Man U'nun 94-96 arası giydiği forması bu konu açısından güzel bir örnek. Forma Lacivert ve beyaz renklerden oluşan çubuklu bir forma. Yani Manchester United'da düz forma üstü olarak kullanılan beyaz ve yine düz olarak çokça kullanılan lacivert renk bu formada birleştirilip çubuklu olarak kullanılmış. Tabi Manchester'ın böyle örneği çok; İlk forması anısına yapılan sarı yeşil parçalı, siyah beyaz çubuklu, gövdesi beyaz-kolları siyah bir away vs... gibi bu maddeye uygun değişik örnekleri de çokça var. Mesela Liverpool'un da belirli olan away renklerinden 2 rengi yeşil ve beyazı birlikte çokça kullanmışlığı vardır. Galatasaray'a uygulayacak olursak; Füme beyaz parçalı, mor siyah çubuklu vs... gibi hayali örnekler verebiliriz. Bu örnekler enine şeritler, kollar ve gövdenin farklı renklerle yapılması vs... gibi başka tip forma şekilleri ile de çoğaltılabilir. Buradaki esas olay; forma üstünün sarı ile kırmızının dışında, 2 farklı renk ile hazırlanması...
Bu kombinasyonları en tepede de yazdığım gibi yumuşatabilirsiniz. Tek bir rengin 2 farklı tonunu bu 2 maddeye uygun yapabilirsiniz veya Galatasaray'ın artık bir diğer rengi olarak kabul gören beyaz ile çok aykırı bir rengi birlikte kullanabilirsiniz. Yani kalkıp yeşil mor parçalı yapın demiyoruz tabi. Örnek Manchester United'dı. Ancak İngiltere'nin hemen her kulübünde böyle uygulamalar var. Sebebi;
İngiltere'deki kulüplerin away renkleri bile bellidir. Yani bir takımın 3-4 tane away rengi vardır ve her sezon bu renklerin içersinden seçtikleri renklerden away ve 3rd formalarını yaparlar. Yani biz daha parçalı forma yapılacak mı derken, onlar away ve 3rd formalarının hangi renklerde olacağını bile tahmin edebilirler. Tekdüze de olmak istemedikleri için bazen bu 3-4 farklı renkten 2 tanesini seçip, 1 formada kullanabilirler. Aynı renkten çubuklu yaparlar, parçalı yaparlar veya üst-şort'u bu renklerle kombine ederler vs... Ancak bu 3-4 renkten asla sapmazlar. İşte bu aslında bizim için büyük bir sorun. Her sene farklı bir away rengi çıkartıyoruz karşımıza. Beyaz-siyah-füme-gri-somon-turuncu-mor. Bunları son 10 senede yaptık. Son 10 senede bu kadar başka renk çıkarttık (beyaz dışında). Her sezon da yenisi ekleniyor. Yani biz bir standart yakalamak yerine, her sezon yeni bir renk çıkartıyoruz. Neyse başka bir konu bu, daha derinlemesine girmeden, bu durumun "2 farklı renk taşıyan tek forma yapma kültürüne" de etki ettiğini söyleyelim. Mesela bu sene mor çıkartıyoruz, sen daha ilk senesinde bambaşka bir rengi çubuklu bir formada kullanamazsın, illaki tek olarak, o rengi ön plana çıkartmak zorundasın.
Bu arada bir formada 3 renk olayına hiç girmedim dikkat ettiyseniz. Manchester'ın bunu da yapmışlığı var. Mesela üst 2 farklı renk parçalı, şort siyah renk gibi... Ayrıca Galatasaray'ın Mavi Lacivert formasını biz tasarlamadık. Bir İngiliz firması Umbro bu formayı bize 3rd olarak yollamıştı. Tabi hala bu işlerin gerisinde olduğumuzu düşününce, o formanın o dönemde kabul edilemez olduğunu anlamak zor değil. Zaten bir kere bile giymedik.
Sonuç olarak ben yukarıdaki 1. maddenin önümüzdeki sene gerçekleşeceğine inanıyorum. 2. Maddenin ise daha bekleyeceğini düşünüyorum. İngiltere'yi ise hiçbir zaman yakalayamayacağımızı düşünüyorum. Umarım beni haksız çıkartır kulüp.
Ben bir takımın formasında her zaman kendi renklerinin olmasından yanayım. Bunun sebebi ise renklerinin takımı temsil etmesidir. İlla da sarı ve kırmızı forma olsun demiyorum mesela Galatasaray siyah bir forma yapıyorsa adidas şeritleri sarı kırmızı olsun.
YanıtlaSilBence bu yazıda belirttiğiniz gibi bir forma sadece bir şekilde olabilir : Galatasaray'ın klasik 3. forma renkleri siyah ve ya füme ile renklerinin karışımı turuncu. Bu şekilde olan çubuklu, parçalı ve enine çubuklu formalar hem belirttiğiniz kalıp içinde hem de takımın renklerinden sapmadan gayet güzel oturabilir futbolcuların ve taraftarların üzerlerine.
Tabi ki gidip mor yeşil forma yapılsın demek komik olur. Ancak bunun için de artık bizim away renklerimizi oturtmamız lazım. Her sene başka renk türetmememiz lazım. Füme beyaz bir çubuklu güzel olur mesela. Takım da zaten çok meraklı çubuklu forma yapmaya, bari bu renklerle olsun.
YanıtlaSilManchester'ın bu away forması ilk kurulduğu kulüp olan Newton & Heath'in renkleri olarak çıkmış.. Biraz geçmiş var tabii.. Onun için bence daha önce kullanılan bir kombinasyon olduğu için farklı bir durum.
YanıtlaSilAçıkcası ben home forma olarak sade parçalı, altına beyaz şort ve kırmızı çorap giyilecekse, away formayı veya 3rd formayı isterlerse şeffaf yapsınlar farketmez. Ama değişik bişeyLer yapsınlar, her kulüp yapıyor. öncü olalım bu işlerde..
Tabi ki deplasman forması renklerimizi oturtmamız lazım ancak benim demeye çalıştığım bu renklerin birer temele dayanması gerektiği.
YanıtlaSilMesela sizin verdiğiniz örneklerdeki gibi Manchester United'ın mavi ve ya mavi detaylı formalar giymesinin sebebi, kulübün 1968'de Avrupa kupası finalinde kırmızı formalı Benfica'yla karşılaşması ve maçı 4-1 almasıdır. İşte o maçta mavi forma giyilmiştir.
Bu sezon 2288 hikayesini mor formaya güzel oturttu yönetim, pek bi alakasız kaçsa da. Ancak sizin blogunuzda okuduğum şekilde seneye somon rengi ve ya krem rengi bir formamız olursa bu renklerin bir dayanağı olmaz.
Türkiye'de deplasman forması kültürü yeni oluşan bir olay olduğu için Diyarbakır'ın turkuaz forma yapması gibi abuk örnekler çıkabiliyor. Sizin dediğiniz şekilde bu kültürü oturturken geçmişten ilham almak şart.
bizim bütün derdimiz o. ve elimizde o tip bi örnek de var zaten:beyaz. hatta oturmuş bi örnek.
YanıtlaSil3. formanın da, deneysel işler için kullanılabileceğini düşünüyoruz. ki bunu herkes yapıyor. ama zaten 3. için de yarı oturmuş renklerimiz var. siyah ve gri gibi.
Burak sana katılıyorum. Hatta Manchester'ın geçen sene giydiği o mavi formanın yakasının içinde 1968 final maçı biletindeki desenler vardı. Madem bizim bu seneki beyaz formamız UEFA finali ve N.Xamax formalarının kombinasyonu(!!!!!!!!!) bari o maçtaki biletlerin fotoğrafını koy yakasının içinede belli olsun o formaları çağrıştırdığı.
YanıtlaSilBiz daha doğru düzgün home ve away forma tasarlıyamıyoruz 3rd formanın rengi veya tasarımı güzel olsa ne olcak?
Bu arada somon formayı bilmem ama toprak rengi forma için Çanakkale savaşlarında giyilen haki renkteki Osmanlı üniformasının rengi gibi abuk sabuk bir hikaye bulabilirler. Mor rengini Galatlarla bağdaştıran bir yönetimdende bu tür duygu sömürüleri beklenir zaten.