22 Haziran 2010 Salı

HOME - AWAY - 3RD


Home - away - 3rd üzerine kısa bir gelenek yazısı yazmak gerek. Geçen sezon her formamızın aşağı yukarı aynı sayılarda kullanılmasının da yanlışlığına vurgu yapmış oluruz hem. Önce o zaman, geçtiğimiz sezonun forma istatistiğini bir daha hatırlayalım.

Bir takımın her sezon 4 forma çıkartması gereksiz. Hadi ülkemizde taraftarların forma alması için belki bu şart. 4 forma çıkartıyoruz ki, elbet birini beğenip alır taraftar. Son 2 sezondur da modayı takip ettiğimiz için seçeneklerin fazla olması, 2 farklı taraftar profilinin de forma almasını sağlıyor. Ancak forma kültürünü bilen bir ülkenin takımının her sezon 4 forma çıkartması saçma. Zaten yok öyle örnek. Hatta çoğu zaman 3rd veya away'i de (hatta bazen home) 2 sezon kullanarak, senede sadece 2 yeni forma çıkartıyorlar. Ancak biz yine de ona 3 deyip, yazımızı ona göre yazalım.


Yazının en başında verdiğim linke baktıysanız formalarımızın kaç maçta giyildiğini görmüşsünüzdür. Parçalı 20 kez, beyaz 15 kez, mor ise 13 kez giyilmiş. Sayılar birbirine çok yakın. Şimdi yurtdışında şöyle bir gelenek var. Biz de daha oturmadı tabi; Home formanı mutlaka içerde oynadığın her maçta giyeceksin. Kaçarı yok bunun. Yani geçen sezona bakarsak bizim 26 maçta Parçalı altına beyaz şort giymemiz lazımmış, ancak biz bu kombinasyonu sadece 8 kez kullanmışız (12 kez kırmızı şort). Daha home formada bile sürünüyoruz.


Yurtdışında başka şöyle bir gelenek daha var; Bir takım dış saha maçlarına çıkıyorsa, rakibe göre away veya home formasını giyer. Eğer rakibin renkleri home renginde ise away formayı giyer, ancak home formasını da, yani esas renklerini taşıyan formasını da, olabildiğince kullanmaya çalışır. Kısacası dış saha maçlarında away giymek, iç sahada home giymek kadar kesin olmaz. "Mutlaka dış sahada away giyeceğiz arkadaş" demeyiz. Home eğer uygunsa dış sahada da kullanılır. Bu gelenek böyledir.

3rd'e gelelim. Bizim çok yaygara kopardığımız. Mor olur mu, Pembe GS'ye yakışır mı dediğimiz 3rd forma, aslında o takımın en önemsiz formasıdır. İç sahada sadece home giyildiği için ve dış sahada da away ve home'un eşit hakkı olduğu ve rakibe göre belirlendiği için, 3rd formaya zaten bir sezonda en fazla 3 maç, hadi bilemedin en fazla 5 maç iş düşer. Hiçbir çaren kalmamışsa, rakibinizle iç saha ve dış saha formalarınızı karışmayacak şekilde bir türlü ayarlayamıyorsanız, son çare olarak 3rd formanızı giyersiniz. Bu durum da normal liglerde 3 maçı geçmez. İşte bu sebeple, yani son çare forması olduğu için 3rd formanın ana renklerden oluşmaması veya ağırlıklı olarak formada ana renkleri taşımaması gerekir. Yine bu sebepten 3rd forma, eğer away açık renk ise koyu, koyu renk ise açık yapılmalıdır ki, son çare forması görevini yerine getirsin. Yani hani derler ya "3rd forma kırmızı olsun yeaa", o olmaz işte. Çünkü zaten parçalı altına kırmızı şort ve kırmızı çorap çıkan bir takımsan, kırmızı forma hiçbir işe yaramaz. Bu sebeple senede en fazla 3-5 maç giyilecek olan bir forma olması sebebiyle, bu tip formalara yüklenilmesi anlamsız. Tabi normal bir ligde (!)


Peki neden normal olmuyor bu işler bu ligde ? Çünkü home ve away formalarda şort kombinasyonlarından kaçınıyoruz, özellikle away formalarda bu kombinasyonları hiç uygulamıyoruz. Bunu sadece biz değil, rakiplerimiz de yapmıyor. Böylelikle çokça karışmalar olabiliyor. Sadece şort da değil tabi, çorapları da maçtan maça değiştirebilmemiz lazım. Kısacası kombinasyon kıtlığımız var. 2. sebebe yukarıda değindim, pazarlama stratejisi. Kimse her sene aynı çıkan formayı almaz bu ülkede ! O sebeple her sene başka renk ve fazla çeşit sunulur önümüze ki, zahmet edip beğendiğimiz formayı alalım. Tişört seçer gibi yani... 3rd formalarımız; işte bu pazarlama stratejisine kurban verdiğimiz formalarımız oluyor. E parçalı ve beyazı oturtmuşuz, (gerçi seneye beyaz yok ama...) ne yapsak da formalarımız daha fazla satılsa ? Aslında en önemsiz olan 3rd formayı en sansasyonel yapıp, en çok satılan haline getirebiliriz. Aslında çok önemsiz olan bir formayı ligde çok kullanılırız, fazla satarız. Aslında o kadar önemsiz ki o forma ve o kadar az giyilmeli ki, 2 sezon kullansak kimse farketmeyecek. Pek çok takım da bunu yapıyor zaten. Manchester'ın bu sezon 2-3 maçta giydiği beyaz 3rd forması, geçen seneden kalma. Barcelona'nın bu sezon 3-4 maçta giydiği sarı 3rd forması geçen sezondan. Milan'ın geçen sezon siyah formasını giydiğini gören oldu mu ? Yani aslında biz yanlış formayı 2 sezon üst üste kullanacağız.

3rd forma aslında budur işte, bu olmalıdır. Ne onun rengine kızıp yaygara koparmalıyız, ne de ligde 13-15 maç yapmalıyız o forma ile. He bir de bizde 4th var değil mi ? Onu ise ne kadar giyeriz, neden giyeriz... Başka yerlerde örnekleri olmadığı için bilemiyorum. Yazıya başlarken kısa olacak dedim ama, yine beceremedim.

5 yorum:

  1. Forma kültürü... Türkiye'de...

    Torunlarım görebilir mi ki acaba?

    YanıtlaSil
  2. I agree with everything you said...

    The shirt rumours are a major set-back for me this year. Usually I am very excited but this year I am disappointed already.

    YanıtlaSil
  3. "TFF'nin 09-10 sezonunda da tanık olduğumuz üzere şöyle yeni bir kuralı var. Her sezon başı 3 yeni forma çıkartabiliyor takımlar. 4.'ye sezon başında izin verilmiyor. Ancak ne kadar saçma ki, 4. formayı sezonun 2. yarısı çıkartabiliyor ve 2. yarıda toplam 4 formayı da giyebiliyorsunuz. Mantığını çözemedim, çözen varsa yardımcı olsun" demişsin, ama böyle bir kural yok.. takımların sponsorlarının keyiflerine ve modellerine göre en fazla 5 adet olmak üzere izin verdi tff sene başında da katoalog yaptı yayınladı.. 2 iç saha, 2 dış saha 1 adet de yedek formaya izin var. eskişehir, bursa, antalya gibi takımlar puma ile 5 farklı forma giydi hemde devre arası falan gelmeden.. lotto ve lescon da 4 formaydı sezon başından beri..

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim Yıldırım, düzeltme yaparım.

    YanıtlaSil
  5. 4.'nün çok fazla olduğunu hep savunanlardanım. :)

    Ama gel gelelim ki bizim memlekette başka türlü forma satışı artırılamayacaksa, yapacak birşey yok. Yapılsın. :)

    YanıtlaSil