22 Mart 2011 Salı
Kupa Ve 1. Forma
Kulüp tarihinin ve Türk futbol tarihinin en büyük başarısı olan Uefa Kupası'nı alırken, bir nevi mecburiyetten, beyaz formamızı giymek durumunda kaldık. Arsenal ise sarı-lacivert renkteki deplasman formasını giymişti. Mesela biz niye fümeyi giymedik, hala merak ederim. O şekilde sorun çözülebilirdi. Çünkü bizim çubuklu Arsenal'ın iki formasıyla da çakışıyordu.
Neyse, esas konumuz şu: Hadi beyaz formayı giymek zorunda kaldık, mecburduk. Neden kupa töreninde çubukluyu giymedik? Bu eksik, belki de bizde forma kültürünün oturmamasının göstergelerinden biri. Çünkü bizde malum, kafayı kırıp 4-5 hafta kendi evinde deplasman formasını giyen takımlar oluyor. Herhangi bir özen yok. E öyle olunca, koca Avrupa kupası alınca da, aklına (o bile yanlış olsa da) 1. formanı törende giymek gelmez. Hakikaten, acaba hiç kimsenin mi aklına gelmedi bu. Hadi uygulama kısmını geçtim. Daha önce yapılmışlığı da var hani. Sonuçta o kadar senede elbet birileri deplasman formasını giymek zorunda kalıyor finallerde.
92 Şampiyon Kulüpler Kupası'nda Sampdoria ile oynayıp uzatmalar sonucu 1-0 kazanan Barcelona, maça aşağıdaki resimde gördüğünüz turuncu formayla çıkmıştı, fakat kupayı alırken, üstlerinde klasik çubukluları vardı.
Bizimle aynı sezon Ş.Ligi'nde final oynayan Real Madrid de, Valencia karşısında siyah formayı giymiş, (ki Valencia da turuncuyu giymişti o maçta) kupayı alırken klasik beyazları çekmişti. 2 maç arasında 1 hafta var. Eğer kupayı Valencia alsa, çok büyük ihtimalle onlar da aynısını yapacaktı.
Bir örnek de yakın tarihten. Geçen sezonki Dünya Kulüpler Şampiyonası'nı kazanan Barcelona, maçta turuncuya benzeyen, ne renk olduğu kimse tarafından tam olarak bilinmeyen formasını giymişti. Kupa töreninde ise, çubukluları giydi.
Velhasıl, bir daha alıp alamayacağımız şüpheli olan bir kupayı kaldırırken, ufak bir ayrıntıyı kaçırarak, 1. formamızla hatıralarda kalmayı kaçırdık. Çok mu farketti, hem evet hem hayır. "Evet", çükü unutulmamalıdır ki, deplasman formaları, temelde kimi karışıklıkları önlemek için vardır. Esas olan forma bellidir. Törende -ne olursa olsun- çubukluyla yer almak, daha doğru olurdu. "Hayır", çünkü son tahlilde o da bizim formamızdır.
Aslında belki de iyi ki giymedik fümeyi. Beyaz yine bayrak rengi olduğundan yırtar bizim ahalinin gözünde. Füme olsa "ne alaka bu" filan diye, kupaya lanet okuyanlar çıkardı. Ciddiyim ha. Sene 2011, halen daha "niye Galatasaray farklı renk forma giyiyor" diye soran futbol meraklısı insanlar var. Neyse. Son olarak da şu yazının linkini verelim, alakalı. Hadi eyvallah.
İyi ki füme giyilmemiş. Çünkü eğer füme giyilseydi, Arsenal kırmızısını giyebilecekti. Yani, ev sahibi statüsünde olduğumuz finalde, deplasman statüsüne düşmüş gibi olacaktık. Böylesi daha iyi olmuş.
YanıtlaSilTören hakkında da benim düşüncem şu: Takımın forması ne olursa olsun, o önemli maçta hangi formayı giymişse, anısını saklamak için, törende de o formayla bulunmalı.
Aslında kırmızı şortlu o seneki çubuklu formamız Arsenal'in home forması ile karışmazdı. Yani 2 takım da home formayla oynayabilirdi. Ben bunu yıllarca içimde sakladım artık söyleyeyim.
YanıtlaSilSelocanım,
YanıtlaSilBilirsin Galatasaray tarihinde beyaz formanın yeri büyüktür.
Beyaz forma her zaman asaleti, bayrak adam olmayı temsil eder.
Sportman'in düşüncelerine katılıyorum. O maçta hangi formayı giydiysek o formayla törene çıkılması daha doğru.. Keza o forma ter kokar, alın teri, emek, çaba, inanç kokar. O forma kutsaldır. Üzerinde Bülent'in kolundan izler vardır. O forma çim kokar, ruh kokar.
@FCN Blog
YanıtlaSilAbi ben yazının tamamına katılsam da yazıyı ben yazmadım, onu belirteyim. Bir de bana göre Parçalı forma giymediğimiz bir döneme denk geldiği için beyaz forma ile çıkılması ve törende de giyilmesi fena olmamış.
Benzer iki yazı yazmıştım. Bu kadar önemli bir konu neden atlanır bir türlü anlamadım.
YanıtlaSilİşte yazılar;
http://kupabizim.blogspot.com/2010/07/formaya-saygi-ispanya.html
http://kupabizim.blogspot.com/2010/07/daha-once-de-formaya-sayg-baslkl-bir.html
Bu yazıyı en iyi destekleyen bir video buldum.. Çubuklu ile kupayı kazanırsanız home formanızı çubuklu zannederler..
YanıtlaSilLink : http://www.youtube.com/watch?v=_1VWTDrKJdA&feature=player_embedded#at=133
Meşhur "Rumba de Barcelona" şarkısının sahibi Manu Chao, yıllar önce Danimarka konserine Galatasaray formasıyla çıkmıştı. Chao "Müslümanları temsil eden yegane takım" olarak tanımladığı Galatasaray'ın çubuklu formasını konser boyunca sırtından çıkarmamıştı.
Manu Chao reyizdir.
YanıtlaSilüşenmeden izlenecek bi video:
YanıtlaSilhttp://www.dailymotion.com/video/x81fq5_galatasaray-4-werder-bremen-1_sport
Kombinasyona hayran kalmıştım. (bu arada mesutun takımı ezmişiz ahhhh ahh)