Geçen sezon Euroleague maçlarını izlerken Fenerbahçe Ülker'in forma tercihlerine çokça söylenmiştim. Sebebi ise, sanki takımın renklerini değiştirmişler gibi, neredeyse her maç beyaz formalarını giymeleriydi. Hadi deplasmanda giymen gerekir, tamam. Fakat kendi evinde neden?..
Bu sezon malum, ilk kez Galatasaray (Medical Park) Euroleague'de yer aldı. İlk katılım için gayet iyi bir performansla da, ilk tur gruplarını geçtik. Ama, artık "gülme komşuna gelir başına" misali mi dersiniz, ne dersiniz, yukarda anlattığıma benzer bir tutum da Galatasaray'da oluştu. Çoğu maçta beyaz formamızı giydik.
Tek tek bakalım hatta:
İlk maç. Deplasman. Beyaz giyildi. Laciverte karşı parçalı bile giyilebilirdi, bırak kırmızıyı.
2. maç. Abdi İpekçi'de Kazan maçı. Beyaz giyiliyor. Yeşil formaya karşı diğer 2 forma da giyilebilir. Ki hadi koyu-koyu denk getirmek istemesinler. Adamların diğer forması sanırım beyaz...
3. maç, Siena deplasmanı. Siyaha karşı "yine" beyaz giyiliyor. Ev sahibi siyah giydiyse, yine diğer iki forma da giyilebilir. O değil de Siena neden siyah giyiyor abi? yeşil-beyaz değil mi bunların renkleri? Benim bildiğim 2. forma olarak siyah giyiyorlardı. Onlarda da bize benzer bir problem var sanki.
4. maç, Olimpija deplasmanı. Nihayet kırmızı forma. Doğru tercih.
5. maç, içerde Barcelona ile. Bu sezon açık mavi ve siyah deplasman formaları var -malum, futbol takımıyla paralel gidiyorlar. Yani, yine parçalı ya da kırmızının giyilebileceği bir maç.
6. maç, içerde Prokom ile. İlk maçın tekrarı. Bizde beyaz, onlarda laci...
7. maç, Kazan deplasmanı. Parçalı giyilebilecek maçlardan. Tercih beyaz olmuş.
8. maç, içerde Siena maçı. Burada da deplasmandaki maçın aynısı. Parçalı giyilmiyor.
9. maç, geçen hafta. Abdi İpekçi'de Union Olimpija maçı. Yine... beyaz forma.
Son grup maçı. Bu kez mecburen beyaz.
Tablo:
Deplasmanda 4 kez beyaz, 1 kez kırmızı forma giyilmiş
İçerde ise 5 kez beyaz forma.
Toplamda, 9 kez beyaz forma, 1 kez kırmızı forma.
1. forma konumundaki parçalı forma, 1 kez bile giyilmemiş.
Şampiyonlar Ligi'nde bazı takımlar asıl renkleriyle alakasız, bu organizasyona özel formalar hazırlar, ve Ş. Ligi maçlarının çoğunda, şartlar uygun olursa da hepsinde bu formayı giyer. Bu akımın öncüleri de, Marsilya ve Lyon'dur. Bildiğim kadarıyla böyle bir uygulama yok bizde. Fakat 1. formamızmış gibi, hunharca beyaz giymişiz.
Hadi birkaç maçta "diğer formayı getirmedik" geyiği olsa... Tamam, Barcelona maçında beyaz giyilmek zorunda... Eee, geri kalanlar?
Ev sahibi olunan maçlarda neden 5'te 5 gibi "mükemmel" bir sonuç? Ev sahibi takımın forma seçiminde önceliği yok mu? Görünüşe bakılırsa parçalı forma, basketbol şubemiz için sadece sezon başı poster çekiminde kullanılan, sembolik bir giysi hüviyetinde.
Umarız bundan sonraki Euroleague (ya da turnuva ismi her neyse, bütün Avrupa kupaları maçlarında) maçlarında daha özenli davranılır bu konuda.
hocam sanırım nba zihniyetiyle harket ediyorlar diyeceğim ama o da değil bir garip durum.. içeride beyaz dışarıda deplasman rengi giyseler neyse anlayamadım bende.. anlayamadığım başka bir durum da efes/laci siena/siyah maccabi/sarı pana/yeşil (barca madrid de katılabilir) gibi demirbaş takımların diğer formalarını pek giymemesi.. bununla ilgili lappappa'da bir yazın vardı ama sebebi bulamamıştın bi sonuca ulaşabildin mi..?
YanıtlaSilaga sonuç yok, da çok büyük araştırma yapmak gerek onun için. belki de cidden oynadıkları takımlar, hiç deplasman forması giymeyi gerektirmeyecek şekilde denk geliyor. belki de büyük takım oldukları için, bir şekilde yaptırım mı uyguluyorlar, nedir. bunu çözmek zor yani. onları bi yana koyalım da, bizimki büyük saçmalık. dışarıyı geç, bari içerde halledilebilse.
YanıtlaSilTBL'de halihazırda NBA tarzı bir uygulama var sanırım birkaç sezondur. Ondan esinleniyoruz (!) herhalde. Sırtı düz olmadığından (UEFA gibi) parçalıyı giydirtmezler bize. Barcelona bile numara kısmı düz formalarla oynuyor. Kimse de sırtı düz parçalı forma yapmakla uğraşmaz basketbol için. Gerçi basketbolda da parçalı değil de sarı kullanmamız daha doğru sanki, ben geçmişte pek rastlayamadım parçalı basketbol formasına. İç saha olarak sarı, deplasman olarak kırmızı kullanmışız genelde.
YanıtlaSilBu arada Barcelona üç sezondur deplasman forması olarak o pembe tarzı olan rengi kullanıyor benim bildiğim. Geçen sezon açık mavi forma yapmadılar çünkü, bu sene de göremedim siyahlarını; Siena deplasmanında pembe giydiler.
abi tamam, parçalı olmasın, kırmızı olsun. onda sorun yok. sezon başı formaları tanıtırken ben değinmiştim zaten parçalı'nın sıkıntılı olduğuna.
YanıtlaSillig maçlarında vardı, hem siyah, hem mavi.
bunu okuduktan sonra baya bi arastırmaya girdim de barcelona ile ilgili soyle bisey buldum herseyi ozetleyen;
YanıtlaSilhttp://www.fcbarcelona.cat/basquet/barca-regal/detall/galeria-d-imatges/caja-laboral-fcb-regal-73-82
(bu arada bu mavi forma 2007 2008den kalma olması lazım yanlıs hatrlamıyosam)
bizim beyaz forma muhabbetine gelince, icerde nba ozentisi beyaz forma sevdası, dısarda mecburiyetten giyilen beyaz forma, fenerde de aynı muhabbet, rezalet.
Hala niye pembeyi kullanıyorlar o zaman yahu, yakıştıramadım. :D
YanıtlaSilBuradaki olay takımın insiyatifinden daha çok basketbolda bulunan "ev sahibi takım açık renk forma giyer" muhabbetinden kaynaklanıyor. Eğer açık renk forma yoksa bu sefer deplasman takımı açık renkli forma giyiyor.
YanıtlaSilBeyaz formamızın olması bu konuda bizim adımıza bir dezavantaj maalesef.
hocam o "muhabbet" nba'de var ya, yani başka bir yaygınlığı yok. nba'de böyle bir kültür var, ama burada, hele de işler hala futbol hakimiyetindeyken, uygulamak ne kadar... madem öyle kural çıkartsınlar, iyice "küçük nba" olalım. her maç beyaz giymeye ses çıkartmayanlar, buna da ses çıkartmaz. ne güzel.
YanıtlaSilbeyaz olmasa yerini sarı alacak. yine parçalı kaale alınmamış olacak, ne farkeder ki?
biri açık renk/beyaz diğeri de renkli giymek zorunda sanırım euroleague'de.
YanıtlaSil