11 EYLÜL 1911
1910-1911 Takımı
25 Mayıs 1913 Galatasaray Fenerbahçe Maçı
1916 Takımı
Galatasaray bu dönemde de gömleklerden türetilmiş Tam Parçalı formaları giymeye devam etti. Ancak 1905-1910 yılları arasındaki döneme nazaran bir standart takıma yavaş yavaş oturmaya başladı. Çekilen fotoğrafların hepsinde takımın bir düzen içinde aynı, doğru renk dizilişine sahip formaları giymeye başladığını söyleyebiliriz.
13 yorum :
Sevgili, Selocan 24 (kusura bakma ismini bilmediğim için bu nick'le hitap ettim) cidden harika işler yapıyorsun. Eline, beynine, emeğine sağlık. Görmediğim, dikkatimi çekmeyen bir dolu şeyi bloğundan izliyorum. Cidden arşivsel çalışmalar.
Çok teşekkür ederim güzel yorumun için. Bu mükemmel resim arşivi benim değil istanbul nickli bir arkadaşımın. Gerçekten mükkemmel bir arşivi var sağolsun burada yayınlamama izin verdi. Benim daha çok amatör fakat ekibimin daha profosyonel yazılarıyla bugünlere geldi blog. Beğeniyorsanız ne mutlu bize. teşekkür ederim tekrar.
O nick zaten ismim gibi oldu burada da tribündergide de pek kişi adımı bilmez selocan24 adım gibi neredeyse :) bir mahsuru yok
En cok secdigim resimler ve formalar :)
http://2.bp.blogspot.com/_ouuuojZNI6c/SnX0qgBURZI/AAAAAAAABjw/YkvPwanjDps/s1600-h/1910-1911I.jpg
http://4.bp.blogspot.com/_ouuuojZNI6c/SnX0rNKEk0I/AAAAAAAABj4/MCPlMXDVq34/s1600-h/1916.JPG
Bu ara bu iki resmi hangi tarihe ait oldugunu bilmyiorduk. Bana göre daha cok 1905-1908 gibi.
http://img25.imageshack.us/img25/9206/maybe1y.jpg
http://img22.imageshack.us/img22/7167/maybeb.jpg
Abi onlar işte klasik parçalı formamız. Ben gerçi metin oktayı daha çok seviyorum ama :D
1916 resimed sortlar sanki adidasdan :D
Selocan24, abi senden bir ricam olacak. Öncelikle her zamanki gibi ellerine sağlık 1989'da neredeyse kuruluşumuza kadar olan birçok forma ve takım fotoğraflarını burada sergiledin ama abi biliyosun sana daha öne de söylemiştim ben 1990lar hastasıyım ve eğer buraya bulup koyabilme imkaının varsa takımımızın 1990lı yıllardaki takım fotoğraflarını koyabilir misin? Özellikle de 1995, 1996 ve de 1997 yıllarını koyarsan çok sevinirim. O yıllara ait formalara (Özellikle de parçalı) karşı olan fanatikliğimi biliyorsun :). Böyle bir olanağın var mıdır acaba?
yapıcam bir derleme ahmetcan aklımda o proje :) 1990'dan 2001 lottolara kadar resimleri koyacağım.
Abi varya öle birşey yaparsan benden bolca hayır duası alırsın :) Sabırsızlıkla bekliyorum. Saygılarımla.
Sevgili Selocan ve İstanbul,
Öncelikle fotoğraflar için teşekkürler.11 Eylül 1911 de çekilmiş olan fotoğraftaki beyaz kıyafetli olanlar futbolcular mı? 1905 te ki formamızın düz beyaz olduğunu biliyorum. Acaba 1911 yılındada alternatif formamızmıydı beyaz? Yoksa oturanlar mı GS li futbolcular?
Oturanlar fesliler futbolcu çünkü parçalı ve beyaz şort var üzerlerinde. Ama ötekiler kim bilmiyorum istanbul söyleyebilir daha sağlıklı olur.
resmi siteden:
11 Eylül 1911
KOLOJVAR’A YENİLDİK: 5-0
Yurt dışındaki bu tarihi turnenin ilk maçı Galatasaraylılar daha yol yorgunluğunu üzerlerinden atmaksızın hemen ertesi gün oynanır. Galatasaray bu tarihi maça Ahmet Robenson, Neşet, İsmet, Cevat, Hasan, Bekir, Hüseyin, İdris, Celal, Galip, Emin Bülent onbiriyle çıkar. Ancak hem uluslararası alandaki deneyim eksikliği hem de yol yorgunluğu bir araya gelince Galatasaray istediği oyunu sergileyemez ve sahadan 5-0 yenik ayrılır.
Elimizdeki bu soluk fotoğraf maç öncesinde Galatasaraylı futbolcular ile Kolojvarlı futbolcuları bir arada gösteriyor.
http://www.galatasaray.org/tarih/tarihte_bugun.php?frm_date=09-11
Yabanci takim yani.
Bu ata 1909-1910 resimde beyaz formali biriside var. Cok güzel forma hemde.
resimlerde futbolcuların önlerinde duran şiltin hikayesi şudur.
1905 ile 1915 yılları arasında düzenlenen istanbul ligi için britanya dan özel olarak kıymetli bir şilt getirlmiştir şildin üzerinde bulunan yürek şeklindeki on levhaya o yılın şampiyonunun ismi kazınaca ve en fazla ismi kazınan kulüp şildin ebedi sahibi olacaktı. (aynı jule rimes kupası olarak bilinen ilk dünya kupasının üç kere kazanılması sonucu brezilyanın olması ve yerine şimdiki bildiğimiz dnya kupasının yapılması gibi ) 10. yılın sonuna gelindiğinde en fazla şampiyon olan kulüp galatasary dı ama şildin üzerine ismini kazıyamıyordu bunun sebebi ise fenerbahçe kulübünün bu şildi kazandıktan sonra yeni sezon başlangıcında geri iade etmemesidir ve bu şilt hala fenerbahçe müzesinde sergilenmektedir oysa ki kurallar gereği şildn ebedi sahibi olması gereken kulüp galatasaraydır. fenerbahççe tarafından bakıldığında üç üç lük bir beraberlik söz konusudur ve beraberlik olmasına rağmen fenerbahçe şildi vermez. ama olayın berabere olmadığı ali sami yen in kendi kalemindne yazılan bir yazıyla ispatlanmıştır bu yazısında 1912-13 yıllarında harp yüzünden boş geçilen yıllarda boş kalması gereken şildin fenerbahçe tarafından doldurulması ve oynanmamış maçlarla kendini o sezonların galibi saymasıdır. sonuçta fenerbahçe bir şeiklde bir tanesi kabul edilemez ikisi son derece tartışmalı olmak üzere 4 defa kazanmıştır
özetlersek şilt fenerbahçenin müzesinde kalmıştır fakat 1922 yılında galatasaray kulübü mahkemeye başvuracaığını bildiren bir mektup yollar buna cevap olarak özel bir maç yapılması istenir ama o maç hiçbir zaman oynanmaz.
1932 senesine kadar şilt fenerbahçe müzesinde durur 1932 yılında nerden çıktığı bilinmeyen bir yangın sonucu müze yanar ve fenerbahçenin diğer kupaları gibi bu şilt de kül olur.
daha sonra resimlerden esinlenerek bu şildin aynısı yaptırılır. bu kopya hala fenerbahçe müzesindedir ama bize göre o şilt orada esirdir çünkü yapılmayan bir sezonu alıp yapıldı gibi gösterip 4-3 öne geçmek düpedüz sahteciliktir.
yüzlerce kupaya sahip müzemiz belki bir gün bu esir yüreklere gerçekten kavuşur.
daha geniş ve ayrıntılı bilgi için galatasaray dergisi 2009/02 76 no lu sayısına bakabilirsiniz.
Galatasaray'ın formaları ile ilgili bir kitap yazmanı isterim vallahi. Tüm formaları tek tek anlatırsın, arşivsel çok güzel bir çalışma çıkar. Parçalının önemini falan gösteren yazılar koyarsın. Bence sesini duyurman için harika bir şey olur. Umarım bir kitap çalışması falan yaparsın. Yaparsan eminim çok başarılı olur.
Yorum Gönder