Bu Blogda Ara

11 Mart 2010 Perşembe

1997-1998 Sezonu Formaları

Uzuun bir aradan sonra, tek eksik sezonu da gözler önüne sermek üzere huzurlarınızdayım. :)

Yoğun iş tempom ve eve gelince de kafa kalmaması sıkıntılarından dolayı, bir bu sezonu erteliyorduk ki, hemen fotoğraflarla anlatmaya geçelim.

Efenim sezonu özetler isek, kimi hayal kırıklıkları olsa da Galatasaray için bir başka başarılı sezon olduğunu görürürüz. Galatasarayımız, üstüste dört şampiyonluğun ikincisine ulaşmıştı bu sezon. 9 puan geriden gelerek ligi Fenerbahçe'nin 4 puan önünde kapatan Galatasaray, Türkiye Kupası'nda ise hem ilk final maçında, hem de ikinci maçın toplam süresinde 1-1 berabere kaldığı Beşiktaş'a penaltılarla kupayı kaptırıyordu. İki maçta da 4-1 skorlarla geçilen FC Sion'un ardından büyük umutlarla gidilen Şampiyonlar Ligi'nde de ne yazık ki beklenen sonuçlar alınamıyor ve Galatasaray'ımız Parma, Sparta Prag ve Borussia Dortmund'lu gruptan 4 puanla ayrılıyordu.

Gelelim formalarımıza...

Galatasarayımızda bu sezon çok sayıda forma giyilmemiş olsa da, bir düzensizlik görülmüyor değil, ve bu nedenle formaları da bu nedenle iki partide inceleyeceğiz.

İlk parti formalar ligde ilk devre sonuna kadar giyildiler (hatta ligde ilk devre tamamen parçalı forma giymişiz, iç saha dış saha, renk karışıklığı falan umursamamışız ki şaşırtıcı bi durum bu). İkinci parti olarak bahsettiğimiz formaların beyaz olanı ise ilk olarak 17 Eylül 1997 tarihli Şampiyonlar Ligi ilk maçımız olan Borussia Dortmund maçında giyilmiş. Şampiyonlar Ligi grup maçlarında da hep bu yeni tasarımlı formaları kullanmışız...

Forma üreticimiz Adidas, reklam ise 3. haftadan itibaren Bank Ekspres... İlk 2 maçtaki reklamlarımıza aşağıdaki formalarda tanık olacaksınız.

Fotolara tıklayınca büyük halleri açılacaktır.


Birinci grup ile başlayacak olursak:

- 1 -

Galatasarayımız ligin ilk 4 maçına, 1996-1997 Sezonunun parçalı forması ile çıktı. Bu durum 5. maçtan itibaren değişse de, aslında kalıp ve tasarım olarak aynı olan formanın sadece yaka rengi sarıdan kırmızıya dönmüştü. Forma bildiğimiz klasik parçalı formda ve yakalı. Numaramız yine siyah. Sezonun genelinde siyah şortla giyildiği gibi, kırmızı şortla da kullanılmış, tıpkı bir önceki sezon gibi. Ancak bu sezon sarı şort tercih edilmemiş. İlk 4 maçlık da olsa, bir önceki sezon formasını ayrı başlıkta değerlendirmiş olalım:





- 2 -

Yukarıda da bahsettiğim gibi, bu sezonun ilk grup (eski kalıplardaki) formalarından parçalı olanı, 96-97 Sezonu parçalı formasından sadece yaka rengi ile ayrılıyordu:


- 3 -

İlk grup formaların en ilginci ve daha bugüne kadar giyildiği maç olan 27 Ağustos 1997 tarihindeki FC Sion maçı dışında görme şansına erişemediğimiz, tasarımıyla değil, sadeliği ile göz alıcı, bembeyaz olan formamız.

Dikkatli gözlerden kaçmayacaktır, amblemimiz ve yakalardaki 3 çizginin kırmızı - sarı - kırmızı oluşu dışında başka sarı - kırmızı öğe taşımayan bu formanın fontu da o dönemki klasik fonttu, kırmızı renkte.

Avrupa Kupası maçlarında UEFA'nın göğüs reklamı konusundaki boyut kısıtlamalarından dolayı bu formada da reklam daha ufak boyutta yazılıyordu ki, bence ligde kullandığımız fonta göre daha başarılı oluyordu.





İkinci partiye gelelim...

Bu sezonki formalarımızı iki parti olarak ayırma nedenimi hepiniz biliyorsunuz. İlk partide sizin de gördüğünüz üzere bir önceki sezonun kalıbı ve formu kullanılırken, aşağıda göreceğiniz ikinci parti olarak bahsettiğim iki forma ise, dönemin adidas kalıplarına uygun ancak Galatasarayımıza özgü detaylara sahip, kumaşı (her ne kadar parçalı olanın uzun kollu versiyonlarında eski tipte kumaşta üretilen örneklerine rastlasak da) daha hafif ve teknolojik olan formalardı.

- 4 -

Parçalı formamızda, dönemin bazı formalarında da görebildiğimiz Adidas'ın klasik 3 çizgisinin omuzdan başlayarak bileğe doğru gittikçe kalınlaşıp dönen bir tasarımda kullanıldığı, yakasının siyah üzerine sarı kırmızı çizgilerden oluşturulduğu ve omuzlarla gövde kısmının da ayrı renklerdirildiği bir tasarım göze çarpıyor. Bu formamız da genellikle siyah şortla giyilmiş olsa da, arada tek tük de olsa sarı veya kırmızı şortla giyildiği de olmuş. Fontlarımızda ise yine köşeli tasarım var ancak nedense bu ikinci partinin beyaz formasında farklı font kullanılmış, onu da aşağıda görebilirsiniz.




- 5 -

Sezonun son forması ise Galatasarayımızın bu zamana kadar giydiği en güzel formalarından biri olan, ortasından dikine sarı kırmızı sarı şerit geçen beyaz forma...

Aynı dönem Milli Takımımız da buna benzer ancak şeritlerin göğüs kısmında yatay yer aldığı bir forma giymekteydi.

Formanın takımımıza özgü oluşunda Fatih Terim'in etkisinin olduğunu düşünmekle beraber, ben hala bu tip beyaz formalar giymemiz gerektiğini düşünüyorum. Bu sezonun formalarının tamamında yakalı tasarım kullanılırken, bu formada yine dönemin klasik Adidas formaları gibi, V yaka kullanılmış.

Formanın fontu da kendine özgü (daha sonra 1999-2000 sezonunda da bu fontun bir kaç kez kullanıldığını gördük).


Küçük Bank Ekspres çok güzel duruyor değil mi :)

Böylece, 1997-1998 sezonunu da bitirmiş olduk (üzerimden çok büyük bir yük kalktı).

Umarım fotoğraflar tatmin edici olmuştur, Milliyet Arşiv'e teşekkürler!
Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır