Bu Blogda Ara

15 Aralık 2009 Salı

1988-1989 SEZONU GALATASARAY FORMALARI

Daha önce arşiv kısmında bütün 80'li yılları toplu halde sergilemiştik. Milliyet Arşivleri sayesinde bu formaları sezon sezon ayırmak, hangi formaların tam olarak hangi sezonlarda giyildiğini görmek mümkün oldu. Biz de sizlere 80'li yılları sezon sezon verme kararı aldık. Maksat arşivlerimiz geniş olsun.

Calibra'nın 90 yılları tanıttığı düzende tanıtayım bu sezonları. Tabi onun futbol bilgisi daha başkadır, ben kısa geçeceğim. Ayrıca resimleri sıralama düzeni de hepimiz için kolaylık oldu. Bu şekilde devam edeceğim.

Ligi o sene Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın ardından 3. bitirdik. Avrupa ise müthiş zaferler ile doluydu. Bir önceki sezonun şampiyonu olarak Şampiyon Kulüpler Kupasına katılmaya hak kazanmıştık ve Avrupa'nın en büyük kupasında yarı finale kadar yükselmiştik. Türkiye futbol tarihinin en başarılı anlarından biriydi tartışmasız. Rapid, efsane Xamax zaferi ve Monaco'yu eleyip yarı finale yükselen Galatasaray, yarı finalde Steaua'ya elenerek kupaya veda etmişti. Steaua'da sonradan Galatasaray'ın en büyük efsanelerinden biri olacak olan Hagi de forma giyiyordu ve ilk maçta bize bir gol atma başarısı da göstermişti. O maçı 4-0 kaybedip ikinci maçta da 1-1 berabere kalarak Avrupa'ya nokta koymuştuk. Teknik Direktörümüz Mustafa Denizliydi.

Şimdi esas konumuz olan formalarmızı tanıyalım. 1988-1989 sezonunda 4 farklı forma giydik. Bu sezon, o yıllara göre şaşılacak derecede Home Away ve 3rd kültürü oturmuş ve düzenli bir sezondu.. Tek ters durum neredeyse sezonun tamamında Parçalı giyip away ve 3rdleri 2-3 maç giymiş olmamızdı.

-1-





O sezonun hemen hemen tamamında giyilen forma işte bu parçalı formaydı. Aynı formayı 86-87 sezonunda giymeye başlamıştık ve 89-90 sezonunda da giymeye devam edecektik. Bu forma da tıpkı 09-10 sezonunda giyilen ve nadir olarak tasarlanan sarı tarafı solda olan bir parçalıydı. Formanın sırt kısmı düz kırmızı olarak tasarlanmıştı ve bu sezon giydiğimiz Avrupa Parçalısına benzer bir görüntü oluşturuyordu. Bu parçalının altına 2 farklı şort ve çorap giyiliyordu. Kimi zaman takım kırmızı şort tercih ediyordu ve onun altına kırmızı çorap giyiyorlardı. Kimi zaman ise takım sarı şort tercih ediyordu ve bu şortu giydiklerinde sarı çoraplarını giyiyorlardı. fontları paralel çizgilerle yazılan bir font şekline sahipti, sırt kısmının kırmızı olmasının avantajı ile sarı renk bir fonta kullanılmıştı. Göğüs reklamları 2 tipti, biri Avrupa için küçük Türk Bank yazan reklam, diğeri Lig için daha büyük bir beze yazılıp formaya dikilen Türk Bank reklamıydı. Ancak bazı lig maçlarında Avrupa için hazırlanan küçük reklamlı formayı giydiğimiz de olmuş.

-2-




Bu sarı away formamız Avrupa maçlarında ve 1-2 lig maçı haricinde pek fazla giyilmedi. Düz sarı olan formanın omuzlardan kol altlarına inen kısmı ve Adidas 3 çizgileri kırmızı olarak tasarlanmıştı. V yaka ancak kenarlarında yakaları da olan bu formanın yaka rengi de kırmızıydı. Fontu da yine Parçalı fontunun aynısı, rengi kırmızıydı. Şort ve çorapları da bütün sezon sarı giyildi. Steaua ve Monaco deplasman karşılaşmalarında bu formayı giymiştik.

-3-




Galatasaray tarihinin en efsane maçlarından birinde bu forma giyildi ve bir daha hiç kullanılmamasından dolayı forma da efsane oldu. Bu formanın benim bildiğim 2 hikayesi var. İlki; forma Milli Takım için tasarlanıyor fakat Milli Takım bu formayı giymiyor. Üretilen forma'yı giymek Galatasaray'a nasip oluyor. Maçın milli mesele olarak görülme sebebinden dolayı bu formayı giymek uygun görülüyor. 2. hikaye'nin de sonu aynı fakat formayı üretme sebebi farklı. İlk maçta 3-0 yenilen Galatasaray ağır hakaretlere uğruyor ve Ülkemiz de bu hakaretlerden nasibini alıyor. Türkiye'ye dönen Galatasaray bu maçı milli mesele olarak görüyor ve Adidas'a kırmızı beyaz forma sipariş ediyor. Hikaye ne olursa olsun sonuç olarak 3-0'ın rövanşını 5-0 alıyoruz ve bu forma da dolaba kaldırılıyor. Bir daha kullanılmıyor. Away forma ile aynı tasarıma sahip bu forma düz beyaz renge sahip ve yine kol altlarından omuzlara çıkan bölgeleri ve Adidas çizgileri kırmızı renkte. Yaka tasarımı ve rengi sarı forma ile aynı. Şort da yine formanın hakim rengi olan beyaz renkte. Font şekli diğer 2 formadaki ile aynı ve kırmızı renkte.

-4-




Bu forma ligin ilk haftalarında sadece tek maç giyildi. Aslında bu forma 86-88 yılları arasında giyilmesi için tasarlanmış away formaydı. İşin ilginç yanı ben bu formaya 86-88 yılları arasında rastlamadım. Muhtemelen o sezonlarda da tek maçlık kullanımları olmuştur belki ben kaçırmışımdır. Ancak bu sezonda tek maç da olsa giyildi. Üst, şort, ve çoraplar sarı renkte. Adidas çizgileri kırmızı olarak kullanılmış. Bu çizgiler sadece kollarda mevcut boyna kadar uzanmıyor. Kolun gövdeyle kesiştiği yerde son buluyor. Bu formanın fontu ise diğerlerinden farklı, en bilinen flok baskı, rengi kırmızı.

İşte o sezonlarda pek alışık olmadığımız bir durum. Sadece 4 forma. Hatta 4 numaralı sarı tek maç için giyilmese, düzgün bir home away 3rd durumu var bu sezonda. Ayrıca sarı ve kırmızının dışında bir 3rd forma olması da güzel bir olay. away ve 3rd'ün aynı kalıplara sahip olması uyumu da sağlamış. Oldukça modern bir sezon hem tasarım hem anlayış olarak. Tek sorunu away forma da dahil home hariç bütün formalar genellikle Avrupa'da kullanılmış. Home forma neredeyse ligin tamamına hakim olmuş.

Kişisel düşünceme gelince. Bu sezon formalar açısından 80'lerin en iyisi. Ayrıca futbol sezonu olarak tarihe geçmesi formalarını daha bir çok sevmemi sağladı.

Resim Kaynak: Milliyet Arşiv

6 yorum :

Herhangi Biri dedi ki...

nazar değmesin gene güzel bir konuya imza atmışsınız, o dönem hakkında söylemek istediğim ilk şey parçalıda kullanılan renkler

asıl renklerimize en yakın dönem bu olsa gerek, belki foto ve görüntüler aldatıyor olabilir ama özellikle prekazinin attığı müthiş golde renkler gayet iyi gözüküyor

ayrıca formalarda kullanılan sarı şortu belirtmek gerekiyor, formalar daha çok pamuklu kazağa benzer kumaştan yapılırken sarı şort daha sentetik parlak kumaştan ve forma sarısına göre daha açık, dikkatli bakılırsa rahatlıkla görülebilir

saygılar

calibra dedi ki...

Ellerine sağlık Alican.

Çok güzel bu sezonun formaları ve çok anlamlı.

Ayrıca bu sezonda giyilen parçalıdaki sarı ve kırmızının tonlarına da hastayım...

Bu arada, beyaz forma ile ilgili olarak ben de; milli duygularımızın kabarması neticesinde beyaz üzerine kırmızı giyilmesi kararı verildiğini hatırlıyorum yine maziden.

Yıldırım dedi ki...

Selam.. sıkı durun 22 yıl sonra XAMAX maçında giyilen beyaz forma ile ilgili bilinen bütün efsaneleri çöpe atacak bir sır veriyorum..
O forma, bir önceki sezonda tek maçda olsa giyilmiş bir formadır.
Xamax maçına özel bir forma falan diildir yani. 87-88 sezonu federasyon kupasında 5.tur 2. maçında istanbul'da kayserispor'u 4-1 yendiğimiz maçta giyilmiştir. Tanju o maçta o formayla 3 gol atmıştı. Milliyet arşivlerinden resimlerini görmek isteyenler için maçın tarihi 24 şubat 1988dir. Xamax maçından 10 ay önce alınmış ve beklemiştir yani..

Selocan dedi ki...

@yıldırım

Kralsın :) Ben bun yazarım bloga.

Adsız dedi ki...

Neuchatel Maçında giyilen beyaz adidas formaların ilginç bir hikayesi vardır.
Jupp Derwall Galatasarayı çalıştırdığı sıralarda bir dönem Türk Milli Takımı için danışmanlık da yapmıştı.
Neuchatel Xamax maçında giyilen beyaz adidas forma o dönemde Jupp Derwall'in bir Almanya seyahati sonrası Türk milli takımının kullanması için bavul içinde getirdiği bir takım formaydı.Ancak milli takım o dönemde klasik kırmızı göğüs seritli forma giydiği için (o dönemde tek istisnası 1984'deki 8:0'lık wembley maçıdır,bu maçta milli takım kırmızı-beyaz parçalı adidas forma giymiştir,hezimetten dolayı uğursuz sayılan bu forma bir daha giyilmemiştir)Derwall'in getirdiği bu formalar beğenilmemiş,Jupp Derwall de bu formaları tekrar Galatasaray kulübüne götürmüştü.

Adsız dedi ki...

Önceki yorumda bir hata yaptım.Milli takımımızın 1984'deki 8:0'lık İngiltere maçı İnönü'de oynanmıştı.Maçta milli takımın giydiği parçalı adidas formanın resimleri için:

http://www.gettyimages.com/detail/78984937/Bob-Thomas-Sports-Photography

Ayrıca yıldırım adlı yazarın da belirttiği gibi,Neuchatel Xamax maçında giyilen beyaz adidas forma o maçtan önce de kullanılmıştı.Ancak Jupp Derwall o formaları aslında milli takım forması olarak kullanılması için getirmesi ve beğenilmemesi sonucunda formaları Galatasaray kulübüne getirmesinin ardında formalar uzunca bir süre (bir yılı aşkın bir süre belki de iki yıl) kullanılmadan depoda tutulmuştu.Forma ancak 1988' giyilmeye başlamıştı ancak hafızam beni yanıltmıyorsa o formaları Jupp Derwall 1987'de Türkiye getirmişti.Formayla ilgili bu bilgileri Neuchatel Xamax maçı sonrasında çıkan dönemin spor dergisi Gelişim Spor'da okuduğumu çok net hatırlıyorum.

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır