Bu Blogda Ara

21 Temmuz 2009 Salı

1930 İLE 1940 ARASI GALATASARAY FORMALARI

PARÇALILAR

Galatasaray'ın o dönem formalarında büyük karmaşa hakimdi. Bütün formalarımız kataloglardan seçilip yurt dışından buraya getirtiliyorlardı. Bu sebeple sezonlarda belli bir standart olmamakla birlikte, hangi formaların tam olarak hangi sezon aralıklarında giyildiklerinden de emin değiliz. Ayrıca her formanın maçtan maça farklılık da gösterdiğini unutmayalım. Biz genel görünüme göre sıraladık.

-1-

21 Mayıs 1939

Galatasaray Fenerbahçe Büyük Kavga 23 Şubat 1934

Galatasaray-Beşiktaş

Galatasaray-İstanbulspor



Bu 10 yıllık dilimde en çok kullandığımız parçalı türü buydu. Hatta 30'lu yıllardan önce de kullanmışlığımız çoktur. En uzun kullanılan formalarımızdan biridir. Yakalarından başlayıp gövdenin ortasına gelen düğmeli bir tasarıma sahiptiler. 40'ların başlarına kadar kullanıldıktan sonra yerlerini ilginç yaka şekline sahip diğer bir parçalı formamıza bıraktılar. Bu formamızın renkleri doğru dizilişe sahipti. Yani formaya göre sol gövdede kırmızı renk vardı. Geniş yakalı formamızın yakaları zıt renklere sahipti.

ÇUBUKLULAR

-1-

4 Haziran 1939 Milli Küme Maçı - Galatasaray 4 - 3 Fenerbahçe




Bu dönem fotoğraflardan ve araştırmalardan yola çıkarak tek tip çubuklu forma giydiğimizi söyleyebiliriz. İnce çubuklara sahip formanın yaka bölümleri ipler ile birleştirilmişti. Kollarından yakalarına kadar tamamen çubuklu görünüme sahiptiler.

G-A-L-A-T-A-S-A-R-A-Y





1934

Tarihimizin en ilginç formalarından biridir. Sadece tek maç giyildiğini biliyoruz. 1934-1935 sezonu İzmit Gençler müsabakasında giyilmiştir. Her futbolcunun önünde Galatasaray harflerinden biri yer alır ve 11 harfli ismimiz sayesinde, her oyuncu tek bir harfi kullanabilmiştir. Forma düz kırmızı bir gövdeye ve sarı kollara sahipti. Harfler ise sarı renkte yazılmışlardı.

DAMALI FORMA




1944 yılına ait fotoğraf

1940'larda da kullanılmış olan bu forma Galatasaray'ın en ilginç formalarından biridir. Gövde de aynı renklerin çapraz yerleştirildiği 4 parçadan ayrılır. Uzun zamandır bütün halinde fotoğrafını göremediğimiz için Parçalı sandığımız bu forma 44 yılında çekilmiş olan yukarıdaki fotoğraf sayesinde gün yüzüne çıkmıştır. Yakaları iple birbirine tutturulmuştur.

4 yorum :

mbelge dedi ki...

İlk fotoğraf önemli (: 04.06.1939 Milli Küme maçı Taksim Stadı Galatasaray 4-3 Fenerbahçe (:

Unutulmaz kaptanımız, efsanemiz, (Aslan) Nihat Bekdik'in yine bu döneme ait olduğunu düşündüğüm fotoğrafları var. Son fotoğrafta çubuklu formayla, Galatasaray Beşiktaş adlı fotoğrafta da parçalı formayla görüyoruz Aslan Nihat'ı. Diğer fotoğraflardaki formalar da hemen hemen bu formaların aynısı. Zaten o yıllarda parçalı ve çubuklu forma giyilmiş ve bu formalar üzerinde pek oynanmamış. O yüzden diğerlerini eklemeye gerek yok herhalde.

ayanux dedi ki...

1934 İzmit Gençler Maçı

bu fotoğrafta yanlış anlamadıysam formaların her birinde g a l a t a s a r a y yazıyor. çok güzelmiş yahu. 11 kişiye tam ve eksiksiz harf düşüyor. yan yana dizildiler mi muhteşem bir görüntü.

aynı örnek beşiktaş ta da k e n a n e v r e n ile yapılmıştı darbe zamanı paşaya sevgi ve saygı babında.

ayrıca brezilyalı ünlü kaleci rogerio ceni de formasının onune kocaman r c harfleri yazdırır sponsor sonra onun ustune basılır.

Selocan dedi ki...

ayanux bunu yazsana başlık açıp ben farketmemiştim güzel yakalanmış.

ahmetcan_48 dedi ki...

Selocan24, abi senden bir ricam olacak. Öncelikle her zamanki gibi ellerine sağlık 1989'da neredeyse kuruluşumuza kadar olan birçok forma ve takım fotoğraflarını burada sergiledin ama abi biliyosun sana daha öne de söylemiştim ben 1990lar hastasıyım ve eğer buraya bulup koyabilme imkaının varsa takımımızın 1990lı yıllardaki takım fotoğraflarını koyabilir misin? Özellikle de 1995, 1996 ve de 1997 yıllarını koyarsan çok sevinirim. O yıllara ait formalara (Özellikle de parçalı) karşı olan fanatikliğimi biliyorsun :). Böyle bir olanağın var mıdır acaba?

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır