Bu Blogda Ara

6 Temmuz 2009 Pazartesi

1950 İLE 1960 ARASI GALATASARAY FORMALARI #1

Galatasaray'ın 1950'lerde kullandığı 3 farklı parçalı forması vardı. Bunlardan sadece 1 tanesinin renk dizilişi tersti, diğer 2 forma ise doğru renk düzenine sahiplerdi. Bütün parçalılar tam parçalı görünümdeydiler.

-1-

1952

1954

Bu forma 1950'lerde ilk defa karşımıza çıkıyor. 1940'larda da kullanılan ve 50'ler hatta 60'lara kadar ulaşan karakteristik uzayan çubuklu yakaya sahip olmayan bu forma, sade yapısı ile dikkat çekiyor. Tam parçalı görünümde yakanın gövdeyle birleşen kısmında açıklık var, ancak diğer formalarımız gibi bu açıklık düğme veya iplerle kapatılmamış. Bu yaka stilini yine 50'lerdeki çubuklu ve kırmızı formalarımızda görüyoruz. Bu formaların yakalarının aynı renk ve zıt renk olduğu 2 versiyonu vardı.

-2-




40'lardan da tanıdığımız bu formayı 50'lerde de aynen kullanmaya devam etmiştik. Formanın kendine özgü yaka tasarımı 60'ların ortalarına kadar kullanıldı. Ancak bu formanın 60'lar ve 50'lerdeki kardeş formasından farklı olarak renk dizilişi tersti. Yani formaya göre gövdedeki sarı renk sol taraftaydı. Yakalarının zıt renk olması da yine bu formaların kendine has özelliklerindendi. 40'lardan beri kullanılan bu forma yerini 50'lerin ortalarından itibaren doğru renk dizilişindeki kardeşine bıraktı.

-3-



Kadri Aytaç


1950'lerin ortalarından itibaren kullanmaya başladığımız bu formamız bir önceki formanın birebiri. Ancak renk olması gerektiği gibi sıralanmış. Yani formaya göre gövdenin sol kısmı kırmızı renk. Bu formayı biraz yakasında oynama yaparak 60'ların ortalarına kadar kullandık. Daha sonra bu karakteristik yaka şekline sahip efsane formamız yerini bir başka efsaneye Metin Oktay Parçalısı'na bıraktı.

6 yorum :

Bahadır dedi ki...

metin oktay'ın şu duruşu hali bile diğerlerinden farklı.

Selocan dedi ki...

G.S Metin yazan resim değil mi? katılıyorum ve üzülerek bir daha asla bir Metin Oktay gelmeyecek diyorum. Ne yazık ki...

mbelge dedi ki...

Taçsız Kral'ın ilk fotoğrafı nasıl 50'lilere ait oluyor ki? 60'ların ortasına kadar parçalıyı yakalı haliyle giymedik mi biz? Diğer fotoğraflarda da görülüyor ki parçalı hep yakalı olarak giyilmiş.

Sonuç olarak, parçalının yakalı olmaması, fotoğrafın 60'ların sonlarına ait olduğu düşüncesi uyandırıyor bende. Taçsız Kral'ın Palermo'dan döndükten sonra 62-69 yılları arasında, özellikle 63,64'ten sonra giydiğimiz parçalı formalardan biri olabilir sanki. Eğer cidden 50'lilere aitse, biz bu dönemde parçalıyı hem yakalı hem yakasız giydik demektir, ki bu da benim için yeni ve ilginç bir bilgi olur.

Arkadaki stat hangi stat acaba? Onu da merak ettim açıkcası.

Son olarak 4. fotoğraf, yani türkspor imzalı fotoğrafın tarihini 1950 olarak biliyorum ben. En azından şöyle söyleyim, o fotoğrafı arşivime alırken 1950 diye kaydetmişim.

Selocan dedi ki...

evet mami haklısın bu 59-50 arasında baya saçmalamışım :D kendi koyduğum resimlerin farkında değilim. Dediğin gibi 60ların başında da bu yakalıya benzer olmasada başka bir şekil yakalı forma giymişiz. V yaka metin oktay forma 60ların ortaları. Ben kendi arşivime bu formayı 50'ler diye kaydetmişim o yüzden öyle koymuşum :D sağol uyardığın için.

mbelge dedi ki...

Rica ederim ne demek(: Şu Metin Oktay'ın 2.fotoğrafı da mükemmel bir fotoğraf yalnız. Siz nerde buldunuz bilmiyorum ama ultrAslan.com'da -ismini hatırlayamadığım için kusura bakmasın- bir abimiz paylaşmıştı, bende o sayede arşivime almıştım. Ve aynı fotoğraf üzerinde çalışma yapılmış ve forma renklendirilmişti. Bu çalışmayı yapanı da hatırlamıyorum, o yüzden emek sahibinin adını da söyleyemeceğim ama yapanın eline sağlık diyeyim. O fotoğrafı da paylaşayım. http://img39.imageshack.us/i/metinrenkliyw4.jpg/

müşkülpesent dedi ki...

resimlerdeki stadyumlar ali sami yen ve dolmabahçe stadları.

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır