Bu Blogda Ara

14 Temmuz 2009 Salı

1940 İLE 1950 ARASI GALATASARAY FORMALARI

PARÇALILAR

1940 ile 1950 yılları arasında Galatasaray'ın giymiş olduğu 2 farklı tipte parçalı forma vardı. Bu yıllardaki formaların tümü kataloglardan seçilip yurt dışından getiriliyordu, bu sebeple renk dizilişinin ters olduğu Parçalı türlerini 10 yıllık dönemin neredeyse tamamında giymek zorunda kaldık. 1940'ların sonlarında ise 3. farklı tip olan parçalı türümüz doğru dizilişe sahipti. O formanın 40'lı yıllardan resimlerine sahip olamasak da 50'lerde de giyilmiş ve fotoğraflanmış olduğunu söyleyelim.

-1-


Galatasaray Fenerbahçe 118. Karşılaşma

30 Haziran 1940 - Galatasaray 9 - 2 Beşiktaş


9 Ekim 1948


Bu forma 1940'lı hemen hemen tamamında kullandığımız bir forma. Forma; ortasında yakalardan başlayıp gövdeye kadar ilerleyen ve bir bölümünde düğmeler bulunan karakteristik bir çizgiye sahipti. Bu yaka şeklini 40'ların başından 60'ların ortalarına kadar kullandık. Renk dizilişi yine ters, ancak tam parçalı görünümde.

Çubuklular

Çubuklu formalarımız parçalı formalara göre o dönemde daha fazla çeşitlilik gösteriyordu. Fotoğraflardan gördüğümüz kadarı ile 40'lı yıllar boyunca 3 farklı tip çubuklu forma giymişiz. 40'ların başlarında ince ve yakalı çubuklu görünümle başlayan serüven 50'lere yaklaştıkça kalın çubuk ve bisiklet yakalı versiyonlarla devam etmiş

-1-

29 Nisan 1949

Bu forma 30'lardan kalma. 40'ların başlarında da kullanılmaya devam edilmiş. Yakalar geniş ve yakaların sadece alt kısımlarında ipler mevcut. İnce çubuklu

-2-


Oldukça ince çubuklara sahip bu forma da yine 30'lardan gelme. 1938 ile 1943 arası dönem dönem giyilen bu formaların da ipli yakaları vardı. Ancak bir üstteki formanın aksine ipler yakanın tümünü kapatabilecek bir düzene sahiptiler.

-3-





Sadece 48-49 sezonunda rastladığımız bu çubuklu diğer 2 çubuklunun aksine daha modern bir görünüme ve yapıya sahipti. Kalın çubuklu olarak üretilen formaların bisiklet yakaları vardı. Bir maçta aynı çubuklunun farklı versiyonlarının birlikte kullanıldığına da rastlanmıştır. Fotoğraflarda da görünen bu durum, bizim o dönemlerin ilginç forma hatalarını da görmemize yardımcı oluyor.

DAMALI FORMA

1945 tarihli dergiden



1944 Ali Sami Yen topraklarındaki ilk maç

1944 yılında Ali Sami Yen topraklarında oynanmış olan ilk maçta çekilen bu fotoğrafta gördüğümüz forma Galatasaray tarihinin en ilginç formasıdır. Gövdenin 4 bölüme ayrıldığı ve aynı renklerin çaprazlama yapılarak yerleştirildiği formanın değişik bir özelliği de o dönem çubuklu formalarımızda görmeye alışık olduğumuz yakanın iplerle tutturulmuş olmasıdır. Bu forma aynı zamanda 1930'lu yıllarda da dönem dönem kullanılmıştır.

14 yorum :

Ayberk dedi ki...

http://1.bp.blogspot.com/_ouuuojZNI6c/SlxM1xCH5jI/AAAAAAAABIc/8MwoATjoINY/s1600-h/16nisan1949.jpg

Sol bastaki oyuncumuzun formasi diger oyuncularimizdan farkli degil mi?
Diger oyuncularimizda onde tam ortada kirmizi bant varken, sol bastaki oyuncumuzda onde ortada sari bant var.
Ben mi yaniliyorum yoksa? :)

Selocan dedi ki...

Doğrusun abi :D o zamanlar elde dikildiği için formalar maçtan önceleri, dikkatlerinden kaçmışlar demek ki. Güzel yakalamışsın ben dikkat etmemiştim, onlar da etmemiş :D

müşkülpesent dedi ki...

sağ üstte farkettim de ardayı hemen hagi ve metin oktayın yanına koymuşsunuz bence biraz acele. metin oktayın galatasaray için nişanlısından ayrılmış birisi haginin de istanbulda 5 yıl temprayla gezdiğini düşünüyorum da. arda daha kaptanlığın haftası dolmadan acun ılıcalı'dan (ki böyle insanlarla samimi arkadaş olması da sağlıksız) 750bin tl ye araba alıp bu sabah 6.10 da uçağı olmasına rağmen kuruçeşmeye gidip havasını atabiliyor.

hagi ve metin oktay olmak çok kolay değil.sadece onlar da değil

taffarel antremana bisikletle gelirdi tabi demiyorum arda da tempraya ya da bisiklete binsin ama her yaşın bir güzelliği var çok sevdiği emre abisinin bile galatasaraydayken mercedes a160 ı vardı.

ben 2 sene önce arda'nın golf kullanıyorum bana yetiyo fazlasıya dediğini hatırlıyorum. hiç olmazsa 50milyarlık bir arabaya bin yani ne biliyim bu yükü kaldırabileceğini sanmıyorum konuşmaları bile garipleşti

müşkülpesent dedi ki...

aslında bazen unutuyorum burası senin kişisel günlüğün gibi birşey istersen kendi resmini koyarsın oraya kime ne :)

Selocan dedi ki...

yok abi estf yaz tabi istediğini. birkaç başlık aşağıda bahsettim bu konudan ne bileyim bence de çok erken tabi ki bir Hagi değil, bir Metin Oktay hiç değil olamazda ama Arda bu klasmana yakın biri gibi şimdilik. Tabiki yaşayış tarzı Hagi gibi olamaz Haginin demir perde ülkesinde yetişmesi onun felsefesini futbola da taşımasına sebep oldu şimdi bu adamdan gidip ferrari almasını beklemeyiz :D ama Arda o tarz yetişmediği için ve de gençliğin verdiği heyecanla bu tarz hareketler yapar, Ben şimdilik yaşayış tarzına değil onun Galatasaray'a verdiği değere ve futbolunu düşünüyorum. Tabi bu yaşam tarzı futbolunu etkileyecekse bunu haketmez..

aayla dedi ki...

Tarihte baya çubuklu giymişiz ya.
Ne kadar şimdilerde fenerle özdeşleşse de ben seviyorum bizim çubuklu tarzı formaları.
Daha bir havası oluyor formanın sanki.
Tabiki Parçalı'nın yeri gönlümüzde her zaman ayrı =).

vobeya dedi ki...

formaların tanıtımı ne zaman gerçi yrn giyilecek ama ?

Selocan dedi ki...

Formalar vallahi kimsenin bioldiği bir tam tarih yok bazıları 21 temmuz diyorlar en son öyle bir tarih aldım. Yarın muhtemelen bana göre de yeni sezondan bir forma giyeceğiz güzel sürpriz olacak öyle olursa. Tanıtımda 2 maç arasında yapılır artık.

vobeya dedi ki...

inş. hemen yapılır beşiktaş cuma çıkaryomuş biz beklioruz

Selocan dedi ki...

neden 3 büyükler biraz fazla sallandı. Ama adidasa yeni geçmiş bir takım bile bizden önce hazırlıyorsa artık durum vahim diyeyim

vobeya dedi ki...

bence artk galatasaray adidas yerine nike ile çalışmalı.tasarımları daha güzel ve sade.2007-08 formalarını hatırlarsak aynı tasarıma farklı renkler oturtulmuştu.bence adidas artık o eskisi gibi değil

müşkülpesent dedi ki...

yarın eski formayla çıkıp sürpriz yaparlar belli mi olur :)

L dedi ki...

@müşkülpesent:

biraz geç dahil olacağım konuya ama, neyse. arda konusunda acele edildiğine katılamayacağım ben. şu yönünden düşünün, sadece 3 sezonda (ki ilk 2 sezona bakarak da söylenebilir bu), gs tarihinde bu kadar sembol olmuş, sevilmiş, neredeyse bayrak adam mertebesine ulaşmış kimse var mı? sanmıyorum. bu bile tek başına çok önemli ki, yıllar var daha.

@vobeya:

hocam bizim de aklımızdan öyle şeyler geçiyor ama, öncelikle şunu anlamalıyız ki, bu işler bizim isteğimize göre olmuyor. veya bize göründüğü kadar basit değil diyeyim.
ayrıca işin gelenek yönü var. gs tarihinin herhalde markalı forma giyilen zamanlarının çoğunda adidas giyilmiştir. o açıdan bu 2 müessese arasında artık doğal bir ortaklık var. bunu devam ettirmek gerek. bir düşün, allahın adidası, zamanında bir türk takımıyla uefa kazandı. akıllarına gelir miydi? hayır. sırf bu yüzden bile bu ortaklık sürmeli.

Unknown dedi ki...

Bence Arda önce bir şeyler başarmalı,ondan sonra adı ulularla aynı paragraf içinde anılmalı:)Sadece sevgiyle olmaz.

@alperenash

bu biraz kimlik meselesi,Fenevbahçe dendi mi çubuklu,Galatasaray dendi mi parçalı.

@Selocan24

Blogunuz harika ötesi.

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır