Bu Blogda Ara

30 Haziran 2009 Salı

1960 İLE 1970 ARASI GALATASARAY FORMALARI #2

ÇUBUKLULAR

1960'lı yıllar çubuklu formaların bol çeşitli olduğu yıllardı. Fotoğraflar ve kaynaklardan bildiğimiz kadarı ile 5 farklı çubuklu forma bu 10 yıllık dönemde Galatasaray'ın Parçalı formasının alternatifi oldu. Bu formalardan bazıları 50'lerden gelmiş, bazıları ise 70'lerde de kullanılmaya devam edilmiştir.

-1-







1964 Ali Sami Yen Bitmiş Hali İle Çekilen İlk Fotoğraf

64-65



Galatasaray'ın bu 10 yıllık dilimde en fazla giydiği çubuklu forması bu oldu. Hatta 63-65 yılları arasında Galatasaray'ın hemen hemen her maçında bu formayı giydiğini görüyoruz. Kalın çubuklu ve sarı ağırlıklı bu formanın geniş V yakası vardı. Ayrıca sarı kol zeminin üzerinde kalın diktörtgen şeklinde bir parça bulunuyordu. Ali Sami Yen'in bitmiş hali ile çekilen ilk fotoğrafta da takımımızın üzerinde bu forma vardı.

-2-

9 Eylül 1962

25 Haziran 1961

1963 Ali Sami Yen İnşa Halinde



Bir önceki formaya oldukça benzeyen bu çubuklu modeli de yine sarı zemin üzerinde kalın çubukların geçilmesiyle oluşturulmuş. Diğer çubuklunun aksine kollar tamami ile sarı renkti ve yakaların çevresinde kırmızı ince bir şerit vardı. Ali Sami Yen'in inşaat halindeyken çekilmiş fotoğrafında takımımızın üzerinde bu forma vardı.

-3-



Samim Uygun

1965 yılında ilk defa giyilen bu forma modern bir görünüme sahipti. Kırmızı, dar yapılı V yakası ve ince çubuklu olarak tasarlanmıştı. Bu formanın en meşhur özelliği altına giydiğimiz siyah şorttu. Bu formanın öncesine kadar herhangi bir formanın altına siyah şort giydiğimiz ve bu şortla maça çıktığımız görülmemiştir.

-4-

Muzaffer Sipahi

Bu çubuklu formaları genel olarak 70'li yıllarda kullandık. Ancak fotoğraftan da anladığımız kadarı ile 60'ların sonlarında giyilmeye başlanmış. Kalın çubuklara sahip formanın oldukça geniş bir yakası vardı.

-5-

Metin Oktay

1962

1950'lerde kullanılmaya başlandığını bildiğimiz bu forma 1960'ların başlarında az da olsa kullanılmış. 3 bant görünümündeki bol kesim formanın geniş yakaları vardı.

-6-


Bu forma da yine 60'larda giyilen V yakalı çubuklumuza benzese de çubuk dizilimi onu kardeşinden ayırıyor. Bu nadir giyilen forma ile ilgili elimizde bulunan tek resim yukarıdaki fotoğraf.

BEYAZ FORMALAR

-1-


Galatasaray tarihinin kuruluştan sonra giydiği ilk beyaz forması. Ayrıca 1908 yılından sonra sarı-kırmızı harici giyilen ilk forma. Oldukça sade görünümde olan formanın V yakası vardı. Forma tamamen beyazdı. Hiçbir bölgesinde sarı-kırmızı renk yoktu. Şortundan çorabına kadar beyaz görünümdeydi. Tek sezon giyildi (63-64), sonra yerini sarı-kırmızı detayları olan beyaz formaya bıraktı.

-2-


Tarihimizde giyilen 1. beyaz away formamız. Bir önceki forma ile hemen hemen aynı kalıpta idi. Ancak V yaka değil, yakalı görünüme sahipti. Yakaları sarı-kırmızı yapılmıştı. Ayrıca kolların uçlarındaki lastikler de yine sarı-kırmızı şeritlerden yapılmıştı. 1967'den itibaren giyilmeye başlanan bu formayı 10 sene boyunca çeşitli maçlarda giymeye devam ettik. 70'lerin ortalarında yerini bir başka beyaz formaya bıraktı.

KIRMIZI FORMA



Yukarıdaki fotoğraf olmasa öğrenmemiz zor olacaktı bu formayı. V yakalı ve detay renksiz tamamen kırmızı olan bu forma yine o dönemin nadir formalarından. 60'lar dışında da başka bir zamanda bu formaya rastlamıyoruz. Beyaz şort ve kırmızı çorapla giyilmesi de şık bir görüntü oluşturmuş.

TURGAY ŞEREN


Büyük kaptan takımda oynadığı sürece 2 farklı kaleci kazağı giydi. Biri yukarıdaki resimdeki yeşil örme kazak, diğeri de benzer yapıda olan ancak siyah renkte olan kazaktı.

12 yorum :

mbelge dedi ki...

'Asy'nin doğuşu' adlı fotoğrafların ilki 1963 yılına ait. Stadın açılışı da Aralık 1964 olduğu için, ikinci fotoğraf da 1964 yılına ait olabilir, stadın arka tarafta görülen yeri bitmiş çünkü.

Selocan dedi ki...

Teşekkür ederim 64 te açıldığını biliyordum da stad da hafif yapım aşamasının ortalarında diye 62-64 arası dedim hakkaten tam arasıymış sağolasın düzeltiyorum :D

mbelge dedi ki...

Rica ederim. Asıl ben teşekkür ederim size, bu mükemmel forma arşivinizi ve tarihimizdeki formaların fotoğraflarını paylaştığınız için. (:

vobeya dedi ki...

beyler bzm arena projesi yatmış.toki el koymuş ihaleye

Selocan dedi ki...

@vobeya

Toki eren talunun kazandığı ihaleyi iptal etti yapmaları gerekenleri yapamadılar diye. Şimdi tokinin yapabileceği 2 şey var biri kendisi stadı bitirebilir diğeri de başka bir firmaya ihaleyi verebilir. Yapılacak stadın tasarımı değişmez bu saatten sonra fakat bir gecikme olacağı kesin.

vobeya dedi ki...

abi hazırlık maçında giydiğimiz formalar değişir mi sence

vobeya dedi ki...

http://www.htspor.com/spor-haber/156409-Galatasaray-ilk-hazirlik-macina-cikti.aspx

formadan ilk resim

vobeya dedi ki...

ama eski formaya baskı yapılmış yeni forma değildir inş.

müşkülpesent dedi ki...

yeni forma değildi geçen seneki parçalının önüne yama yapılmış sırtına da ülker bastırılmış.

vobeya dedi ki...

buna benzemez inş. geçekten çok kötü.numara fontlarımız da deişmiş

Selocan dedi ki...

Biraz geç yazıyorum ama bu forma geçen seneki forma müşkülpesentin de dediği gibi. ve her iddiasıa varım aveanın üstüne basılmıştır o türk telekom :D çıkarsak gözükür.

Ben de kaynağımın rahatsızlanmasından dolayı bir türlü size bilgi veremedim mahçubiyet hatsafhada . Ama bu forma geçen seneki forma. Ve reklam da bu kadar berbat olmaz :D

müşkülpesent dedi ki...

bu formanın geçen seneki forma olmadığını ispata bile gerek yok zaten türk bayrağı var formada. yeni forma öyle dandik bir hazırlık maçında habersiz girilmez

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır