Bu Blogda Ara

18 Aralık 2009 Cuma

1980-1981 SEZONU GALATASARAY FORMALARI

80'leri bitime yolunda emin adımlarla ilerliyorum son birkaç gündür. 81-84 yılları arasındaki formalar oldukça karışık. Her maç başka forma, başka arma, başka şort, başka çorap vs... olduğu için detaylı bir çalışma yapmam gerekiyor. Fakat bu 80-81 sezonunu daha önce derlemiştim değişik bir sezon olduğu için.

Galatasaray bu sezonu şampiyon Trabzonspor'un 5 puan gerisinde 3. bitirmişti. Bu ilginç sezonda şampiyon ile küme düşen takım arasında ise sadece 10 puan fark vardı. Ayrıca bu sezon Fenerbahçe son anda averajla kümede kalmayı başarmıştı. Yani onunla aynı puana sahip Adana Demirspor küme düşerken Fenerbahçe averaj sayesinde gelecek sezon yine 1. ligde mücadele edecekti. Garip bir başka durum da; Galatasaray Fenerbahçe'den sadece 5 puan önde olmasına rağmen lig 2.si ile aynı puana sahip averajla 3. oluyor. İşte neden 2 puanlı sistemden 3 puanlı sisteme geçiş olduğunun en güzel örneklerinden birisi bu sezon. O sezon Avrupa'da oynayamadık ve Türkiye Kupasından da elendik. Takımın başında Brian Birch vardı.

Bu ilginç sezonun formaları da oldukça değişik. O sezon tarihimizde ilk ve tek olarak Puma formaları giymiştik. Başka hiçbir sezonda da kullanılmadı. Ayrıca bu 2 formanın yanında Adidas beyaz forma ve Umbro veya Çamlıca marka (logoları neredeyse aynı:) ) Parçalı forma giymiştik. Yani 3 farklı marka ile sahaya çıktık. Toplam 4 forma ve renkler ile, aslında düzenli bir forma sistemi gibi görünse de, Parçalı ve Beyaz sadece 3-4 maçta kullanıldı. Pumalar sezonun tümüne hakim oldu. Bu Puma formaları farklı kılan bir diğer özellik de, üzerlerinde geçen günün konusu olan ve gururla bahsettiğmiz armalarımızın olmaması. Telefunken ve Alo reklamları sezonda kullanılan reklamlar. Bir maç THY'de gördüm.

-1-







Bu forma sezonun büyük kısmında giyilen Puma forma. Formanın gövdesi tamamen kırmızı ancak yakalar ve yaka önündeki üçgen kısım sarı. Yine omuzların üzerinden kolların ucuna kadar giden kalın bant da sarı renkte. Bu formayı beyaz Puma şort ve kırmızı puma şort ile kombine etmişiz sezon içinde. Fontları da resimde görüldüğü gibi sarı renkte. Şortlar formanın kollarına uygun sarı ve kırmızı renk çizgilere sahipler.

-2-






Bu forma kırmızı Puma ile aynı tasarıma sahip, renklerin zıt kullanımı ile tasarlanmış. Yakalar, koldaki kalın bant kırmızı renkte. Yine bu formayı da beyaz şort ile kullanmışız ki o zamana kadar ve ondan sonra da düz sarı altına beyaz şort kullanılmamış. Ayrıca sarı şort ile de giyilmiş. Bu şortlar formanın kollarındaki kalın banta uygun yanlarında kırmızı çizgilere sahipler.

-3-





Bu formanın markası ya Umbro, ya Çamlıca. O yıllara ait bazı formaların armaları Umbro bazıları ise hemen hemen aynı logoya sahip çamlıca marka. Uzaktan bakıldığı zaman hiçbir fark yok. Bu resimlerde yakın çekime sahip olamadığım için tam markayı söyleyemiyorum. Siz tasarıma bakın yeter. Bu forma sezonda 3-4 maçta giyildi ve bütün bu maçlarda beyaz Adidas şort ile kullanıldı. Zaten 70'lere yaklaştıkça beyaz şort kullanımları da artar. Hem de esas parçalıya uygun kırmızı çoraplarla kullanmışlar. Fontu tam göremedim ancak beyaz renk. V yakalı Metin Oktay parçalısının güzel bir versiyonu.

-4-


Bakın yine bu Adidas forma. yaklaşık 6-7 sezondur ne zaman zora düşsek bu formayı kullanmışız 80'lerde. Bu sezonda da gördük, 84-85'te de, 86-87 sezonunda da. Adidas marka. Yakaları ve Adidas çizgileri sarı kırmızı renklerle tasarlanmış. Oldukça modern görünümlü bir forma.

Resim Kaynak: Milliyet Arşiv

1 yorum :

Unknown dedi ki...

Değerli kardeşim takımların forma tarihleri ilgi alanımda ve Galatasaray'ın puma marka formalı fotolarına bir türlü ulaşamamıştım ta ki senin bu çalışmanı görene kadar. Eline emeğine sağlık. Çamlıca marka idi hafızam beni yanıltmıyorsa. Puma kırmızı ve sarı kombinli olarakta kullanılmıştı sanırım o sezon.Bu fotolara ulaştıkça bilgileri tazeledikçe nereden nereye futbolun geldiğini görüyoruz dersen ki keyif aynımı maalesef o dönemler bu dönemlerden çok daha keyifliydi. Para,bahis, kumar futbola bu kadar girmemişti. tekrar eline emeğine sağlık diyorum

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır