Bu Blogda Ara

7 Temmuz 2009 Salı

1950 İLE 1960 ARASI GALATASARAY FORMALARI #2

ÇUBUKLULAR

Galatasaray'ın bu dönemde giydiği 3 farklı çubuklu forması vardır.

-1-


Bu çubuklu 50'ler boyunca en fazla giydiğimiz çubuklu formamızdı. 1953 yılından itibaren kullanmaya başladığımız formamızın esasında çubuklu olmasından çok 3 bant görünümü dikkat çekiyordu. Oldukça kalın bir kırmızı bantın ortadan geçtiği formanın geniş yakaları vardı.

-2-


1950'lerin sonlarında giyilmeye başlanan bu forma bir öncekine nazaran daha ince çubuklara sahipti. Oldukça geniş yakalarını tutan bir ip veya düğme olmadığı için yakaların alt kısımları göğsü açıkta bırakıyordu.

-3-


Galatasaray tarihinde giyilmiş en ince çubuklara sahip bu formanın oldukça modern bir görünümü vardı. Kırmızı bisiklet yakalı formanın ince çubukları sarı kırmızı idi. 1952-1953 sezonu dışında rastlayamadığımız bu formanın tek sezon giyilmesi aslında şanssızlık. Dönemin en modern ve Avrupa'da meşhur olan forma türlerinden birini en azından 50'ler boyunca sıkça giymemiz güzel olurdu. Ayrıca bu formanın bir diğer özelliği o dönemler için büyük yenilik olan siyah şort ve siyah çorapla giyiliyor olmasıydı.

DÜZ FORMALAR

-1-



Galatasaray tarihinin ilk tek renk forması işte bu formaydı. Düz kırmızı olan formanın geniş sarı yakaları vardı 1953 ile 1956 yılları arasında giyildiğini düşünüyoruz. Genel olarak beyaz şort ve beyaz çorap ile kullanılıyordu.

-2-


Tarihimizin en enteresan 2 formasına geldi sıra. 1958-1959 sezonunda giyilen bu formalara başka hiçbir sezonda rastlayamayız. Bu forma düz kırmızı renkteydi ve gövdeyi çaprazlamasına kesen sarı bir banta sahipti. Oldukça geniş V yakalarının çevresinde 2 şerit halinde sarı çizgiler vardı.

-3-





Metin Oktay

Yukarıdaki formanın aynı formatında olan bu sarı formanın da gövdeyi kesen çapraz bir bantı vardı, bant tıpkı geniş V yakalarının şeritleri gibi kırmızı renkteydi. Yine tek sezon 1958-1959 yılları arasında kullanıldı.



Genellikle siyah ve yeşil kaleci kazaklarıyla gördüğümüz Turgay Şeren'i bu fotoğrafta beyaz forma ile görüyoruz. Beyaz şövalye çerçeveli Galatasaray Arması 1950'lerin sonlarında formalarımızda kullanılıyordu. Bu formanın hikayesi için tıklayın.

5 yorum :

Sercan dedi ki...

http://2.bp.blogspot.com/_ouuuojZNI6c/SlNxerIe9NI/AAAAAAAABDo/Gr7vIisRolY/s1600-h/MuzafferTokac.jpg
cok ince cubuklu forma bu
1942/43 formasi gibi. VEya
Milan 100. yil formasi gibi

edis2209 dedi ki...

Galatasaray-Beşiktaş maçı çubuklu forma'da konulu dergi posterindeki futbolcumuz "Ergun Ercins"tir.
Kendisini sevgi ve rahmetle anıyorum. Ruhu şad olsun.
Sevgiyle kalın.

edis2209 dedi ki...

"Düz kırmızı forma" başlıklı Fotoğrafta muhteşem kafa vuruşu yapan futbolcumuz "Hilmi Ok" tur.
Kısaca Hilmi Ok ;
1932 yılında İstanbul'da doğdu.
1948-1960 yılları arasında İstanbul Defterdar Spor Kulübü, Kasımpaşa, Galatasarayımız'da ve Beylerbeyi Spor kulüplerinde futbol oynadı. Uzun yıllar Futbol Hakemliği yaptı. 1977'de FIFA kokartı taktı. 1980 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda Çekoslovakya ile Hollanda arasında oynanan grup maçını yönetti. Aynı yıl Futbol Hakemliğini bıraktı. Daha sonra Hakem Hocalığı ve Merkez Hakem Komitesi Başkanlığı yaptı.
Sevgiyle kalın.

edis2209 dedi ki...

Selocan Renkdaş 50 'ler başlıklı siyah-beyaz resimdeki kişi uzun yıllar Galatasaray Futbol takımı Kaptanlığı da yapmış olan "Muzaffer Tokaç" tır. Üzerindeki bilgi almaya çalıştığınız forma ise ; (Buraya fotoğraf nasıl koyuluyor bilemediğim için aşağıdaki link'ten alabilirsiniz)
http://img260.imageshack.us/img260/6244/galatasaray1943arsv.jpg
bu forma veya bunun biraz daha ince çizgilisi olabilir. Zaten sizin eklediğiniz fotoğraftaki Muzaffer Tokaç bu foto da da var.
Sevgiyle kalın.

CASIO MURAT dedi ki...

PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER..#

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır