Bu Blogda Ara

17 Aralık 2009 Perşembe

1984-1985 SEZONU GALATASARAY FORMALARI

Berbat bir sezonu 6. olarak bitirdik ve şampiyon olan Fenerbahçe'den 14 puan fark yedik. Tek tesellimiz Trabzonspor'u yenip Türkiye Kupasını almak oldu. Bu sezon Avrupa'da da yoktuk. Ayrıca bu senenin en efsane olayı teknik direktörlüğümüze Jupp Derwall'in getirilmesi oldu. Değinmeden edemeyeceğim. Bu futbol efsanesinin ilk sezonu işte bu sonuçlarla noktalandı fakat takımda kaldı, gönderilmedi ve sonuçta Türkiye futboluna yaptığı katkı ortada. Yani bu işin üstadları, futbolu gerçek anlamda bilen adamlar, gelip bir şeyleri bize öğretmeye çalışınca, biz hiç bilmediğimiz için bu oyunu, ilk dönemler afallıyoruz. Hatta onların bilmediğini iddia ediyoruz. Bunu bu sene de yaşıyoruz. Derwall'in sabrın sonunda kattıkları belli. Şimdi aynısını Rijkaard da yapacak. Hıncal dede nerelerdeymiş o zaman ! Hani şu futbolu Cruyff'dan daha iyi bilen adam.

Formalara gelirsek; 3 parçalı, 2 çubuklu bir de beyaz forma giydik o sezon. 2 çubuklu formamız da Fatih marka. Parçalı formalarımızdan biri Adidas diğer 2'si ise markasız. Beyaz formamız da yine Adidas marka. Göğüs reklamı olarak ilk haftalarda Modells diye bir firma taşımışız ancak daha sonra Denizcilik Bankası bütün sezon ve daha sonraki sezon boyunca kullanılmış. Bazen de reklamsız çıkmışız.

-1-








Bu Parçalı formayı formayı az daha olsa diyer formalardan daha fazla giymişiz o sene. Markasız olan bu formayı Başarspor'un ürettiğini düşünüyorum. Arması diğer Adidas formalardan farklı olarak elips değil eski tip Metin Oktay formalarından tanıdığımız üzerinde Türk Bayrağı olan armaydı. Formanın Adidas parçalısından bir başka farkı sırt kısmının da parçalı olmasıydı. V yaka harici bu forma tam parçalı tanımına uyuyor. Font ise beyaz resimde görüldüğü gibi kullanılmış. Kırmızı şort ve çorapla sahaya çıkılmış genellikle, tek tük de olsa sarı kombinasyonunu yapmışız.

-2-







Bu parçalı forma Adidas marka ve bir sonraki sezonda da kullanıldı. Sırt kısmı düz sarı olan formanın ön tarafı Metin Oktay parçalısını anımsatıyor. V yaka. genelde kırmızı şort ve çorapla kullanıldı. Fontu resimlerde görüldüğü gibi.

-3-





Fatih marka bu formayı bir sonraki sezonda da görmüştük. İnce çubuklu ve yakalı. Kırmızı çoraplar ve şort ise Adidas marka. Font da yine 2 numaralı parçalının şeklinde, ancak siyah renkte. Bu sene pek fazla kulanılmamış bu forma ancak yine de 5-6 karşılaşmada giymişiz.

-4-




Bu forma da yine Fatih marka ve çubuklu. Ancak 3 numaradan farkı sarı V yakaya sahip olması. Neden aynı marka, aynı şekilde 2 forma yapar anlayamadım ancak klasik zamanlarda bu tip olayları pek kafaya takmamak lazım. Birkaç maç giyilmiş bu sezon. Bir sonraki sezonda da yine kullanılmış.

-5-





Bu Adidas marka beyaz forma çok seyrek kullanılmasına rağmen uzunca bir süre Galatasaray'ın dolabında kalmış. Birkaç sezon bu formayı tek maçlık periyotlarda giymişiz ve yaklaşık 6 sene boyunca bazı sezonlar atlansa da kullanılmış. Çok beğendiğim bir tasarım 86-87 sezonunda da bahsetmiştim. Yakaları sarı kırmızı ve Adidas çizgileri de yine sarı kırmızı renkte, modern bir forma. Bu sezon bir değişiklik olarak kırmızı şort ve çorap ile giyilmiş ki bu özelliğine hayran kaldım. Müthiş kombinasyon, kesinlikle zamanının ötesinde. Fontu da resimde görülen şekilde, o bile modern.

-6-


Bu formanın hangi maçta giyildiğini bulamadım. Ancak 1984-1985 sezonuna ait olduğu yazıyor resim üstünde. Formanın ilginç tarafı o sezon kullanılan 2 parçalının da aksine sarı tarafı solda olan tasarıma sahip olması. Markasız bir forma. Ayrıca göğüs reklamı da farklı. Bu reklamı bir önceki sezon da kullanmamıştık. İlginç bir durum belki bir kupa karşılaşmasıdır. Bu poster çıkmasa haberimiz olmayacaktı bu formadan. Milliyet arşivlerinde rastlayamadım çünkü.

Resim Kaynak: Milliyet Arşiv

5 yorum :

liverpoolandkop dedi ki...

iki çubuklu arasındaki tek fark yakalar değil aslında, çubukların renkleri de yer değiştirmiş. sarı yakada ortadaki çubuklulardan soldaki sarıyken, kırmızı yakada aynı çubuklu kırmızı.

Yıldırım dedi ki...

84-85 ve 85-86 sezonunda giyilen bütün isimsiz parçalı ve fatih logolu çubuklu formalar FATİH TERİM'in futbolu bırakmadan önce kurmuş olduğu ve kendi adını bir marka yapma sevdasından yola çıktığı spor firmasına aittir. Derwallin gelişiyle adidas formanın Türkiye'ye gelişi aynı zamana rastlayınca, Fatih logolu formalar yerine adidas formalar tercih edilince, Fatih Terim'de mağazasını kapatmıştı.

Selocan dedi ki...

http://galatasarayformalari.blogspot.com/2010/02/fatih-terimin-formalar-uzerindeki-buyuk.html

Selocan dedi ki...

Çok güzel bilgiler vermişsiniz. Teşekkür ederim.

Okuyanların sadece yazıları değil, yorumları da okumasını gerektiğini hep yazarım, inş buna uyarlar.

Yıldırım dedi ki...

ben yeni fırsat buluyorum eski yazılarınızı yeni okuyorum, daha önce bu konudan bahsedilmiş 18 şubatta, emre gültekin benim okul arkadaşımdır, bu konuyu ona daha da önce ayrıntılı biçimde ben anlatmıştım onun üzerine konuyu burada açıp bilgilendirmesi de ilginç bi tesadüf olmuş :)

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır