Bu Blogda Ara

5 Kasım 2009 Perşembe

1996-1997 Sezonu Formaları

Uzun bir aradan sonra, az bulanık bir sezonla kaldığım yerden devam ediyorum sezonlara ve formalara... Halısaha maçında bileğimi şiddetli şekilde burkmam yazılara istemeden de olsa ara vermeme neden oldu ki bu durumdan dolayı üzgünüm.

Bugünki konumuz ise, Galatasarayımızın 4 sezonluk seri şampiyonlukların başlangıcı olan, 1996-1997 sezonunda giyilen formalar.

Galatasarayımızın formaları yine Adidas'tan; göğüs reklamımız da bir önceki sezonda da olduğu gibi Vakıf Bank.

Galatasaray 2 yıldır başarısız geçen lig serüveninin ardından takımın başına A Milli Takım ile İngiltere'de düzenlenen 1996 Avrupa Futbol Şampiyonasına katılma başarısı göstermiş olan Fatih Terim'i getirmişti. Bir başka büyük transfer ise malumunuz, yıldız, usta, profesör, sıfatların eksik kaldığı büyük futbolcu Gheorghe Hagi oluyordu. Galatasaray sezon boyunca şampiyonluğun en büyük adayı olmuş ve sezon boyunca 2 kez yenilerek, lig sonunda 82 puanla ipi göğüslemişti. Kupa'da ise ne yazık ki, beklentiler boşa çıkmış, Gençlerbirliği ile oynanan daha ilk eleme maçında uzatmalar sonunda bozulmayan 1-1'lik eşitlik nedeniyle maç bitmek bilmeyen penaltı atışlarının sonucuna kalmış ve 17. penaltı atışını o zamanki genç yetenek İlyas'ın gole çevirememesi nedeniyle bu uzun gece kötü sonlanmıştı...

Avrupa'da Galatasarayımız Kupa Galipleri Kupası'nda boy gösterirken, ilk eleme maçında Constructorul karşısında zorlanılmamış, ancak bu maçın ardından gelen rakip Paris Saint-Germain'e her ne kadar Ali Sami Yen'de 4-2'lik üstünlük kurulmuşsa da, deplasmanda 4-0 yenilerek kupaya veda edilmişti...

Takımımız ise sezon içerisinde tam 7 değişik forma giyerek, 90'lyı yılların ilk yarısındaki alışkanlığını bozmamış... Formalarımızda, bir önceki sezonun Türkiye Kupası şampiyonluğu nedeniyle, Türk Bayrağı da bulunmaktaydı. Ayrıca en sonda bir sürpriz forma daha var, ama siz yine de sıradan gidin, hemen ona bakmayın. :)

Evet formaları teker teker ele alalım: (fotoğraflara tıklarsanız büyük halleri açılacaktır)

- 1 -

Galatasarayımız pek çoğunuzun da malumudur ki, sezon boyunca en çok aşağıdaki parçalı formasını giymişti... Formanın çıtçıtlı yakaları sarı renkten oluşurken, Yapısı sade ve tam zıt olacak şekilde parçalardan oluşmaktaydı. Genellikle siyah şortla giyildiği gibi, kimi maçlarda sarı ve kırmızı şortlarla da giyildi formamız... Sırtta yer alan numara ise bir önceki sezon gibi o dönemin klasik Adidas fontu ile siyah renkte yazılmaktaydı.




Avrupa kupası maçlarında ise reklamı yukarıdaki şekilde ve tahmin edeceğiniz üzere Türk Bayraksız versiyonu ile oynuyorduk.

- 2 -

Sezonun en çok giyilen 2. forması ise, yine tahmin ediyorsunuz ki, düz sarı olan formamız. Bu formayı, bir önceki sezondan da hatırlayacaksınız. Tek farkı, Türk Bayrağı yer almasıdır. Tekrar bahsedecek olursak, forma da oldukça sade ve süssüz tasarlanmıştı. Yakaları o döneme ait pek çok formada gördüğümüz üzere çıtçıtlı ve yakalı olacak şekilde, kırmızı renkte tasarlanan formamızın, sırtta yer alan numarası da kırmızı renkteydi ve hep sarı şort ile giyildi. Formayla ilgili bir başka detay ise, önde yer alan reklamın genellikle Vakıf Bank reklamlarında gördüğümüz üzere beyaz zemin üzerine siyah renkte yazılmış olmasına rağmen, kimi maçlarda direk forma üzerine baskı olarak yazılmış olmasıdır.




İkinci fotoğraf ise PSG maçından.

- 3 -

Yukarıda yer alan iki formanın dışındaki formalar oldukça az diyebileceğimiz defalar giyilmişse de, içlerinde en çok, ilk olarak 4-0 yenildiğimiz Fenerbahçe maçında giyilmiş olan Kırmızı bazlı formamız gelmektedir. Bu forma da, o dönem Adidas'ın kullandığı bir tasarım kalıbından olup, sezonun diğer formalarının sade tasarımlarının aksine farklı ve hoş bir tasarımdan oluşmaktaydı. Genellikle sarı şort ile tercih edilen bu formamız da, yukarıdaki iki forma gibi yakalı bir yapıya sahipti. Formanın bisiklet ve düğmeli yakaya sahip bir versiyonunu İspanya da giymişti hatırlasınız.



- 4 -

Bu 3 formanın dışında yine bir kaç maçlığına giyilen, 1995-1996 sezonu çubuklusuna yapı olarak benzese de, yakası yukarıdaki 3 formanın yakası tasarımında olan bir çubuklu formamız da mevcuttu:



Bu formamızı da fotoğrafta görüldüğü gibi, genellikle siyah şortla tercih ediyorduk. Her ne kadar ince çubuklu yapısı ile Fenerbahçe'nin formasını andırsa da, ben çubuklu formaları çok seven birisi olarak bu formayı da hep beğenmişimdir.

- 5 -

Evet, Milliyet Gazetesi Arşivi sağolsun, yine gözlerden kaçan, pek çok kimsenin bilmediği, belki de hemen yukarıdaki çubuklu forma ile karıştırdığı bir forma daha tespit edebilme şansımız oldu. Bu formamız da ilginç, aslında yapı olarak 4 no.lu formamıza çok benzese de, farklı. Öncelikle bu formada çubuklar, yukarıdaki çubuklu formadan farklı olarak, birbirinin içine geçmeli (daha çok Fenerbahçe ve Beşiktaş formalarında gördüğümüz tasarımları akla getiren) şekilde tasarlanmıştı. Sırtta numaranın yer aldığı bölüm de kırmızı, yine 4 no.lu formadan farklı olarak. Buyrun fotoğrafları:



Fotoğrafa detaylı bakacak olursanız, bu formayı farklı kılan ve 4 no.lu formadan ayıran o ince detayı siz de farkedeceksiniz.

- 6 -

Ve sezonun en ilginç 2 formasından ilkine geldi sıra... Bu formamızın net halini Milliyet Gazetesi Arşivi açılana dek internette bulmak mümkün olmamıştı. Forma düz sarı, ancak yukarıdaki düz sarının aksine bisiklet yakalı ve omuzları ile koltuk altından dik inen klasik Adidas 3 çizgilerine sahip ve kanımca son derece sade olmasına rağmen çok güzel bir forma. Keşke daha çok giyilebilseydi diyorum ben...




İlginçtir, font da gördüğünüz gibi yine 95 öncesi klasik font baskısından... Bu sezon bir tek bu formada böyle bir font kullanılmış ki nedenini bilmek imkansız yine :)

- 7 -

Sezon boyunca giyilmiş formalarımızdan sonuncusu ise, yine zıt kardeşi gibi tek tük maçta giyilen, bisiklet yakalı, 3 çizgili düz kırmızı formamız. Hemen yukarıdaki düz sarının tam zıttı renklerden oluşturulan bu formamız da bence çok güzel. Zaten oldum olası, düz sarı ve düz kırmızı, sarı ve kırmızı ufak detaylarla süslenen formalarımızı çok beğenmişimdir. Yakın zamandan hatırlayacağınız (2007-2008) düz kırmızı formamız da bu formamızı hatırlatmıştır bana hep.




İkinci fotoğrafta göreceğiniz üzere, reklamımız sezon boyunca sadece bir kereliğine de olsa bu şekilde kullanılmış bu forma üzerinde. Bu son iki forma da, Adidas'ın genel tasarımından farklı olarak 3 çizgileri koltuk altından bele kadar devam eden bir yapıya sahipti ve bence bu ufak detay her iki formayı da oldukça hoş yapıyordu.

Ve, bir 1 maçlık daha.

Bu formayı ayrı tutuyorum, çünkü sadece 1 maçta giymişiz yine... Milliyet Gazetesi Arşivi'ni, sezon öncesi maçlarını da karıştırmam neticesinde denk geldim kendisine... Formayı eminim kimse hatırlamıyordur, çünkü hiçbir resmi maçta giymedik. Tasarımı ise çok da farklı değil, ama sadece 1 maç giyilmiş olması onu cazip yapıyor işte... 2 no.lu sarı formamızın, tam zıttı. Dümdüz kırmızı, yakaları sarı, çıtçıtlı geniş yakalardan. Buyrun fotoğrafı:



Resim Kaynak: Milliyet Arşiv

11 yorum :

Selocan dedi ki...

Ellerine sağlık üstad. Merakla beklediğim bir sezondu sağolasın. Bir de bazı formaların bayrak ve armaları ters yerleştirilmiş :) Kimi zaman sağda kimi zaman solda armamız.

Bu arada zannediyorum o bisiklet yakalı formaların net resimleri ilk defa bizim blogda ortaya çıkıyor :)

L dedi ki...

hocam beni büyük bi' sıkıntıdan kurtardın, yazıdan önce bunun için teşekkür edeceğim. şu 7 nolu resimdeki forma var mı yok mu, benim hayal ürünüm mü nedir, emin olamıyordum, var desem bile kanıtım olmuyordu. nihayet rahatladım. eline sağlık.

o değil de ne bereket be hacı. 6-7 filan. peeh.

Selocan dedi ki...

Abi o kadar abartı forma fazlalığı varki, ben bu işi az çok bitirdiğimde birkaç eksiğim kaldı falan diyordum. Şimdi bu resimlere bakarak net bir sayı vereyim. 1995'ten günümüze bende eksik olan forma sayısı 13. 95 yılından 2003'e kadar tam 13 forma eksik koleksiyonumda :) Yuh acayip moralim bozuldu.

M.T dedi ki...

Şu ilk fotoğraftaki forma benim en sevdiğim.

calibra dedi ki...

Sonunda yazabildim!

İçime dert olmuştu. Ama bilek ağrılarım ve gün içinde işe gitmem nedeniyle, evde sadece dinlenmeme yetecek kadar zaman vardı, bu nedenle geciktik.

Abi bana değil, asıl Milliyet Arşivi'ne teşekkür etmek lazım. He gerçi ben güngün tarıyorum o ayrı. :)

Acaip sezon...

Alican, Türk Bayrağı konusu hep istikrarsız abi o dönemlerde. Hatta 97-98'den bir foto koyucam, daha da gülücez bak.

Bir de arkadaş, ne zengin takımız, hazırlık maçlarına ayrı forma, iki tane çubuklu falan. :)

Kim karar veriyor, kim giydiriyor bu formaları en çok onu merak ediyorum hep.

L dedi ki...

işte onu bi bilsek abi. benim bu konuda en büyük merakım o. bir açıklansa, nah şu ekip filan diye. biz de belli kişilere sövsek. tüm yönetim töhmet altında kalmasa.

13 eksik mi, çokmuş yav :/

Selocan dedi ki...

E normal abi 13 eksik, benim bu sezonlardan 3'er formam var, adamlar 6-7-8 kıvamında takılıyorlar. 13 o yüzden normal :)

Ercan Güney dedi ki...

Hazırlık maçında giyilen forma sarının zıttı değil farklı bir forma. Linkteki kırmızı formanın tersi sanırım. Muhtemelen 95-96 sezonunun ikinci yarısı için yapılmış olabilirler.

http://www.tribundergi.com/forum/download/file.php?id=28236&mode=view

Oguz dedi ki...

bende psg macında haginin giydiği duz sarı tek şerit vakıfbank forması var ama uzun kollu burda göremedim.ayrıca ustunde turk bayragıda yok..maçtan sonra bi tanıdık vasıtasıyla hagiden alınmıştı..

Oguz dedi ki...

http://burranazzogalatasarayformalari.files.wordpress.com/2010/12/gica21.jpg bu formanın uzun kollusu.. sanırım zamanında avrupa maçlarında turk bayraklı giyilmiyordu forma..psg macında dikkat ettim yok turk bayragı

Unknown dedi ki...

Elimde Avrupa kupası forması var 96 97 sezonu ikinci resim umit davalanın forma sı ilgilenen varsa ulaşsın

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır