Bu Blogda Ara

20 Ekim 2009 Salı

1994-1995 Sezonu Formaları ile merhaba!

Öncelikle, herkese merhaba. Uzun sürelerdir takip ettiğim bu blogda, artık ben de yazılarım, fotoğraf arşivim ve hatta koleksiyonum ile yer alacağım, başta Selocan ve ekibe ilgi için teşekkür ederken, sizleri de selamlıyorum (piyanist şantör girişi gibi oldu evet).

Blogdaki ilk yazımda, biz Galatasaraylı forma meraklıları için oldukça bulanık olan bir sezona, 1994-1995 sezonuna ışık tutayım istedim.

Daha önce yaptığım araştırmaları Milliyet Gazete Arşivi sayesinde teyit etme şansım da oldu ne mutlu ki.

Galatasarayımız bu sezonda, toplamda 6 değişik forma giymiş. Formalarımız, 1991'den beri formalarımızı yapan, UMBRO'dan. Reklam ise malum SHOW TV.

Takıma gelecek olursak, teknik direktörümüz bir önceki sezon Kocaelispor'da kimilerinin dikkatini çeken Reinhard Saftig. Takım aslında lige iyi başlamış ve ilk mağlubiyetini 6 galibiyet, 3 beraberliğin ardından 10. haftada almışsa da aynı hafta "Saftig istifa" sesleri tribünden yükselmeye başlamış bile...Samsun - Antep - Antalya faciasını hatırlamak istemesek de, her türlü başarısızlıkla geçen bir sezon olmuş bizim için. Ligde 3.lük, Kupada finalde her iki maçta da Trabzonspor'a yenilmişiz, Şampiyonlar Ligi'nde ise malesef yine grupta sonuncu olmuşuz.

İşte 1994-1995 sezonu, Galatasaray formaları:
- 1 -
Siz de tahmin edersiniz ki en çok giyilen formamız, açık ara farkla düz sarı (V yaka) olan.


Şimdi bu formamız, bir önceki sezonun düz sarı V yakalı formasına çok benzese de, Galatasaray bu sezon için hazırladığı formalarda, 1999-2000 sezonunun sonuna kadar kullanacağı (ve hatta pek çok Türk takımının kullandığı) amblemleri kullanmış. Bu amblemler, kabartmalı baskı teknolojisiyle basılmış, hem üzerindeki desenler, hem renkleri oldukça berrak ve seçilir vaziyette. Ayrıca kesinlikle, şu an bile kullanılacak kadar güzeller. Ayrıca 1993-1994 sezonundaki düz sarının yakası da V şeklinde ve kırmızı evet ancak o formada yakanın kırmızısında yer alan sarı, yakanın tam ucundayken, bu formada ortasından geçiyor. Ayrıca, 1993-1994'te, Türk Bayrağını, amblemin üstünde dikdörtgen şekilde kullanmışız,
bu formada ise şekilde görüldüğü gibi...

- 2 -
Bu formadan sonra en çok giydiğimiz forma ise, yine pek çok kimselerin bilmediği, elimizde var olan pek detaylı olmayan fotoğraflardan görebilme şansı bulduğumuz bir forma. Döneminin oldukça ilerisinde olan pek çok diğer UMBRO forma gibi, bu forma da oldukça şık ve başarılı bir tasarıma sahip:






Formanın bence en güzel tarafı, 4 eşit parçaya bölünmüş gövdesi, dikine iki parçaya bölünmüş kolları, yine parçalara bölünmüş yaka kısmı olduğu kadar, kendisiyle bütün duran şortu ve hem formada hem şortta kenarda bulunan karma desenli Umbro logoları... Albenisi yüksek, sarı kırmızı renkleri başarıyla taşıyabilen, hoş bir forma olmuş.

- 3 -
Bu iki formadan sonra en çok giydiğimiz forma ise, her ne kadar ilk olarak ligin ikinci yarısının başında giymiş olsak da, çıtçıtlı yakası ve hala özlemle beklediğimiz önü ve arkası zıt renklerden oluşan "tam" parçalı forma:




Forma da genel itibariyle 92-93'te ve 93-94'te giyilen parçalılara benzese de, amblem gibi detay farklılıkları var yukarıda anlattığım üzere.

- 4 -
Bu 3 formanın ardından Galatasaray, ilk olarak 1993-1994 sezonunda giydiği, kumaşı ve yapısı hemen yukarıdaki parçalı formaya benzeyen, düz kırmızı bir forma da giymişti:



Yine bir önceki sezondan kalma bir forma daha. Ancak bu forma ile ilgili şöyle bir durum var ki, o da bu formanın sezonun ilk devresinde giyilip, daha sonra giyilmemiş oluşu... Toplamda 3 - 4 maçta giymişiz.

- 5 -

İşte yukarıdaki 4 forma ile pek alakası olmayan, daha çok 1991-1992 sezonu formalarını andıran renklere ve yapıya sahip, hatta yine o sezon formaları ve 1993-1994'te giydiğimiz düz sarı üzerine ince kırmızı çubuklu forma gibi amblemi dikişle işlenmek suretiyle formaya monte edilen, iki birbirinin zıttı yapıda formalardan ilki:

Bu formayı, Şampiyonlar Liginde giydiğimiz gibi, aynen alıp (kolundaki Şampiyonlar Ligi logosuyla) Bursaspor ile yaptığımız lig maçında da giymişiz (ne komik geliyor şimdi yahu).



Forma gördüğünüz üzere dümdüz kırmızı olup sadece yakası çıtçıtlı ve sarı. 1993-1994'ten kalma düz kırmızıyı giydiğimiz bu sezonda, bu amblem yapısı ile forma nereden çıktı, kim giydirtti gibi soruları, cevapsız bırakıyoruz ne yazık ki... Bu formayı da, Şampiyonlar Ligi'nde ve ligde toplam 6-7 maçta giymişiz.

- 6 -

Bu sezon en az giyilen formayı ise sona sakladım. Aslında anlamlı bir forma, Barcelona'yı Şampiyonlar Ligi'nde 2-1 devirdiğimizde bu forma sırtımızdaydı. Yukarıdaki düz kırmızı formanın tam zıttı. Dümdüz sarı, üzerinde kırmızı, çıtçıtlı bir yaka. İşin ilginci, Ligde hiç giymemişiz bu formayı; sadece Şampiyonlar Ligi'nde giymişiz, neredeyse bütün maçlarda hatta.






Fotoğraflarda ne çok Saffet var diyenler, az bile gördünüz. Adam neredeyse bütün sezon ilk 11'deydi :)


Bir buğulu sezona daha formalar açısından ışık tutarken, yazımı noktalandırayım artık burada, umuyorum ki yarın 1995-1996 sezonunu da sizlerle paylaşacağım.


Resim Kaynak: Milliyet Arşiv

8 yorum :

Selocan dedi ki...

O sarı yakalı kırmızı forma da bu manchester maçındakinin zıttı olmuş. Her formanın zıttını yapma gibi bir zorunluluk varmış galiba o dönemde :)

Çubuklu da ne kötü formaymış ilk defa bu kadar net fotosunu görüyorum :)

Eline sağlık.

calibra dedi ki...

Yok yahu bence o kadar kötü forma değil. Hatta ben orjinalini görebilme şansına erişmiş biri olarak söylüyorum ki, baya güzel :)

Bir arkadaşıma Kubilay tarafından hediye edilmişti o forma.

Bence çok güzel, özellikle her tarafının parçalı olması.

Bu arada parçalı altına siyah şort da hala çok severim.

Umbro'nun fontları da çok güzel, köşelerde yarım, altta tam logo izi falan.

Bursa maçında Şampiyonlar Ligi logolarıyla da oynamamız efsane komedi bence :)

Selocan dedi ki...

Abi çok karışık o çubuklu forma. Acayip detay var. Bence 90'larda giydiğimiz en ilginç forma :)

O Bursa maçında olay felaket komikmiş :)

L dedi ki...

abi o çubuklu forma döneminin 20 sene ilerisinde. ben ufacık halimle hasta hasta bakardım o formaya. çok başka bi'şey o.

ayrıca sarıda direkt adidas yaka araklanmış. ayıptır diyeceğim ama, şimdi bile var öyle vukuatlar.

çok sağol hocam.

müşkülpesent dedi ki...

o çubuklu forma da döneminin kappa barcelona formasının taklidi gibi barcelonanın kollardan kappa arması inerdi. hatta yakasındaki ufak üçgen parçalı kısım bile taklit ama barcelonada o parçalı kısımda barca yazardı bizde orada gs falan yazmasını hayal ederdik.

http://www.barcaloco.com/wp-content/uploads/2008/12/1993-1995-fc-barcelona-home.jpg fotoğrafda burda dmeek istediğim barca yazısı yakada belirgin. bir de o sezon barcanın turkuaz forması vardır o da efsane gelirdi o vakitler gözümüze

şurdaki linkte http://1.bp.blogspot.com/_9bBZjAvnHW8/SPO6xB9jTkI/AAAAAAAAArM/-QcrCvjj_Wo/s400/football_shirt_1987_1_500x400.jpg şu anda yapılsa bu forma hala çok modern durur

Selocan dedi ki...

Evet barça formasına oldukça benziyor bizim forma. Ayrıca o turkuaz forma calibra'da mevcut :)

calibra dedi ki...

Evet Barcelona'nın formasına çok benziyor o forma...

Bizde kol kısımları daha keskin bir çizgiyle gövdeden ayrılmış, Barça'nınkinde biraz farklı.

Yine de çok güzel forma bence bizim ki. :)

Diğer turkuazlı forma ise bir başka efsane tasarım bana göre.

96-97 sezonu içerisinde Kappa'dan almıştım, bizzat aldığım en eski formalardandır elimdeki, baya da kıymetlidir gözümde :)

L dedi ki...

2 numaradaki forma siyah şortla da giyilmiş. şöyle söyliyim, şu anda lig tv'deki 21'i izliyorum da, orada gurbetçi futbolcuları tek maddede toplamışlar. görüntülerde kubilay türkyılmaz'ı o kombinasyonla gördüm. keşke caps alabilseydim.

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır