Bu Blogda Ara

25 Kasım 2010 Perşembe

YENİ DÖNEM


Aslında bu tamamen benim sorunum, fena atlamışım. Geçen gün Türkiye'dir Galatasaray Blog'undan Recep Çınar yazmıştı. Ben de Sercan'a sordum. Bana çok oldu dedi. Nasıl haberimiz olmamış anlamadım.

2 alttaki Cemal Özgörkey yazısındaki fotoğrafta yer alan Evrim Timur Hanım aylar öncesinden kulübe veda etmiş. Cemal Özgörkey'in Pazarlama A.Ş'den istifası sonrası Evrim Hanım'ın da kontrat süresi bitmiş ve kulüp tarafından yenilenmemiş. Yolları ayırmışlar. Çok büyük haber aslında bu, dediğim gibi pis atlamışız. Neden büyük ? Çünkü Evrim Timur Hanım, Kaan Görün Bey ve ekibi formalarımızı yaratan insanlar. Onlar tasarlıyor. Son 2 senedir giydiğimiz formaların tamamı onların elinden çıkmaydı. Mor, Mercan onların fikirleriydi. Şimdi o ekip yok.


Gelelim olabilecek değişikliğe; Mor ve Mercan gibi aşırı alternatif 3rd renklerin tasarımcıları artık kulüpte yok. Bence bizim bütün forma tarihimize bakarsak yapılmış en önemli adımdı aykırı renk 3rd formalar. Kimileri Mor ve Mercan'a fena giydirse de, forma kültürü açısından ve onun sadece bir 3rd forma olduğunu kabullendiğimiz zaman, Türk futbolu forma tarihinde ki en büyük devrimlerden biri yaşanmıştı son 2 senede. Zaten zamanında beyaz, daha sonra Füme formalar ile bu adımı en önce atan kulüptük. Mor ve Mercan ile bir adım daha ilerledik. 3rd rengi kulübe oturtma çabası bu tasarım ekibinin yaptığı en önemli hareketti.

Yerlerine kimler geldi bilemiyorum, öğrenirsek yazarız. Yeni gelenlerin forma kültürüne yaklaşımları formaların kralları İnglizler gibi mi olacak, yoksa 1980 ve 90'ların Türkiye'si mi olacak, seneye göreceğiz. Yani yeni gelen kişiler sarı-kırmızı-beyaz renkler içermeyen 3rd renklere yönelecekler mi ? Yoksa tarihte kötü izler bırakan, sarı-kırmızı parçalıdan farklı formalar, düz kırmızılar, düz sarıların topluca aynı sezonda olduğu Anadolu forma kültüründen çıkma formalar mı tasarlanacak ? Bu işte yaklaşım çok önemli. Kişiden kişiye de çok değişen bir durum. Bir kişinin değişmesi 30 milyon taraftarı olan kulübün formalarını inanılmaz derecede değiştirebilir. Bakalım, haberleri alırız ilerde.

Fakat; Bir gerçek var. Son 3 senede Galatasaray'ın en çok satılan 3 forması Turuncu, Mor ve Mercan. Bu satış sayıları bence yeni tasarımcıları da etkileyecektir. Ancak 3rd formaların çok satması pembe mor gibi aşırı renklerin yapılacağı anlamına gelmez. 3rd kültürü daha soft siyah, füme gibi renklerle de korunabilir, ki özledik onları da. Tasarımcının aklından ne geçiyor, hangi 3rd tarzını benimsiyor merak ediyorum.

Bir de arzum var. Parçalı... Eski tasarım ekibinin beceremediği ve aslında bizim için en önemlisi olan parçalı formamızın esas parçalımız olması en büyük temennim. Formaların tasarımlarına yavaş yavaş başlanmıştır. Bu yenilik Parçalımızı özüne döndürür mü bilemem. Umarım döndürür.

Gelecek seneki formalarımız nasıl olur ? 3rd kültürü nasıl korunur ? Parçalı özüne döner mi ? Bu sorular için çok bekleyeceğiz. Ancak şunu rahatlıkla söylemeliyim tamamen farklı karakterde yepyeni formalar olacak. İyi yönde mi, kötü yönde mi ? Bu da soru tabi.

8 yorum :

Manuel Calavera dedi ki...

Valla iyi olmus, ordan burdan asirtma aslan desenleri kullaniyorlardi. Yeni gelenler orijinal isler uretirler insallah.

Herhangi Biri dedi ki...

ellerinize sağlık sayenizde, en son haberleri ve forma kültürünü yakından tanıma şansımız oluyor.
yanlış anlaşılmazsa ben bir konuya değinmek istiyorum. biliyorum hepinizin dilinde doğru forma kültürünü anlatmaktan tüy bitti. lakin gereğinden fazla ingiliz hayranlığı(tam doğru kelime olmayabilir) olduğunu düşünüyorum. çünkü formalarda dahil futbol hayata açılan kapılardan biridir. haliyle ingiltere ve bizim futbol kültürümüz biraz farklı. bunun yansımasını da formalarda görürüz. çünkü ingilterede renklerden formadan evvel kulüp gelir. kolay kolay renkleri bağırdığını göremezsiniz taraftarların. lakin türkiyede 2 yaşındaki bebeğe kadar sarı-kırmızı, siyah beyaz vb. diye bağırır tezahürat eder. demek istediğim en az kulüp kadar taraftar da kendini renklerle ifade eder. çoğu fb'li normal hayatında bile kırmızıdan uzak durur.
bütün bunlar birleşince ülkemizdeki 3rd formanın farklı şekilde gelişmesini anlamak çok da zor olmamalı. ha bu platformdaki arkadaşlar bizim değil ingilizlerin kültürünün doğru olduğunu söylüyor, doğrudur, ama bence gene de tartışmaya açıktır.
lütfen yazımı "vay efendm 3rd de neymiş, kahrolsun ingiliz kültürü, illa sarı kırmızı olacak" diyorum gibi algılamayın. sadece söylemek istediğim kendi futbol dinamiklerimizin farklı olduğu ve bu kadar eleştirmenin ne kadar doğru olduğunu sorgulamak. çünkü sadece füme ve siyah formaları alan bana 5 yaşındaki yeğenimin verdiği cvp bunları yazmama sebep oldu;
ee hani çok seviyordun cimbomu nerede sarı kırmızı?

Selocan dedi ki...

Öncelikle teşekkür ederiz. Yorumunuzu da çok güzel bulduğumu söylemeliyim. Tabi ki herkes bizimle aynı fikirde olmayabilir bunu saygıyla karşılıyorum. Sonuçta bu blog aynı fikirlere sahip birkaç kişinin yazısı ile dönüyor. Aykırı fikirler de olabilirdi, olmadı. Hepimiz bir düşündük yazarlar olarak.

Sarı kırmızı rengimizin bir yere kaybolduğunu düşünmüyorum. Parçalı her zaman bu kulüpte olacak. Takip ediyorsanız blogu, benim parçalı formayı ne kadar savunduğumu iyi bilirsiniz. 3rd forma sadece bir 3rd formadır. Sarı-kırmızı bir yere gitmiyor. Ülkedeki sorun, en azından bizim kulüpteki sorun; bu 3rd formaları gereğinden fazla gündem yapmak, gereğinden fazla kullanmak. İngilizler 3rd formasını senede 3-4 maç giyiyor. İnanıyorum ki biz de senede 3-4 maç giysek kimsenin sorun edeceği bir şey olmaz 3rd forma. Biz de blog olarak üzerinde fazla durmayız. Dediğim gibi o sadece 3rd forma. Parçalıyı ve sarı-kırmızıyı bir kenara atmıyoruz. Esas formamızı 2.plana iten kulüptür. aykırı renk 3rd formaların bu kadar problem olmasının sebebi de kulüptür zaten.

Dediğim gibi çok güzel yazmışsınız ben sizin kadar güzel yazamadım belki, ancak anlatabilmişimdir umarım. 5 yaşınızdaki yeğeninize güzel bir parçalı forma hediye edin o da anlayacaktır bir yere gitmediğini bu sevginin :)

Bir de İngilizler renklerine hayran değil demişsiniz. Rengine hayran olmayan Liverpool taraftarı bile senede 30 maça kırmızı forması ile çıkıyor. Bizim gibi rengine aşık taraftar senede 15-20 kez anca görüyor sarı-kırmızıyı. Zaten bu problemi çözersek pembe 3rd formaları kimse bu kadar umursamaz.

calibra dedi ki...

Yorumlar bir tarafa, umarım ki bu değişiklikler kulübümüz açısından olumlu sonuçlar doğurur.

L dedi ki...

@ismail efe

ingiliz sikti abi bizi. tamam mı? ingiliz yarraa yedik. oldu mu?

Burak Eken dedi ki...

Alâkasız ama...

http://www.sporx.com/futbol/superlig/galatasaray/galatasaray-formalariSXGLQ10530SXQ?sira=1

L dedi ki...

nası alakasız lan, daha ne alakası olsun. iyi oldu bak göremezdik yoksa

Selocan dedi ki...

Ben görmüştüm. Linkimizi vermişler problem yok :)

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır