Bu Blogda Ara

23 Temmuz 2011 Cumartesi

1993

Futbolcu isimlerinin forma sırtına yazılması ilk olarak 1990 yılında İngiltere birinci liginde gerçekleştirilmiş bir uygulama idi. Dönemin ünlü tasarımcısı (ki hala ünlü aslında) Chris Kay'in 1990'lı yılların başında düşündüğü ve uygulamaya koyduğu ''futbol formalarının kişiselleştirilmesi'' olayı bir çığ gibi büyüdü ve forma kültürünün değişmez bir parçası haline geldi. Önceleri tek tük takımlara yapılan bu özel dizaynlar daha sonra forma üreticilerini harekete geçirmiş, hatta 1992 Avrupa Şampiyonasına kadar ulaşarak enternasyonal bir hal almıştı. Chris Kay ve forma numaraları tamamen bambaşka bir dünya. Böyle güzel bir olayla bizi tanıştırdığı için ona ne kadar teşekkür etsek azdır. Benim için Chris Kay'in ilk formayı diken adamdan hiç bir farkı yoktur.


Ülkemizde ise futbolcu isimlerinin formalara yazılması 1996 yılında avrupa kupalarına katılan takımlarımız avrupa'da yaptığı maçlarla başlamış, milli takımlar bazında ise ilk olarak 1996 Avrupa Futbol Şampiyonasında uygulanmıştır. bir istisna hariç..


1993 yılında Avrupa Gençler Futbol Şampiyonasına katılan genç milli takımımız finallerde inanılmaz bir performans göstermiş, adını daha sonra çok duyacağımız genç futbolcuları ile finale kadar çıkmış ancak finaldeki rakibi İngiltere'ye 1-0 ile boyun eğerek ikinci olmuştur. Çok ilginçtir bu turnuva boyunca genç milli takımımız dönemin karakteristik köşeli fontları kullanılarak futbolcu ismi yazılı formaları ile mücadele etmiştir. Bu tarihten 1996 yılına kadar olan süreçte ise elde edebildiğimiz görsel imajlar içerisinde böyle bir uygulama yapılmadığını söyleyebilirim. Böylelikle futbolcu isimlerinin formalara yazılması uygulamasını bir 3 sene daha geriye çekmiş olduk.

25 Temmuz 1993. İlk isim yazılı formamız ile genç milli takım İngiltere karşısında..


11 yorum :

cemcelebi dedi ki...

konu forma isimlerinden açılmışken sorayim; bu sezon forma sırtındaki reklamlar alt tarafta yer alacak diye bir seyler konusuluyordu, forma tanimimizda ülker reklami yine üstteydi. reklam alt tarafa alanacak mi? yoksa herkes ülkerinho olmaya devam mi edecek?

Burak Eken dedi ki...

Bu yazıda takıldığım bazı noktalar var:

1- Ülkemizde kulüpler bazında formaya isim yazdırma olayı, FB'nin -tarihi Old Trafford galibiyetinin de yaşandığı- 1996'daki ŞL macerasıyla başladı. 2000 yılında ise 1. Lig kulüplerine zorunlu kılındı.

2- Milli Takımımız, 2004 yılına kadar normal şartlarda formasına isim yazdırmadı. Aradaki istisnalar, -gerek A milli, gerek alt yaş gruplarında- turnuvaların finalleri oldu. Onlarda da zorunlu olduğu için...

3- Bantlı formadaki göğüs numarası sorununu ta 1993'te çözmüşken 2010'a kadar boşu boşuna bu sıkıntıyı neden yaşadık?

Adsız dedi ki...

Hiç dikkat etmediğimiz, ama aslında önemli olan bir konu bu. Muazzam bir çalışma olmuş.

Emir OTLUOGLU dedi ki...

Küçükken hep yabancı takımlara bakıp özenirdim sırtta isimleri yazdığı için. Bi Bayern Münih bana saçma gelirdi tüm takımın sırtında Bayern yazdığından. Artık şu reklam zırvası aşağı inse de rahatlasak. Bütün takımın ismi Ülker sanki.

Yıldırım dedi ki...

@sportman
1- 96-97 sezonu Avrupa Kupası maçları için ilk kez Galatasaray UEFA kupası ön elemesinde parçalı formanın arkasına isim yazılmış forma ile çıkmıştı.. FB gruplara direk katıldığı için daha sonra giydi isimli formaları..
3-Bantlı formalar için göğüste numara sıkıntısı zaten yoktu, bunu sponsor firmalar yarattı.. keyiflerine göre forma yapma isteğine 2010 yılına kadar karşı çıkan olmadığı için düz ve kişiliksiz formalar giydirdiler milli takıma.. Hiçbir firmanın Peru Milli Takımını'na çapraz bantlı forma haricinde forma sunma imkanları yokken Türkiye'deki işbilmeyenler yüzünden yaşandı bu sıkıntı..

ayanux dedi ki...

@sportman

ah evet. fenerbahçe'yi unuttuk. 1996 yılı doğru olacak.

göğüse numara yazdırma 1992 de çözülmüş. bu formadan 1 yıl daha erken.

günmüzde halen milli takımlar bazında sırt ismini yazmadan eleme maçı oynayabiliyorsunuz. zorunlu bir uygulama değil.

Emir OTLUOGLU dedi ki...

@ yıldırım

3: aynen katılıyorum. bizde maalesef forma kültürü yeni yeni oluşuyor. ben formalara ilgi duyduğumu sanırdım (!) ama tam parçalıyı da parçalının altına beyaz şort kırmızı konç olayını da buradan öğrendim.

ayanux dedi ki...

ilk nike dönemi formaların kişiliksiz olduğuna katılabilirim ama diğer formalarımız o kadar da kişiliksiz değildi. yanılmıyorsam 98 yılının formaları olsa gerek, özgünlük ve tasarım olarak süper formalardı.

Emir OTLUOGLU dedi ki...

@ ayanux

hocam kişilikli de olsa, güzel tasarım da olsa tarihten gelen bir durum var. Brezilya diyince, Arjantin diyince, İngiltere diyince, Fransa diyince, vs. nası insanın gözünde tipik bir forma canlanıyorsa Türkiye diyince de göğsünden bant geçen ve ortada ay-yıldız olan forma canlanır gözde.

Ercan Güney dedi ki...

@ yıldırım

Fenerbahçe'nin Rapid Wien ile 1-1 berabere kaldığı maç 11 Eylül, G.Saray'ın Constructorul'u 1-0 yendiği maç 12 Eylül, BJK Molenbeek maçı 10 Eylül. G.Saray o sezon kupa galipleri 1. turdan başladı. Kulüpler bazında ilk defa isim yazılı formayı BJK giydi(o maçla ilgili sırtı gösteren foto bulamadım), giymediyse kesin FB giydi.

ayanux dedi ki...

@ercan güney

aydınlatıcı bilgi için teşekkürler.

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır