Bu Blogda Ara

5 Haziran 2012 Salı

BAYRAK - ARMA - LOGO - FORMA


Bu konu insanları çok meşgul ediyor. Zaman zaman formaların bile önüne geçiyor. Ben anlamıyorum bu kadar üzerinde durulmasını, ancak merak edenler için bir kaç bilgi paylaşalım. Yazı çok uzun. Merak eden okusun.

- Galatasaray sezonu şampiyon bitirdi ve TFF talimatlarına göre şampiyon olan takım bir sonraki sezon formasında Türk Bayrağı taşımaya hak kazanıyor. Yine Türkiye Kupası sahibi takım da bu bayrağı bir sonraki sezon formasında taşıyor. Yani Fenerbahçe de Türk Bayrağı'nı formasına işleyecek önümüzdeki sezon.

- Biz kendi tarafımıza bakarsak; TFF talimatlarına göre bu bayrağın belirlenmiş bir şekli var. Hatta belirli bir firma bu bayrak figürünü üretiyor ve her takıma şampiyon olması halinde bu figürler yollanıyor. Lextra isimli bu firma aynı zamanda Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa Ligi patchlerini de üreten firma. Kısacası bir kaç senedir belirli bir standart var ve bu standarta her takım uymak zorunda. Ölçüleri, yapısı ve şekli belli olan standart bir bayrak... Değiştiremiyoruz yani kafamıza göre.

- Bazı takipçiler; "bayrak kullanacaksak formamızda Metin Oktay armasını kullanalım, zaten o armada bayrak da var" diyorlar. İşte yukarıda yazdığım sebeplerden ötürü o iş olmaz. Yani biz formamızda Metin Oktay armasını kullansak dahi, o Lextra'nın ürettiği şampiyonluk patchi anlamına gelen yuvarlak Türk Bayrağı'nı yine formamıza koymak zorundayız. Armanın nasıl olduğunun bir önemi yok. 2 bayraklı olur formamız.

- Geçmişten gelen ilginç bir bilgi var. Beşiktaş 2006 ve 2007 Türkiye Kupası şampiyonu olduğu sezonların ertesi sezonlarında formasına bayrak koydurmadı. Bizim armamızda zaten bayrak var deyip, ekstra bir bayrak daha kullanmanın gereksiz olduğunu söylediler ve şaşırtıcıdır ki TFF bu duruma ses çıkartmadı. Ancak Kupa Beyleri 2009 ve 2011'de de bu kupanın sahibi oldular ve şampiyonluk patchi olan yuvarlak bayrağı formalarına bir sonraki sezonlarda eklediler. Hani karşı tez ileri sürülecekse, biz de Metin Oktay armasını kullanalım ve ekstra bayrak kullanmayalım denecekse, Beşiktaş örneği verilebilir. Fakat sanmıyorum ki TFF bunu kabul etsin artık. Zaten Beşiktaş'ın son 2 durumunda da kabul görmedi bu.


- Bir de şu mesele var; Galatasaray, formasında Metin Oktay armasını kullanabilir mi ? Bu konuda kesin bir bilgi sahibi değilim ancak fikir yürütmek gerekirse, bence kullanabilir. Galatasaray'ın resmi evraklarında veya resmi iş ilişkilerinde kullandığı tescilli bir Galatasaray logosu vardır. Bu logo doğal olarak Galatasaray'ın şuanki armasıdır. Ancak hiçbir kuralda formanızda kulübünüzün tescilli marka logosunu kullanın yazmaz. Kulüp arması kullanılır yazar. Formaya resmi evrak muamelesi yapılamaz. Bu sebeplerle, ticari ürün olarak düşünüğümüzde Galatasaray formasında istediği Galatasaray armasını (başka firmaların tescilli logosu değilse) kullanabilir. Örnek verecek olursak Ankaragücü'nin AG arması, ve Beşiktaş'ın tepesinde kartal figürü bulunan arması... Bu 2 arma da formalarına işlendi ve bir problem çıkmadı. Ayrıca yurt dışında da pek çok takım, üstelik uluslararası maçlara farklı logoları ile çıkabiliyorlar. Bu tabi benim örneklere bakarak fikir yürütmem. Arma ve marka logosunu karıştırmamak lazım bu durumda.

- Bir de bayrağım formalarımızdaki yeri meselesi var. TFF talimatlarına göre göğsün sağ veya sol tarafına konmak zorunda. Ancak 2005-2006'da biz ve 2010-2011 sezonunda Trabzonspor bu bayrakları göğsün ortasına koymuştu. Fakat şunu da hatırlatalım, bu her iki durumda da bu bayrağın takılış sebebi Türkiye Kupası şampiyonluğuydu. Ligi kazanan hiçbir takım bu süre zarfında bayrağı ortaya koymadı. Ancak TFF kurallarına göre Türkiye Kupası kazanan takımın da sağ veya sol göğse takması gerekiyorken, bu kuralın üzerinde pek durulmadı. Şampiyon olan takımda neden durulsun. Ortaya da konabilir bana kalırsa.

- Formalarımızın MUHTEMEL kalıplarına bakacak olursak. Parçalı formanın kalıbı eğer Fransa kalıbı olacaksa bayrak ortaya konamaz. Yaka şekli buna izin vermiyor. Diğer formalarda ortaya konabilir tabi. Fakat yine bana kalırsa, hem kurallar gereği, hem de bir formada kenarda diğerlerinde ortada olmayacağı düşüncesiyle, sağ tarafta, Nike logosunun üzerinde olacak bayrak. Bu da tamamen benim tahminim.

- Unutmadan; artık bayrağın sadece liglerde kullanılacak olma durumu da yok. Geçen sene Beşiktaş Türk Bayrağı olan formaları ile Avrupa Ligi maçlarına çıktı. Biz de önümüzdeki Şampiyonlar Ligi'ne Türk Bayrağı ile çıkacağız.

Şu konu için blog tarihinin en uzun yazısını yazmış olmak da ayrıca garip (en uzun değil tabi). Kafanızda hala soru işareti varsa yorum bölümünde konuşalım.

17 yorum :

aydın özer dedi ki...

ortada sağ da sol da ne farkeder ki? o bayrağı şerefimizle kayduruyoruz formamıza. şerefimizle de göstereceğiz tüm avrupaya...

Selocan dedi ki...

Evet abi, nedense çok üzerinde duruldu, çok soru geldi vs... yazalım dedik. Ne farkeder yani :)

resultante-importante dedi ki...

Liverpool'un yeni formalarını görmüşsünüzdür. Orada Liverpool'un bildiğimiz arması dışında anka kuşu içerikli bir arma kullanılmış. Bu örnekten yola çıkarsak sorun olmaz gibime geliyor.

Mehmet Bilgin dedi ki...

peki taraftar için satışa çıkan formalarda da bu bayrak olacak mı yoksa sadece maç formalarında mı olacak?

Selocan dedi ki...

@Nekke

Çok zor sordun be abi. Sanıyorum olmaz. Çünkü ekstra maliyet sağlar formaya.

Emir OTLUOGLU dedi ki...

Eğer Metin Oktay Parçalısı'ndaki arma ile TFF'nin vergiği standart bayrak armasını bir arada kullanmak zorunda kalırsak bile en azından Avrupa maçları için Metin Oktay Parçalısı Arması olan özel forma üretilebilir. Standart Ay-Yıldız olmadan Şampiyonlar Ligi'nde giyer takım.

burranazzo dedi ki...

@selocan

o degil de türk bayragi nereye gelecek simdi? :-D sen anladin onu :)

Selocan dedi ki...

Abi :(

burranazzo dedi ki...

saka lan saka :)

Burak Eken dedi ki...

2006 ve 2008 şampiyonluklarından sonra satışa sunulan formalarda da bayrak olmuştu. Ayrıca Galatasaray geleneğinin aksine, 2008-2009 sezonunda Avrupa'daki maçlarda da formada bayrak yer almıştı.

berat dedi ki...

@Selocan formalar bayraklı üretliyor ve satışa çıkıyor. o yüzden bayraksız satılması pek mümkün değil.
(bkz. fenerbahçe, beşiktaş, trabzon ve bursa)

mre dedi ki...

Ne fark eder ki?

berk dedi ki...

Bayragin ne olacagini birakalim Nike dusunsun onlar bir yol bulur biz gururla tasimaya bakalim. Ayrica umarim bundan sonra Metin OKTAY armasini kullaniriz. Bence G.Saray tarihinin gelmis gecmis en guzel armasidir. Tabi bu benim gorusurum herkese iyi gunler.

Parrhesiastes dedi ki...

eski arma pek şık değil ayrıca onun ötesinde şuanki arma alıştığımız bildiğimiz galatasarayla özdeşleşmiş olan asıl armadır böyle yerleşmiş değerlerimizle oynanmamalı. sırf metin oktay armasını da bir dönem kullanmışız diye efsane futbolcumuz zamanında o armayı giymiş diye değişiklik yapmak yanlış kaldı ki metin oktay zamanında diğer arma da kullanılmıştır. Bu arma kullanılırsa değerlerimize sahip çıkamadığımız izlenimine kapılırım şahsen benim için o arma 2000lerin ilk yarısında taktığımız siyahlı şövalye armadan pek bi farkı yok.

Leo dedi ki...

bu bize bırakılan bir tercih mi acaba? yani kullanmama gibi bi opsiyonumuz var mı? Eğer öyleyse kullanmasak daha iyi olur.Çoğunuz kızabilirsiniz bana ama bence bayrağımızı sadece avrupa maçlarında kullanmalıyız.

Selocan dedi ki...

Bize bırakılmıyor sanıyorum artık. Ama çok bilgi sahibi de değilim. Fakat kurallar kitapçığında istenirse konur yazmıyor. Şampiyon takımın göğsünde bayrak bulunur yazıyor.

flamboyant forward dedi ki...

kendi logosunu herhangi bir armanın altına koyan üretici hatırlamıyorum ben..en nihayetinde forma sağlayıcı firmalar da kendi reklamlarının peşinde..kendi logolarını arma altında kaybolacak şekilde dizayn üretmezler..

beklenti fransa formasıysa numaranın yerine arma gelecektir..swosh yukarıda kalır yani..ama her halükarda o dizayna hiçbir şekilde uymaz arma..fransa dizaynlı formanın parçalı olmalı ihtimali de düşük bana sorarsanız..yine her terim'li cl döneminde olduğu gibi cl'ye özel bir renkle gelebilir(ya da beyaz olur) o forma ve muhtemelen de armasız olur..tamamen dışarıdan bakan biri olarak hakkaten çok uygunsuz o forma hem parçalı hem armalı olmak için..

parçalı için bu seneki nike dizaynlarından en uygunu hollanda forması..o formada da arma ortaya konur...barcelona'nın dünya kulupler şampiyonası kazandığında koyduğu arma gibi..

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır