Bu Blogda Ara

2 Şubat 2014 Pazar

KARI RENGİ


Başlıktan rahatsız olmayan varsa zaten bu yazıyı okumasın. Uzun olacak çünkü, gerek yok... Ben, kendim gibi rahatsız olanlar için yazıyorum bu yazıyı.

Galatasaray'ın gelecek sezon giyeceği 3. (yani alternatif) forması mor renk olacak, artık bildiğiniz üzere...

2009-2010 yılında Adidas döneminde, Galatasaray tasarım ekibinin Galatlar hikayesi ile ortaya çıkarttıkları alternatif forma rengimiz olan mor renk, bu sefer Nike ile karşımızda olacak. Bu sezonki yan ürünlerden zaten bu formanın gelebileceğini biz sezon başından beri tahmin ediyorduk. Nike'ın bu renge yönelmesi bir sinyaldi. Doğru çıktı. Biz de duyurduk...

Mor alternatif forma için uygun bir renk. Son 2 sezon giydiğimiz kırmızı formaların parçalıdan farkı olmadığını ve bir alternatif oluşturmadığını herhalde herkes görebilmiştir. Parçalı giyilemeyen hiçbir maçta kırmızı da giyilemedi. Alternatif forma kavramı da zaten böyle durumlarda, iç saha ve deplasman formasının giyilemediği durumlarda son çare olarak 3-4 maç anca giyilebilecek bir forma düşüncesi ile ortaya çıkmış bir kavram. Bu sebeple tıpkı füme gibi, tıpkı siyah gibi, mor da 3. forma için uygun bir renk.

Rengi beğenmeyebilirsiniz. Çok normal, benim de sevmediğim zilyon tane renk var. Bunlardan biri ileride Galatasaray'ın formalarında kullanılabilir. Renk beğenmemek başka, saygım sonsuz. Ancak renge karı rengi diye yaklaşmak başka... Rengi duyurduktan sonra sayısız kez bize yazılan bir tabir bu Karı Rengi tabiri. Bu seksist, çirkin düşüncenin alt tarafı bir forma rengi üzerinden taraftara yayılması çok rahatsız edici.

Tamam, hepimiz çok delikanlıyız. Pembe, mor nedir? Gitsin karılar giysin, Galatasaray'da ne işi var bu renklerin değil mi? Peki bu karılar kim? Mesela senin annen bir karı, belki de Galatasaray sevgisini sana aşılayan da o. Mesela statlarda asla üzerlerinde çakma forma görmediğimiz kesim de karılar, biz delikanlılar da çok örneğin bu durum. Mesela 30 milyon Galatasaray taraftarının 15 milyonu da karılar. Kollarının altına alıp, maça soktuğun, Galatasaray sevgisini aşıladığın kız kardeşin de karı misal... Bizim mesela evde 3 karı var böyle...


Galatasaray futbol kulübünün yetiştirmiş olduğu en yetenekli topçu olan Arda Turan'ın, kaptanın, o.pu renkleri olarak niteledeği renkler sonraki yıllarda vazgeçilmezi oldu mesela. Sen de mi o.spu oldun dedik mi? Demeyiz, canımız ciğerimiz çünkü. Hepimizin karı rengi olarak nitelediği mor renk Galatasaray efsanesi Fatih Terim'in en sevdiği renk değil mi? (Bilmeyenler için: Evet en sevdiği renk) Muhtemelen Fiorentina zamanından kendisine geçmiş bu sevgi, Fiorentina dediğimiz takım hep karıdır zaten. Adamlar 90 senedir karı rengi giyiyorlar ne de olsa. He bu arada mor forma efsanemizin özel ricası sebebiyle önümüzdeki sezon üzerimizde olacak. Fatih Terim'in özel isteği bu forma. Başımızda değil ama başka bir karı rengine aşina Mancini'nin takımı kullanacak bu formayı, problem değil yani.


Kimsenin kişisel beğenisine itirazım yok, asla olmadı. Sadece yaklaşım üzüntü verici. Rakipler yine dalga geçecek diyen taraftar da çok. Unutmamak lazım, tertemiz kalmış bir mor forma kirlenmiş bütün formalardan daha onurludur. Çocukça dalgalara kafayı takmamak gerek.


12 yorum :

Unknown dedi ki...

Ağzına sağlık abi yerden göğe kadar haklısın bir insan bir formaya neden rengiyle yaklaşır ki zaten belki de bu sezonun en güzel forması olacak? Alternatif formadır işte. Farklı renkler denemek güzeldir. Ama bizdeki tek sorun parçalı formanın olmaması kesinlikle.

Unknown dedi ki...

Bu yazınızı çok takdir ettim. Anlatmaya çalıştığımız duyguları anlatarak hislerimize tercüman oldunuz...

Adsız dedi ki...

Renkler üzerinden cinsiyet tespiti yapan, delikanlılık seviyesi ölçen bir zekaya; cevap vermek bile boşuna zaman kaybı olur. Şu yazıyı okuyup anlayabilecek seviyede olanı zaten sınırlı sayıdadır. O tür tiplemeleri ciddiye alıp, moralimizi bozmaya gerek yok.
Bu adamlar iç sahada çubuklu forma giyilmesine sevinir ama mor forma yapılıyor diye takımlarının erkeklik seviyelerinden endişe ederler. Hiç birisinin forma kültürüyle bir ilgileri olduğunu sanmıyorum. Aman rakip takım taraftarlar bunlarla alay etmesin, erkekliklerine zeval gelmesin. Yoksa twitter'da nasıl kişisel ego tatmini yapacaklar.

Unknown dedi ki...

yaziya ilk basta tereddutle yaklastim fakat devaminda duygularimiza tercuman oldugunuz icin "oh bee" dedim..Bu tarz renkleri begenirsin begenmezsin ama su anda dunyada mor yada pembe tsort gomlek kazak giymeyen erkek var midir? soruyorum o "kari rengi" diyen arkadaslara..alternatif olarak her sene siyah gri beyaz gidemezsiniz. Sizinde hep soylediginiz gibi oncelikle yonetimin sunun farkina varmasi lazim...Ana forma her zaman parcali..ikinci formada Gs armasinda olan Sari kirmizi detaylarla suslu beyaz forma..3rd forma icin kim ne isterse bence acik olunmali fikirler paylasilmali hatta design lar yapilip taraftarin oylamasina sunulmali her sene. Bu sene Fatih hocanin istedigi olur, diger sene baskanin. Fakat herkesin farkinda olmasi gereken sudur ki GS formasi parcali ve beyaz olmalidir her sene..3rd formada pazarlama icin alternatif renkler...

ozdmroz dedi ki...

Bu sexist yaklaşımlar ve benzetmeler bitmedikçe bırakın iyi taraftarı iyi insan olamayız.

slck23 dedi ki...

2014/2015 icin Mac öyncesi ve Antreman Formalari cikti.
http://www.footyheadlines.com/2014/02/galatasaray-14-15-training-and-pre.html

Unknown dedi ki...

Agzina saglik! Duygularimiza tercuman olmussun..

Unknown dedi ki...

şahane bir yazı. aynı duyguları paylaşıyoruz. sahada tam kombin parçalımızla olamıyoruz ama an azından aynı duyguları paylaştığımız adamların böyle bi blog hazırlaması ve uğraşması beni umutlandırıyor. yüreğinize sağlık.

okan dedi ki...

Mor da sorun yok ancak çubuklu da nereden çıktı Aslanlar gibi parçalı giymek varken. Bu gelenek bozulmamalıydı...

Selocan dedi ki...

Hocam parçalı ana tasarımı bozmadan birbirinden farklı milyon tane tasarım yapılabilir. Real Madrid 100 senedir düz beyaz forma yapıyor, Bayern'in olayı değiştirmek değil, onların iki iç saha rengi var ve bu değiştirmeleri zaten kültürlerinde var. Barcelona'nın ilk forması parçalı diye 100 ve 110. yıllarında parçalı yaptılar, öncesinde ve aralarda yok. Yani bakarsanız takımların hepsi iç saha kültürüne bağlı. Biz de birebir aynı forma yapılsın demiyoruz. Ama değişikliği parçalının üzerinde de yapabilirsin. İlla çubuklu yapmana gerek yok.

Adsız dedi ki...

Galatasaray taraftarı hiç bir şeyi haketmiyor. Çubuklu değil iç saha formasını lacivert yapsınlar bu saatten sonra umurumda değil. Parçalı hakkında bilgilerimi paylaşayım, forma kültürü hakkındaki fikirlerimi söyleyeyim dedim; bir anneme küfür etmedikleri kaldı, ne ukalalığım kaldı, ne ders vericiliğim. Türlü türlü hakaretler yedim. Beter olsun. Galatasaray taraftarlığımı da bıraktım. Lanet olsun böyle kitleye.

oftas dedi ki...

Kardeşim karı rengi demeleri tabiki hoş değil Kadın rengi deseler daha dogru olurdu ama şöyle de bir gerçek var.. Bazı renkleri kadınlar daha çok tercih eder bazılarını da erkekler daha çok tercih eder. Renk takımın formasında önemlidir. Çünkü forma bizi temsil eder. Futbol taraftar olarak unisex olsa da, futbolcular açısından bir erkek oyunudur. Yani futbolcular erkektir ve formamızda kadınların daha çok tercih ettiği renkleri kullanmamız bence doğru değil. Şimdi diyeceksin ki kadın rengi olsa ne olur. Çok şey olur kardeşim. Futbol bir rekabet oyunudur ve rekabet sadece sahada olmaz. Rekabet taraftarlar arasında da olur ve rakip taraflara dalga konusu olacaksa, ben buna karşıyım. Ayrıca mor rengi kadınların tercih etmesinin dışında, rengin konu olduğu 'Morarmak' deyimi vardır. İnsanlar bunu genelde aşağılamak için kullanırlar. Yani milyon tane renk varken gidip tartışılacak bir rengin seçilmesi anlamsız.

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır