Bu Blogda Ara

4 Mart 2010 Perşembe

GALATASARAY'IN KULLANMADIĞI TEKNOLOJİLER (FORMOTION - TECHFIT)

Dünkü maçtan Techfitsiz formalar

Dün Fransa İspanya maçını izlerken dikkatimi çekti. Aynı formalar tanıtılırken ve ilk tanıtım maçlarında, üzerlerinde gelecek sezonun teknolojisi olan TECHFIT zımbırtıları vardı. Ancak dünkü maçta, her 2 dev Adidas takımı da Techfit olmayan formalar ile çıktılar sahaya. Bu da aklıma, acaba sadece bu teknolojiyi Güney Afrika için mi geliştirdiler sorusunu getirdi. Oradaki iklim şartları vs... bu toknolojiyi zorunlu mu kıldı acaba ? Daha sonra Avrupa'ya dönen takımlar ve kulüp takımları bu teknolojiyi formalarında taşımayacaklar mı gelecek sezon ? Şimdilik bunlar sadece soru, ancak bana kalırsa gelecek sezon o karizmatik, sırtta çapraz duran ve vücudu çabucak serinleten, teri dışarı atan bantlar kulüp formalarında olmayacak. Tabi bu benim tahminim.

Techfit teknolojili taytlar

Aslında Adidas'ın bu sezon da kullandığı bir teknolojiydi Techfit. Ancak formaların üzerinde değil forma içine giyilen tayt içliklerde kullanmışlardı bunu. Fakat gelecek sezon belki de Afrika'da kat kat giyinmesin zavallılar diye aynı teknolojiyi formalara işlediler. Bu sebeple Dünya Kupası bitip kulüplerine dönen oyuncular belki formalarında değil, fakat tayt içliklerinde yine bu teknolojiyi kullanacaklar. Kısacası Afrika'da çift kat giyinmektense formaya bunu işlemek mantıklı, bu sebeple de kulüplerin bu formaları giyeceklerini düşünmüyorum.

2 Aynı forma, biri Techfit, diğeri Climacool teknolojili. (Resme tıklayın)

İşin Galatasaray ile ilgili kısmına gelelim. Hadi diyelim ben yanıldım, Avrupa'nın büyük Adidas kulüpleri (bu yazıda Real Madrid'i kullanacağım) gelecek sezon Techfit ile donatılmış karizmatik formalarını giydiler. Zaten onlar giyse bile ben açıkçası Galatasaray'ın bu teknolojiyi formalarına taşıyacağını düşünmüyorum, neden mi ?

Biz Store'lardan maç forması diye CLIMACOOL teknolojisi taşıyan formaları satın alıyoruz. Evet doğru, bu formalar Galatasaray Kulübü futbolcularının giydiği formalarla aynı teknolojiyi paylaşıyorlar. Bizim futbolcularımız da CLIMACOOL formalar giyiyorlar. Kısacası bir kandırmaca yok ortada. Ancak bir gariplik olduğu kesin.

Real Madrid'in futbolcu üzerinden alınma Formotion formaları

Avrupa'nın büyük Adidas kulüpleri CLIMACOOL serüvenini birkaç sene önce rafa kaldırdı. Hatta tam tarih vereyim, Real Madrid en son CLIMACOOL formasını 2006-2007 sezonunda giydi. Daha sonraki bütün sezonlarında Adidas'ın yeni teknolojisi olan FORMOTION formalarla sahaya çıktı Real Madrid futbolcuları. Yani 3 sezondur bu yeni, CLIMACOOL'un yerini alan teknoloji ile sahaya çıkıyor Real Madrid'in yıldızları. Ancak futbolcular bu formaları giyseler bile satışa çıkarılmıyor FORMOTION formalar. O formalar sadece futbolcular için üretiliyor ve Real Madrid'in storelarında satılmıyorlar. Store'larda CLIMACOOL formalar satılmaya devam ediliyor.

Biz Galatasaray taraftarları olarak bardağın dolu tarafına bakalım. Real Madrid taraftarı burada satılan CLIMACOOL maç formaları ile aynı teknolojiye sahip CLIMACOOL formasına, buradakinin 2 katı daha fazla parayı veriyor, buna rağmen maç forması satın alamıyor :) Biz yine yüksek fiyat olsa bile, en azından futbolcularımızın giydiği CLIMACOOL maç formalarından satın alabiliyoruz.

Bir Climacool futbolcu üzerinden alınma Galatasaray forması

Galatasaray büyük bir takım, Adidas'ın değer verdiği kulüplerden biri. Neden hala futbolcularımızın FORMOTION formalar giymediğini anlamış değilim. Avrupa 3 senedir kullanıyor, biz hala CLIMACOOL'da kalmışız. Gelecek sezon oldu da TECHFIT formalar giydi Avrupa takımları, sizce biz giyer miyiz ? Hiç zannetmiyorum. CLIMACOOL'a devam ederiz.

Yazının sonuna gelmişken 2 ufak not vereyim. Olduda Formotion formalar giymeye başladı kulüp, bu formalar hiç bir zaman satılmayacak. Satılan formalar Real Madrid'deki gibi climacool olmaya devam edecek. 2.Not; Bu sadece Galatasaray'a özgü değil, Türkiye'deki hiçbir Adidas kulübü futbolcuları Formotion forma giymiyorlar. Belki henüz Adidas Türkiye'ye yakıştırmamıştır bu teknolojiyi. Ayrıca geçen Kartal Yuvası'na gittim. Orada satılan bütün çubuklu ve baklavalı formalar CLIMACOOL bile değildi. Hepsi bir öncenin teknolojisi CLIMALITE'dı. Ancak beyaz pençe forması CLIMACOOL'du. Yani Beşiktaş'da işler daha vahim anlayacağınız. Acaba futbolcuları da Climalite mı takılıyor ? Merak etmedim değil.

Climalite Beşiktaş 09-10 Çubuklu Forması

7 yorum :

utkan dedi ki...

ben de bu siyah bantları adidas sırf tasarım olsun diye koydu diye düşünüyordum.allahtan sadece dünya kupasıyla sınırlıymış çok çirkin duruyorlardı çünkü.bu techfit,formotion ve clima cool arasında ne fark var ki.
ayrıca dün ispanyanın giydiği lacivert forma çok güzeldi.hiç oynama yapmadan sadece logoyu değiştirip bize uyarlasalar çok güzel deplasman forması olur bence.aynı 98-99'daki gibi.

Selocan dedi ki...

Bantlar aslında siyah değil. Formalarla aynı renkte ancak parlak bir yapısı olduğu için farklı duruyor. Ayrıca benim tahminim kullanılmayacağı yönünde, belki de beni yanıltıp kullanırlar. Kesin kullanılmayacak demiyorum.

Climacool, techfit ve formotion arasında tabi ki teknoloji farklılıkları var. Adidas futbolcuların rahatlığı için bu tip teknolojilere epey para harcıyor. Climacool'dan başlayarak herbiri birbirinin daha gelişmiş versiyonları. Tabi çok detaylı bir yazı yazamam ne farkılıları var, ancak özellikle Techfit çok farklı. Calibra bu tip teknik konularda benden çok daha iyi, bir yazı yazar bu konuda. Buradan sipariş verelim.

İspanya'nın away forması hakikaten çok güzel. Ancak mor formaya bile tahammül edemiyoruz, Lacivert forma yapılırsa olay çıkar.

Burak Eken dedi ki...

Dikkat ettiğim kadarıyla, milli takımların home formaları bantlı, away formaları bantsız. Ayrıca Climalite'ı, Climacool'dan daha yeni bir teknoloji olarak biliyordum.

Selocan dedi ki...

Hala Adidas'ın climalite ürünleri var. Ancak Adidas'ın formaları için eski bir teknoloji. Climacool'dan önceki teknolojisi. 2000'lerin başında formalara eklenen bir teknoloji ClimaLite. Climacool ise ondan 3-4 sene sonra çıktı.

Ayrıca Home ve Away formalarda olup olmaması saçma bir durum. Ancak dediğin doğru Dün Arjantin Home formasında vardı. Fakat bir mantığı yok. Bence denk gelmiştir. Ya da tanıtılırken giydikleri Home formaları giyiyorlardır hala. Ya da onu giymek istemişlerdir :)

liverpoolandkop dedi ki...

Nike dururken yemişim Adidas'ı yani. GS Başkan adayı olsam ilk vaadim "Formalarımı Nike yapacak" olur heralde. =)

L dedi ki...

@matthias:

bunla ilgili yazı var. bu cümleyi bekliyorum:)

liverpoolandkop dedi ki...

@Lappap =)

Hocam nerede bu yazı, link var mı ?

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır