Bu Blogda Ara

10 Mart 2010 Çarşamba

KIRMIZI FORMANIN SENEYE KULLANILMA OLASILIĞI

Eğer başlıkların yorum kısımlarını da okuyorsanız, dün Okan, bir alt başlığın yorum kısmına, Kırmızı formamızın seneye de kullanılmasının mantıklı olabileceğini söylemişti. Geçenlerde Lappap da aynı konuyu bana söylemişti, bloga yazmalısın demişti. Ben de koleksiyoncu olduğumdan, 2 senede de aynı formayı giymemizi istemediğim için yazmaktan çekinmiştim. Şimdi Okan da söyleyince, bu konuya kendi fikrimi de katarak bir açıklık getireyim.


İspanya'da bu işin üstadı Barcelona'dır. Home formaları her sezon değişse de, away ve 3rd'leri iç içe geçerek 2 senede bir değişir. Şimdi açmak gerekirse; Bu sene giydikleri sarı 3rd formaları geçen senenin away formasıydı. Geçen senenin 3rd forması da, bir önceki sezonun away formasıydı. Bu böyle taa 90'lara gidiyor. Yani 2008-2010, 2007-2009, 2008-2006, 2007-2005... gibi iç içe geçen, saç örgüsü bir sıralama var, away ve 3rd'lerinde.


İngiliz takımları da 2 senede bir forma çıkartmayı severler. Mesela Arsenal'in ve Liverpool'un bu sene giydikleri home formaları, geçen sene ile aynı. Yine Manchester'ın bu sene 3rd olarak kullandığı beyaz forması geçen sene de kullanılıyordu. Aynı şekilde Manchester'ın geçen sene kullandığı home forması da 2 senelik, yani bir önceki sezonda da kullanıyordu.Bunun gibi yurt dışında pek çok takım olsa gerek, yani liste ve örnekler bu kadar kısa değil.


Galatasaray sezon ortasında Cesaret formasını çıkarttı. Eğer Galatasaray'ın her yıl farklı forma çıkartma politikasına bakarsak, bu Cesaret'i sadece 2. devrede giyeceğiz. Yani sadece 4,5 ay vitrinde duracak bu forma. Yurtdışındaki örneklere bakınca, kırmızı formamızın gelecek sezonda da giyilme ihtimali, en azından gelecek sezonun 2. yarısına kadar giyilme ihtimali var mıdır diye düşünmeden edemiyorum. Böylelikle her sezon çıkartılan formaların raf ömrünü, yani 1 tam sezonu, doldurmuş olur kırmızı formamız. Hem de belki bir gelenek haline gelir Barcelona gibi. Onlar tam 3 yıl ve 2 sezonu iç içe geçiriyor, biz de belki 2 sezonu yarım devrelerle iç içe geçiririz. Yani bu senenin ortasında çıkan formayı, gelecek sezonun ortasına kadar kullanıp, gelecek sezonun ortasında da, bir sonraki sezonun ortasına kadar giyilecek yeni bir forma çıkartırız (karışık oldu ancak anladınız herhalde). Böylelikle yine her sezon toplamda 4 farklı formamız olur ve güzel bir çaprazlama forma değiştirme geleneğimiz olur. Ayrıca pazarlama ve gelirlere de güzel katkı sağlar. Galatasaray Formaları Blog'undan bir güzel öneri daha :)

Tabi biz bu öneriyi kulübe sunarken, olumsuz yanının da olduğundan bahsedelim. Cesaret formamızın kalıbı 09-10 sezonu Adidas kalıbı ve seneye kullanılmayacak bir kalıp. Bu nedenle de eğer gelecek sezonun ilk yarısı Cesaret'i giyersek, eski kalıplı bir forma giymiş olacağız. Genelde verdiğim yurtdışı örnekleri Nike. Nike'ın kalıplarını pek bilmem, ancak Arsenal'den örnek verecek olursam; Geçen sene giydikleri home ile bu seneki home aynı forma. Ancak Nike'ın bu sezon kullandığı kalıpla yapılmıştı geçen seneki forma. Bu sebeple, bu sene de rahatlıkla kullanılabildi, çünkü eski kalıp değildi. Büyük takımların eski kalıp giymelerini doğru bulmuyorum. Bu eski kalıp durumu Cesaret'in seneye de giyilmesi önündeki en büyük engel.

Bir de son olarak kendi fikrimi söyleyeyim. Eğer böyle bir çaprazlama yapılacaksa, home ile awayin bu olaydan ayrı tutulması ve her sezon için farklı tasarlanması taraftarı olduğumu belirteyim. Eğer bir çaprazlama yapılacaksa, 3rd ve 4th formalar arasında yapılmalıdır. Sezon ortalarında yapılacak çaprazlamalar güzel bir fikir bence. Siz ne düşünürsünüz ?

13 yorum :

L dedi ki...

abi ben bu konuda yazmıştım sanırım ufaktan, link vereyim dedim, bulamadım.

Burak Eken dedi ki...

Bu yılki iğrenç parçalının yerine, geçen yılkinin giyilmesini tercih ederim. Böyle saçma sapan tasarımlar yapılacağına, home forma da iki yılda bir değişsin, ben razıyım.

fatih dedi ki...

ya da arada bir birkaç yıl önceki formalarla nostalji yapılsa..benim en beğendiğim parçalı 2005-2006 parçalısı.tabii ki mümkün değil ama keşke o forma tekrar giyilse...

fatih dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
L dedi ki...

@fatih:

şiddetle katılıyorum. harika bir formadır o.

lions dedi ki...

fatıh arkadasım sana katılıorum bnce nostaljı forma cok deısık bıse olur nba takımları bazı maclara eskı formalarla cıkıo bu benım cok hosuma gıdıo mesela 4. formamız nostaljı forması olsa cok guzel olur dıyelım 2001 yılındakı kırmızı formayı tekrar gıysek kotumu olur ama nedense sarı formanın yapılmadıgı bı ortamda bunu hc yapmazlar

Burak Eken dedi ki...

O formanın bende de ayrı bir yeri var. Formanın güzelliğinin yanında, -biraz da yaşım nedeniyle- aldığım ilk parçalı forma, o.

liverpoolandkop dedi ki...

Siz inanıyomusunuz bi formanın 2 sene giyileceğine? Olur mu öyle şey, 2 senelik formalar yaparsak taraftardan nasıl para kopartılır, kulüp para nasıl kazanır.

Burak Eken dedi ki...

Aslında Galatasaray tarihinde bu tür olaylar var, çok da yabancı değiliz.

L dedi ki...

@matthias:

abi haklısın da, tasarım kalmıycak yav.

liverpoolandkop dedi ki...

@Lappap

Hocam tasarım biter mi yaa. Hem başımızda bir tasarım kraliçesi yok muydu? Arada Notebook'unu falan çaldırıyor hani =) Çizer değişik tasarımlar, giyeriz yine bir forma dert mi? =) Olmadı seneye de Pao gibi düz yeşil giyer adını "Osmanlı" koyarız. Göğsünde armamız olsun yani her türlü giyeriz dimi? =)

Selocan dedi ki...

@matthias chevalier

Bu hafta tasarım yarışmasındaki formaları beğeneceksin o zaman :)

liverpoolandkop dedi ki...

@Selocan24

Biraz anlasam çizip bende yollıcam zaten ama yetenek yok işte =)
Ben renk konusunda biraz tutucuyum. Siyah yapılıyordu bir ara ona bile karşıyım yani. Parçalı, düz beyaz ve düz Sarı forma, kırmızı şort, sarı çorap kombinasyonlu 3 forma yapsınlar bana yeter. =)

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır