Bu Blogda Ara

5 Mart 2010 Cuma

Özdeşleşme Filan

Selamlar herkese. Hanımın Çiftliği eşliğinde bir yazıya daha başlamış durumdayız. Bu kez de efenim, takım ile forma sponsoru markanın özdeşleşmesi konusunu işleyecüük.
Bizim bu konuda atıp tutmak için yeterince malzememiz var. Aralıklarla da olsa, 25 senenin çoğunu Adidas giyerek geçirmiş bir takımız. Dahası, büyük zaferlerini, kazandığı Avrupa Kupaları'nı Adidas ile yaşamış bir takımız. 100. yıl formamızı Adidas'a yaptırdık. Özdeşleştik o 3 çizgiyle. Isındık. Onun bir altında da Umbro var bizim için. Mesela ilk Şampiyonlar Ligi tecrübemizde Umbro vardı üstümüzde, düz sarılar.
Yıllardır orda burda okur, duyarız. "Nike giyelim". Öyle kolay değil işte. Her markanın yaydığı farklı bir hava var. Bu yazıda ondan bahsetmeye çalışacağız işte.



Werder Bremen, bu sezon öncesine kadar uzun süre Kappa giydi. Alışmıştık bayağı. Sonra bu sezon başı Nike ile anlaşıldı ve bütün o kafamızdaki "Werder forması görüntüsü" gitti, başka bi'şey geldi. Yeni formalar şunlardı:





Harika bir kreasyon. Renk gereklilikleri doğru uygulanmış.
Ve arada dağlar kadar fark. İki markanın yarattığı algı, kafalara yerleştirdiği imaj arasında çok büyük fark var. Tabii yapacak bir şey yok karar karşısında ama, şahsen benim çok gözüme batıyor. Biraz düşünmek lazım sanki bu marka geçişlerini. Çok kes(k)in olmamalı.

Başka bir örnek:



Valencia 00-09 arası Nike giyen bir takım. Çok da güzel formaları oldu hep. Turuncuları zaten sempatik. Onlar da bu sezon pat diye Kappa'ya geçtiler.


Bir örneğimiz daha var, ama onlarınki bu 2 takım kadar uzun süreli bir vaka değil.




Yine de benzer bir durum.

Dikkat ettiyseniz -ki çok dikkate gerek yok- 3 örnekte de, Kappa ve Nike arasında gidiş-gelişler var. Ve bu iki markanın yaydığı imaj arasında çok büyük fark var. O sebepten bu markalar arasında değişime gittiğiniz zaman, takımınızın sahada verdiği görüntünün nereye gidebileceğini hesap etmek zorundasınız.
Mesela Adidas-Nike değişimi de yukardakiler kadar olmasa da, köklü bir değişim işaretidir. Dikkat edilesi mevzular.

Yukarda da yazdığım gibi, bizim Nike giymemizi isteyen çok kişi var. Bu kişiler öznelliği karıştırıyorlar işin içine. Yani tabii ki bu konuda herkesin bir görüşü olabilir ama, biraz da düşünerek konuşmak lazım Hilmi. Pat diye bizim Adidas'tan Nike'a geçişimiz çok basit bir hadise değildir. Milli takım bunu yaptı sağolsun, biraz üstünde durursanız bu değişimin, ne demek istediğimi kavramanız daha kolay olur.

Dileğim, Nike'a geçmek gibi keskin bir geçiş yapmamasıdır yönetimimizin. Ha, geçerse yine gider alırız, formamızı giyeriz. Ama iki marka arasındaki fark, bizim formalarımızla olan ilişkimize yeni ve farklı boyut getirecektir.

8 yorum :

Selocan dedi ki...

Abi Adidas'tan Kappa'ya geçersek, Joma'ya falan geçersek keskin olur ama Nike geçersek o kadar keskin olmaz. Bence artık Nike giymenin vaktidir. Bizim takımımıza çok yakışan formalar yapacaklarına inanıyorum. Adidas teknolojik olacağım diye karman çorman formalar yapmaya başladı iyice. Nike sade ve güzel. Parçalımıza da uyan bir firma. Tabi adamlar gidip bize Trabzon formaları vermeyecek. İnter Barcelona formaları verecekler. Bu sebeple ben hep derim Nikecıyım diye ve yine sözümün arkasındayım.

ok dedi ki...

terziye gidip forma yaptırmak istediğinizde size aşağı yukarı bir nike tasarımı teklif etmesi tesadüf değil. ayrıca nike ın kesimleri gördüğüm kadarıyla biraz daha dar ki bu da benim açımdan seyir zevkini düşürüyor. onu da geçtim, nike bireyselliği öven bir görüntü çizerken adidas takım oyununu öne çıkartıyor. futbol konusunda alman mı amerikan mı derseniz, direk alman derim.

Burak Eken dedi ki...

Düz renk giyen takımlar için Adidas, güzel desenleri olan bir firma. Ancak parçalı formanın üstüne Adidas desenleri hiç yakışmıyor. Bu yüzden ben de Nike'a geçişin faydalı olacağını düşünüyorum.

Ama uzun yıllardır Adidas formaları giyiyoruz ve Adidas'a iyice alıştık. Bu yüzden bir firma değişikliği yapılırsa, biraz yadırganacaktır.

L dedi ki...

@selo:

abi tam aksine, ben nike'a geçersek daha keskin olacağını düşünüyorum. çünkü bildiğin gibi piyasadaki en büyük 2 firma bunlar, ve aralarında takımlar bazında rekabet te var. 3 büyük ligde bu görülüyor, biliyorsun.

Burak Eken dedi ki...

Ayrıca, büyük ezeli rekabetlerde iki takımın da aynı marka forma giydiği pek görülmez. Ama bizde maşallah üç büyük takım da Adidas formaları giyiyor.

L dedi ki...

aynen. o büyük saçmalık. her şeyde didişiyoruz ama, formalarımız aynı marka. bu konuda 00-01 sezonu iyiydi mesela. trabzon puma, bjk reebok, fb kendi yapıyordu, biz ise adidas.

liverpoolandkop dedi ki...

Dortmund deyince Nike'mış Kappa'ymış palavra benim aklıma hep s.Oliver gelir.

L dedi ki...

@matthias:

:)o ayrı tabii.

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır