Bu Blogda Ara

30 Ekim 2010 Cumartesi

KIRMIZI ŞORT TARİHİ


Galatasaray'ın parçalı altına kırmızı şort giymesi 70'lerin ortasında başlamış bir durum. Sanıyorum ki ilk olarak 75-76 sezonu (+1,-1). Tabi yine ilk tercih her zaman beyaz şorttu, ancak 80'lere girdiğimizde bir devrin sonu da geliyordu. Galatasaray yavaş yavaş parçalı altına beyaz şort giymekten vazgeçmeye başlamıştı. Aşağı yukarı 25 sene bu huyunu sürdürse de 2008-2009 sezonunda beyaz şorta geri döndü kulüp (tabi bu sefer de çorabı beyaz yaptılar).

Her neyse; 70'lerin ortalarında yavaş yavaş klasik görünümümüzden uzaklaşmaya başlayıp sarı-kırmızı-siyah şortlar giymeye başladığımız (parçalı altına) dönemden çok daha eski yıllarda Galatasaray parçalı altına beyazdan farklı şort giymiş. Bunu yeni fark ettik, çünkü kaynak eksikliği malum. Kimse de not düşmüyor şu sene şu kombinasyonu giydik diye. O sebeple yeni resimler arşvlerden bloga düşmeye başladığı zaman öğreniyoruz bir takım şeyleri. 1940'lı yıllarda çekilmiş olan bu resimde Eşref Aykaç ve Salim Şatıroğlu'nun üzerinde ki parçalı formamızın altındaki şort beyaz değil. Büyük ihtimal ile kırmızı renk. Tonu forma üstündeki kırmızı tonundan farklı. Bu sebeple takım olarak edinilmediğini, şortun sonradan eklenmiş olduğunu çıkartabiliriz. Fakat ne olursa olsun 1940'lı yıllarda -belki bir kaç maç olsa da- kırmızı şort deneyimi yaşamışız. Daha sonraki resim kayıtlarında 70'lerin ortalarına kadar kırmızı şort gözükmüyor. Buradan ya hiç giyilmediğini, ya da giyilse de birkaç maçlık alternatif olarak giyildiğini çıkartabiliriz.

Şunu söyleyelim. Galatasaray'ın iç saha forması beyaz şortludur. Ancak tabi ki deplasman maçlarında rakibe göre parçalı altına kırmızı şort giyilebilir. Fakat iç sahada bu denenmemelidir. Bakalım bugün maça parçalı forma ile çıkacakmışız, acaba şortu ne renk olacak ?

7 yorum :

victorieux dedi ki...

bu sezon sami yen'de formaların uyuşmadığı antep maçı dışındaki tüm lig maçlarına parçalı formayla çıktık.blogda yazılanlar birileri tarafından dikkate alınıyor sanki.

Selocan dedi ki...

Bizi kim dikkate alır :) Birilerine dank etmiştir.

Emir OTLUOGLU dedi ki...

Eğer gerçekten dikkate alınıyorsa da umarım en yakın zamanda beyaz şortun altına kırmızı konç gerekliliği de dikkate alınır da hiç olmazsa takım tamamlanmış olur.

Selocan dedi ki...

Daha parçalımız da doğru parçalı değil ki. Kombinasyon da yanlış. Bunlar yapılırsa koyuna girerim. Bizim blogu okuyup yaparlarsa hep beraber deveye gireriz.

Neyzen Tevfik dedi ki...

farkettim de 100. yıl forması tam Parçalı'ymış..
Ortasın da ki büyük GS logosu olmasa ömür billah saklanır bir parçalı
Ayrıca Fifa 11'de parçalı forma beyaz şort kırmızı çorap kombinasyonu var
adamlar bizi bizden iyi biliyor

Selocan dedi ki...

Evet 100. yıl forması tam parçalı. Keşke logosuz bir maç versiyonu üretilseydi.

Yıldırım dedi ki...

o formanın önü logosuz versiyonu vardı, ama satışa sunulmadı..
Rüya takımlar maçlarında giyilen formalarda da önde logo yoktu..
izmir gsstore da numune olarak yollanmıştı, çok istememe rağmen satmadılar, orada çalışan bir bayan almıştı kendine.. sade hali çok daha güzeldi.

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır