Bu Blogda Ara

4 Ekim 2010 Pazartesi

Orta


Bu sezonki iki yeni formamızda da farklı bölgelerde aslan çizimleri var. Bunların ibretlik hikayesi de blogda var, okumayanlar şurdan. Ben farklı bi' açıdan bakacağım bu aslan çizimlerinin yer almasına.
Son yıllarda iyice alışıldı, Adidas eğer bahsi geçen formada sadece kendi amblemleri ve takım logosu varsa, genelde Adidas amblemini ortaya koyuyor, logo da sağa veya solda yer buluyor. Böylece de ister istemez asimetrik bir görüntüyü ortaya çıkarıyor. Ülke bayrağı ya da başka bi'şey yoksa, bu ikili ama yamuk görüntü insanı rahatsız edeiliyor. Sonuçta birini sağa, diğerini de sola koyabilirsin. Mesela şöyle.

Bunun da sebebi vardır muhtemelen, kendi amblemlerini daha merkezi konumlandırma isteği vs. Belki de yoktur. Fakat, sağ taraftaki kulüp logosunun iki yanına aslan çizimleri yerleştirince, daha bir sırıtıyor bu tercih.


Velhasılı, akla "madem logonun etrafına böyle bir süsleme yapılacak, neden ortaya koymuyor sunuz?" sorusu geliyor. Adidas amblemi yaka kısmına daha yakın olur, az daha aşağı da armayı koyarsın. Peki biz logonun ortaya konduğu kaç forma giydik, veya hangi sezonlarda giydik? Şu sefil 2003-2004 sezonunda. Umbro ile. O sezonun ilk 2 formasını ben çok sevmişimdir, ve o kayıp sezonda giyilmelerine hayıflanmışımdır hep. Çünkü başarısız sezonlardaki formalar diğerlerine kıyasla daha az akılda yer ediyor. O sezonun siyah ağırlıklı parçalısı ve beyaz formada Gs logosu ortaya konulmuştu. Ne işe yaradığı bilinmeyen açık mavide ise klasik, logo solda Umbro amblemi sağdaydı. Bu 2 forma dışında Gs forma tarihinde başka örnek yok. O yüzden sırf rakamlara bakınca bile Adidas'tan böyle bi'şey beklemek zor. Ama hiç mi akıllarına gelmedi, gelmediyse ilginç.

Etrafına böyle bir ayrıntının konması sonrasında, logonun formanın ortasına yerleştirilmesi daha doğru olabilirdi belki. Hem asimetrik duruş kaybolurdu, hem de logonun yeri açısından değişiklik olurdu. Ortada logo kullanımının 2 güzel örneğini de gösterelim:


Bu iki formanın da 01-02 sezonundan olması tesadüf mü bilemiyorum. Beşiktaş bu sezondan itibaren 3 sezon boyunca Puma ile bu tip formalar giydi. Mesela onlar şimdi böyle bi'şey giyse, daha uzun süre göz aşinalığı olması sebebiyle, daha kolay içselleştirilebilir.

5 yorum :

N. Burak dedi ki...

Milan'ın bu sezonki formalarında adidas logosu sağ tarafta mesela.

http://www.soccer.com/Images/Catalog/ProductImages/600/12644.RE23.JPG

N. Burak dedi ki...

Milan'ın bu sezonki formalarında adidas logosu sağ tarafta mesela.

http://www.soccer.com/Images/Catalog/ProductImages/600/12644.RE23.JPG

Yıldırım dedi ki...

adidas logosunun formanın tam ortasında yer alması, tamamen tffnin talimatları gereği yapılan bi uygulama.. tff standart oluşturmak için herşeye karışırken bu konuya da el atmış ve talimatlarda yer vermişti zaten..
sezon başında bu talimatları incelerken gözünden kaçtı sanırım bu konu..
MADDE 11 – ÜRETİCİ LOGOSU
(1) Üretici, ekipmanlarda markasını veya logosunu bulundurabilir. Üretici firmanın logosu, formada göğsün üst tarafında formayı ortalayacak ve en fazla 20 cm² boyutunda olacak
şekilde bulunabilir.

Selocan dedi ki...

Onu biliyoruz zaten, lappapla ortak yorumumuz da skerim TFF'yi oldu.

Ona bakarsak Türk Bayrağının da ortaya değil, logonun zıt tarafına konması lazım. Trabzonspor koyabiliyor ortaya... Ben yazmıştım bununla ilgili bir başlık. Kurallara uyulmayan 7-8 farklı madde bulmuştum.

TFF kuralları haybeye diyen sensin Yıldırım :)) Bu kadar bağlı olma.

Yıldırım dedi ki...

:)))) ben tabiki sol taraf boşken böyle bir orta logo olmasını istemem, kurallar da haybeye zaten..
"Bunun da sebebi vardır muhtemelen, kendi amblemlerini daha merkezi konumlandırma isteği vs. Belki de yoktur."
bunun sebebi "belki, muhtemelen" diil sadece tffdir dedim kesinlikle.. :))

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır