Bu Blogda Ara

24 Ağustos 2012 Cuma

REKLAMSIZ FORMALAR STORE'U GERMİŞ


Forumda birkaç üyenin başına gelmiş bu, yazmadan olmaz. Belki birileri buraları okur da, gerekeni yaparlar diye umut ediyorum.

Senelik 17,2 Milyon Euro gelir sağlıyor Galatasaray, formalarından. Forma üzerine alınan reklamlar + üretici firmanın sponsorluk anlaşması sonucu çok iyi bir gelir elde ediyoruz. Bunun karşılığında sponsorlar takımın formasına, şortuna kadar reklam koyabiliyorlar. Bunu beğenmesek de, karşı değiliz. Günümüz futbolunda ne yazık ki paraya ihtiyaç çok. İş zevk ve spor olmaktan, toplulukları bir araya getirip bağ kurmaktan öteye gideli çok uzun zaman oldu.

Sponsorlar futbolcuların formalarına reklamlarını basıyorlar, karşılığında her hafta milyonlarca izleyici onları izliyor. Ancak daha da ötesine gidilip artık gönül verdiğimiz renkleri sırtımıza geçirip gezmeye kalkmak bile bu şirketlerin reklam panosu haline gelmemizi, hem de gönülsüz gelmemizi sağladı. Kimse bana sırtımda Ülker reklamı taşımamı tabiri caizse "zorla" isteyemez. Ancak bunu bize yaptırıyorlar. Zorla ben onların ayaklı panosu oldum yıllarca.

İş daha da çirkinleşmiş. Yazma sebebim de bu zaten. Forumdan birkaç üye, GSStore'dan aldıkları orijinal formalarını belirli işlemlerden geçirerek sırt ve kollardaki ülker-avea reklamlarından kurtulmuşlar. Daha sonra kulübüne lisanslı ürün alarak katkıda bulunan bu taraftarlar GSStore'a gidip en doğal hakları olan isim ve numara baskısı ekletmek istemişler formalarına. Fakat Store çalışanları formanın üzerinde ülker ve avea reklamlarını görmeyince numara ve isim basmayacaklarını söylemiş ve geri çevirmişler. Üsteleyen taraftarı haklarında yasal işlem yapılabileceklerine karşı "uyarmışlar".

Şimdi sormak lazım, size bu hakkı kim verdi ? Size o reklamların, o şirketlerin korumacılığını yapmanızı kim istedi ? Bu taraftarlara ne gibi bir yasal işlem yaptırabilirsiniz ? Bu sponsor şirketlerin anlaşmalarında "taraftarların formalarında da reklamlarımız bulunacak, taşımak zorundalar" yazıyor mu ? Yoksa bize hiçbir hakları, hiçbir yasal nedenleri veya anlaşmaları olmadan bu reklamları usulsüz taşıttırmaya mı çalışıyorlar yıllardır ? Öğrenmek istiyorum. O Store çalışanları, elinde satın aldığına dair faturasıyla gelen taraftarın formasını bu sebeple geri çevirecek hakkı kendisine nasıl buluyor ? Takım ve futbolcular anlaşma gereği giysin, ancak taraftara bu şekilde forma satışı yapılması ne kadar kurallara uygun ? Var mı böyle bir madde öğrenmek istiyorum. Yoksa eğer, bize UEFA standartı dışında, bölgesel bir kuralla eklenmiş olan ekstra sırt-kol-şort reklamlarının olmadığı formaların satılması gerektiğinin altını çiziyorum.

Store çalışanları sponsor uşaklığını bırakıp, kulübüne ürün alarak katkı yapmış bu taraftarların haklı isteklerini geri çeviremez. Umarız bu yazı gerektiği yerlere ulaşır.

*Farklı 2 store'da meydana gelmiş 2 olay var. Her Store'u ve her çalışanı bir tutmamak lazım (tabi yazılı bir emir yoksa). Dileyen yetkiliye Store isimlerini verebilirim, mail göndermeleri yeterli.

Ayrıca reklamlardan kurtulmak isteyenler buraya tıklasın (Fakat olumsuz sonuçtan mesul değiliz :) )

Yazının ardından Galatasaray Store'un başındaki isim Sayın Nurettin Kantarelli bizimle iletişime geçti. Galatasaray Store olarak kendilerinin asla böyle bir yaptırımlarının olmadığını ve olmayacağını söyledi. Takımına forma alarak katkı yapan taraftar artık o formanın tek sahibidir, üzerinde istediği oynamayı yapabilir, ne olursa olsun sonunda Store'a getirip isim ve numarasını istediği yere bastırabilir dedi. Bu olayların yaşandığı Store'ların bilgisini de aldı ve gerekli uyarının yapılacağını iletti. Kendisine duyarlılığı için çok teşekkür ederiz.


11 yorum :

devilsadvocate dedi ki...

bahsettiğiniz uygulama eğer yaygın hale gelirse sponsorlar ve kulüp arasında hiç tartışmasız hukuki problem ortaya çıkar. bu anlamda söz konusu kişilere kızmak yersiz. ben de reklamsız forma kullanmak istiyorum ama ne yazık ki tek başımızayız bu konuda. teknik bilgiye sahip değilim ama baskı işini halledilme imkanı olmalı. ve şu reklamları nasıl çıkarabileceğimizin kolay bir yolu varsa tarif edin lütfen:)

arif alaman dedi ki...

Celtic store'u takip ederim yillardir. alisverisim cok oldu, bildigim icin soyluyorum, formalar reklamli ve reklamsiz olarak 2 cesit satiliyo iskocyada. Reklamsiz formalarin fiyatlari da daha ucuz oluyo. bizde neden boyle acaba sormak lazim.

Selocan dedi ki...

@devilsadvocate

Benim bildiğim sponsorların satılan formalarda reklam olma şartı koşmaya hakları yok. Onlar takım için yapıyorlar anlaşmayı. Ürünler için değil.

Ama araştırmak lazım tabi. Ben Store çalışanlarının kafalarına göre iş yapmalarına anlam veremiyorum.

@arif alaman

İşte ...

Yıldırım dedi ki...

bende bu işi neden illa storeda yapmaya çalışıldığını anlamış değilim.. gidersin istediğin numarayı ismi satın alırsın stordan, istediğin yerde bastırırsın formaya.. şimdi tşörte resim basan fotoğrafçılarda bile var o pres makinalarından.. ayrıca ütüyle ülkeri sökmeye kafayı çalıştıranlar neden aynı ütüyle istedikleri baskıyı kendileri uygulamıyolar o da ayrı bi konu.. bi detay daha, spor mağazaları ve flok baskı transferi yapan firmalarda istediğin yazıyı basabilirler zaten formaya.. "aslan gibi savaş" yazdırmak için orjinal fonta ne gerek var.. ayrıca her elit takımın storunda şampiyonlar ligine özel patchli formalar yapılır.. bi kere uefa izin vermiyo zaten avea ve ülkere forma da.. çok saçma olmuş yasal işlem falan..

Selocan dedi ki...

@Yıldırım

Abi buradaki mesele reklamların store'da basılıp, basılmaması değil. Gayet tabi ki insanlar istediği yerde yapabilir bu işlemi. Buradaki mesele Store'un bazı çalışanlarının neye veya kime hizmet ettiği ? Hakkın olanı arayacaksın, burada basılmıyormuş ben evde yaparım ddiye diye zaten bu hale geldik.

Yıldırım dedi ki...

storlarda çalışan insanların forma konularında ilgili ve bilgili olmamasından kaynaklanıyor bu durumlar.. formaya soyadı yıldırım diye sercanın numarasını basın diyorum kaç numara giydiğinden haberleri yok.. ben söyledim.. motamot bi ezbere göre gidersen böle saçma sorunlar çıkar ortaya.. 2006 formasına storda olmadığı halde colaturka yaptırmıştım ben tarif etmesem yapamıyolardı.. yamuk baskıya sinir olurum mesela başında dururum baskının.. yoksa hep hatalı çıkıyo.. şorta numara niye basılmıyo mesela, yap herşeyi..

Dil çıkaran oğlan dedi ki...

kulüp aklını kullanıp bu reklamları kolayca çıkan bir malzemeden 2 3 yıkamada kendiliğinden çıkacak baskıyla yapsa ne olur yani? ne şiş yanan ne kebap. taraftarla da aranı iyi tutmuş olursun. ayrıca ayrıca formaların avrupa kupası versiyonu mutlaka olmalı kaç para olursa olsun. fenerbahçe bunu bi kere yaptı o zamanda avea ve ülker vardı yani.

E dedi ki...

Bir arkadasimizin da soyledigi gibi ve ornekleri oldugu gibi reklamli forma 119tl, reklamli forma 139tl fiyatla piyasaya surulmeli. Bizler reklam panosu gibi gezmek durumunda kalmayiz. Forma asaletini yitirmez. Kulupte 20tl fazla kazanir. Bu oneriyi Kantarelli Bey'e iletmeniz lazim.

AntaRes dedi ki...

Yahu arkadaşlar. Ben taraftar olarak, 100küsur lira verip forma alacam,
hatta durumum iyi olacak 3 formayı da alacam, şort, yan ürün vs. de alacam,
sonra sırtımda damgalı eşek gibi ÜLKER reklamıyla dolaşacam, öyle mi.
İstemeyen olur, hatta direk Ş.Ligi forması formatında forma almak, giymek isteyen olur.
Sırtta isim/altında numara, kollarda Ş.L. patch'i mesela.
Neden mutlaka birşeylerimiz yarım. Ben de her sene Celtic Store'a giderim, istediğin formayı, istediğin patchlerle alırsın.
Türkiye'de paranın uşağı olmuş herkes, herkes kraldan çok kralcı.
Sen store da işini yap, sana ne reklam varmış yokmuş. olacak şey değil ya.
Resmen artık had bildirmek lazım birilerine. Klübün sahibi kim arkadaşlar. O GS formasını "forma" yapan kim?
Yönetici mi??? Futbolcu mu??? yoksa taraftarlar mı? Kendine gelsin herkes...

Mehmet dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Mehmet dedi ki...

Yalnız arkadaşlar bu arada bizim formanın arka tarafı gerçekten berbat görünüyor yahu.Yamalı bohça gibi.Açıkcası verilen paraya değmez.En iyisi bu yılki kırmızı formaya yatırım yapın derim.

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır