Bu Blogda Ara

20 Eylül 2012 Perşembe

TARİHE GEÇEN KOMBİNASYON


Galatasaray tarihinde bir ilk yaşandı dün akşam. Beyaz forma geçmişimiz (dış saha olarak) 1960 yılına dayansa da ve bugüne kadar pek çok farklı kombinasyon görse de, dün akşam ilk defa -zorunlu sebeplerden ötürü- siyah şort ve siyah çorap ile kombinlendi. Tarihimizde ilk defa...

Biz de başta tahmin edemedik. Daha doğrusu böyle bir kombinasyonu giyeceğimizi düşünmedik. Fakat UEFA bu konularda çok katı, onlar istediyse de mutlaka uymak zorundasınız. "United siyah şort-çorap giyseydi ya" diyebilirsiniz, UEFA'yı TFF ile karıştırmamak gerek. UEFA her zaman iç saha takımına öncelik verir. Onlar ne giyecekse, rakip ona göre gelir. Doğrusu da zaten budur. Özet geçmek gerekirse, bu kombinasyonu UEFA belirledi, biz değil. Sebebi ise şu;


UEFA diyor ki, iki takımın forması kesinlikle karışmayacak. Peki Manchester United kırmızı altına beyaz şort ve beyaz çorap giydiğinde, biz eğer başta tahmin edilen beyaz altına kırmızı şort-çorap giyseydik karışır mıydı takımlar ? İlk bakışta neden karışsın diyebiliriz, ancak; Her iki takımı da gövde üstü ve gövde altı olarak ikiye bölersek, her iki takım da kırmızı-beyaz, beyaz-kırmızı bir görünümde olacaktı. UEFA şunu da diyor; Formalar izleyiciler tarafından da karışmayacak. Rahat ayırt edilebilecekler. Yani sadece hakem için değil bu uygulama, stadyumda veya evinde maçı izleyenlerin de kafasının karışmaması lazım. Kabul etmek gerekir ki, her iki takım da kırmızı-beyaz olduğu için göz yorucu ve kafa karıştırıcı bir eşleşme olacaktı.

Taraftar, bizim hesaplara gelen yorumlara bakarsak, 2'ye ayrılmış durumda. Beğenenler de var, beğenmeyenler de. Beğenmeyenler de 2'ye ayrılmış durumda. Biri "biz Beşiktaş mıyız ?" diye işi başka boyuta taşıyanlar, diğerleri de uyumsuz olduğunu düşündüğü için beğenmeyenler. "Beşiktaş mıyız biz" diyenleri ben anlayamıyorum. Belki haklı nedenleri var, ancak benim formalar hakkındaki görüşüm, bu düşünceyi benimsememi engelliyor. Bu takım kırmızı altına siyah şort-çorap giyince herkes beğeniyor da, kimse Eskişehirspor gibi olmuşuz demiyorsa, bu kombinasyona da bu düşünce ile bakmamak lazım. Uyumsuzluğuna ise katılıyorum. Ancak bu maç için alınmış "hazırlıksız" bir karar olduğunu da unutmamak gerek.


Formanın sarı-kırmızı çizgileri, şortun kenarlarında da olsa ve çoraplar da ona uygun dizayn edilseydi çok daha hoş gözükecekti sahada. Yani bu kombinasyon çok daha güzel olabilirdi, ancak tabi ki bu forma ile giyilebileceği hiç düşünülmedi. Hoş görmek lazım. İşin tasarım ve güzellik boyutuna girmiyoruz o sebeple.

Son olarak. Kombinasyona bu kadar tepki gösteren taraftar, 3rd formamızın kırmızı olmasının da mantıksızlığını artık idrak edebilmeli. Eğer kulüp renklerinden tamamen aykırı bir 3rd formamız olsaydı, yani siyah, füme hatta mor, eğer Avrupa'da forma kurallarının sıkı uygulandığı bir turnuvada iseniz artık zorunlu bir gerekliliktir. Biz yıllardır 3rd formaların takımın ana renginden mutlaka farklı olmasını savunuyoruz, bazen "siz kırmızımızı sevmiyor musunuz ? Sarımıza düşman mısınız ?" tarzı yorumlar geliyor bu yazıların üzerine. O zaman kimse kusura bakmasın, bu kombinasyonlara mecbur kalırız. Çünkü rakiple, deplasmana gidiyorsan, çakışmamak için 2 çaren var. Ya zaten iç saha formanı giyemeyeceksen, aynı renklerde olmayan bir 3rd formaya  (veya away) sahip olmalısın, ya da bu tip şort çorap kombinasyonlarını olabildiğince çoğaltmalısın. Başka çare yok. Umarım 3rd formaların önemi kulüp için de biraz anlaşılmıştır.

16 yorum :

E dedi ki...

Ben de kombinasyonu beğenmeyenlerdenim. Siyah-beyaz bir kombine o kadar alışmamış ki bu gözler; maç içinde saliselik olarak kırmızılar olduğumuzu düşündüm bir kaç defa.

3rd formanın farklı olması mevzusunu destekliyorum. Hoşuma da gidiyor her sezon aykırı renkte forma görmek. Tek bir sakıncası var bu işin. Ve ciddi bir sakınca. Ali Sami Yen Arena'da 55 bin taraftardan bir çoğu, yıllar içinde üretilmiş 3rd formaları üzerlerine geçiripte maça gelince, tribünler bırakın kırmızı olmayı, bırakın sarı-kırmızı olmayı, "united colours of benetton" oluveriyor. İşte bu çok sakıncalı. Nasıl ki takım iç sahada SADECE PARÇALI giysin istiyorsak, taraftar da Arena'ya gelirken sadece parçalı giymeli. Veya sarı-kırmızı bir t-shirt, mont, artık herneyse giyerek gelmeli.

Forma bilinci hem kulüp içinde hem de taraftarlar arasında yıllar içinde gelişecek zannediyorum.

Selocan dedi ki...

Bunun için iç saha formanı iyi pazarlamalısın. 3rd formadan daha çok satmalı. Biz 3rd formaları çyle bir pazarlıyoruz ki, taraftar da gidip onu alıyor. Taraftar kendi sahasında maç izlemeye gelirken sarı-kırmızı gelmeli, buna ben de katılıyorum.

Benim de gözüm Manchester'a gitti arada :) Bunun sebebi de aslında kırmızı üst ile birlikte beyaz şort-çorap kombinasyonu. Bizi yıllardır buna alıştırdı takım, parçalının altına beyaz-beyaz giyerek.

Gian ULUCIAI dedi ki...

UEFA ne der bilmiyorum ama bence dünkü maça geçen seneki sarı formayla çıkılsaydı çok güzel bir görüntü olabilirdi. Üstelik hatırası da var.

Selocan dedi ki...

Sarı forma meselesini yazmayı düşünüyorum. Bu biraz uzadı ondan eklemedim ama UEFA bir şey demez. Eğer listeye verilseydi sarı forma giyilirdi.

Ilaqwain dedi ki...

Benim için dün akşamki forma kombinasyonu müthiş bir deneyimdi. Açıkçası çok eğlendim. Formayı izlemeye doyamadım. Gözünü sevdiğim UEFA'nın şu forma konusundaki hassasiyetini keşke ülkemizde de görebilsek. Uzun lafın kısası dün harika bir görüntü vardı benim gözümde. Niye bilemem belki maç atmosferidir ancak ben formanın şıklığına bağlıyorum "elite" bir geceydi. GS sadece sarı kırmızı giyerlere inat nice farklı kombinasyonlara.

Kadircan dedi ki...

ya öyle bi durum varki ortada dün akşam maçı tam 6.dkda açtım ve gol oldu bende sevindim.Sonra bi baktım golü yiyen muslera.Aklıma ilk gelen neden kırmızı şort-çorap değilde siyahtı?maç boyunca kendi kendime forma yüzünden rakibin golüne sevindim ya la sövdüm.Peki neden kırmızı değildi?

Selocan dedi ki...

@Kadircan

Dayı yazıda yazıyor nedeni :) Okusan ya :)

Adsız dedi ki...

Alternatif forma rengini; kirmizi secmek buyuk sacmalik. Gayet guzel bir alternatif renk gelenegimiz vardi. Bugun bu mecburi kombinasyona laf eden kitle; o renklere de laf ediyordu. 3rd formamiz; turuncu, mor, sari, fume, siyah gibi renkler arasindan secilebilir. Adi ustunde alternatif forma; bu formanin kulup armasinda olmayan renklerden birinden olmasi kulubun degerini bir yere goturmuyor. Dun giyilen kombinasyona biz Besiktas miyiz, diyen taraftar tipiyle alternative renkler uzerinden sorun yaratan da ayni kitle zaten. Adamlar sorunla besleniyorlar resmen, pusuda bekliyorlar, bir problem olsa da sorun yaratsak diye.

Adsız dedi ki...

Belirtmeyi unuttum; beyaz altina siyah kombinasyonu mecburiyetten giyilmis olsa bile gozume guzel gozuktu. Mesela turuncu forma altina siyah sortlu bir alternatif forma kombinasyonu yapilsa efsane olabilir.

maverick dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
maverick dedi ki...

elit kategorideki takımların 2nd. 3nd. kit forma uyumlarını hayranlıkla izliyorum.gerçekten bu işi iyi yapıyorlar. bizdeki forma kombinasyon hatalarına sinir oluyorum.Ama güzel yaptığımız uygulamalarda var.seremonide giyilen n98 jacketlar takıma ayrı bir hava katıyor.bu uygulamayı ilk 1996-2000 arasında fatih terim zamanında fark ettim.O zamanlar tabi adidasın eşofman üstünü giyiyordu takım.Milli takımda da fatih terim bu uygulamayı devam ettirdi.Pazarlama açısından da bu önemli.Yıllardır taraftarlar olarak elit takımların Manu,Barça,Arsenal ..... jacketlarına dünyanın paralarını verdik.En azından artık kendi takımızın ürününü alıp kulube katkıda bulunurz.

EH® dedi ki...

Şu formadaki güzelliği farkeden oldu mu bilmiyorum.. saçmasapan ülker, avea ve nikon reklamları yok!! TT reklamının da sarı-kırmızı bant grafiğini gerzekçe bölmesine rağmen, TERTEMİZ bir forma olmuş, muthiş..
keşke TFF de formalardaki reklam panosu uygulamasına böyle bir sınırlama getirse!

Little dedi ki...

Pazarlama olarak 3rd forma satılırken, 1 önceki senenin parçalısı yanında daha ucuza (belirgin bir fiyat farkı ile)verilirse sanırım ASY'de 3rd forma giyenlerin sayısı azalır hem de 3rd forma satılmış olur.(Ultraslan ve Resmi Siteden de parçalı formaya davet olursa bu da işi kolaylaştırır tabii ki.)

Emre dedi ki...

ben bu kombinasyonu çok beğendim. gerçek anlamda bir deplasman forması olmuş.

Unknown dedi ki...

vallaha ne yalan soyleyim ben stadda izledim maci ve 5 dk dan sonra anladimki beyazlar bizmisiz:)))

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır