Bu Blogda Ara

17 Şubat 2013 Pazar

TARİHİMİZDEKİ 4. BEYAZ DIŞ SAHA FORMASI


Beyaz dış saha formalarımıza merakımız büyük blog ekibi olarak. İlk formamızın rengi olması ve Avrupa'da ses getirmesi bir yana, dış saha forma rengi olarak beyazı benimsemiş olmamız ve uzun süredir bir gelenek haline getirmiş olmamız hoşumuza giden esas konu.

Blogu takip edenler bilir. Beyaz dış saha formamız (bulabildiğimiz kadarı ile) Galatasaray tarihinde sarı-kırmızı renklere geçişten sonra bu iki rengin haricinde yapılmış ilk deplasman formamızdır. 1960 yılında ilk kez kullanıldı. 61-62 sezonunda beyaz yaka eklendi, 62-64 yılları arasında ise kırmızı bir V yaka eklendi. Genelde bu beyaz formalar sezon içinde tek tük kullanıldıkları için gözden kaçıyorlar, 1960'taki ilk beyaz forma haricinde (o forma ile 5-0'lık bir Fenerbahçe galibiyetimiz olduğu için bilinir), diğer beyazları henüz yeni yeni keşfediyoruz. 60'larda sandığımızdan çok daha fazla çeşit beyaz forma giymiş olmamız bizi heyecanlandırıyor.


Son keşif de 1964-1965 sezonunda tek maçta giyilmiş olan oldukça güzel bir tasarıma sahip ve tarihimizdeki 4. beyaz dış saha forması olan forma. Fotoğraftan görebildiğimiz kadarı ile düz beyaz olan formanın göğsünde enine 2 kırmızı şerit işlenmiş.  Dış saha formasına böyle ince bir detay eklemek o dönem için değişik bir düşünce Galatasaray açısından. Neden daha fazla giyilmemiş, bilemiyoruz tabi. Ancak sarı kırmızı yakalara ve kol uçlarına sahip 1965-1976 seneleri arasında giyilmiş olan beyaz formadan sonra favorim oldu bu forma.

Fotoğrafın kalitesi ortada. Siyah beyaz ve karanlık. Galatasaray'ın beyaz forma tarihinde iki kırmızı şeridin ortasında sarı bir şerit daha olan tasarım detayı epeyce fazla. Bu sezon giydiğimiz beyaz formada da kırmızı-sarı-kırmızı detay var örneğin. Geçmişte Burak bu konuyu bloga taşımıştı. Önce onu okuyalım sonra acaba diyeceğim.



Acaba en tepedeki bu kötü resimde bizim göremediğimiz iki kırmızı şeridin ortasında bulunan bölgede bir sarı renk de var mıdır ? Bir sezon sonra, tam 11 sene giyilecek olan, yine aynı tasarım detayına sahip (kırmızı-sarı-kırmızı yakalı) beyaz formaya geçiş olması, yine acaba dedirttiriyor bana. Eğer öyleyse, yani tepedeki örnek çizimdeki gibi ise favorim olur bu forma.


Her türlü 1960'larda giyilen beyaz formaların tamamı bugün yapılsa sırıtmaz. Sadelik ve ince detayların bütünü o formaları muhteşem kılıyor. Tarihimizde giyilmiş 4. beyaz dış saha formamızı da gördük ve beğendik...

Çizimler, 1905'ten günümüze forma çizimleri bölümü için bize yardımcı olan Erick'ten. Ayrıca blog ekibimizden tasarımcı başımız Furkan, Erick'in çizimlerde düzenlemeler yaptı. Her iki dostuma da teşekkür ederim.

2 yorum :

burranazzo dedi ki...

beyaz formalarımızın hepsini seviyorum. bi tek 2002-2003 beyaz en kötüsü olabilir.

armamızdaki 3 renkten biridir ve away formamızın hep beyaz olmasını istiyorum bu yüzden.

bir de işin şu tarafı var tabi. galatasaray için beyaz hep avrupayı hatırlatır.

bu formayı ilk defa gordum sayenizde. milli takım formasinin modifiye hali gibi duruyor. bir de armamiz olsaydi tam ortada müthis bir forma olurmus.

ellerinize sağlık "kardeslerim" :)

Emir OTLUOGLU dedi ki...

Sarı çizgi var gibi geldi tam ortada, tabi bu kadar eski bir fotoğrafta gözlerim beni kendi istediğim yönde de yanıltıyor olabilir :))

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır