Bu Blogda Ara

19 Temmuz 2013 Cuma

ÇUBUKLU NEFRETİ?


3. formamız görücüye çıktıktan sonra gelen yorumlarda blogun forma kültürü hakkındaki yazıları ile alakalı yanlış anlaşılmalar olduğunu farkettik. Çubuklu formaların genel olarak Galatasaray kültüründe yerinin olmaması gerektiğini düşünen yorumlar epeyce fazlaydı, bu konuda geçmişte yazdığımız yazıların da ufak katkısı olduğunu düşünüyorum. Açıklık getirmek adına yeniden değinmek isterim.

Çubuklu formalara karşı değiliz. Zaten hali hazırda var olan bir kaç tane sade tasarım unsuru var formalarda, bunlardan biri de en klasik tasarım olan çubuklu tasarım. Abuk subuk şekiller görmek yerine sade, güzel bir çubuklu formayı takımda görmeyi isteriz açıkçası. Bizim karşı olduğumuz konu sarı-kırmızı renklere sahip çubuklu formanın kulübe oturtulması. Defalarca kez yazdığımız üzere Galatasaray'ın bir tane iç saha forması vardır, sarı-kırmızı renklere sahip olan o tek forma da parçalıdır. Geçmişte, özellikle 20'li yılların ortalarında mecburen takıma girmiş çubuklu formalar tarihimizde epey kullanılsa da, bu onların doğru olduğunu göstermez (Tıpkı 1940-2010 arası kullanılan renklerin doğru olmaması gibi), şu takımın kuruluşundan itibaren asla vazgeçmediği tasarımdır parçalı (tam parçalı olmayanları da sayarsak), başka bir iç saha forması fikri güzelim formamız varken saçma.


He şu da var tabi; Ya hu kafanızdan kültür sallıyorsunuz, biz çubuklu seviyoruz, diyebilir herkes. Ona da üzülsem de, saygı duyarım. Ancak kişisel zevklerin, yani ben bu formayı daha çok seviyorum düşüncesinin genel olarak takımın kültürüne konmasını da doğru bulmuyorum. Bu tip meselelerin "bence"lerden uzak tutulması lazım... Blog kurulduğundan bu güne kadar tek amacımız taraftarın forma bilincine katkıda bulunmak, forma kültürünü iyi ve doğru uygulayan takımlar üzerinden, bizde hiç oturmamış olan bu kültürü az biraz yerleştirmeye çalışmak. Katılan olur, olmaz, bu yolda yazmaya devam edeceğiz. Tam parçalı forma varken, Galatasaray'ın başka bir sarı-kırmızı forması olamaz. Çubuklu da olamaz, enine çubuklu da olamaz, olmamalı.

Sarı-kırmızı renkleri ve iç saha forması olma meselesini bir kenara atarsak çubuklu formalara karşı değiliz. Takıma çok güzel çubuklu tasarımlar yapılabilir dış saha forması olarak. Tabi bu yapılırken iç saha formamıza alternatif olabilecek renklerden bu formaların yapılması şart. Çünkü adı üzerinde "alternatif", yani iç sahanın giyilemediği zamanlarda giyilecek olan forma... Bu durumda kırmızı ağırlıklı bir formanın yapılması saçma. Kötü tasarım demiyorum, bence güzel forma, ancak saçma. Gereksiz yani. Ne kadar gereksiz olduğunu da geçen seneden gördük. O zaman da bolca bahsetmiştik. Bu kırmızı formaya da düşman değiliz, nefret etmiyoruz yani, ancak gereksiz buluyoruz. Geçen seneki kırmızı formamız hakkında düşündüğümüz gibi tıpkı; güzel tasarım, yanlış renkler... Bakın Boca Juniors bu sene sınırlı sayıda satışa çıkacak olan ve sadece tek maç giyilecek olan (giyildi hatta) özel formasını bizim geçen seneki kırmızı formanın tasarımından seçti. Güzel tesadüftür ki bizim de bir ara alternatif olarak kullandığımız mor renk ile yapıldı bu forma. Biz bu renk ile yapsaydık, ne yazık ki daha az sevilirdi, ne yazık ki daha az satardı, ancak kültür açısından çok daha doğru olurdu. Bu seneki kırmızı çubuklu için de aynı şeyleri düşünüyoruz.


Çubuklu formamız ilerde nasıl olabilir? Bambaşka renklerde olabilir tabi de, geçmişte kullandığımız renklerden güzel örnekler var piyasada. City'in geçen sezonki Avrupa forması gerçekten muazzam örnek. Bize uygulansa bu formaya kim hayır der? Ya da önümüzdeki sezon Hertha'nın kullanacağı sarı tonlarından oluşan çubuklu forma, buna da hayır demezdik herhalde. (tabi burada sarının tonu önemli, kendi sarımızdan yapılan bir forma aynen kırmızının gereksizliği gibi bir gereksizlik yaratır, açık tonlarında kullanılması "alternatif" tanımına uyar)

Yani, sonuç olarak, çubuklu tasarıma karşı değiliz. Sarı-kırmızı çubuklu tasarıma karşıyız. Doğru renklerle, güzel uygulanırsa harika çubuklu formalarımız olabilir. Bir de lütfen "armamızın olduğu her forma kutsaldır" geyiğine girmeyelim. Formaları kutsallaştırmak saçma, saygı duyulacaksa da Tam Parçalı formaya saygı duyabiliriz.

Uzun oldu biraz, kusura bakmayın.


13 yorum :

u-te-ka-u dedi ki...

Beyaz ve çok hafif kirli beyaz(griye yakın) tarzdan bir çubuklu yapılsa bence çok daha iyi olurdu.

AntaRes dedi ki...

Millet olarak yapılmışla mutlu olmaktan ziyade, eleştri yapmayı severiz hep!
Ben de yaparım bazen, ama arada bir durup, "böyle de güzel" diyebilmek lazım hayatta.
Çubuklu forma yorumlarının hepsine katılıyorum. Cim Bom'umda çubuklu "olsun"a da "olmasın"a da.
Herkes kendi fikrince haklı.
Ama şunu da hatırlayalım, ne olur?
Ne formalar giydik yıllarca. Ellerine sağlık, Furkan'ın yaptığı çalışmadaki
formaları yan yana görünce sizce de "harika" durmuyorlar mı?
O'dur, bu'dur demeyin de bi bakın allahaşkına.
Çubuklu forma beyaz/beyaz veya siyah/siyah ne güzel olur.
Her sene iyiye gidiyoruz NIKE'la.
Formalar güzel yahu :)

Halis HAKYEMEZOĞLU dedi ki...

Forma tasarımları konusunda çok merak ettiğim bir konu var. Bugüne kadar nerdeyse hiç rastlamadığım ama uygulanırsa ilginç olabileceğini düşündüğüm bir tasarım var. Tabi bu durumun ilgili mercilerce engellenmiş olup olmadığını bilmiyorum.

Fikre gelecek olursak üst ve alt için aynı olmak koşuluyla; ön tarafın komple bir renk, arka tarafın komple ikinci renk olarak tasarlanabileceğini bir forma düşündüm. Yani bir nevi parçalının biraz kaydırılmış hali. Ön taraf full sarı, arka taraf full kırmızı şeklinde.. Sahada farklı bir görünüm oluşur :)

Selocan dedi ki...

Yapılır tabi de, güzel olmaz herhalde :) Kafa karıştırıcı.

BENVEO dedi ki...

Mükemmel bi yazı olmuş. Her yönüyle aynı fikirdeyim...

Emir OTLUOGLU dedi ki...

Aslında ben de çubukludan nefret demesek de fazlaca hazzetmeyenlerdenim. Bu durumun bana kalırsa 2 büyük nedeni var. İlki çubuklunun Fenerbahçe ile özdeşleşmesi ikincisi ise en başarılı olduğumuz, Avrupa kupası aldığımız sezonda parçalımızın olmayıp sarı-kırmızı çubuklu ile sahada yer almamız yani giydiğimiz çubukluların da neredeyse hepsinin sarı-kırmızı olması, parçalı yerine çıkartılması.

Demek istediğim Galatasaray dediğin zaman gözümüzün önüne formasından bayrağına kadar sarı-kırmızı parçalı; Fenerbahçe dediğin zaman ise formasından bayrağına kadar sarı-lacivert çubuklu gelir. Yıllarca biz ticari kaygılar vs. ile parçalıyı bir kenara bırakıp sarı-kırmızı çubuklu giydik. Oysa Fenerbahçe bu durumu hiç yaşamadı, hiç bir sezonda (bildiğim kadarıyla) sarı-lacivert bir parçalı forma ile sahaya çıkmadı. Evet onlar da Adidas'ın kalıpları vs. nedeni ile belki tam çubuklu yapamıyorlar ancak birşekilde kültürü oturtmuş vaziyetteler, her sene bir çubuklu formaları var.

Özellikle facebook grubunda zaman zaman denk geliyorum da, "her sene parçalı mı giyeceğiz" ya da "bu sene çubuklu olsaydı" minvalli yazılalara, deyim yerindeyse kahroluyorum.

Öte yandan yukarıda da bahsettiğim gibi bizde çubuklu hep parçalının alternatifi gibi düşünüldü ve uygulandı bugüne kadar. Çubuklunun olması parçalının çıkmamasına sebep oldu.

Elbette ki alternatif renklerden olan ya da bu seneki kırmızı ya da 2005-2006 kırmızısı gibi çubukluya bu denli öfkem yok. Ha kırmızı çubuklu senin de dediğin gibi çok gereksiz. Bunu daha önceki postlardan birine de yazmıştım formaların renkleri belli olunca. Özellikle siyah-kırmızı giyen takımlarla oynayacağımız deplasman ya da iç saha maçlarında cümbüş çıkacak boş yere :)

borgakanturk dedi ki...

bu arada cok ilginctir izmir'de isporta da sizin tasarladiginiz siyah-fume formayi gordum. sanirim daha fabrika dagitmadan çin'de yüksek sayida yaptirmislar, isportaya düsmüs. alternatif diye:) tasarima bakinca fena da olmamis, üstten asagiya dogru grenli kol uclarinda sari-kirmizi mansetler.

memrekeles dedi ki...

Harika yazı, harika admin! Duygulandım...

borgakanturk dedi ki...

bizim 3 formada da reklamlarin rengi ayni. halbuki away ve 3rd formalarda bu renk degisebilir. Mancester city'in bu seneki siyah-gri formasinda - altin rengi reklam ve logo islemesi var. Bizim siyah formada da böyle detaylara gidilebilirdi gibi.

Birde sorunlu buldugum konu iç saha formamizda, İnatla her sene "turuncuya çalan sarı" fikrinden sarıya çalmayan basbaya turuncuya doğru kaydığımızı düsünüyorum. Bilmiyorum araştırmalarda çıkan resmi renk bu kadar koyumu, giderek AS Roma renklerine dönüyor formadaki sarı, ben sanmıyorum ilk renklerimizin bu derece koyu bir turuncu oldugunu, o zaman sarı demezlerdi. Elimizde arşivlerde resmi renk kartelası varmı onu da bilemiyorum. 2012-2013 sezonu sarısı bir ton daha açık ve sarı ile kırmızıyı yanyana düsününce daha uygun gözüküyor.

borgakanturk dedi ki...

manchester city'nin sözünü ettiğim forması bu:

http://1.bp.blogspot.com/-mU3ON_fD4xM/UdSDPo7lA0I/AAAAAAAAUeg/bhTlOh5dWww/s1600/Manchester+City+13-14+Away+Kit+(1).jpg

Unknown dedi ki...

kırmızı formayı bugün maçta seyrettim de çok kötü kombinasyon olmuş. sarı şort olabilirmiş. ama kırmızı şort hiç ama hiç olmamış. kulübün artık forma tercihi olarak parçalı - beyaz dış saha - siyah yada füme 3.forma (hadi belki ana renkler dışında 3. bir renk)setleri her sene değiştirmeden çıkarması lazım. neyse bedeli gider alırız yeter ki şu kültür otursun artık!

Baris dedi ki...

Bu seneki üçüncü formanın gereksiz olması bir yana cok güzel de olduğunu düşünmüyorum. Malaga'nın forması da cok benzerdi bu arada. Bir orjinalliği yok.
Üçüncü formalar ticari kaygılarla promosyonda önemli yer tutuyor. Görülsün sevilsin diye parçalı giyilebilecek iç saha maçlarında bile giyiliyor (ki bu blogda en sık eleştirilen konulardan biri haklı olarak). Ben bu tip formaların bir sakıncası daha olduğunu düşünüyorum. Çok "arada" forma(lar) bunlar. İnsanlar bu formayı alıyor, fakat forma çok kısıtlı bir zaman diliminde ve çok az maçta giyildiği için anlamlı bir hatıra teşkil etmiyor. Seneler sonra birisinin üzerinde görsek "yaw böyle bir forma mı vardı, ne zaman giydik ki bunu" diye düşünülür. Kötü dönemleri hatırlatan mor ya da turuncu formaları bile mesela görsek her şeye rağmen hatırlarız, acı tatlı Kewell, Keita vs gelir akla. Kum rengi berbat forma bile daha akılda kalıcı Barış - Ayhan - M. Sarp zamanlarından. Fakat son 3 senedir olan "sırasıyla Siyah - Kırmızı - Kırmızı" formalar bu kadar bile hatırlanmayacak.

borgakanturk dedi ki...

iç saha forması sarı-kırmızı parçalı.
dış saha beyaz
üçüncü forma sadece siyah-füme dışında örneğin FC Barcelona'nın geleneksel olarak kullandığı 3 farklı renk ağırlıklı formalar gibi degişkenlik gösterebilir. Bu hem monotonluktan kurtarır.(Barcelona yıllardır "Sarı"-"Turuncu""turkuaza çalan bir yeşil" deplasman formalarini kullanir. 92'de de deplasman formalari turuncudur, 2013'de de veya sari formayi cruyff da giymiştir, messi'de )

Kirmizi forma oldukça parlak ve canlı gözüküyor sahada. zaten iç saha formasını bazı maçlarda kırmızı şort ve çoraplada zorunlu olarak giyiyoruz bu kadar kırmızı agırlıklı forma çok fazla. Bu kırmızı formanin şortları beyaz çorapları kırmızı olsa daha etkili bir görünüm sağlanır diye düsünüyorum.

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır