Bu Blogda Ara

28 Ocak 2013 Pazartesi

İÇ VE DIŞ SAHA FORMALARINDA BENZER TASARIM DETAYLARI

10 gün önce yazdığımız yazıda renk uyumundan bahsetmiştik, şimdi de detay konusunun üzerinden geçelim.

Aynı sezonda takımımızın kullanacağı 2 formanın benzer tasarım detaylarına sahip olması hoş olur sanki. Bunu yapan takımlar var. Örneğin Aston Villa Nike kullanırken aynı sezonda her iki formasının yanına da kareli desen koymuştu. Aynı şekilde, aynı renklerde... Bu bütünlük açısından güzel ancak daha dolaylı olarak da benzer detayları formalarda kullanabiliriz.


Ne yapılabilir ? Yine Aston Villa örneği ve PSV örneği ile ne demek istediğimizi anlatalım. Örneklerini verdiğimiz bu takımlar, fotoğraflarda birleştirdiğimiz iç ve dış saha formalarını aynı sezonda kullanmadılar. 1 sezon ara ile benzer detayları iç ve dış saha formalarına "dolaylı" olarak taşıdılar. Fakat Galatasaray bu dolaylı tasarım benzerliğini aynı sezon içinde yapsa daha başarılı olur diye düşünüyorum.


"Dolaylı" ne demek önce onu açalım; Aston Villa'nın 2010-2011 sezonunda kullandığı gibi aynı desenleri, aynı şekilde formaya koymak yerine, aynı desenler (örneklerdeki kareli desenler mesela) her 2 formaya farklı şekilde işlenebilir. PSV ve bu paragrafın yukarısındaki Aston Villa örneklerinde olduğu gibi... Bir de Galatasaray örneği verelim, bu sefer karelerden gitmeyelim.


Bir önceki yazıdaki çizimleri ile ortalığı yıkıp geçen forum üyemiz Kaan'dan (kerlonmoura) bu yazı için de yardım istedik. Sağolsun kırmadı ve yazının/fikrin temasına uygun Galatasaray formaları çizdi bizler için. Örnekte de görüldüğü gibi koyu-açık ton farklarından oluşan detay özelliği ve iç sahadaki çapraz desenin dış sahada sarı-kırmızı detay olarak formada kullanılması her iki formayı birbirine bağlamış. Bütün bu örneklerden yola çıkarak aynı sezonda renklerin veya benzer tasarım detaylarının iç ve dış saha formalarında kullanılması bizce şık bir bütünlük olur.

25 Ocak 2013 Cuma

Süper Lig'de Giymemiz Gereken Formalar: İkinci Yarı

Tabloyu yayınlamakta bir hafta kadar geciktik, kusura bakmayın. İlk yarı için hazırladığımız tabloda da takımların kullandıkları kombinasyonlara göre ufak bir güncelleme yaptık. Beyaz - siyah - siyah kombinasyonumuzu ekledim mesela daha uygun olacak deplasmanlara.

19 Ocak 2013 Cumartesi

SİYAH BANT UYGULAMASI


Bu yazı tamamen benim kişisel görüşüme dayalı bir yazı. Yapılacak her türlü yoruma saygım sonsuz. Katılabilirsiniz, katılmayabilirsiniz, gereksiz de bulabilirsiniz ancak bu görüşümü yazmak istedim.

Galatasaray dün Kasımpaşa ile oynadığı karşılaşmaya Mehmet Ali Birand'ın anısına formalarına siyah bant takarak çıktı. Düşünce tabi ki güzel ancak uygulaması hoşuma gitmiyor. Daha önce de gitmemişti, çok gözüme batıyordu, en yakın örnek olarak dün de rastlayınca değinmek istedim. Aslında bu kulübümüzün problemi değil, genel bir sorun. Ülkemizde genelde siyah bant uygulaması bu şekilde yapılıyor. Kablo bandından bozma siyah bir rulo bandı kesip kesip formalara yapıştırıyorlar. Çarpık, çurpuk olması bir yana, zaten maç süresince bu bantlar hiç bir zaman dayanmıyor. Dün de ikinci yarıda çoğu oyuncunun formasında siyah bant kalmamıştı. Bu ucuz görüntü bana açıkçası saygısızca geliyor, ki yapılış amacı saygıyı belirtmek...


Peki, her boka lafın var da bize örnek göster, ne yapılabilir diyenlere çok yakın tarihten ve içinde bizim de olduğumuz bir örnek vereyim. Şampiyonlar Ligi ilk maçında Manchester United deplasmanına gittiğimizde rakibimiz o gün siyah bantlar ile sahaya çıkmıştı. Size o maçtan bir fotoğraf paylaşıyorum, ebadı da oldukça büyük, oyuncuların kol bantlarını incelemenizi tavsiye ediyorum.


United'ın takmış olduğu kol bantları, kaptanlık pazubandı ile aynı. Lastiklisi var, cırt cırtlısı var, sıkma derecesini ayarlayabileceğiniz modelleri de var. Koskoca kulüpler güzel bir şeyler yapacaksa bunu daha adam gibi yapmalı. Bu sadece Galatasaray özelinde değil, hemen hemen bütün takımların genelinde gördüğümüz bir problem. Ben maçı izlerken eBay'i açıp 30 tane sipariş edip (çok ucuz fiyatlara sahipler), kulübe hediye göndermeyi düşündüm. Bazı şeyler bu kadar basitken atlanmamalı, ya da geçiştirilmemeli.

Kimine göre saçma sapan bir yazı olabilir bu, öyle gelmişse de blogun bir yazarının bin küsürlük başlık içinde kendisi için yazdığı 1 yazıymış gibi düşünün, geçin.

18 Ocak 2013 Cuma

FUTBOLCU ÖZEL SERİSİ


Galatasaray Store, Nike'ın ürünlerinden oluşan ve Johan Elmander, Selçuk İnan, Burak Yılmaz'ın adıyla satışa sunulan Futbolcu Özel Serisi adı altında bir set hazırladı. Her oyuncu adına sadece 2 adet satılacak olan bu setler (toplam 6), ben bu yazıyı yazarken bile tükenmiş olabilir. Ancak uygulama pek hoşumuza gitmedi. Güzel şeyleri yazıyoruz, bu sefer eleştireceğiz.

Hani sadece 6 adet satılacak olan bir ürün için bunları yazmaya değer mi ? Bizce değer, çünkü ileride bu tip konuların üzerinde daha çok durulmasını ve daha güzel işler çıkmasını bekliyoruz. Biz bekliyoruz, taraftarlar daha çok bekliyor bunu biliyoruz. Şimdi bu özel seriye geri dönelim;


Setin içinde bir adet spor çantası, bir adet uzun kollu forma, bir adet kısa kollu kamp forması, bir adet eşofman takımı, bir adet şort, bir adet konç mevcut. Setin fiyatı 1000 lira. Direkt karşınızda 1000 lira görünce "oha" diyebiliriz, ancak saydığım ürünleri tek tek Nike mağazasından almaya kalksak aşağı yukarı buna yakın bir para çıkar cebimizden. Üzerine bir de bu setin özelliği, çantada dikişle işlenmiş GS logosu, o futbolcunun imzası ve numarası + uzun kollu formada da hangi futbolcunun ürününü aldıysanız onun imzası (futbolcular tarafından bizzat imzalanmış) bulunuyor. Yani ekstra bir iki detay da cabası. Böyle bakınca 1000 lira -eğer bu ürünlerin hepsine ihtiyacı olan birileri varsa- ufak detayları ile birlikte makul sayılabilir. Bu yapılan işin artısı, ancak eksileri çok daha fazla.

Set, en tepedeki fotoğrafta da gördüğünüz gibi satışa çıkartılmamış ürünlerden oluşuyor. Tamam bu da göze ilk başta güzel görünüyor ama işin aslı farklı. Bu ürünlerin hepsi geçen sezondan kalma. Geçen sezon hatırlarsanız katalogdan giyiniyorduk. Hem formalarımız, hem de antrenman ekipmanlarımız Nike'ın katalogundan seçmeydi. Ne bize özel renkler, ne bize özel tasarımlara sahiplerdi. Nike online alışverişten dileyen herkes bu ekipmanlara sahip olabilirdi (Galatasaray armasız, birebirlerini). Galatasaray'a da bu şekilde temin edilmiş, sadece üzerlerine armamız dikilmişti. Bu ürünlerin Store'da daha önce satılmamasının ne gibi bir anlamı var ?


Biz peki ne beklerdik: Madem bu satışın teması hiç satışa çıkmamış ürünler, bu sezon Galatasaray Futbol Takımı'nın üzerinde gördüğümüz, hayran kaldığımız ve satışa çıkmamış ürünlerini sette görmek isterdik. Örneğin maç öncesi ısınma formaları, örneğin soğuk günlerde yapılan antrenmanlarda oyuncuların üzerinde gördüğümüz uzun kollu antrenman ekipmanı, örneğin satışı olmayan T bantlı ve Laser deliklere sahip futbolcuların giydiği Authentic formalar...

Store'un son 2 senede ne kadar geliştiği, ürün çeşidini ne kadar arttırdığı ve buna paralel ne kadar büyüdüğü ortada. Fakat bu ürünleri sevmedik. Geçmiş sezonların ve bize özel olmayan Nike ürünlerinin 1-2 detay ile "Özel Seri" adı altında satılmasını doğru bulmuyoruz. Ancak tepede de yazdığım gibi, bu ürünlerin zaten Nike mağaza fiyatları da bunlardır aşağı yukarı. Özel seri adı altında değil de, set olarak sürekli satışta tutulsa bu yazıyı yazacak kadar bir problem olmazdı zaten.


16 Ocak 2013 Çarşamba

DIŞ SAHA RENGİNİ İÇ SAHADA DETAY OLARAK KULLANMA


Esasında başlık zaten oldukça açık, üzerine daha ne yazılabilir, deneyelim bakalım. Nasıl ki dış saha formalarında sarı-kırmızı renkleri detaylarda kullanabiliyoruz, tam tersi de yapılabilir. Dış saha formamız eğer bir sezon sarı-kırmızı renklere uyumlu bir ana renge sahip olursa (beyaz-siyah-füme vs...), iç saha parçalımızda da bu rengi ufak detaylarda kullanabiliriz. Bunu yapan takımlar -şuan aklıma gelmese de- vardır illa. Yoksa da bizim yapmamamız için bir sebep yok.


Forum üyelerimizden kerlonmoura sağolsun örnek çizimler yaptı bizler için. Sık kullandığımız beyaz ve füme var elimizde. Belki beyaz göze batmaz, çünkü beyaz detaylı parçalımız olabilir ileride, aynı seneye beyaz forma da denk gelebilir en sık kullanılan dış saha forması ünvanı sebebiyle. Ancak füme veya siyah daha bariz olur. Şu yukarıdaki füme formayı hepimiz çok istiyoruz, aynı sene yine füme detaylarda bir parçalı çıksa şık bir düşünce olur açıkçası.

Geçmişte benzer ama daha ufak çaplı uygulamalarımız oldu. Örneğin -her ne kadar parçalı olmasa da- 99-00 senesinde füme 3rd formamızın ana rengi, iç saha çubuklusunda yaka detayı olarak kullanılmıştı. Bir de 05-06 sezonu var, siyah dış saha formamızın olduğu senede parçalı formamızda siyah yaka detayları vardı (gerçi bu zorlama oldu biraz). Yani, kafamızda bir örnek olsun, zaten Nike senede 2 forma yapacak artık (biz öyle olacağını düşünüyoruz) ara sıra uyumlu olurlarsa daha şık olur sanki. Bu; 3rd rengini iç sahada kullanma olarak düşünülebilir, ya da aynı desenleri her 2 formada da kullanmak olabilir (bu da sonraki yazı olacak), bu 2 şekilde, 2 forma arasında bütünlük sağlanabilir.


kerlonmoura'ya da çizimler için çok teşekkür ederiz, ah o füme !

12 Ocak 2013 Cumartesi

Galatasaray'a Uygun Away Formalar 32



Shamrock Rovers'ın bu sezonki deplasman forması. Biz mor rengin önümüzdeki birkaç yıl içinde beyazda olsun, koyu deplasman formasında olsun, kullanılacağını tahmin ediyoruz. Bu tip bir kullanım da pek ala mümkün.


Dahası, siyahı beyazla kullanmamız mümkün olmadığı için (nedeni malumunuz) morla birlikte tamamlamak mantıklı olabilir. Ki bu beyaz-siyah kesişimlerine çokça değineceğiz. Bunun ilk işaretleri de United'la dışarda oynadığımız maçta görüldü zaten.

7 Ocak 2013 Pazartesi

KADIN BASKETBOL FORMALARI HAKKINDA


Erkek Basketbol Takımı'mız formalarına kavuşmuştu geçtiğimiz aylarda, ancak Kadın Takımı'nda sıkıntı hala sürüyordu. Dün oynanan Türkiye Kupası Final'inde Kadın Basketbol Takımı ilk defa Champion formalar ile sahaya çıktı. Orijinal Champion formalar ile...

Kadınlar sezon boyunca maçlara beyaz ve kırmızı geçici formalar ile çıktılar, bu formaları zaten takip edenler görmüştü. Üzerlerine Champion logosu basılmış geçici 2 forma ile mücadele ettiler bunca zaman. Ancak henüz sezon başında Cumhurbaşkanlığı Kupası maçında ilk defa Champion'ın bizim için hazırladığı parçalı formaları görme şansımız olmuştu. En azından biz öyle düşünüp ŞU yazıyı yazmıştık. Fakat durum biraz farklıymış. Bir kaç ay önce görücüye çıkan parçalı forma da geçici formamızmış.

Ben farketmemiştim, fakat twitter takipçilerimizden Sevgili Sami Koçak sezon başında gördüğümüz parçalı formamızın da geçici olduğunu ve esas formanın dün oynanan Türkiye Kupası Final maçında giyilen forma olduğunu iletti.

Eski-Yeni

Cumhurbaşkanlığı Kupası'nda gördüğümüz parçalı forma ile dünkü maçta giyilen formaya bakınca fotoğraflardan bile esasında kalite farkı anlaşılıyor. Dünkü esas formamız, yine tıpkı Erkek Takımı forması gibi, delikli kaliteli kumaştan yapılmış. Ayrıca renkler ile de oynanmış ki, iyi ki oynanmış. Bu renkler -tam tonları anlayamasak da- diğerinden daha doğru. Renk konusuna zaten basketbol şubesinin ilgililerinin çok dikkat ettiğini biliyoruz. Bunun dışında; kalıp, kol-yaka detayları ve detay renklerinde bir değişiklik yok. Kalitesi arttırılmış ve renkleri düzeltilmiş sadece. Şekli şemali ile oynanmadan bile bu farklılıklar formayı bambaşka yapmaya yetmiş bence.

Bu sene Champion formalarda sıkıntı olduğu ortada. Ancak şunu da belirtmek lazım. Futbol takımımız Nike ile 2011 Şubat Ayı'nda anlaşmıştı, yeni sezona 6 ay varken. Bu durumda dahi 2011-2012 sezonunu hazır formalar ile geçirmiştik. Champion ile yapılan anlaşma ve lig başlangıcı arasındaki süre daha kısa, bu sınırlı zamanda Champion'ın yeni sezon formalarını yetiştireceğini düşündük hepimiz, futbolda bu durumu sorun etmemişken, basketbolda biraz daha sabırsız davrandık. Ancak süreç aynı süreç ve yetişmesi olanaksızmış demek ki. Champion geçici formalar temin etti bize, ancak bunların kalitesinin iyi olmasını bekledik, bu da olmadı -tıpkı futbolda olmadığı gibi- Champion ile bu sezonu yine tıpkı futbolda olduğu gibi tamamen geçici formalar ile geçirebilirdik ancak Erkekler'de daha önce, Kadınlar'da ise yeni yılın ilk günlerine esas formaları yetiştirdi Champion.

Aksaklıklar oldu, gecikmeler oldu, sonunda kadınlarımız da formalarına kavuştu. En azından parçalı formaya. Kısa sürede beyaz ve kırmızı formaların da "esasları" gelir. Bu sene böyle oldu, seneye yaşanmayacak bu sıkıntılar. Benim genel görüşüm ve formalara bakınca gördüğüm Champion'ın iyi ve kaliteli formalar yaptığı. Errea ile karşılaştırınca en azıdan... Bu gecikmeler bir kenara bize yakıştığını düşünüyorum. Fotoğrafları büyütüp kumaş kalitesine de yakından bakmanızı tavsiye ederim.

Hazır konu basketboldan açılmışken, kısa zaman sonra Champion marka basketbol formalarının mağazalarımızda satışa çıkacağını da öğrendik. Tam tarihi bilmiyoruz ancak bu ay içinde satışa çıkacağını tahmin ediyorum. Yani sezon bitmeden formalarımızı alabileceğiz. Fiyatlar konusunda ise bir bilgimiz yok.

Sami Koçak'a da tekrar teşekkür ederim bilgilendirmeler için.



Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır