" (...) Bu kulübe bir isim vermek ve gömleğine renk intihab etmek (seçmek) oldukça müşkil (zor) idi. Çünkü o zaman her isimden, her renkten bir mânâ çıkarılıyordu. Fakat kulüp oyunlara başlayınca ona Galata Saray nâmı verildi. O tarihte, pek ziyade celbi nazar-ı dikkat olması tabii olan (dikkat çekmesi çok doğal olan) bu ismin tebdili için sarf edilen mesai akim kalarak herkes Mekteb-i Sultani talebelerinin kulübüne Galata Saray demeye devam etti.
Galatasaray ilk gömleğini beyaz-kırmızı yaptı. Fakat bunda isyan kokusu hissedilir zannıyla gömleği sarı-siyaha ve bilahâre de parlak olmak için kırmızı-sarıya tebdil etti. (...)" Sayfa 193-194.
"Bu renklerin değiştirilmesi işine Kaleci Asım Tevfik, Sol Açık Emin Bülend ve Sağ Muavin Ali Sami memur edilmişlerdi. Birçok yer dolaştıktan sonra Bahçekapı'daki Şişman Yanko'nun dükkanında zarif iki yünlü kumaşa tesadüf ettik. Biri vişneye çalan koyuca tatlı bir kırmızı, öteki de içinde turuncudan iz taşıyan tok bir sarı.
Tezgahtar, mahirâne bir el hareketi ile kumaşların dalgalarını birbirleriyle birleştirdi. Bir saka kuşunun başıyla kanadının yarattığı neş'eli iltimâya (pırıltı) benzer bir parlaklık hâsıl oldu. Ateşin içindeki renk oyunlarını görür gibi olmuştuk. Sarı-kırmızı alevin takımımız üstünde parıldamasını tasavvur ediyor ve bizi derhal galibiyetten galibiyete götüreceğini tahayyül ediyorduk. Öyle de oldu..." Sayfa 197.
Bu satırları daha önce (ya tamamını, ya bir kısmını) burada, yahut Galatasaray tarihi veya futbol tarihimizle ilgili bir kitapta ya da internette bir yazıda okumuş olmak ihtimaliniz yüksek. Benim 3 adet paylaşma sebebim var:
1. Blogdaki bu tip postlar hep geride kaldı. O yüzden ilk formaların renklerini bilmeyen (özellikle de genç) arkadaşlar için güzel olabilir.
2. Birkaç insanın daha, kulübümüzün renkleri konusunda doğru bilgiye sahip olması. Bu "vişneye çalan kırmızı, turuncudan iz taşıyan sarı" olayını (asıl renklere döneli 10 seneyi geçmesine rağmen hâlâ) bilmeden, koca Galatasaray'ın, renklerini 'Roma'ya özenerek' böyle yaptığını sanan insanlar var. Ve bunlar Twitter'da filan kanaat önderi konumunda, sözleri dinlenen kişiler.
3. Alıntı yaptığım kitabı tanıtmak. Bu alıntılar, Mehmet Yüce'nin uzun yıllar süren araştırmalarının sonucu olan 'Türkiye Futbol Tarihi'nin ilk kitabı olan Osmanlı Melekleri'nden. Bu mühim kitabı ve seriyi, aynı zamanda okumayı ve futbol tarihini araştırmayı seven futbolseverlere tavsiye ediyoruz.
1 yorum :
Evet, bu satırları bir kaç defa okumuştum ama özellikle ikinci paylaşma sebebine biraz karşı koymak için çok değerli bir yazı olmuş, teşekkürler.
Yorum Gönder