Bu Blogda Ara

1 Kasım 2009 Pazar

Away Formalar Ve 2 yıl

Yeni yazımızda konu, o sene kullanılan ilk away formanın ertesi sene 2. away olması durumu ve 2 yıllık formalar.
Bazı takımlar away formalarını diğer yıl da kullanıyor. Yani yine her sene yeni forma oluyor ama, formalardan biri sabit kalıyor. Böylece cepteki tasarımdan yenmiyor. Bizde yapılan bir şey değil bu. Her sene üçer-dörder yapıp salıyorlar. Bunun bir benzerini EPL'deki takımlar home forma için de yapıyor biliyorsunuz, ikişer senelik çıkarıyorlar. Arsenal ve Liverpool'un şimdiki home'ları öyle.

Bu meseleyi Barcelona üstünden anlatacağım. Çünkü onlarda çok bariz bu. Çok az yapılıyor esasen. Ama hiç yapılmamasından daha iyidir. Çünkü işin kendi içinde bir mantığı var.

Burda ilk önce anlaşılması gereken, iki farklı away'e sahip olma gerekliliği. Doğrusu bir açık, bir koyu away formanın olmasıdır. Ama kimi zaman bu düzene uygun olmasa da iki away yetebiliyor.
Bunun bir örneği dünkü Osasuna-Barcelona maçında gerçekleşti. Bu seneki ilk 2 forması Osasuna'nın home formasına benzeyen Barça, "geçen sene kontenjanı"ndan kreasyonda bulunan geçen seneki sarı away'i giyerek meseleyi halletti. Lafı buraya getirmişken, önceki yıllardaki örnekleri de hemen gösterelim efem.

Burada, Chelsea-Barça maçındayız. Şu efsanevi, 4-2 biten ve Barcelona'nın elendiği. Burada giyilen açık kaherengi away forma, aslen önceki senenin ilk away'i. Fakat o sezonki ilk away mavi-siyah olduğu için, bunu giyiyorlar ve sorun kalmıyor.


Bu away de bildiğiniz gibi 05-06'nın ilk away forması. Bir sonraki sezona da aktarılıyor ve bu maçta giyiliyor. Zaten öndeki reklamdan da anlayabilirsiniz. Önceki sezonda bu yok. O sezondan itibaren Unicef reklamı konuyor. Reklam da değil ya aslında, neyse. Bu maç sonunda da ilginçtir, Barcelona eleniyor.


Şimdi 07-08 sezonundayız. Çeyrek final, Gelsenkirchen dolaylarındayız. 1 Nisan 2008. Bojan Krkic ilk Cl golünü atıyor, ve bu onu Cl tarihinin en genç 2. skoreri yapıyor. Maçta da Barcelona o sezonki açık mavi away yerine, daha uygun olan bu turuncu formayı giyiyor, sorun halloluyor. Fabian Ernst abimize de selamlar. Son olarak da;Schalke'nin bu forması da awayler arasında efsanedir. Lappappa'da az övmedik.


Geçen sezon, Cl grup maçları. Messi sanırım sonradan girip (biri 90'da) 2 gol atarak, galibiyeti getiriyor. Maçta sarı üst-lacivert alt o sezonun away'i yerine, önceki sezonun away'i açık mavi giyiliyor.

Dünkü saçma Osasuna maçı. Barça geçen sezon olduğu gibi yine sarı formayı giyiyor. Ama bu kez sarı 2. away görevini görüyor. Barça'nın bu sezonki ilk 2 formasının karşı tarafla benzerliğini düşününce, bu uygulamanın gerekli olduğunu görebiliyoruz.

...

Bu uygulamayı yapan takımlardan biri de Manutd. Geçen sezon Cl finalinde giydikleri beyaz formayı bu sezon da kullanıyorlar. Geçmişte de 2 sezon kullandıkları awayleri vardı.
İlaveten Arsenal da bunu yapıyor. Misal 06 Cl finalinde giydikleri sarı-koyu gri away formayı sonraki sezon da giydiler.



Manchester United çoğu formasını 2 yıllık yaparak, hem tasarım israfı yapmıyor, hem de böylelikle çapraz bir düzen yaratmış oluyor. Farklı sezon kombinasyonları meydana geliyor. Bunu şuradan görebilirsiniz.


Ben her forma meselesinde olduğu gibi yine bunu da Galatasaray'a bağlıyorum ve bizde olması gerektiğini söylüyorum. Tamam belki "endüstriyel futbol" gereği her sezon yeni forma(lar) olması lazım ama, böyle bir yöntem de var. Ayrıca zaten away formada kullanılan şablonlar çok sıradışılaşmadıkça belli. Eldeki tasarımları daha çok tüketmek mantıksız.

Mesela 05-06 ve 08-09'daki parçalılar 2 sezon kullanılabilecek, çok iyi tasarıma sahip parçalılardı. Eminim birçok Gs taraftarı, bu sezonki parçalıdansa, o parçalıları görmeyi tercih ederdi.

Sonuç olarak, hem her sezon bir koyu-bir açık away olma gerekliliği, hem de bazı formaları 2 yıl kullanma yöntemi, Galatasaray'ın yapması gereken işlerdir diyelim ve yazıyı bitirelim.

Hiç yorum yok :

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır