Bu Blogda Ara

13 Şubat 2013 Çarşamba

KLASİK DÖNEM - EFSANE FORMA


Koleksiyonculuk işini layığı ile yapan, çok sevdiğim bir dostum/abim muhteşem bir Galatasaray formasına sahip. Galatasaray tarihinin kişisel olarak en sevdiğim dış saha formalarından biri olmasının yanı sıra bu forma, hem Metin Oktay'ın, hem de Fatih Terim'in üzerinde yer alabilme şansına erişmiş çok ender formalardan biri. Fotoğraflarını benimle paylaştığı için kendisine çok teşekkür ederim. Gün yüzüne çıkartmak istemiyor, rica ettim kıramadı sağolsun.


Forma 1965-1976 seneleri arasında kullanılmış deplasman formamız (Şu sıralar Galatasaray Store'un retro serisi içinde Fatih Terim retrosu olarak satışta olan formanın aslı). Günümüze kadar ulaşan bu kadar eski sezonlara ait formalar çok çok az. O dönem çekilmiş maç fotoğraflarından kumaşların tipini, kalitesini, arma detaylarını vs... görebilmek zor. Aşağı yukarı 50 senelik, belki de bir eşi daha olmayan bu formanın detaylı fotoğraflarını özellikle rica ettim bu sebeple. O zamanın şartları konusunda fikir sahibi oluruz, günümüzle kıyaslarız filan...


Forma kumaşı merserize triko. O zamanlar formalarda bu kumaşlar kullanılıyordu. Şu sıralar pet şişeden yapılan formalara göre oldukça mütevazi. Örgü detaylarını fotoğrafları büyüterek görebilirsiniz. Armamız elde dikilmiş. Numara da ayrı bir kumaştan kesilip yine formaya sıkıca dikilmiş. Formanın yaka düğmeleri bizim bu sene kullandığımız Parçalı formamıza çok benziyor, tabi görüntü olarak.


İngilizler'in forma tarihini oldukça uzun süredir takip ederim, onlarda 50-60 senelik formaların günümüze ulaşması çok anormal değildir, bizde ise müzede bile 2 formamız belki var o dönemden. İnceleyip geçmiş hakkında bilgi sahibi olmamız zor bu sebeple. Bu fotoğraflar o açıdan iyi oldu. Formaların nerelerden nereye geldiği konusunda güzel bir örnek olarak blogda bulunmalı.


2 yorum :

Emre dedi ki...

mükemmel gerçekten.

rtsbora dedi ki...

Vay be!... Ne kadar değerli ve özel bir anı... :)

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır