Bu Blogda Ara

16 Şubat 2013 Cumartesi

KOMBİNASYONLAR SENESİ


Bu sene formalarımızı farklı şort ve çoraplar ile çok gördük. TFF listesinde olmayan bir kombinasyon daha eklendi dün akşam bu seriye. Kırmızı formamız kendisi için yapılan siyah şort-siyah çorap ile değil, kırmızı şort ve çorap ile kullanıldı. Bunun sebebi de rakibin iç saha formasının siyah alt takımı ile giyilmesi. Tamamen kırmızı giymek bizim için yeni değil. 90'lardan sonra epey gördük. Yazmak istediğimiz konu başka, bu kombinasyon vesile oldu.

Biz 17bin kez yazdık, ancak bir daha hatırlatalım: Kendi sahanda mutlaka kendi forman olan parçalı formanı ve kendi kombinasyonun olan beyaz şort, kırmızı çorabı giyeceksin. Rakip kim olursa olsun, maç ne maçı olursa olsun. Şaşmayacaksın. Öyle çıkacaksın kendi sahana. Deplasmanda ise öncelikle, 1. tercihin yine senin forman olacak. Yani parçalı... Yine kendi kombinasyonun olan beyaz şort, kırmızı çorabı ilk sırada düşüneceksin. Deplasmanda, deplasman forması giyilmeli diye bir olay yok, önce kendi forman giyiliyor mu ona bakacaksın.

Galatasaray bugün çok rahat kendi formasını ve kendi kombinasyonunu giyebilirdi. Parçalı forma altına beyaz şort-kırmızı çorap... Rakip kalecinin formasının şortu beyazdı, tamam eyvallah, o zaman parçalı forma kırmızı şort-kırmızı çorap ile kullanılmalıydı. Sene başından beri yazıyoruz. Kırmızı formanın giyilebildiği her maç parçalı forma da giyilebilir zaten. Bu sebeple kırmızı (güzelliğine lafımız yok) gereksizdi diye yazdık hep. Bugün de parçalı ile oynayabilirdik. Oynamalıydık.


Bir kötü nokta da şort, çorap ile formanın uyumsuzluğu. Ben maç başında açıkçası daha çok sırıtacağını düşünüyordum. Ancak beklediğimden daha az göze çarptı. Yine de formaya göre şort ve çorap daha soluk kaldı maç boyunca. Kumaşları farklı zaten, renk tonları da biraz farklı... Bu sebeple özellikle yukarıdaki fotodaki gibi göze batmalar oldu maçta. Bu formaya özel şort ve çorap yapılabilirdi tabi, ama kaç kere giyilecek, yapılmaması normal.

Ancak tüm bu uyumsuzluklar ve forma kültürüne aykırı durumlar bir yana Galatasaray'ın artık formalarında kombinasyonlar denemesi güzel gelişme. Beyaz forma 3 farklı kombinasyon ile giyildi, kırmızıda dün 2.'yi gördük. Parçalıda da 3 farklı deneme oldu sezon başından beri. Bunlar güzel gelişmeler ve gelecek seneler için umut verici. Ancak parçalı formada dış saha formalarının (tabi uygunsa) kombinasyonlarının da denenme durumu geliştirilmeli. Yani rakibin kırmızı veya beyaz şort-çorap giymesi durumunda yine önceliği parçalıya verecek şekilde siyah şort-çorap kombinasyonunu görmek gerek. Hemen kırmızı denenmemeli. Tabi o zaman kırmızı hiç giyilmez ki, yine başa -gereksiz olmasına- dönüyoruz.


Tamamen kırmızı olduğumuz son seneyi yine bir başka Fildişi Sahilli oyuncu ile hatırlayalım.

17 yorum :

cengo88 dedi ki...

Bende deplesmanda Ic saha(home) formasini giymenin mantiksizca oldugunu dusunuyorum, dis sahada away veya 3.rd forma kullanilmalidir :)

ismailinc dedi ki...

TFF "benim katalogumda olmayan formayı giydiniz" diye ceza kesiyor mu kulüplere?

Selocan dedi ki...

@cengo

hocam neye göre "kullanılmalıdır" diyorsun ? Away forma denen forma 100 sene önce aynı renklerle sahaya çıkan takımların "abi karışmasın şu yandan başka bir şey giyin" demesiyle çıkmış bir forma türü. Giyilmesinin tek sebebi iç saha formasının rakiple çakışması.

Selocan dedi ki...

@ismail

kesmiyor. Zaten hakem son kararı veriyor, onlar "ben onay verdim" dediği sürece sorun yok.

cengo88 dedi ki...

O konuyu bilmiyordum acikcasi,yinede adinda away oldugundan benimsemisim demekki :) O zmn Mumkun oldugunca her zaman Parcali formamizi giyelim Evde ve disarida :)

Burak Eken dedi ki...

Beyaz hangi 4 kombinasyonla giyildi? 3 diye biliyorum ben (beyaz şort-çorap, kırmızı şort-çorap, siyah şort çorap).

Selocan dedi ki...

@Burak

beyaz-kırmızı-beyaz giysinler istemiştim hep, giymişler diye kalmış kafamda.

Burak Eken dedi ki...

Ben de hep beyaz-siyah-beyaz giysinler istemiştim. Keşke olsa da sayıyı tamamlasak...

Ahmet Erim dedi ki...

parçalı'da da üç yerine iki kombinasyonla giyilmemiş miydi? (beyaz şort-çorap, kırmızı şort-çorap).

tabi parçalı-siyah şort-çorap kombini 90s açısından güzel ve nostaljik olabilirdi.

Selocan dedi ki...

@Ahmet

Süper kupada beyaz şort-beyaz çorap giymiştik.

Halis HAKYEMEZOĞLU dedi ki...

Benim gözüme çarpan bir diğer sıkıntı da şortun parçalı için hazırlanmış olmasından dolayı üzerindeki "Nikon" ve forma numaralarının beyaz kalması.. Normalde kırmızı formamızda bu bölümler sarı renkliydi.. Renk anlamında ciddi rahatsız edici bir durum vardı bence.

Yıldırım dedi ki...

@selocan
"Away forma denen forma 100 sene önce aynı renklerle sahaya çıkan takımların "abi karışmasın şu yandan başka bir şey giyin" demesiyle çıkmış bir forma türü." buna çok güldüm.. öyle bi demişsin ki sanki 10 sene önceden bahseder gibi :D futbolda 100 yıllık bi oyun zaten.. demek ki vazgeçilmezi bu oyunun en başından beri.. çeşitlilik iyidir. oynayan adamı da farklı motive eder.. TT'de parçalı-beyaz-kırmızı'ya evet ama giyilebilecek ne kadar kombinasyon varsa denensin işte diğer maçlarda.. burada konuşacak muhabbet oluyo aynı zamanda.. ben ful kırmızıyı daha doğru buluyorum, siyah şorta göre.. hatta şort sarı olsa daha da süper olurdu..

Selocan dedi ki...

@Yıldırım

Abi yanlış yorumlamışsın. Mesele formanın ne kadar eski olması değil ki. Mesele o formanın neden yapıldığı ve hangi zamanlarda giyildiği.

İç saha forman eğer rakiple karışıyorsa alternatif olması için çıkartılmış forma dış saha forması. Dış saha demeleri saçma aslında.

Dış saha forması kültürü olan takımlara bile bakarsak Genoa-Milan vs... Eğer karışma durumu varsa beyaz formalarını giyiyorlar. Deplasmana gidiyoruz deplasman formamızı giymeliyiz diye dolaşmıyorlar ortalıkta.

Formanın var olma sebebi önemli, ne kadar eski olduğu değil. Giyilsin tabi, rakip ile çakışıyorsa giyilsin, kombinasyonun da kralını yapsınlar lafım olmaz. Ama çakışıyorsa.

rtsbora dedi ki...

Drogba'nın ilk kez Galatasaray forması ile sahaya çıkıp gol attığı ve dünya basınında fotoları yer bulan bir maçta parçalı formamız ile sahada olmamız daha iyi olurdu bence... Böylece global basında da Drogba'nın parçalı formalı resimleri sayfaları süslerdi. Zira Galatasaray forması denilince dünyada akla ilk parçalı forma gelmiyordur sanırım. UEFA ve Süper kupayı aldığımız yıllarda genelde çubuklu giyiyorduk. Sonraki dönemlerde avrupa futbolunda adımızdan pek söz ettiremedik. Şimdi yeniden bir uyanış dönemine girdik ve bu dönemi iyi değerlendirip gerçek forma kombinasyonumuzu tüm dünyanın zihnine kazımalıyız. "Dünya kulübü" olacaksak bunu başarmalıyız. Galatasaray denilince akla ilk parçalı forma gelmeli...

AntaRes dedi ki...

Maymuna döndük resmen, hangi formaları düşündük, hangileriyle karşılaştık sezon boyunca.
Gayet güzel parçalı/beyaz/kırmızı giyilebilecek bir maçtı.
Ayrıca "Drogba dünya basını resimleri" hadisesine de katılıyorum yürekten.
Klüp doğruyu buldukça formalar konusunda sapıtıyo muyuz ne? Bir el atılsın derhal bu konuya.
Hadi parçalı giymedin, beyaz giy be kardeşim. Ya da parçalı/kırmızı/kırmızı yap. Bi duruşun olsun. Beşiktaş bile "kırmızı" duruşu sergiliyo bu sene.
Takım yürüyo, formalarımız duruyo :(

Unknown dedi ki...

Ve bir kombinasyon daha; Fatih Terimli iki dönemde de giymiştik daha önce. HakanÜnsal ve CesaretPrates fotoları gözümün önüne geliyor bu formalarla. Gençlerbirliği maçı parçalı forma, siyah şort, siyah konç...

Unknown dedi ki...

İşte yine eski bir kombinasyon; 25. Hafta Gençlerbirliği maçı. Fatih Terim' li iki dönemde de giymiştik daha önce. Hakan Ünsal ve Cesar Prates fotoları gözümün önüne geliyor bu formalarla. Parçalı forma, siyah şort ve siyah konç. Siyah şort ve konç ayakları yere sağlam basan bir takım havası veriyor, severim...

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır