Bu Blogda Ara

3 Haziran 2017 Cumartesi

2016 2017 Maç Maç Giyilen Formalar

Sezonun son maçıyla beraber bu sezonluk forma raporumuzu da yayınlıyoruz. Kombinasyon açısından yine yanlış tercih yapılan maçlar olmasına rağmen parçalı giyebildiğimiz her maçta parçalı giydik, hatta iç sahada -zorunluluktan- tek maç hariç parçalıyı hiç sektirmedik. Bu açıdan en azından forma konusunda başarılı bir sezon geçirdik diyebiliriz. Şimdi maç maç formalara ve doğrulara/yanlışlara bakalım.

Süper Lig İlk Yarı


Ligde ilk yarının ilk beş maçında doğru formaları kullandık. Altıncı haftaya geldiğimizdeyse iç sahada mecburen kırmızı şort giydik, zira Antalyaspor'un parçalıyla çakışmayacak tek forması düz beyazdı bu sezon. Kırmızı şort kullanmalarına da televizyon yayınında karışıklık yarattığından izin verilmiyor böyle durumlarda. Halbuki İngiltere'de çoğu maçta görüyoruz ki şort çakışmaları herhangi bir şekilde karışıklığa sebep olmuyor, yani iki takım da beyaz şort giyse bir sıkıntı yaşanmayacak.

Sonraki hafta oynanan Gençlerbirliği maçında da beyaz formayı, 70'lerde sıkça kullanılan ve bu sezon da Nike tarafından tanıtılan (belki de zorlanan) kombinasyonla kullanıyoruz. İç saha formasının şort-çorap kombinasyonuyla aynı olmasından ötürü, kulübün tanıtımında ve TFF forma kataloğunda kullanılan kırmızı şort-beyaz çorap kombinasyonunu şahsen tercih ederdim ama sahada çok şık durduğunu da belirtmek lazım, dış saha formalarında kombinasyon iyidir.

Sonrasında gelen dört haftada doğru formaları giydikten sonra ligdeki ilk falsoyu içerideki Bursaspor maçında veriyoruz. Burada Bursaspor'un şortuna bakmadan forması beyaz diye hakem de izin vermemiş olabilir, tamamen kulüp tarafından yapılan bir hata da olabilir. İlk yarının sonuna kadar deplasmanda doğru formaları giydik ancak içerideki maçlarda Antalyaspor maçıyla aynı sebeple beyaz şort giyemedik. Bu noktada Gaziantepspor'un beyaz formasını TFF forma kataloğunda siyah şortla göstermesine rağmen bu sezon hiç bu kombinasyonu kullanmadığını belirtmek lazım.

Süper Lig İkinci Yarı


İlk yarının aksine ikinci yarıya dört maç arka arkaya yanlışlarla başlıyoruz. İlk hafta beyaz şort giyilmesine hiçbir engel yokken giyilmedi. Sonraki haftada Akhisar muhtemelen sadece beyaz formayla geldi ancak ilk yarıdaki maçta olduğu gibi çubuklu/siyah formayla gelmeleri istenmeliydi. İçerideki Kayserispor maçındaki büyük yanlış bizim elimizde olan bir durum değil, Türk kulüplerinin genel vizyonsuzluğuna başka bir örnek olarak Kayserispor'un bu sezon sadece sarı ve kırmızı formaları vardı, maç özelinde de bu konudan bahsetmiştik. Halbuki Kayserispor'un kullandığı sarıyla bizim sarının hiçbir alakası yok, hakeza parçalı da maalesef kırmızı ağırlıklı. Yani biz parçalı, onlar sarı giyseydi herhangi bir karışma olmayacaktı. Beyaz formayı resmi bir maçta yeni bir kombinasyonla görmekle avunabildik bu maçta, hazırlık maçlarında sıkça kullanılmıştı zira. Bir sonraki hafta da sıkıntı kırmızı çorap giyilmemesiydi, burada farklı bir kombinasyon deneme isteği olabilir. Senede bir iki kere parçalıyla bunları deniyor Galatasaray son birkaç sezondur, bu denemelerin iç sahada olmaması önemli tabii.

İkinci yarının kalanında yine deplasmanda doğru formalarla ilerliyoruz ancak iç sahada rakiplerden ötürü Gençlerbirliği, Adanaspor ve Kasımpaşa maçlarında beyaz şort giyemiyoruz. Gençlerbirliği ve Adanaspor siyah şort giyebilirlerdi ancak Türkiye'de bu uygulamaya rastlayamıyoruz maalesef. Kasımpaşa ise ilginç bir konu. İlk yarıdaki maçta iç saha formaları olan beyaz yerine mavi giymişlerdi, ikinci yarıda deplasmana gelirken de bu sezon üç farklı mavi formaları olmasına rağmen beyazla gelmişler.

Gaziantepspor karşısında beyaz formayı yine kırmızı çorapla görüyoruz. Ligin son iki haftasındaysa yeni tanıtılan parçalıyla sahaya çıktık. (TFF yeni sezon forma kataloğu olmadığından bu sezon parçalısıyla hazırladım görseli) Nike yeni bünyesine kattığı ve daha mevcut sponsorlarıyla sözleşmesi bitmeyen Chelsea ve Tottenham ile bu sezon elit kategoriye yükselen Atletico dışında bütün elit takımlarının iç saha formalarını erken tanıttığı için biz de yeni sezon formasını lig bitmeden görebilmiş olduk. Buna saçma sapan forma kurallarını kulüplere dikte eden TFF'nin izin vermesi bizi şaşırttı doğrusu. Daha önce hatırlarsanız 2012 2013 sezonunun son maçında da yeni sezon parçalısını TFF'den özel izinle giymiştik. Daha çok İngiliz ve Alman kulüplerinin uyguladığı bu pazarlama stratejisi de Nike sayesinde belki kulüpte oturur.

Türkiye Kupası


Kupada forma konusunda ligdeki -görece- başarılı tercihleri göremedik maalesef. İç sahadaki dört maçın ikisinde beyaz şort giyilebilecekken giyilmedi, diğer ikisinde de rakipten ötürü giyilemedi. Burada ilginç olan Nike'ın tüm elit kulüplerine Avrupa ve yerel kupa maçlarında giymesi için hazırladığı üçüncü formanın sadece tek maçta giyilmesi. Erzincanspor maçından sonra uğursuz mu addedildi, yoksa beğenilmediğinden mi kullanılmadı bilinmez. Daha sonra giyilebilecek Tuzlaspor ve Başakşehir deplasmanlarında da kullanılmadı, o maçlardan da başarılı sonuçlar alındığı söylenemez tabii. Bu iki maçta da kullanılmasını isterdim, Galatasaray'a özel bir tasarım olmamasına rağmen mor ve grinin (hatta detay renkleri olarak beyaz ve siyahın da) beraber kullanımıyla kulüp renklerinin tamamen dışında bir üçüncü formanın Türkiye'deki ender örneklerinden neticede. Ama maalesef gelecekte hatırlanması zor bir forma.

Kaleci formalarından da bahsetmek gerekirse artık Muslera ve Nike dönemiyle özdeşleşmiş yeşil formanın önceki sezonlara nazaran daha az kullanıldığını görüyoruz. İlk yarının başlarında sadece yeşil forma kullanılmışken ilk yarının sonları ve ikinci yarı itibariyle siyah forma en az yeşil kadar tercih edilmiş. Hatta kupada yeşil hiç kullanılmamış, burada yedek kalecilerin Muslera'yla özdeşleşmiş bir rengi tercih etmemeleri de güzel bir detay.

Hiç yorum yok :

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır