Bu Blogda Ara

26 Eylül 2009 Cumartesi

Avrupa Forması Meselesi

İstanbul'da Selocan24 ile muhabbetteyken de bahsetmiştim, Galatasaray için Sevilla'nın yaptığı gibi Avrupa Kupası forması yapılmalı. En güzel ve nadir örneklerinden biri, Sevilla'da var-üsttekiler bu senenin Avrupa formaları. Onlar haricinde Real'in Cl Away hamlesi var, o da güzel. Başka örnek aklıma gelmiyor, gelen yazsın. İngiliz kulüpleri de yazıyor Cl bilmemne diye ama, o zaten bildiğin ligde kullanılan forma oluyor.

Sevilla son 3 sezondur bu uygulamayı yapıyor. Hatta 4 diyesim var ama, o sezonki formaları tam hatırlayamıyorum. Son 3 sezondaki örnekler de yeter zaten.
Evvelki seneki örnekler şunlar, zaten Fb eşleşmesinden de hatırlarsınız:


Adam Avrupa Kupası için özel forma yapıyor, hem de 2 tane. Home'u da var Away'i de. Biz de bekliyoruz ki, her sene 3 tane efendi gibi forma yapılsın. Joma bu konuda çok büyük işler yapıyor. Elimiz değmişken, geçen sezon Uefa'da giydiklerini de gösterelim:

Bu zaten başlı başına şık bir hamle. Fakat bu formalardaki ortak özellik, bu hamleyi daha da takdir etmeye sebep:Avrupa Kupası formalarının hepsinin bir yerinde İspanya bayrağı veya İspanyol bayrağının renkleri var. Yani Real'in geçen sene Barça'nın formasında taşıdığı Senyera'ya karşılık sağ köşeye İspanya bayrağı koymasının daha ilerisinde bir hamle.
Son 3 sezonun formalarında farklı yerlerde İspanya bayrağı kullanılmış. Harika bir fikir. Ayrıca tek tasarım, birkaç forma da değil. Hem Home, hem de Away için farklı tasarımlar. Bir beyaz, bir de koyu forma. Her iki kulvar için de farklı formalar.

Peki bu konsept, bizde nasıl işler. Bazı ipuçları var. Bir kere bizim takımımız, zamanında çok kritik, hatta sonradan tarihinin en büyük maçları arasına giren bir müsabaka için, bayrak renklerinde, özel, tek maçlık bir forma yaptıran bir takım. Bu mühim. Ve bir temel oluşturuyor dediğim türden bir koleksiyon için.
İkincisi, bu takım ülkesine futbol tarihinin ilk Avrupa Kupasını getirirken, yine (bir şekilde) beyaz forma giymişti.
Üçüncüsü, doğal olarak zaten kulüp renklerinden biri, bayrak renklerinden biri. Yani kullanım çok baş ağrıtmaz. Zaten hemen hemen her sene düz kırmızı çıkıyor. Bu sene de var.

Ben diyorum ki, Avrupa Kupası'na katıldığımız yıllarda, şöyle 2 formalık özel bir koleksiyon yapılıp, o maçlarda farklı formalar giyilebilir. Ve bu zaten, bir yandan da ekonomik açıdan karlı olabilecek bir hamle.
Bir düz kırmızı, bir de düz beyaz forma, bu tip bir koleksiyon için çok uygun görünüyor ilk planda. Hem böylece lig formaları için düz kırmızıya gerek kalmaz. Çünkü bildiğiniz gibi, seveni çok olsa da, temelde gereksiz bir forma. Ha tabii, bu bir nevi ütopya. Burdan ben çıkıp "Kulüp destek çıksın!! Fikrimize sahip çıksın!! Aloo!!" demem, çünkü biliyoruz az çok bu işleri. Ben burdan fikri yayınlarım, gerisini bilemem. Keşke böyle bir uygulama olsa. Ki bizde Avrupa maçları ekstra öneme haizdir, hayatında futbolla işi olmayanlar bu maçları izler, veya bu maçlar milli mesele haline gelir. Başka yerlerden daha üstte tutarız bu maçları. Sahip de çıkılabilir bu işe yani. Veya bu yazdıklarım sadece benim kafamda dolaşan saçmalıklardır. Bilinmez.

11 yorum :

Selocan dedi ki...

Saçmalık değil abi. Ben de katılıyorum. Her sene 4 forma çıkartıyorsak farklı konseptlerde uygulanması daha şık olur. Hem avrupa'da giydiğimiz formalarımız CL veya Avrupa Ligi kol patchleri ile birlikte satılır. Bence çok daha güzel pazarlama stratejisi olur. Hadi biz her sene her formayı alıyoruz ama her sene 1-2 forma alanlar için seçme şansı olur bir lig bir avrupa diye... Güzel bence destekliyorum :)

L dedi ki...

eyvallah abi. türkiye'de forma işleri, bu tip şeyleri uygulama açısından 20 sene geride. zaten zor yani.

ahmetcan_48 dedi ki...

Selocan, Lappap selamlar. Nasılsınız? Arkadaşlar ben burada bugün tesadüfen rastladığım ama rastladığıma da çok sevindiğim yeni bir blog keşfettim. Bloğun adı erojkit.blogspot.com Bu blog Portekizce yayın yapıyor ve özelliği de birçok formanın hem kulüp hem de milli takım olarak çizimlerinin yer alması. Bu bloğa bir göz gezdirin derim beyler. Saygılarımla.

L dedi ki...

eyvallah hocam bilgi için:)

ahmetcan_48 dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
ahmetcan_48 dedi ki...

Estağfrullah hocam. Lappap eğer vaktin varsa o bloğa bir göz at derim.

L dedi ki...

eleman da bizim gibi bu işlere takık gibi:)
güzel blog. bizim de işimize yarar materyal olarak. sağol hocam tekrar.

ahmetcan_48 dedi ki...

Eyvallah hocam :) Eeleman oldukça takık ama baya da bir yetenekli galiba baksana kaç tane formanın çizimi var :)

L dedi ki...

evet. ve bu tam kesimlerin görülmesi açısından çok güzel. türk milli takımı'nın bile formaları var:)

ahmetcan_48 dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
ahmetcan_48 dedi ki...

Harbiden de ya elemanın çizdiği 2002 Hakan Şükür kırmızı forma gözüme muhteşem göründü sen desin lappap?

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır