Bu Blogda Ara

22 Eylül 2009 Salı

SIRTA İSİM YAZDIRMA VE SIRT NUMARALARI

Daha önce GALATASARAY - BEŞİKTAŞ başlığında sırt numaralarımızdan ve sırta isim yazdırmadan biraz bahsetmiştik. Blog takipçilerinden müşkülpesent yazdığım yazıdaki yanlışları düzeltmişti, o kadar çok varmış ki ayrı bir başlık açarak bu konuyu gündeme getireyim istedim.

Galatasaray'ın sırtına ilk defa isim yazdırdığı maç bir Avrupa maçı. Tarih 12 Eylül 1996. 1996-1997 sezonu Kupa Galipleri Kupası'nda Constructorul takımı ile oynadığımız maçta ilk defa sırtımıza, numaraların üzerine isim yazıldı. Bu tarihten sonra da Avrupa'da oynadığımız bütün maçlarda artık her futbolcunun kendi isimleri sırtlarına yazıldı.

Galatasaray-Constructorul maçından bir kare, sırttaki isim belli oluyor

Lig için ise bu uygulama biraz daha geç. Ben 99-00 sezonu diye hatırlıyordum yanlış hatırlamışım. İlk defa Ligimizde sırta isim yazdırma uygulaması yakın bir zamanda, 2000-2001 sezonunda uygulanmaya başlandı. Ne kadar yakın bir zaman değil mi?

Ligde ilk defa 2000-2001 sezonunda isim yazıldı

İsimlerin sırtlara yazılmasıyla birlikte artık bütün futbolcuların kendi numaraları oldu. Ve değişemez oldu bu numaralar. İsimler yazılmadığı dönemde ilk 11'de başlayan futbolcular genellikle 1-11 arası formaları giyerlerdi. Bu sebeple, numaraları beynimize kazınmış futbolcular bile yedek kalıp sonradan oyuna girdikleri maçlarda farklı numaralarla sahaya çıkmışlardı. Ayrıca ilk 11'de başlayan futbolcular da, her maça özel farklı numaralar kullanabilmişlerdi. Kimileri uğur getirmesi adına, kimileri başka sebeplerle... müşkülpesent güzel örnekler vermiş paylaşayım. Hakan Şükür ile Saffet Sancaklı birkaç maçta ilk 11'de sahaya çıktıklarında uğur getirmesi adına numaralarını değiştirirlermiş. Hakan Şükür 8 numarayı Saffet 9 numarayı alırmış. Benim de hatırladığım, Hagi bile yedek kaldığı ve sonradan oyuna girdiği dönemlerde o efsane 10 numarayı yedek olduğu için kullanamazdı. Hagi yedekken Suat 10 numaralı formayı giyermiş ve Hagi oyuna sonradan oyuna dahil olduğunda genellikle 15 numara ile sahaya çıkardı.

Kısacası özetlersek; İlk olarak bir Avrupa maçında 1996 sezonunda Galatasaray sırtına isim yazdırdı ve ligde ilk olarak 2000-2001 sezonunda isimler sırtlara yazıldı.

İsimler formalara eklendiği zaman futbolcu numaraları artık herkese özel oldu. İsteyen istediği forma numarası ile kafasına göre ilk 11'e başlayamaz oldu ve ilk 11 sahaya çıkarken, 1 ile 11 arası numara kullanmak zorunda kalmadı futbolcular. Bütün bu bize uzak gelen olaylar aslında ligde sadece 9 sene önce başladı.

Verdiği güzel bilgiler için müşkülpesent 'e teşekkür ederiz.

21 yorum :

ahmetcan_48 dedi ki...

Ya selocan bu Constructul maçının videosu bende de var. Eee 96-97 hastası hatta fanatiği birtinde olmaması zaten yanlış olurdu :) Her neyse kardeşim bu maçta giyilmiş olan forma ayrı bir güzel dikkat ettiysen senin de daha önce belirttiğin gibi formada türk bayrağı yok arma solda ve de bence en önemli detay vakıfbank reklamı yatay bir şekilde ve bu çok ok daha güzel. Normal sezon da o reklam dikey olarak kullanılmıştı. Kardeşim bu arada ben 95, 96 ve de 97 yılı resimlerini halen daha büyük bir sabırsızlıla bekliyorum. 98-99dan sonra yayınlamadın bir daha. 95,95 ve de 97 ile ilgili resimleri de en kısa zamanda koyarsan çok sevinirim. Saygılarımla.

Selocan dedi ki...

Ahmetcan vallahi sana sözüm var:) Bu 90-2001 arası formaların maç fotolarını arşiv yapmak sırf senin isteğin sayesinde oluşmuş bir düşünce :). Fakat ne yazık ki elimde çok kısıtlı resim var. 92 ile 98 arası çok az resmim var ve toplamaya çalışıyorum. Şu aralar buna ağırlık verdim ve kısa zamanda toplarlayacağım. Unutmadım yani aklımda, kısa sürede güzel fotolar yakalarım umarım.

Elinde olan varsa paylaşabilir :).

Formayı biraz açayım. Avrupa maçlarında öyle kocaman ve kumaşa yazılıp sonradan formaya dikilen reklamlar kullanmak yasakmış. belli standartlar varmış. Bu hala böyle biliyorsun. Bu sebeple reklamlar Avrupa maçlarında baskı şeklinde oluyor ve daha küçük, formaya ağırlık yapmayacak şekilde oluyor. Ligde ise bildiğin gibi Bir beyaz kare kumaş parçasına Vakıf Bank yazılmış ve formaya iğne iplik ile dikilmiş. Göğüs reklamları ile ilgili bir resim ve yazı dizisi olacak ilerde... Avrupa maçı olduğu için de Türk bayrağı yok :)

Doruk dedi ki...

Bir de bazen Hagi yedek olduğu zaman Sergen giyiyordu 10 numarayı yanlış hatırlamıyorsam. Hagi yine 15 numarayı alıyordu.

Adsız dedi ki...

Blogu uzun zamandır takip ediyorum.
Benim merak ettiğim konu ''uzun kollu formalar''
acaba bu konuda bir bilgin varmı?
storlarda uzun kollu forma bulabilirmiyiz?
ayrıca avrupa ligi maçlarında giydiğimiz formalar bence muhteşem...
Arkası düz parçalı her zaman çok güzel,şık duruyor.Avrupa ligi formalarının storlarda satılmadığını duymuştum ama hiç mi bulabilme imkanımız yok?
sizden ''uzun kollu veya avrupa ligi formaları hakkında bi post rica ediyorum''
TEŞEKKÜRLER

ahmetcan_48 dedi ki...

Kardeşim Allah razı olsun çok saol eline ve emeğine sağlık. Haklısın ligde kullanılan tarzı iğne iplikle dikilmiş bir şekilde ve bencede çok kaba duruyor bilmem sen ne düşünüyorsun? Fakat o forma da gerçekten avrupa kupalarındaki haliyle bir başka güzel duruyor :)

Selocan dedi ki...

@Doruk

Sergen ile Hagi Galatasaray'da hiç beraber oynamadılar. Sergen 2001-2002'de geldi GS'ye zaten o zaman numara ve isim olayları artık değişmez olmuştu herkesin numarası belliydi. Herhalde yanlış hatırlamışsın :)

@koral

Aslında benim de yandığım bir konu bu. Hadi uzun kollu forma sevmediğim için pek takmadım ama seveni çok fazla. Ne yazık ki storelarda uzun kollu formalarımız satılmıyor ve satılmayacak gibi bu sene de. Nedeni ne derseniz hiç bilmiyorum bence büyük eksiklik. Arkası düz Avrupa parçalılarını bir ara satılacak diye bir duyum almıştım 2 yarıda. Fakat bana pek olası gelmiyor çünkü 4 senedir bu formalar var Arkası düz olan parçalılar fakat hiçbiri satılmadı. Nereden bulabilirim dersen uzun kollu ve arkası düzleri. Artık futbolcu bir tanıdığın olacak oradan direk alacaksın :)

@ahmetcan

evet abi bana da kaba geliyor fakat orjinal bir durum bu pek örneği yoktur dünya takımları arasında :)

ahmetcan_48 dedi ki...

@koral
Koral kardeşim ben bundan yaklaşık 6,5 yıl önce benim Galatasaray tarihindeki en beğendiğim formalardan birisi olan ve de en sevdiğim çubuklu forma olan 2002-2003 sezonu çubuklu formasını almak için İstanbul'a gitmişti. Tabii o yıllarda Store 2-3 yerde vardı ve Selocan da hatırlar şuan da Mecidiyeköydeki kulüp binamızın altı storedu ve çadır daha henüz yoktu. Girdim store formayı buldum fakat işin ilginci benim almak istediğim formanın kısa kollu kalmamış ve sadece benim bedenime uygun olarak uzun kollusu vardı. Eee ta Muğladan gelmişiz forma almaya napalım dedik bir tane de uzun kollu formamız olsun dedik ve de o formayı o zamanın parasına 77 liraya almşıtım bir de 12 liraya arkasına isim ve numara bastırmış hiç düşünmeden 99 lirayı vermiştim o formaya. Yani kardeşim o yıllarda storeda uzun kollu forma satılıyordu ama şimdi satılıyor mu inan ki hiç bir fikrim yok.

Selocan dedi ki...

07-08'den beri satılmıyor diye biliyorum. 08-09 ve bu sezon satılmıyor eminim fakat 07-08'de de satılmadı diye aklımda kalmış. Ondan önce satılıyordu zaten 06-07 sezonu bir formam var uzun kollu.

ahmetcan_48 dedi ki...

Ya selocan ben çubuklu sen 06-07 demişken ya abi 06-07nin çubuklu forması ne kadar kötü bir tasarıma sahip çubukluydu öyle yahu.

Selocan dedi ki...

Gerek yok abi zaten. hem çubuklu hem parçalı neden yapıyorsun ki aynı sezon. 2 tane Home forma. Hem genel olarak çubuk yapmaları saçma üstüne birde 1 senede hem çubuklu hem parçalı forma yapmışlar. Saçma !

Selocan dedi ki...

He bir de 4 forma da aynı tasarımı kullanmıştı o sene. O da çok kötü. Bütün formalar aynıydı sadece renkler ve yakalar biraz farklıydı. Ben de pek hoşlanmam o seneden.

ahmetcan_48 dedi ki...

Çok haklısın abi. Zaten home formayı bir sene çubuklu bie sene parçalı daha mantıklı. 00-01de parçalı yok çubuklu vardı. 01-02de sadece parçalı vardı. 02-03de ise çubuklu vardı. 03-04de parçlaı.04-05de çubuklu. 05-06da parçaı. E o zaman 06-07de de ya tek çubuklu yap ya da yine parçalı ile devam et. İkisinin bir arada olması hadi bir arada olmalarını geçtim son derece başarısız ve de kötü görünüşlü bir çubuklu ortaya konması ayrı bir konu.

Adsız dedi ki...

Açıkçası benim uzun kollu forma merakım Nonda ve Kewell'dan sonra başladı.Avrupa maçlarında genelde hep uzun kollu giyiyorlar çok da yakışıyor.

http://img22.imageshack.us/i/snapshot20090227043049vw1.jpg/#q=harry%20kewell

http://www.cumhuriyet.com.tr/medya.php?mn=15603

http://img2.blogcu.com/images/n/o/n/nonda/nonda.jpg

bonedriven dedi ki...

selocan,

dorul'a yanlış hatırlamışsın demişsin ama maalesef sen yanlış hatırlıyorsun. Hagi ve Sergen 1999-2000 sezonunun ikinci yarısında Galatasaray'da beraber oynadılar. Bonservisi Jet-pa'da olan Sergen seneye Fenerbahçe ile başlamış hatta MTK maçlarında oynadığı için finale giden yolda görev yapamamıştı. ikisi birden 11 çıkmıştı bir iki maç hatta Hagi 10, Sergen 11 giymişti. TFF kayıtlarından bulmak mümkün. Sergen bonservisindeki sorun nedeniyle 2000-2001 de Galatasaray'dan ayrılmış, ertesi sezon geri dönebilmişti, sonra da yuvası Beşiktaş'a döndü zaten.

bonedriven dedi ki...

hatta üşenmedim link buldum:

http://www.tff.org/Default.aspx?pageId=29&macId=30567

sergen in 7 numara giydiği bir iki maç da var arada.

bizimkisi de baya lüküs hayatmış o zaman, iki cambaz bi ipte =)

Selocan dedi ki...

Teşekkür ettim bonedeviren. Doruk kusura bakma :)

L dedi ki...

abi hakkaten 06-07 büyük rezillikti ya. 4'ü de aynı tasarım. çubuklu var filan. bir ara bu kötü sezonları biriktirip sallamak lazım.

@ahmetcan:abi nasıl yani bir sene çubuklu home, bir sene parçalı? cidden bunu mu savunuyorsun?

müşkülpesent dedi ki...

sergen bizden sonra gittiği trabzonspor'da 2 numaralı formayı giymişti.

bu arada hagi sergen olayına açıklama gelmiş zaten.

müşkülpesent dedi ki...

sergen bizden sonra gittiği trabzonspor'da 2 numaralı formayı giymişti.

bu arada hagi sergen olayına açıklama gelmiş zaten.

ahmetcan_48 dedi ki...

@lappapzade
Ya abi yok aslında savunmuyorum. Ben de sıkı bir parçalı taraftarıyım :) ama şu var Selocanın dediğine katılıyorum yani bir sezonda home forma olarak hem parçalı hem çubuklu olmuyor yani o sezon için eğer birisi varsa diğerinin olması mantıksız bence yani ya parçalı kullansınlar ya da çubuklu ikisi bir arada mantıklı olmuyor. Fakat ben de her ne kadar sizler gibi bir parçalı hayranı olsam da arada bir çubuklu formanın da takımıza yakıştığını düşünüyorum. Benmi favori çubuklularım 2002-2003 hoem ve de 2004-2005 home bir de tabii ki 1999-2000 home :)

L dedi ki...

ona ben de katılıyorum. ikisi birden gereksiz. her ikisini sevenleri tutmak için böyle bir şey yapıyorlarsa da, gitsin damalı yapsınlar. onun da seveni çıkar. bir 5 yılda bir çubuklu yapılabilir aslında-kim düzenleyecekse artık... nasıl ki barça arada parçalı giyiyorsa.

mesela 04-05 çok ideal. işin içinde siyah da var. hatta beyaz şortlu bir çubuklu güzel olabilir.

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır