Bu Blogda Ara

13 Kasım 2009 Cuma

ADIDAS'IN EN GÜZEL KALIBI


Bildiğiniz üzere Dünya Kupası yaklaşmakta ve Milli Takımlar da yavaş yavaş formalarını gün yüzüne çıkarmaya başlamış durumdalar. Aslında bu işe Milli Takımlardan çok markalar karar veriyorlar. Geçtiğimiz ay Puma formalarını tanıttı, bu ay da Adidas formalarını tanıtıyor. Tabi özellikle Dünya Kupasına katılan takımların formaları ilgi çekiyor fakat, aslında bütün takımların formaları yavaş yavaş yenileniyor. Şimdilik sessiz kalan tek büyük marka Nike. Doğal olarak henüz Nike giyen ve Dünya kupasına katılacak takımların formaları tanıtılmadı, o da zannediyorum bu ay sonunda tanıtılır. E hepsi sırayla olacak tabi ki.

ALMANYA

Gelelim benim dikkatimi çeken ve Galatasaray ile ilgili olan konuya. Adidas kullanan bazı Milli Takımlar'ın formalarını yazımda paragraflar arasında göreceksiniz. Bu formaların 2 ortak özelliği var. 1'i şimdi bahsedeceğim forma kesimi durumu, diğeri ise daha sonra yazacağım bir konu, onu şimdilik geçelim.

RUSYA

Galatasaray sezon başı Parçalı formasını tasarlarken Adidas kalıplarından bir tanesini seçti ve bu kalıbın üzerine tasarımını oturtturarak Home formamızı yarattı. Çok defa tekrar ettik, formamızı beğenenler ve beğenmeyenler için bir kez daha hatırlatmakta fayda var. Bu formamızı tasarlayan ekip tamamen GSstore ekibidir, Adidas'ın bu işle bir alakası yoktur. Onlar belirli kalıpları bize sunarlar, geri kalan herşey bize aittir. İşte geçen sezonun 2. yarısında Adidas ekibi 09-10 sezonu için belli kalıplar hazırlamış ve kulüplerin tasarım ekiplerine bunları sunmuştu. Bahsetmek istediğim olay da buradan sonra başlıyor zaten. Kalıp durumu.

İSPANYA

Formayı seversiniz sevmezsiniz. Yakalarını, iç ve dış tasarımını, renklerini bir kenara bırakın. Gövde kesimine bakacak olursak, sadece gövde kesimine Adidas'ın bu sene yaratmış olduğu en güzel kalıptır bana göre Parçalı formamızın kalıbı. Hatta bana markayı söylemeseler ben bu kalıbın sahibinin Adidas olduğunu anlamazdım, biraz ters bir kalıp Adidas'a. Gerek dar kesimi, gerekse kollarla gövdeyi dik kesip ayıran dikişleri ile (bkz 100.yıl formamızın kol kesimi) bu seneki en farklı ve en başarılı Adidas kalıbıdır bu forma. Vücuda çok güzel oturan bir kesimi var, insanı daha bir fit gösteriyor. Ben şahsen L giymeme rağmen formanın bu kalıbını gördüğüm zaman gidip Store'dan M bedenini almıştım ve çok da güzel oturdu, tavsiye ederim :). Dediğim gibi bence Adidas'ın 09-10 sezonu için oluşturduğu kalıpların içinde en başarılı bulduğum kesime sahip kalıptır bu kalıp. Tekrar ediyorum en güzel forma değil, en güzel kalıp !. Bu ayrıma dikkat edin. Store tasarımı, kumaş seçimi ve detaylara bakacak olursak en güzel formamız kesinlikle Mor formadır.

MEKSİKA

Şimdi Milli takımlara dönecek olursak, tanıtılan Adidas takımlarının çoğu bizim bu sene Parçalı formamızda kullandığımız kalıbın kesimini kullanmış. Tam olarak bizim kalıp değil fakat hemen hemen aynı kesime sahip. Kupalar öncesi tanıtılan Milli takımların formaları genellikle bir sonraki sezonun kulüp formalarının nasıl olacağına dair bir göstergedir, bir sonraki sezonların kalıplarına rastlayabiliriz. Benim anladığım kadarıyla gelecek sene de, bizim bu sene kullandığımız Parçalı formamızın kalıbıyla aynı kesime sahip kalıp çıkartacak Adidas. Dediğim şudur; İlk çıktığından beri çok farklı bulduğum bu kalıbı anlaşılan ülke takımları da beğenmişler ve kullanmışlar. Hatta Adidas'ın merkezi olan Almanya Milli takımının forması bile bu kesime sahip. Adidas da çok beğenmiş olacak ki modernize ederek, aynı kesimi dünya kupasına, doğal olarak da gelecek sezon kulüp takımlarına uyarlamış.

GÜNEY AFRİKA

Bu güzel seçimden dolayı GSStore ekibini kutlamak isterim.

Bu sezon bizimle aynı kalıbı veya kesimi kullanan kulüplerin bazılarını da aşağıda görebilirsiniz.

09-10 Liverpool Away

09-10 Bayern Münih Home

09-10 Chelsea Home

09-10 Salzburg Home

Dikkat ederseniz yakaların hepsi farklı. bazılarında kollarının ucu farklı ve gövdede dikiş var, Fakat formanın genel gövde kesimi aynı. İşte bizim Parçalı formamızın da yakası, şuyu buyu farklı olmasına rağmen kesim bu formalarla aynı. Yakayı formaya oturtturan, hangi yaka olacağına karar veren GSstore tasarım ekibidir.

Bu arada Adidas'ın bu sezonki en beğendiğim 2. kalıbı hakkında da yazacağım ileriki günlerde. 2. sırayı alan kalıp bizim Mor formamızın ki. Aynı kalıbı Real Madrid Home formasında da görebilirsiniz. Galatasaray'ın bu sezonki formalarını beğenmeyebilirsiniz ancak, bence GSStore ekibi Adidas'ın bu sezon için tasarladığı en güzel 2 kalıbı seçerek iyi bir iş çıkarmış. Tasarım da bu kadar başarılı olsaydı geçen sezonu gölgede bırakabilirdik.

6 yorum :

mischa dedi ki...

Dediğin gibi parçalı forma, insanın üstünde çok güzel duruyor ve fit duruyor. Ben de 1 beden dar aldım harika gözüküyordu diye ama kışın için kapişonlu giymek gerekiyor. Bu da demek oluyor ki 1 beden büyük bir forma daha alacağız:)

maRco dedi ki...

geçen yılki parçalı kadar güzel bir forma ne zaman çıkar bilmiyorum. senelerdir sarı kırmızı almayıp hep 2. 3. forma alırdım ama geçen yıl parçalıyı kaçırmamak gerektiğini anladım ki zaten bu yıl eski parçalının yerini tutamadı bile

Selocan dedi ki...

Forma olarak katılıyorum, uzun yıllardır giydiğimiz en güzel parçalı formaydı. Ancak kalıp olarak bu sezonki daha başarılı. Geçen seneki formayı bu seneki kalıpla yapsalardı efsane bir formamız olurdu.

L dedi ki...

ya ne kalıbı abi sen de. başlatma kalıbından. geçen senekiyle bu seneki kıyas edilmez bile.

Selocan dedi ki...

Hayda :) Lappap yazıda da özellikle kara kalın bold artık ne dersen, üzerine basa basa yazdım. Bu başlığın konusu formanın güzelliği değil ki. Kalıbı. Ben geçen seneki formayla bu senekini kıyaslamadım, zaten saçma olur. Tabi ki geçen seneki forma 2000lerin en güzel home forması. Ama KALIP olarak bu sene ki Adidas kalıbı çok daha başarılı. Genel söyleyeyim anlayalım, Galatasaray parçalı kalıbı değil Adidas kalıbı. Yani Chelsea bayern ve Liverpoolda ki kalıp geçen seneki Adidas kalıbından daha başarılı :) Konu bu zaten. Özellikle belirtmiştim yazıda. Ayrıca hep dersin ya özel görüş falan saçma diye. Galatasaray'ın home formasının kalıbı bu seneki gibi olması lazım. yani 1908'deki gibi kollarla gövdeyi birleştiren çapraz kesim değil şimdiki gibi düz kesim. Geçen seneki kolla ve gövdenin birleştiği kesim aslında yanlıştır tarihimize de bakarsan :) Ama tabiki forma güzelliği olarak 1 numaradır 08-09 parçalısı, fakat konu bu değildi

L dedi ki...

ya abi, ne bileyim işin "kalıp" kısmı çok uç sanki. tasarım meselesi bitti de, kalıp filan. açıkçası çok önemli olduğunu düşünmüyorum.
çok lazım olursa yıldırım mayruk'a sorarız.

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır