Bu Blogda Ara

31 Ekim 2009 Cumartesi

SANAT ESERLERİ

ANGOLA

Bir formanın nasıl sanat eserine dönüşebileceğinin göstergesidir bu formalar. Bildiğiniz gibi Puma hemen hemen bütün Afrika'yı ele geçirmiştir. Yıllardır Afrıka'nın önde gelen takımlarına forma sağlayıcısı olmuştur. Puma'nın her sezon için Afrika takımlarına ilginç tasarımları vardır. Bir aralar kolsuz, pençe yırtıkları olan formalar, Afrika'ya özgü formalar tasarlamışlardı hatırladığınız üzere.

FİLDİŞİ SAHİLLERİ

KAMERUN

Formalar açısından oldukça heyecanlı bir döneme giriyoruz, malum önümüzde Dünya Kupası var. Bütün Milli takımların formaları yavaş yavaş tanıtılmaya başlanacak, hatta bazı takımların formalarının resimleri açıklanmış veya sızmış durumda. Türkiye katılamasa da, her firmanın bu sezon başlangıçlarında kalıpları belli olur ve her takıma forma tasarlanır. Biz de 2010 yılına yeni formalarımızla gireceğiz büyük ihtimalle. Nike henüz ser verip sır vermiyor fakat diğer firmalar yavaş yavaş kalıplarını belli eden Milli Takım formalarını görücüye çıkartmaya başlamışlar. Bu Milli takım kalıplarına bakarak gelecek sezon kulüplerinin de formalarının nasıl olabileceğini az çok tahmin edebiliyoruz, çünkü milli takım formaları, aslında bir sezon sonraki kulüp formalarının kalıplarından hazırlanıyorlar. Bir nevi ön tanıtım hesabı.

GANA

FAS

Her neyse esas konumuz Puma'ydı, çok dağılmayalım. Afrika takımlarının formaları görücüye çıkmış ve Puma müthiş güzel formalar tasarlamış. Ben çok beğendim ve adeta hepsi birer sanat eseri. Formaların 4 özelliği dikkat çekici. İlki her zamanki gibi bedene yapışık formalar. 2. özelliği, ki bu özellik aslında bize gelecek sezonki Puma kalıbını gösteriyor, yaka ucundan sağ kol altına kadar inen bir çizginin formanın bütününü, o çizginin üstünde kalan ve sağ omzu kaplayan üçgen kısımdan ayıran, 2 parçalı kalıp şekli. Bu kalıbı zannediyorum gelecek sezon Puma giyen hemen her kulüp takımında göreceğiz. Tıpkı bu seneki V şekli gibi. 3. özellik, bence en güzel olanı, her ülkenin simgesi (bir hayvan veya herhangi başka bir simge) formanın o çizgi ile ayrılan üst parçasına boyanmış gibi eklenmiş. Bazı ülkelerde ise o ayrılan kısma takım logosu konmuş, ülke simgesi diğer tarafa, sol göğüse yerleştirilmiş. 4. özellik ise gövdeden enine geçen bant şeritleri ve boydan çubukların, sanki el ile çizilmiş gibi bir tabloya boyanmış gibi görünmesi, dümdüz değiller kusurlular, adeta tablolardaki gibi. Özellikle enine bant şekillerine bayıldım.

MISIR

SENEGAL

Puma muhteşem bir iş çıkarmış, zaten bu sezonda kullandığı kalıbı da oldukça güzel (V şekilli). Kendilerini çok geliştirdiler ve birkaç senedir oldukça göz önünde olan bir marka.Özellikle bu sezon da, omuzlardan göğüse inen V şekil ile, bence 2 büyüğe kafan tutan bir marka haline gelmiş en sonunda. Ülkemizde de Puma formaların sayısı bir hayli arttı, belki bu yüzden benim bu kadar dikkatimi çekmiştir bilemiyorum, fakat bu sene Puma formalardan çok bahsettiğimi bilirim ki bu pek görülmemiş bir durum.
TUNUS


TOGO

Son olarak evet Galatasaray formaları ile ilgili değil bu konu, fakat genel olarak bir formanın nasıl olabileceğinin güzel bir göstergesi olarak bu formaları bu bloga koymaya karar verdim. Teknoloji harikası ve dışarıdan adeta zırhlı makina gibi görünen, el değmeden lab'da üretilen, uzay çağının harikası böyle kasıntı duran robot üretim (Anladınız siz :) ) vs.. Adidas formaları beğensek de, böyle sanat eseri görünümlü, şık ve daha bizden Pumalar, formaların bu şekilde de olabileceğinin çok iyi bir örneği.

4 yorum :

müşkülpesent dedi ki...

hummel tarafında sierra leone için yapılan ilginç tasarım

http://www.kitbag.com/stores/kitbag_4_5/football/product_maxzoom.aspx?intPID=63147&maximage=prd_maxzoom_kb-63147.jpg

Selocan dedi ki...

O forma çok kötü be abi :) Bir de anlamadığım konu. Uefa formalarda herhangi bir yazıya resme simgeye izin vermiyor diye biliyorum. Bizim örneğin efendiler logosu yasak maçlarda . Puma'nın bu tarz resimli formalarına ve işte Sierra leone formasına nasıl izin veriliyor ? Bir bakmak lazım

müşkülpesent dedi ki...

şöyle bir açıklaması olabilir

böyle şeyler uefa tarafından yasaklı deniliyorsa
dünya kupası fifa'ya bağlı bir organizasyon.

mesela CAF yani afrika futbol confederasyonu kolsuz formaya izin verirken FIFA da bunlara dünya kupasında izin vermemişti.

uefa, concacaf, conmebol, caf, acf kendi konfederasyonlarında bazı kurallara getirebiliyorlar mesela conmebol da hakem baraja spreyle çizgi çekiyor. ama fifa'nın düzenlediği bir organizasyona gelince kuralları fifa belirliyor olabilir.

manchester united'ın içinde old trafford resmi olan forması vardı zamanında(Fenerbahçe'nin arma forması gibi formayla aynı renkte) şimdi öyle şeyler yapılıyor mu bilmiyorum.

müşkülpesent dedi ki...

yani afrika takımlarına UEFA kuralları işlemez.
kendi içerisindeki maçlarda CAF karışır uluslararası turnuvalarda da FIFA'nın dediği olur.

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır