Bu Blogda Ara

8 Kasım 2009 Pazar

Beyaz Forma Ve Şort Uyumu





Geçenlerde bir postun yorum kısmında neden beyaz formamızın altına parçalının şortunu giydiğimiz, neden daha uygun bir şort giymediğimiz üstüne birkaç cümle edilmişti. Konumuz bu.
Şimdi uyumun olmadığı kesin, formanın kollarındaki "sarı üstüne kırmızı 3 çizgi"nin şortta da olması gerekiyor teoride. Bu tamam. Fakat, Galatasaray Futbol Takımı son 2 sezondur doğru bir kullanımla artık parçalı formasının altına beyaz şort giydiği için, zaten kreasyonda bir adet beyaz şort bulunuyor. Bu da normal beyaz üstüne yanlardan kırmızı 3 çizgi şeklinde. Bu şort varken, başka bir beyaz şort, gereksiz kaçıyor. Bakın, "gereksizdir" demiyorum. Gereksiz kaçıyor. Şimdi bu uygun şortun nasıl "gereksiz kaçtığını" görelim efenim, kanıtlarıyla.


07-08 sezonunda Fenerbahçe bu işe şöyle çözüm bulmuştu:Nasılsa çubuklunun altına beyaz giyileceği için, bu sorunu, o seneki sarı-beyaz çubuklunun şortunu kullanarak hallettiler. Ekstra bir şorta gerek kalmadı. O forma da şöyleydi, gösterelim:


Sonradan bu sarı-beyaz forma evrim geçirip, kollardaki ve yanlardaki 3 çizgiler lacivert olunca -ki daha iyi oldu- da, o kullanım şu hale geldi:


Bunun bir eski versiyonu var. Üşenmedik, erişmedik, gittik araştırdık bulduk efenim. Buyrun, 04-05 Fb Home.


Burda değişik bir durum daha var. Önce çubukluya uygun bir şort yapılıyor(ilk resim). Ki takdir ettiğim bir hamle bu. Şık duruyor. Sonra sezon ilerledikçe bir bakıyorlar, lan beyazın şortu var, ne gerek var kastırmaya. Bunu farkettikten sonra, 2. resimde gördüğünüz gibi, 3. resimdeki beyaz formanın şortunu kullanıyorlar. İlk şort yalan oluyor.

Demek ki neymiş, bu tip bizimki gibi durumlarda, iki şort fazla. Evet, beyaza daha uygun bir şort olabilirdi ama, şu durumda gereksiz kaçıyor. Bildiğiniz gibi geçen sezon da beyaz ve parçalıda aynı beyaz şortu kullanmıştık. Ama bu sezon beyaz formamızda bulunan ufak bir ayrıntı, olayı değiştirdi. Biz de bu postta bu konuyla ilgili açıklama getirmeye çalıştık.

10 yorum :

calibra dedi ki...

Bence yapılmalıydı.

Sırıtıyor, göz tırmalıyor.

Kayseri'nin beyaz forması bile bizden daha güzel yav. En azından şortu formaya uygun! :)

Selocan dedi ki...

En başta ben de öyle düşünüyordum. Yani beyaz formaya hiç gitmeyen bir şort. Fakat 3 adet forma üstümüz var 4 adet şort saçma olurdu sanki. Parçalı formaya da, o beyaza yapılacak sarı bant üstüne kırmızı çizgili şort yakışmayacağına ve Parçalı daha göz önünde olan bir forma olduğuna göre mantıklı gibi gözüküyor.

L dedi ki...

kayseri'nin "bile" var ama, kayseri'nin parçalısı ve altına giydiği beyaz şortu yok abi.

Herhangi Biri dedi ki...

ellerinize sağlık gene çok güzel bir konu
yalnız merak ettiğim bir konu var;

yazınızda parçalının altına doğru kullanımla beyaz şortun giyildiğini yazmışsınız. acaba bu beyaz şort doğruluğu eski parçalıdaki beyazdan mı yoksaesteteik olarak gözünüze hoş gelmesinden mi?

L dedi ki...

valla biz işin "göze hoş gelme" kısmına dayanarak yazsak, ortalık zaten panayıra döner. biz doğru olanı görmeye çalışıp, bunun hakkında yazıyoruz. en azından ben, hiçbir zaman burda çok istisnai konular hariç "bence şöyledir" dememişimdir.

biz eskiden uzun süreler parçalı altına beyaz şort giydiysek, bu forma şimdi de kullanılıp bizim esas/geleneksel formamız haline gelebilecek bir kombinasyondur. tabii bakarsınız seneye parçalı bile olmaz çubuklu giyeriz, bu işlerin garantisi yok.

ayrıca zaten, çubuklu veya parçalılarda, temel olarak formadaki rengin şortta olmaması gerekir. ki buna da bir yazıda değineceğiz.

ayanux dedi ki...

üstad,
bir ekleme yapayım,

fenerbahçe'nin 07-08 sezonu kuruluş formasının sarı renkli adidas 3 çizgisi avrupa maçlarında lacivert olarak kullanıldı diye biliyorum. yani tek tek maç resimlerine bakmak lazım tabi ama %99 öyle.
bunun sebebi de adidas'ın kurumsal kimliğinin enternasyonel müsabakalarda belirginleştirilmesinden keynaklanmaktadır. elimde iki formada mevcut, lig formalarının çizgileri sarı, avrupa formalarının çizgileri lacivert.
aynı durum 100. yıl fenerbahce avrupa kupası formalarında da mevcut. 3 çizgi kullanılmayan lig formaları avrupa ya gecınce 3 çizgili kullanılıyor.

L dedi ki...

evet hocam. 100. yıldakini biliyordum da, 07-08'deki kullanımın nasıl olduğundan emin olamıyordum. sağol.

sanırım real madrid'in 01-03 arası giydiği home'daki durum da böyleydi. ligde dümdüz beyaz. avrupada 3 çizgiyle.

boo dedi ki...

gereği gereksizliği değil de beyaz formanın şortu değil o . formanın gövdesi beyaz diye kollardaki formanın en büyük özelliği olan 3 çizgili şortundan yaptırmamak bütünlüğünü bozuyor.hata beyaz çoabın 3 çizgileri bile öyle olabilirdi.

ayanux dedi ki...

lappa üstad haklısın. adidas ın bu konuyla ilgili ciddi takıntıları var. her halukarda kurumsal kimliklerini tam bir alman disiplini ile canlı ve etkin bir şekilde kullanıyorlar.

adamların şu detay disiplinine hasta oluyorum zaten. bizde detaycılık yok. super lig logoları geldi kollara, yarısı sağda yarısı solda. rezillik.

L dedi ki...

aynen abi. daha bu meseleler oturacak da, alışılacak da...

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır