Bu Blogda Ara

24 Kasım 2009 Salı

Büyük Araştırma Bölüm 1

Efenim dev bir konuyla karşınızdayız. Gerçekten bayağı bir zaman isteyen bir araştırmaydı bu. Ama biz Gs forması manyakları için, sorun değil.
İlk sayısından beri birkaç sayı hariç bütün sayıları arşivimde bulunan Galatasaray dergisi, bu araştırmada ana kaynak oldu bana. Öbür türlü bu işi İnternetsel kaynaklarla yapmak çok zor olurdu. Bir yere kadar çünkü.

Konu şu: Galatasaray, 02-03'ten bu yana, her sezon, bütün maçlarda hangi formaları giydi? Aslında ben 01-02'nin de olmasını çok isterdim. Çünkü çok absürd bir sezondu o, ve hatırladığım kadarıyla genellikle beyaz giyiyorduk. O sezonun iç saha forması beyazdı desek, abartı olmaz sanırım. Artı o sezonki kırmızı-beyaz ve kırmızı-siyah kombinasyonlarının kaç kez kullanıldığını görmek de iyi olurdu.

02-03 sezonundan başlıyoruz. Bu sezon da birçoğu gibi forma açısından karmaşıktı. Parçalı yok, balık baştan kokuyor zaten. Bunun üstüne bir de düz kırmızı var. İlaveten bir altın ve bir gümüş. Neden ikisi de, anlamak güç. Bir de beyaz forma. Ama bu son saydığım dördünün aynı tasarıma sahip olması belki de bu sezon formalarıyla ilgili en kötü kısım. Yani çubuklu hariç, Galatasaray o sezon hangi formayı giyse aynı tasarımı görüyorsunuz. Can sıkıcı bir durum.

Resimlerle göstererek rakamları verelim.


Galatasaray sezona bu formayla girmişti, yani iç saha forması buydu. Ama zamanla siyah şort unutuldu ve, kırmızı şortla yola devam edildi.


Sebebini merak etmiştik tabii, hâlâ merak ediyoruz. Artık yönetim kademesi beğenmedi mi ne olduysa, vardır bir sebebi.

O sezon Galatasaray lig maçlarında toplam 12 kez giydi bu formayı. Bir iç saha forması için düşük bir rakam. Yani standart olarak en az 17 maçta giyilmesi gerektiğini göz önüne alırsak --hatta kimi zaman dışarda da giyilebileceğini düşünürsek-- az bu rakam. Tabii şort konusunda değişiklik yapılması da olumsuz bir hamle.

Onun ardından yine 12 ile düz kırmızı geliyor. Her zaman bahsettiğimiz gibi gereksiz bir forma olan ve birinci forma yerine kullanılması daha da gereksiz olan kırmızı düz forma, zaten olmaması gerekirken, bir de bu kadar giyiliyor. Ayrıca bu formanın şampiyonluğun kaybedildiği Beşiktaş maçında da giyilmesi, onu bir kat daha unutulmaya değer kılıyor.


Ağırlık bu iki formada gördüğünüz gibi. Geriye kalıyor 10 maç zaten. 34 maçın 24'ünde zaten aynı renk forma giyilmesi pek normal değil.
3. sırada (veya 2) beyaz forma var. Esasen şık bir forma. Tasarım da uyuyor. Ama onun haricinde 3 formanın daha "aynı" olması, bu güzelliği önemsiz kılıyor. Zaten sadece 4 kez giyilmiş.


Dördüncü sırada 3 kez ile altın forma. Gümüş ise sadece 2 kez giyiliyor. Gümüş ve altın bir kez Ankara deplasmanı seferinde arka arkaya giyiliyor, iki kontenjan oradan gidiyor zaten bunlar için. Ankaragücü-Gençlerbirliği maçlarıydı sanırım -- diğeri de içerdeki Trabzon maçı. İlk yarıda. Bu maçların fotolarını bulmak zor olduğu için, cepten yiyoruz.



...




Ayrıca bir maçlık bir forma var bu sezonda. Sezon sonuna doğru oynanan Trabzon maçında, o dönem adını hatırlayamadığım bir şehrimizde yaşanan deprem felaketi sebebiyle siyah forma giymiştik. Bu kez şükür ki, üstteki tasarımdan değildi. Düzdü, şort olarak da sene başında çubuklunun altına giyilen siyah şort kullanılmıştı. Güzel bir forma diyebiliriz.



Toplam 5 forma, bir de ekstra 6. Ve 33 maç. Fakat düzenli bir dağılım yok. Zaten 6'yı bırakın, 5 bile fazla bir rakam. Şimdi tabii "neden 33?" demiştir okuyanlar, şundan:Bir tane çok istisnai maç var bu sezonda. Onu ayırdım en sona.

Galatasaray, ligin son bölümlerinde, yanlış hatırlamıyorsam, Adanaspor ile oynadığı maça çubuklu forma ile çıkıyor. Ama nerden esiyorsa artık, ikinci yarıya düz kırmızı ile çıkıyor takım. Bunu da tesadüfen fark ettik diyebilirim. Anadolu takımlarından alışığız bu tip işlere. Ki son zamanlarda da görmedim pek. Çok geçerli bir sebebi yoksa eğer, bu yapılan çok saçma bir iş. Çok geçerli sebep ne olabilir, onu da bilmiyorum gerçi. Büyük takımın yapmaması gereken işler.

xxx

Bir de lig haricine bakalım.
Önceki sezon şampiyon olması sebebiyle o sezon Ş. Ligi'ne katılan Galatasaray, ilk tur gruplarında elenmişti ve grupta yaptığı 6 maçın 5'inde çubuklu formayı giymişti. İlk maç, Lokomotif deplasmanında siyah şortlu giymiştik, diğerleri kırmızı şortlaydı sanırım. Diğer tek maç da, içerde yine Lokomotif Moskova ile oynanan maçtı, beyaz giymiştik. Bu da kötü sonuç tabii.

Kupa bilançosu ise, 2 maç, bir çubuklu ve bir beyaz.

21 yorum :

bonaventure dedi ki...

ya umbronun tasarımları sarı kırmızyla olmuyor. ya da en kötülerini bizim için yapmışlar.

bu arada ilk fotoda cihan neyi tutuyor öyle? :)

L dedi ki...

o dönemki renkle alakalı hocam.

ayrıca eleman pinto, ve neyi tuttuğunu karıştırmayalım, blog harici konular:)

müşkülpesent dedi ki...

altın formanın elazığspor'la sami yen de oynanan seyircisiz maçta giyildiğini de hatırlıyorum hatta o maçta ümit karan çok deneyip de atamadığı gollerden atmıştı nihayet.

gümüş forma ali sami yen'deki trabzonspor maçında da giyildi diye hatırlıyorum.

siyah forma diyarbakır'da yaşanan deprem dolayısıyla giyilmişti.

müşkülpesent dedi ki...

milliyet arşivden bulmak istersniz trabzon maçının tarihi 16kasım2002 idi.

Selocan dedi ki...

Siyah formanın fotosu çok da. Gümüş ve Altın sıkıntı. Onların tarihleri belliyse bakabilirim Milliyet Arşive

müşkülpesent dedi ki...

23 mart 2003 elazığspor maçı.

şu sondaki adana maçında da tam 5 gol atmamıza rağmen maç 2-2 bitmişti yan ve orta hakem sağolsun o sezon bjk şampiyon olsun diye ellerinden geleni yapmışlardı. çok koltuk kırıldı o maçta da nasıl olsa sezon sonu sami yen yıkılacak diye.

Selocan dedi ki...

Buldum ama Henüz o senelere gelmemiş galiba resim büyütme. Sadece sayfa açılıyor resmi büyütemiyorum. Neyse bulmaya çalışayım . Teşekkür ederiz

Seco dedi ki...

araştırma çok güzel, dergi de çok kolaylık sağlayan bir kaynak. kırmızı formanın olduğu sezonlar karışık oluyo sanki, umbrolu yıllarda hangi forma home anlamak pek mümkün değil. adidasa geçtikten sonra her sene away beyaz çıkmaya başlayınca biraz daha düzene girdi gibi.

okurken aklıma şu geldi. bundan sonraki sezonların araştırmasını yaparken sami yen'de oynadığımız maçların kaçında home forma giydiğimizi de belirtsen nasıl olur.
böylelikle meşhur "sami yende sadece parçalı giymeliyiz" konusu da hem rakamlarla dökümüş olur hem de aradan çıkmış olur:)

L dedi ki...

öncelikle sağolun.

diğer sezonlar hazır aslında:) hangi maçın hom, hangi maçın evey olduğu da belli. sadece çok teferruat olur mu diye muallakta kalmıştık, ama bir kişinin merakı/isteği bile bizim için önemli. yarın bu yazıya ekleyeyim o ayrıntıyı, ayrıca diğer sezonlarda da yazayım.

rakama gerek yok abi, asy'de parçalı giymeliyiz!:) forma tanıtımı günleri istisna tabii. onu nba'de bile yapıyorlar. o da olsun olsun, senede 1 kez olsun.

Adsız dedi ki...

Gümüş içerideki ts maçında da giyilmişti.. ayrıca deplasmandaki gençler maçında..

bonedriven dedi ki...

şampiyonlar liginde lokomotif moskovayla oynamıştık, spartak'la değil.

sami yen'deki trabzon maçına ligtv arşivinden baktım, gümüş giymişiz.

L dedi ki...

gümüş meselesi halloldu. ufak bi hata yapmışız. sanırım böyle farklı bir forma olunca, giyilen maç sayısı da akılda daha fazla kalıyor. şanslıyız yani bir açıdan, ıskalanabilirdi bu. uyarılar için teşekkürler.

lokomotif'i de düzelttim, sağolun. zaten sanırım heriflerin 1 cl deneyimi var, artık unuttum mu, yoksa gördüm de adamlara yakıştıramadım mı neyse, spartak yazmışız. kusura bakmayın ahali.

bu sebeplerden, bir dahaki sezonlarda daha dikkatli olacağızdır.
eyvallah.

kAbaSakaL dedi ki...

altın formanın giyildiği maç fotoğrafları gs derginin 11. ve 12. sayılarında mevcut.gümüş formaya ise rastlayamadım bi türlü...fotoların orjinallerine nasıl ulaşacağımı bilemediğim için dergi üzerinden fotoğrafladım. umarım yardımcı olur...

içerde seyircisiz oynanan 3-0lık elazığspor maçından..

http://picasaweb.google.com/cumalionduc/Forma#5408017718796462962

http://picasaweb.google.com/cumalionduc/Forma#5408017551029112354

Birde dergiyi karıştırırken hazırlık maçlarında giyilen o sezona ait bir de sarı forma olduğunu gördüm..Hatırladığım kadarıyla da bu forma jardelin giydiği en son gs formasıydı...ama foto vedat inceefe'ye ait

http://picasaweb.google.com/cumalionduc/Forma#5408017826841895570

Selocan dedi ki...

Süper fotolar eline sağlık. Lappapzade gelince resimleri yeniler. Çok teşekkür ederiz..

Sayım ve Tesellüm Fazlası dedi ki...

http://rapidshare.com/files/312054515/0203_Formalarae_.rar.html adresine aradığınız fotoğrafları yükledim. Umarım işinize yarar.

Selocan dedi ki...

Çok güzel 2 foto, teşekkür ederim. Lappazade gelince ekler resimleri

boo dedi ki...

altın forma ilk olarak olimpiyakos maçında giyilmişti gs tarihinin en kalabalık özel maçında.

L dedi ki...

evet, olimpiyat stadının açılış maçıydı sanırım.

Selocan dedi ki...

2. yarısına anca yetişebildiğim 80 bin kişinin içerde olup bir o kadarının da dışarda kaldığı, yetişmek için yoldan çıkıp dağ bayır koşturduğum maç :)

calibra dedi ki...

ah umbro ah. bir dönemin efsanesi...

yahu bir tasarımdan (ingiltere milli takımına da yapmışlardı o tasarımı), 4 ayrı formaya niye kasmışlar anlamak mümkün değil.

o 4'lü içinde en sevdiğim beyazdır. gerçi ben hep beyaz formaları severim, o ayrı.

bu arada ben türkiye liglerinde home / away forma kavramına inanmıyorum. kendi incelemelerimde numara vermemin sebebi de bu.

bizde home derler tüm sezon o formayı giyerler, bir away yaparlar, awayde giymezler. 3rd - 4th olayı zaten yok bence :)

neyse bu başka tartışma konusu.

lappap eline sağlık hocam.

bu arada, çubuklu aslında kötü bir forma değildi ama, anısı kötü. bi de kırmızı şort gitmiyor onun altına gitmiyoooooooor! :)

L dedi ki...

bir yandan haklısın hocam o home-away konusunda. bizde o iş yok. varsa da teoride var, pratikte yalan oluyor. bütün sezonlar bittiğinde göreceksiniz, çok acayip kullanımlar var. ama biz vanspor olmadığımız için o kadar üstünde duruyoruz bu işin zaten, galatasaray herhangi bir klüp değil, bu işlerin, belki şöyle bi bakınca basit olan işlerin, halledilmesi gereken bir kulüp.
bu meselelerin düzeltilmesinde zerre payımız olursa eğer, seviniriz.

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır