Bu Blogda Ara

14 Kasım 2009 Cumartesi

KUMAŞA İŞLENMİŞ DESENLER


Sade bir formayı daha güzel hale sokmanın 2 yolu vardır. 1.si; Formanın üzerine çizgiler, şeritler, bantlar vs... geçersiniz ki bunun 2 yolu, ya formaya bunları dikmek (bkz 02-03 Umbrolar), ya da forma kumaşının üzerine farklı bir boyayla, kumaşla bütün şekiller yapmak. 2. yol ise; sade formanın kumaşının üzerine desenler işlemek (Kabartmalı veya kabartmasız) ki yazacağım konu bu 2. olay.


1. duruma küçükçe değineyim, esas konumuz olmasa da. Mesela bu sene düz sade formanın nasıl güzelleşebileceğine çok iyi bir örnek olarak Manchester United Home formasını verebilirim. Kırmızı Şeytanların o alıştığımız düz kırmızı formalarına biraz hareket kazandırmak için V şeklinde bir bant geçilmiş ve güzel bir hava yakalanmış formada bana göre. Ayrıca Fenerbahçe'nin bu sezonki Arma forması da buna güzel bir örnek. Ya da Galatasaray'dan örnek verecek olursak, 03-04 beyaz ve 04-05 füme formaları da bu ilk yöntem ile güzelleşmişler. Bu örnekler sadece benim beğendiklerim. Yoksa bu yöntem ile hemen her sene formalarımıza renk katılıyor, çok sık kullanılan bir durum. Bu yöntem "formayı güzel hale sokmanın 2 yolu vardır"ın ilki.



2. yolu ise, esas konumuz olan formaya işlenmiş desenler. Düz bir formaya geçilecek kabartmalı veya düz şekilde, kumaşa işlenmiş desenler... Bence bir formayı, hem de çok düz bir formayı, mükemmel hale getirebilir bu desenler...


Bir önceki yazımda En güzel Adidas kalıbından bahsederken ve Milli takımların Dünya Kupasında giyeceği formaları gösterirken, 2 ortak özellikten bahsetmiştim. İlki kalıplarının aynı olmasıydı, onu anlattık, 2.sine daha sonra değineceğim demiştim hatırlarsanız. İşte bu 2. durum Adidas'ın Milli Takım formalarına uyguladığı desenler. Her formanın üzerine farklı desenler işlenmiş. Kimisi kabartmalı, kimisi parlak ve geometrik şekilli desenler... Bu tarz da aslında Adidas'ın çok uzun süredir uzak durduğu bir tarz. Genelde Adidas formalarında desen görülmezdi bugüne kadar. Anlaşılan formalar hem teknolojileri, hem de görünümleri itibariyle çağ atlıyorlar, çünkü Adidas bile bu değişime gidiyorsa bir şeyler değişiyor demektir.


Benim istediğim de zaten bu desenlerin Galatasaray Formalarında kullanılması. 90'ların başlarındaki Umbrolar, hatta ortalarındaki Adidaslar da bile o dönemi yansıtan desenler bulunmaktaydı. Hatta Umbro formalarımızın bazılarında kumaşa işlenmiş GS armaları ile oluşturulmuş desenler de vardı. Şimdi Adidas'ın Dünya Kupası formalarına bakınca biraz ümitlendim açıkçası. Tabi bu işin 2 olayı var, onu da açalım. Adidas'ın kendi kalıplarındaki desenler ve Tasarım ekiplerinin kendilerinin koyduğu desenler olarak bir kez daha 2'ye ayıralım bu durumu.

Adidas'ın 90'ların ortalarında kullandığı kendinden desenli kumaş tipi

Yukarıda ki resme bakacak olursak, 90'ların formalarında Addias olsun Umbro olsun her markanın kumaşına işlenmiş desenleri vardı. Yani her takıma yapılan formaların kumaşlarında bu desenleri görmek mümkündü. Ayrıca bir de Tasarım ekiplerinin kendilerinin koydukları desenler vardı mesela GS armalı formamız gibi (Onun da resmi aşağıda)... Şimdiki Adidaslarda da bu 2 durumu gözledim ben. Adidas'ın hem kendi fabrikasında, kumaşına işlediği desenlerden formalar tasarlanabilir, hem de başlığın ilk resminde kullandığım Rusya'da görüldüğü üzere, tasarım ekiplerinin kendilerine özgün yerleştirdiği desenler görülebilir.

Bu formanın kumaşına işlenmiş Galatasaray Arma desenleri var

Yani Gsstore yapacaksa yapacak bunu ya kendileri formalara desenler işleyecekler, ya da Adidas'tan desenli kumaşları alacaklar. Yoksa yine düz kumaşa sahip formalar giyeceğiz. Ancak beni umutlandıran bir durum bu sene mor formada yaşandı. Gerçi mor formadaki çizgiler Adidas'ın uyguladığı bir olay, isteyen koyuyor isteyen koymuyor, fakat yinede kumaşa işlenen bu ince çizgiler (desen olarak, yani yukarıda bahsettiğimiz ilk durum gibi değil) beni tam tatmin etmese de yine de formayı farklı kıldı. Umuyorum gelecek sezon bu Milli takım formalarına uygulanan tarzda yaratıcı ve formayı bambaşka kılan desenler kumaşlarımıza işlenir. Örneğin bu seneki Parçalı formamıza veya beyaz formamıza Meksika veya Japonya formalarına benzer desenler işlenseydi çok daha güzel olabilirlerdi. Umuyorum gelecek sene 90'ları hatırlarız ve desenleri formalarımıza işleriz. Tabi benim dileğim bize özgü kabartmalı desenler tasarlanması, Adidas'tan hazıra kaçmayalım.

Başlı başına geometrik olan formanın kumaş içine işlenmiş desenleri de geometrik

5 yorum :

ahmetcan_48 dedi ki...

Valla hocam Rusyanın forması harika olmuş gerçekten ya. Umarım katılırlar dünya kupasına o formayı izlemek isterim. Bu arad bugün gazetede okudum bu yılo Fenerbahçenin en çok satan forması arma formymış, taraftarları o formaya baya bi talep gösteriyorlarmış.

Selocan dedi ki...

O normal abi Fenerbahçenin çubuklu forması zaten her sene aynı forma o yüzden bu değişik formanın çok satması normaldir. Bizde de mor forma en çok satan formamız :) Değişik formalara hep ilgi fazla olur.

okanöztoprak dedi ki...

Bu konula alakasi yok ama forma lansmanindaki Sari-Siyah Kaleci formasi niye giyilmiyor acaba?
Aslinda çok guzel bir forma ve giyilmesini isterim ..

borgakanturk dedi ki...

adidas'ın bu ulusal formalardakı en önemli özellik dar kalıp kullanması ve kumaşına da ayrıca özel bir çalışma gerçekleştirmişlerdir özellikle sıcak hava ve futbolcuların bu koşullarda rahat etmesi konusunda.
vucudu saran teri kolayca dışarı atan bir düzenleme. Kupa Afrika'da gerçekleşecek. O sebep efor icin sanırım bir çok düzenleme yapılmış.
Bu 2010 formalarındaki kolların kesimlerine dikkat edince fark ortaya çıkıyor.

Puma'nın formaları da dar kalıp.

Ayrıca orijinal formalarda bu türde ekstra desen, motif kullanımı gibi çabalara girilmesi kısmen gerekli artık. Adidas bu konuda vasatı aşmayan tasarımlar yapıyordu, 90'lı yıllardaki kumaşlardaki tasarım ve dikiş işçiliği şimdiki formalarda göze çarpmıyor. (Hatırlayın 1988 Hollanda formasını, 1998 fransa, yugoslavya formalarını...)

Günümüzde Korsan forma teknolojisi bu kadar ileri gidince 50 - 70 euro ya satın alınan bir lisanslı formanın kesinlikle ekstra ozel detaylara sahip olması, heyecan verici olması gerekiyor bence.

L dedi ki...

sarı-siyah dediğiniz, şu altın-siyah mı?
valla o giyiliyor. çok değil belki ama, giyiliyor yani.

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır