Bu Blogda Ara

26 Ocak 2010 Salı

GALATLAR ARMASI


2'dir bir konuya başlıyorum ancak anlatmak istediğim konunun içindeki ufak bir konu, gitgide büyüyüp esas konu oluyor ve ilk düşündüğüm konu kalıyor ortada. Bu sefer yine yazacaktım ancak daha başlığı yazarken yine aklıma bir şey geldi ve değiştirdim. Bu gidişle yazamayacağım, ya da yazsam da içindeki küçük konuları baştan yazdığım için kısa bir şey olacak. 3 seferdir yazamadığım konu, Galatasaray'ın son 2 sezondur formalarına yüklediği anlam. Bir ara yazacağım artık.

Şimdiki konu aslında ana konuyla, yani formaya anlam yüklenmesi ile oldukça alakalı. Ayrıca Lappapzade'nin yazdığı Farklı Logo vs... başlığından da esinlendim açık konuşayım. Bildiğiniz gibi sezon başı, forma kültürü ile ilgilenenler için müthiş, "has taraftarlar" için facia sayılabilecek, yani kimsenin nötr olmadığı, herkesin belli kutuplarda toplandığı bir forma tasarlandı. En kısa adının Mor olduğu bu formaya Majesty ve 2288 forması adı verildi resmi olarak.

Majesty formaya neden bu isimlerin verildiğini bilmeyen yoktur herhalde aramızda. Oldukça güzel bir proje hazırlanmış ve müthiş bir pazarlama tekniği kullanılmış bu formada. 2288 yıl önce Galatlardan gelen koskoca bir tarihi müthiş kullanmışız. Açıkçası ben en başından beri, formayı zaten çok beğensem de, bu tanıtım ve formaya yüklenen anlamı da oldukça başarılı buldum. Her formamıza anlam yüklemek ve bunun altından başarıyla kalkmak güzel bir durum. İşte bu genel olarak formalara yüklenen anlamları yazacağım bir ara. Şimdilik sadece mor formadan gidiyorum.


Galatlar efsanesi projesi sadece tanıtımla ve mor formayla kalmadı bildiğiniz gibi. Çadıra gittiğiniz zaman neredeyse yarısının mor renk ile donatıldığını görürsünüz. Atkılar, şapkalar, kravatlar (çok şık), tişörtler vs... onlarca çeşit mor ürün var. Adeta Galatasaray'ın 3. rengi olmuş storeda. Taraftarın gösterdiği ilgi de malum. Bu sene bu renk ve üzerine yüklenen anlam çok iyi iş çıkardı storeda.


Bir muhteşem özellik daha; Galatlar efsanesine bir arma kazandırarak mor renk ürünleri ayrı bir marka haline getirmek oldu. Bu paragrafın hemen üzerindeki arma işte bu Galatlar arması. 2288 yıl önce değil, bu sene başında tasarlanmış bir arma. Storeda, çoğunluğu mor renkli ürünler olmak üzere, onlarca üründe bu armayı görebilirsiniz. Bu armanın düşünülmesi, bir marka yaratılması çok güzel ve örnek bir başarıdır bana göre. Galatasaray bu tip bir olaya aslında geçen sene girişmişti. Bildiğiniz gibi Efendiler logosu yaratılmış ve özel seri bir takım ürünler üretilmişti bu arma altında. Bu sene ise Efendiler logolu ürünler daha bir genel kullanılmış, hatta Parçalı formamızın sırt kısmına bu armayı işleyip taraftarlara sunmuşlardı sezon başı. Aynı Efendiler arması ve markası gibi, Galatlar arması da bir marka oldu bu sezon. Sayısız üründe kullanıldı ve Efendiler'in ilk sezonunda olduğu gibi, özel seri olayına girişmeden direkt genel ürünlere işlendi.


Galatlar armasının bence tek eksik yanı formada kullanılmamış olması. Lappapzade'nin yukarıda bahsettiğim yazısında bir Roma örneği var. Roma 3rd formasına kendi armasını değil, sembolü olan kurt logosunu konduruyor (sadece 3rd formasında). Tamam, bu yenilik bizim için henüz çok erken. Yani armamızı çıkartıp Galatları koysak, cam çerçeve kalmaz. Ayrıca belki Avrupa maçlarında yasaktır bu tip bir olay. Ancak bu Galatlar arması ince ve güzel bir düşünceyle formaya işlenebilirdi. Mesela formanın kumaşının içine yüzlerce, sadece yakından bakıldığında görülebilecek bir sürü Galatlar arması işlenebilirdi. Ya da çok daha basit bir şekilde; Real Madrid'in bu sene göğsünün sağ kısmına işlediği Bernabeu stadının logosu gibi, formamızla aynı renk ve dikişle sadece bir silüet şeklinde görünen, mor renk bir Galatlar arması dikilebilirdi sağ göğse. Bence işte o zaman düşünülmüş bu muhteşem projede hiç bir eksiklik kalmazdı. Aynı şekilde, parçalıdaki Efendiler logosu da daha düzgün bir yere işlenseydi güzel olurdu, ancak yine ince bir düşünce.


Mor formanın bir daha tasarlanacağını düşünmüyorum. Bu sebeple yukarıda bahsettiğim durum olmayacak yakın gelecekte. Ancak Galatlar markasının ve mor rengin tek senelik olduğunu da zannetmiyorum. Bir forma üretilmese de, gelecek sezonlarda Galatlar armalı ürünler ve mor renk atkılar, şapkalar vs... mutlaka göreceğiz.

3 yorum :

Adsız dedi ki...

abi bu storedaki ürünleri üreten bir firma varmı yoksa kulüpmü üretiyor

L dedi ki...

abi ne galatları, aslan kafası koysak gene cam çerçeve gider.

Yıldırım dedi ki...

Bazı şeyler o kulüplerin tarihi bilinmeden konuşuluyor ve üstüne yorumlanıyor maalesef.. siyah roma formasında görülen logo yeni düşünülmüş bir farklılık diil, roma kulübünün özellikle 70 ve 80lerde kullandığı eski logosudur..
bizimde daha önce kullandığımız gay-sin logosu bi formamızda nostaljik amaçla kullanılsa cam çerçeve inmez aksine satış rekorları kırar bence..

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır