Bu Blogda Ara

10 Mayıs 2010 Pazartesi

BİR ANA RENK, BİR AWAY RENK İLE 3RD YARATMA

Nasıl home formamız olabilir ? Nasıl away yaratabiliriz ? Hangi kombinasyonları ve renkleri kullanarak bir 3rd forma çıkartabiliriz ? tarzından yazılar yazmayı, kendi fikirlerimizi sizlerle paylaşmayı seviyoruz. Bu başlık gibi pek çok başlığımız oldu, bir yenisini daha ekliyorum

Başlamadan önce söyleyeyim, ana rengin sadece detay olması veya formanın hakim rengi olmaması şartı ile bu tip bir formadan yana olabilirim. Yani kalkıp düz kırmızı formaya, beyaz Adidas şeridi çekmekten bahsetmiyorum.

Malumunuz Galatasaray'ın ilk forması, yani kırmızı beyaz forması aslında bu duruma oldukça uygun. 100. senemizi tek bir 100.yıl forması ile geçiştirmiştik, belki 110. yılımızda bu tip bir away forma yaratabiliriz. Önce ilk formamızı şuradan bir hatırlayın. İşte konu başlığı tam bu tip forma yaratımı. Ancak beyaz formamız artık çok klasik oldu, ben bu başlıkta diğer away renklerimize ağırlık vermek istiyorum. Sarı ile kırmızıya gidecek ve bizim bu zamana kadar kullandığımız tek renk siyah sanki (aslında turuncu da var).

Şimdi siyahtan gidip biraz açayım konuyu. Benim demek istediğim; Bir siyah forma düşünün, bu formaya sarı veya kırmızı renklerimizden sadece 1 tanesini desen veya detay olarak ekleyin. Biz genelde away formamıza sarı kırmızı renkleri birlikte detay olarak işliyoruz. Ancak bu yazıda anlatmak istediğim ise, sadece sarıyı veya sadece kırmızıyı, beyaz veya siyah formamıza işleme. Bunun da birkaç farklı yolu var. Madde madde yazayım.

Utkan Ayhan Tasarımı

1- Sarı veya kırmızı rengi sadece Adidas çizgilerinde ve reklamlarda kullanma; Seneye bu tarz bir krem rengi forma beklentim yüksek, çünkü sarı, kreme pek gitmeyeceği için olası eklenecek bir ana rengin sadece kırmızı olma ihtimali yüksek. Ancak bu 1. maddeye göre sadece logoların ve Adidas çizgilerinin kırmızı veya sarı renk olması lazım, bunların dışındaki bütün yerler (şort ve çoraplar dahil) bütünüyle away renk olması lazım. Yukarıdaki forma bu tarza bir örnek. Dümdüz siyah formanın sadece Adidas çizgileri ve reklamları sarı renk. Formada hiç kırmızı bulunmuyor. Beyaz formaya kırmızı Adidas çizgileri ve reklamlar, siyah formaya kırmızı Adidas çizgileri ve reklamlar gibi çeşitlendirebiliriz örnekleri. En yakın, geçen seneki turuncu formamızı bu tarza örnek gösterebiliriz. Turuncu formada kırmızı çizgiler ve reklamlar mevcuttu, sarı bulunmuyordu.

Okan Öztoprak Tasarımı

2- Ana rengin formada detay olarak kullanılması; Bu maddede anlatmak istediğim düz tek renk away olan bir formaya, sadece kırmızı veya sadece sarı kullanılan detaylar işlemek. Biz son zamanlarda beyaz formamıza sarı ile kırmızıyı birlikte detay olarak işliyoruz, ancak tarihten sadece kırmızı rengin detay olarak kullanıldığı dönemler var. En popüleri de hiç kuşkusuz Xamax maçı forması. Başka örnekler de vereyim; Mesela siyah formaya sarı ortadan geçen bant çekmek, ya da kırmızı tek taraftan çubuk indirmek gibi. Bu maddeye de en yakın örnek olarak 2003-2004 beyaz formasını örnek olarak gösterebiliriz.

Aslan Ünal Tasarımı

3- Olayı biraz daha abartıp, tek ana renk ile away rengi çubuklu, parçalı, enine çizgili vs... gibi kullanmak; Bu tarz Galatasaray'a ne kadar yakışır bilmiyorum. Zaten sarı ile beyazı bu tarz kullanamayız. Fenerbahçe kuruluş forması gibi olur. Ancak şu tarz birkaç örnek verebiliriz; Sarı siyah parçalı, kırmızı siyah çubuklu, kırmızı beyaz enine çizgili vs... Ancak bu madde benim 3rd fikirlerime tamamen aykırı, çünkü ana renk çok fazla formaya hakim oluyor. Bunu beğenmedim, bir sonraki maddeye geçelim.

Ahmet Tahtasakal Tasarımı

4- Yukarıdaki maddeyi ne kadar beğenmediysem, bunu da o kadar istiyorum kulübümde. Forma üzerini sarı ile kırmızıdan farklı, düz tek renk yapmak; Şort ve/veya çorapları ana renklerin birinden yapmak. Yani hemen örnek vereyim; Mesela yazının başında linkini verdiğimiz Galatasaray'ın ilk forması gibi. Yani düz beyaz üst, düz beyaz şort, kırmızı çoraplar. Formadaki tek farklı renk çoraplarda... Sevilla'nın home kombinasyonu gibi. İşte bu formanın ben 110. yılımızda yapılmasını bekliyorum. Ya da, mesela simsiyah formanın sadece çorapları sarı veya sadece çorapları kırmızı... Ya da beyaz formamızın şortu kırmızı, veya siyah formamızın şortu sarı gibi... Bu kombinasyonlardan korkmamamız lazım, ancak görülmüş bir örneği de yok son yıllarda. Klasik dönemlerde yapmışız bu tarzı çok. Yine neden olmasın. Ayrıca bu 4. maddeyi 1. ve 2. maddeler ile de birleştirebiliriz. Yani forma üstünün adidas çizgileri, şorttaki veya çoraptaki ana renkten olabilir. Formada bir detay rengi olacaksa, bu şorttaki ana renk olabilir vs...

1905'teki ilk formamız - Selocan tasarımı :)

İşte bu maddelerdeki gibi, ana renklerden sadece 1 tanesini, 3rd veya away formaya katabiliriz. Tarihte beyaz formaya bu 4 maddeyi de işledik, ancak siyahı hiç bu tarz kombinasyonlarda kullanmadık (tasarımcılar da genelde beyaz-kırmızı kullanıyorlar). Tabi ki başka away renklerimizde de bu kombinasyonlar yapılabilir, ancak sarı veya kırmızının tek başına gidebileceği en iyi 2 renk siyah veya beyaz. Ben en çok 4. maddenin yapılmasını isterim. Hatta sadece çorabın ana renk olarak kullanılması bu 4. madde içindekilerden en çok istediğim. Ama Galatasaray pek kombinasyon yapmayı sevmez, bunu da söyleyeyim.

3 yorum :

pepino dedi ki...

tam bu konuluk forma bize cuk oturur

pepino dedi ki...

linki vermeyi unutmusum simdi farkettim
http://www.footballshirtculture.com/10/11-kits/bayer-04-leverkusen-2010-2011-adidas-home-kit.html

Selocan dedi ki...

Evet süper forma. Sarı çizgili de yapılabilir misal..

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır