Bu Blogda Ara

8 Haziran 2009 Pazartesi

LİLAYI BEKLERKEN

Forumları gezerken yine :D çıkması muhtemel lila forma hakkında çok fazla olumsuz görüş olduğunu farkettim, isyan ediyor taraftarlar. Hoşgörü ile karşılayanlar, beğenenler, olabilir bir farklılıktır diyenler de bulunuyor fakat çoğu taraftar bu rengi gelecek sezon takımda görmek istemiyor.

Ben de formaların tanıtılmasına az süre kala Galatasaray'ın giymiş olduğu bir kaç farklı tarzda formayı bir kez daha günyüzüne çıkarayım. Galatasaray Türkiye'nin bu konuda en açık görüşlü takımı. Beşiktaş'ın kırmızı formalarının dışında (armadaki Türk bayrağı ilham kaynağı olabilir) 3 büyüklerden farklı rengi en çok benimseyen kulüp Galatasaray. Trabzon'un da bir ara turuncuya sardığını Bursaspor'un da bu sene turuncu kavun içi tarzında bir renk forma giydiğini unutmayalım.

Artık lila mı eflatun mu mor mu diyeceksiniz bilemem, çıkarsa ne kadar satar onu da bilemem fakat ilerde koleksiyon değeri yüksek bir forma olacağı kesin. Bu eski ve "değişik" formalarımızı lilaya armağan ediyorum :D
Bu arada Siyah, Beyaz ve gelenekselleşen füme renkli formalarımızı kategori dışı tuttum..
1991-1992 Mavi Lacivert Forma
yukarıdaki forma hakkında geçtiğimiz yazılarda epey bahsettim sıkmış olabilir :D yazmayacağım. Oldukça alakasız bir forma, hem renk hem desenler. Muhtemel lilanın en büyük rakibi.
2002-2003 Altın Gümüş kardeşler
Yukarıdaki formalar 2002-2003 sezonunun bir eseri. Umbro hep böyle değişik formalar yapmakla ünlü bir markadır, daha çok eski zamanlarda. Fakat son zamanlarda bu imajlarını düzelttiler (08-10 ingiltere forması nedir yahu muhteşem). ilk umbro dönemimiz olan 91-95 arası dönemde başarılı formalar yapmışlardı fakat 2. umbro döneminin (02-05) ilk sezonunda lottoları saymazsak bence en başarısız formaları çıkarttılar. Adidas'tan çıkıp gelen bu takım, önce lotto faciaları ile ardından bu 2002-2003 sezonu umbrolarla mücadele etti, halbuki kaç senedir Adidas'la avrupa standartlarında formalar giymeye başlamıştık. Fakat yine de bu yukarıdaki 2 kardeş forma "günü kurtarmak" dediğimiz şeyi başardılar ve o sezon sık sık konuşulan formalar halini aldılar. Mavi formayı hiçkimse hatırlamadığı için bu formalar bir devrim olmuştu, bir takımda bu kadar değişik formalar ilk defa görülüyordu Türkiyede..
2003-2004 Buz Mavisi forma
Umbro geçen sezondan hızını alamamış olacak ki bu sefer sınırları zorlayan bir forma ile karşımıza çıktı 2003-2004 sezonunda. Buz mavisi renkte forma !! (şimdi bu 91-92 mavi laci formayı hiç saymıyorum çünkü hiçkimsenin haberi yoktu bir gsstore'da yoktu gidip alalım görelim e takımda giymedi zaten es geçiyorum o formayı.) Umbro oldukça radikal bir kararla lacivertin küçük kardeşini, ezeli rakibin rengini Galatasaray'a getirmişti. Hem rengi hem değişik tarzıyla (italya milli takım esneyen vücuda oturan kumaşta) bu forma da geldiği zamanda olay olmuştu yine istenmeyen adam ilan edilmişti. Hatırlıyorumda Galatasaray'ın Samsunspor maçında (maçı hatırlayamadım yardım aldım:D) bir heves giydiği sahaya çıktığı fakat hakem Metin Tokat'ın formalar benzeşiyor diye değiştirilmesini istediği, takımın hevesinin kursağında kaldığı bir maç vardı bu formanın mazisinde :D. Bir önceki gümüş altın kardeşlerden çok daha farklı bir formaydı Galatasaray renkleri açısından çok daha alakasızdı. umbro her sene böyle bir şova kalkışır demiştim o zamanlar içimden. Neyse ki o sezonun ve daha sonraki sezonun formaları nispeten başarılıydı. Bu arada ufak bir not o zamanlar çok karşı çıkılan bu forma koleksiyoncular tarafından şimdi çok aranıyor öldükten sonra şöhreti yakaladı, değeri anlaşıldı :D.
2008-2009 Turuncu Forma
Çok başarılı bir forma, üstüne konuşmaya gerek var mı? Aslında Sarı ile Kırmızının karışması sonucu yaratılmış bir renk turuncu Takımımızla alakasız değil. Tanıtıldığı zaman büyük yankı uyandırdı ve çok olumlu güzel karşılandı diğer marjinallerden farklı olarak. Hatta bu sezon çoğu maçta stad turuncu olmuştu hollanda maçları gibi. Bu değişiklik taraftarın çok hoşuna gitti ve müthiş bir satış rakamı elde edildi acaba galatasaray tarihinin en çok satılan forması hangisi ? araştırma yapmak lazım ama ben bu forma olduğuna neredeyse eminim. Genel olarak 2008-2009 sezonu formaları çok başarılıydı.
Adidas ve Galatasaray bu farklı forma stratejisini çok iyi tutturdular turuncu formayla ve bu gazla çok daha ileri giderek Lila renk bir forma çıkarmayı uygun gördüler gelecek sezon için. Acaba sonuç ne olacak satacak mı, fiyasko mu olacak? Benim gelecek sezon eğer çıkarsa ilk alacağım forma olacak. Sebebi çok beğendiğimden değil genelde home formaları sona bırakırım ve en sondan başlarım hepsini 1 ayda alamayız ki sonuçta:D
Bu arada bu formalar hakkında beğeniyorum, beğenmiyorum yorumları tamamen benim kendi düşüncelerim. ben bazılarını başarılı bazılarını başarısız buluyorum, mesela 02-03 sezonu ve lottolar başarısız dedim bu tamamen kendi düşüncem. ankette en beğendiğiniz sezon hangisi oyunu bu yıllara oy verenler de var herkesin görüşü başkadır.

16 yorum :

Adsız dedi ki...

ben umbro formaları daha çok seviyorum. hatta sırf hoşuma gittiğinden beşiktaş forması aldım bu sene... umbrolar çok daha kaliteli. 2003-2004 te aldığım formanın arkasına isim yazdırmıştım , hala sapasağlam duruyor. 2 sene önce aldığım adidas formadaki isimler çoktan söküldü gitti.

evet bazen abuk subuk tasarımlar da oluyor... ama 2004-2005 sezonunda giydiğimiz (doğru dürüst giyemediğimiz) füme formanın üstüne de forma tanımam.. :D

lila formaya da bayan taraftarlar cephesinden bakmak lazım... lila rengi duyunca hemen ilgilerini çekiyor. :)

The Champ dedi ki...

Delinin biri kuyuya bir taş atar, 1000 tane akıllı çakarmaya uğraşır....
sezon başında ezik fener medyası sırf galatasarayı kötülemek amaçlı böyl bir iddaa attı ortaya bakıyorumda bizimkiler bunun doğruluğunu yada akla yatkınlığını sorgulamak yerine, kayıtsız şartsız inanmışlar ve çalışmalar bile yapıyorlar... Yazıkkkk yazıkk... Galatasaray Ruhu bu kadar ucuz olmamalı ama daha önemlisi insan zekası bu kadar alçalmamalı...

Selocan dedi ki...

@Riluial: evet umbro formaları ben de severim 02-03 de biraz garip olmalarına rağmen sonraları toparladılar ve sağlam oldukları kesin.

@Wizard of Oz: Çıkmayacak mı diyorsun Lila forma ?

ahmetcan_48 dedi ki...

Ya kardeşim bakın yüz kere dedim yine diyorum. Bırakın böyle tasarımları lilaymış turuncuymuş. Yahu Galatasarayımızın şanlı tarihinde ne zaman görülmüş böyle abuk subuk renkli formalar. Bizim sadece iki rengimiz vardır sarı ve kırmızı. Gerisi yalandır. Ha bunun harici sade beyaz renkli bir forma olabilir o kadar ama yok lila yok turuncu bunlar kesinlikle olmaz. Ama gerçi takımımız kendi orjinal renklerini bile kaybetmişken (2005ten önceki sarı kırmızı renklerin yerini şuan kullandığımız bordo turuncuya bırakması)böyle abuk subuk renkte formaların tasarlanmasını da manidar bulmuyorum açıkcası. Daha bin defa dedim yine diyorum. Bu takımın bir an önce gerçke renklerine yani 2005ten önceki sarı ve kırmızısına kavuşması geremektedir. Daha sonra da 1996-1997 sezonundaki parçalı formanın aynı tasarımı ile birlikte bu şekilde oluşturulan parçalı yani 1996-1997 sezonun parçalısı ile aynı tasarımda forma üretmesi ve bu formayı kullanması şiddetle gerekmektedir.

The Champ dedi ki...

@Selocan24: Kesinlikle çıkmayacak diyorum..(inşallahta yanılmam)

@ahmetcan_48: Eğer mesele sadece gerçek renklerimizi kullanmaksa dediklerinin tam tersi söz konusu.. Zira 2005 ten sonraki formalarda, takımın kurulduğu zaman aldığı renkler kullanılmaya başlandı(Vişne çürüğü kırmızısı ve turuncudan iz taşıyan tok sarı) Sonuçta bu renk değişimlerini yapan sadece biz değiliz.. avrupada bir çok örneği mevcut.. Hatta o kadar uzaklara gitmemizede gerek yok.. ezeli rakibimiz ezikbahçenin 70 lerde kullandığı koyu sarı-siyaha yakın lacivert(ki olması gereken bu) ve 80-90 larda kullandığı açık sarı- mavi renkleri unuttunuzmu... Hatta dikkatli bakarsanız bizde olduğu gibi onlardada son 10 yıldır renkler birbirini tutmuyor...
Neyse kısaca fikrimi söylemem gerekirse yakışan ve asil duran tonlar hangileriyse onlar olmalı diyorum... Ve bence özellikle bu seneki forma renklerinin tonları çok güzeldi.. (2006-2007 sezonunda kullanılan renkler bu yılkilerden birazcık daha koyuydu ama o şekilde bence çok kötüydü)
İnce bir mesele aslında, işin ehillerine bırakmak lazım...

Selocan dedi ki...

ustam çizimlerini görmüşler kulüple alakalı insanlar yani ben kafadan yazmadım zaten araştırmadan yazmam yani yapılan çizilen ve kulübe gösterilen projelerde lila renk var. ama formayı üretirler mi nı kadar tepkiden sonra üretim kararı alırlar mı bilemem. sonuçta üretilmiş halleri saklanıyor gösterilmiyor fakat çizim masasındakileri görenler bu iddiayı ortaya atan insanlar farklı 3 kaynaktan aldım en son işte istanbul nickli arkadaş da kongre üyesi tanıdığından almış bu haberi o da onayladı.

bu arada ben de renk konusuna katılıyorum 2005ten sonraki renkler gerçek renklerimize daha yakın olduğu söyleniyor zaten ama ilk formayı görmeden birşeyden söz etmek imkansız sadece tahmin edebiliriz

ahmetcan_48 dedi ki...

Valla The Wizard of Oz kardeşim eğer ki ben bu konuda haksızsam yani senin dediğin gibi biz gerçek renklerimize 2005ten sonra ulaştıysak demek ki biz senelerce yanlış renklerle büyümüşüz, yanlış renkleri sevmişiz aşık olmusuz. Biz değil miyiz her sarıyı duyduğumuzda kırmızı diye aşkla, şevkle haykıran. Ama madem bizim gerçek renklerimiz 2005ten beri kullandığımız bordo-turuncu. Evet bize herşey yanlış öğretilmiş. Galatasarayımızın renkleri sarı-kırmızı değil bordo-turuncu imiş ve de artık bundan hepimiz sarı-kırmızı değil bordo-turuncu diye bağıralım ve bizden sonra gelicek olan kuşaklara da Galatasaraylılığı öğretirken bordo-turuncu olarak öğretelim.

ahmetcan_48 dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Selocan dedi ki...

:D :D

abi bunun sonu gelmez ama ilk formayı da bulucam katıcam koleksiyona o olacak :D

ahmetcan_48 dedi ki...

Selocan24 mesele ilk forma meselesi değil. Şu an bu blogda olan hatta şu an Türkiye'deki 25 milyon Galatasaray taraftarı sen ve ben de dahil hangi renklerle büyüdü, hangi renklere aşık oldu ve Galatasaray'ı hangi renklerle tanıdı 2005ten önceki gerçek sarı*kırmızı renklerle mi yoksa 2005ten sonraki çakma sarı-kırmızı, bordo-turuncuyla mı yorumu sana ve dolayısıyla diğer arkadaşlara bırakıyorum.

ahmetcan_48 dedi ki...

Lütfen arkadaşlar bir cevap bekliyorum. Şu an bu blogda olan hatta şu an Türkiye'deki 25 milyon Galatasaray taraftarı sen ve ben de dahil hangi renklerle büyüdü, hangi renklere aşık oldu ve Galatasaray'ı hangi renklerle tanıdı 2005ten önceki gerçek sarı-kırmızı renklerle mi yoksa 2005ten sonraki çakma sarı-kırmızı, bordo-turuncuyla mı?

Selocan dedi ki...

yarın bir anket açarım cevaplar blogu takip edenler belki herkes yazmak istemez ama anketle bu işi çözeriz. yarın sabaha koyarım.

The Champ dedi ki...

@Ahmetcan kardeş bence fazla abartıyorsun... Bir kere sürekli bordo-turuncu demekten vazgeç... Çünkü kullandığımız renkler yine Sarı-Kırmızı.. Tüm renklerde olduğu gibi Sarı ve Kırmızınında farklı tonları olabilir.. Bunu yapan sadece bizmişiz gibi konuşma, yukarda örnekler verdim tekrar başka örnekler verme gereği duymuyorum..
ama şunu tekrar söylüyorum. Şu ana kadar görüdğüm formalar içinde en güzel tonlara sahip formalar bu yılki formalar... dediğin gibi turuncu-bordo falan değil, öz be öz Sarı-Kırmızı... ezikbahçeliler yıllarca maviye lacivert dedi.. Sen hafif koyu kırmızıya bordo diyorsun...
Bir de şöyle düşün,Galatasaray, Manchester united, Liverpool ve Türkiye milli takımı... Bu dört takımda kırmızıyı kullanıyor ama dördününde kullandığı tonlar farklı. Yani senin düşünce biçimine göre en fazla bir tanesi doğru rengi kullanıyor...

The Champ dedi ki...

Dediğin gibi bizler 90lı yılların renkleriyle büyüdüğümüz için başta bende karşıydım bu koyu tonlara.. Özellikle 2006-2007 sezonu forma renklerinin tonları çok ama çok kötüydü bana göre.. Hiçbir asalet imaresi yoktu. Ama bu yılkiler hiçte fena değildi.. Formanın göze hoş görünmesi kim ne derse desin birazda o formayı giyenlerin oynadığı futbola bağlı..
Bence en güzeli, İşinin ehli olan sanatçılar tarafından en uygun,en yakışan tonların bulunmasıdır.. Orta yol bulunmalıdır yani diyorum...

ahmetcan_48 dedi ki...

@Selocan24: Genel olarak 2008-2009 sezonu formaları çok başarılıydı.

Hayır değildi en başarılı olan sezon tabii ki de 1996-1997 sezonu idi. Hem forma renkleri açısından hem de forma tasarımı açısından.

boo dedi ki...

mavi formayı öneleme deplasmanda giydiler pratesin frikikten attıgı maçta. o forma bende var , almak isteyen sirkecide tramvay duragının tam karşsındaki spor magazasından temin edebilir. orada bulamazsa viaport daki nike outlet magazasında var eski umbro ve lotto formalarımız 19 tlye

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır