Bu Blogda Ara

5 Haziran 2009 Cuma

MARJİNAL FORMA KALECİ FORMASI MI ?

Aşağıdaki başlıkta mavi lacivert formayı kaleci forması sanmayın ilk başta ben de öyle sanmıştım demiştim. Daha sonra kaleci formaları ve genel olarak forma bilgisi çok yüksek olan arkadaşımdan ki aynı zamanda bu blogun diğer yazarıdır, kaleci forması olmadığı onayını alıp formayı öyle koleksiyonuma katmıştım. Aşağıda nasıl anlaşıldığına dair gerekli bilgiyi ayanux yazar demiştim kibarlık etmiş bloga başlık olarak açmamış formanın altına yorum yazarak güzel bilgiler vermiş.. Paylaşayım böylelikle yakın tarihte kaleci formalarının uzun kolludan kısa kolluya geçiş dönemini hakkında da bilgi edinmiş oluruz ben de yeni öğrendim teşekkürler ayanux verdiğin bilgi için..

ayanux:

bu marjinal formayı ilk gören kişi olarak yorum yapmak benim için de hoş olur. kaleci formaları hakkında naçizane bilgilerimi sizlerle paylaşarak formanın biraz daha anlaşılır olmasını sağlamaya çalışalım bakalım.

forma kesinlikle kaleci forması değildir. formada bunu kanıtlayacak bir çok emare bulunmakta. bunları şöyle bir sıralarasak eğer;

1- gördüğünüz üzere forma kısa kollu. şunu söylemeliyim ki 1991 yılında kaç kaleci kısa kollu forma giyiyordu biliyor musunuz ? yazıyla sıfır, rakamla ''0''
kısa kollu olarak adlandırabileceğimiz kaleci formaları ilk olarak 1994 yılında jorge campos tarafından 1994 dünya kupası finallerinde giyilmiştir. üstelik jorge campos'un kısa kollu formaları da tam kısa kollu futbolcu formaları gibi değildir. ''quarter arm'' dediğimiz dirsekle bilek arasında kalan bir forma tipidir. akabinde 1995-96-97 yılında buffon tarafından parma'da giyilen bu çeyrek kol forma tipi 1998 de buffon'la parma'da ve yakından tanıdığınız taffarel ile brezilya milli takımında yerini tam kısa kola bırakmıştır.
yani 1991 yılında kısa kollu forma giyen bir kaleci dünya üzerinde olmamıştır.

2-1991-1992 için tüm dünyada geçerli olan futbolcu sırt numarası 1 den 16 ya kadar sınırlandırılmıştır. bu, son derece geçerli olan bir uefa ve fifa norm'udur. sadece hazırlık maçları, dünya ve avrupa kupalarında bu rakam 22 ye kadar çıkartılmıştır. bunun yanında 1-99 arası sırt numaraları 1997-1998 sezonundan itibaren tüm avrupada uygulanmış olup, ülkemizde 2000-2001 sezonu itibariyle uygulanmıştır. dolayısıyla 1991 yılında 19 numaralı bir kaleci forması hiç olmamıştır.

3- umbro kaleci formalarında bu formada gördüğümüz italik baklava tasarımını hiç kullanmamıştır.

4- umbro, daha önce gördüğüm hiç bir kaleci formasında yakalı ve düğmeli bir tasarım kullanmamıştır.

bu 4 nedenden dolayı kesin olarak söyleyeybilirim ki selocan'ın koleksiyonunda bulunan bu forma kesinlikle bir kaleci forması değildir. şahsi fikrimce sadece bir hazırlık maçında giyilmiş ve bir kereye mahsus takım için hazırlanmış bir formadır.

sağolasın üstad hem benim içimi rahatlattın hem de güzel bilgiler verdin ben kısa kollu kaleci formalarının bu kadar yeni bir dönem olduğunu bilmiyordum..
Bu arada bkz: Jorge Campos ve quarter arm :) muhtemelen bu saçma forma da bir umbro forması :)


3 yorum :

boo dedi ki...

arkadaşlar bu kaleci meksikanın jorge campos'udur lakabı da surfer dir. adam zamanının en kısa boylu ve çılgın kalecisidir. sörf sporuna duydugu ilgiden dolayı ve döneminde popüler oldugundan dolayı , nasıl k kişiye özel renk krampon yapılabiliyr günümüzde, o dönemde de umbro firması ona özel surfer dizaynları yapmıştır. bu da onlardan biridir.

ayanux dedi ki...

şimdi bu forma ve campos formalarının tek tek tarihini yazarsam konudan sapmış oluruz. burası galatasaray formaları blog'u. o yüzden kısa yazıyorum, mevzu bahis forma umbro tarafından tasarlanmamıştır. jorge campos tarafından tasarlanıp, çizilip umbro ya yaptırılmıştır. baskın ana renk olan mavi deniz'i temsil eder, üzerinde bulunan çizgiler ise dalgayı temsil eder. jorge'nin surf merakı, bu formanın ana fikridir zaten. formanın yakasının içinde elle işlenmiş ''j.campos'' yazısı vardır. forma, camia içerisinde ''multicolor'' olarak bilinir.

ayrıca selocan kardeşimin dediği bu saçmasapan formaya geçen yaz 212 dolar a kadar çıkmama rağmen sahip olamadım. çok kırdın beni selo :)

Selocan dedi ki...

Aman abi :D yani hep dediğim gibi bir koleksiyoncu gözüyle bakmak var bir de taraftar olarak. Ben kendi gs formalarıma da çok sövdüğüm oluyor :D ama alıyoruz yani koleksiyonculuk açısından. Mesela bu sene çıkacak lilaya da çok sövdüm bir gsli olarak ama koleksiyoncu olarak eğer 20 sene önce böyle bir formamız olsaydı ben de çıkardım bayaa:D

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır